Jump to content
Dogomania

papka warzywna


Sylwia K

Recommended Posts

jak dokładnie przyrządzacie papkę warzywną?
rozdrabniacie warzywa blenderem?
mój blender kiepsko się sprawdza w przypadku surowych warzyw, bardzo długo zajmuje mi ich rozdrobnienie:cool1: (mam taki tańszy blender, może to dlatego)
i czy wasze psy chętnie jedzą sama papkę? Czy po prostu podajecie ją np. z mięsem?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja używam zwykłej tarki, sprawdza mi się lepiej niż elektryczne urządzenia i nadaje się świetnie do surowych warzyw i owoców. Szpinak daje taki mrożony z paczki więc nie ma problemu, nie wiem tylko jak zetrzeć surowego brokuła:roll:
Przeważnie dodaję jakieś podroby, jajko czy twarożek. Czasami nic, zależy z czego robię mieszankę bo wiem, jakie owoce/warzywa lubi moja suka i co zje bez dodatków.

Link to comment
Share on other sites

Ja przepuszczam wszystko przez sokowirówkę i potem mieszam sok z tym co zostaje w pojemniku.

Podaję warzywa z pokrojonymi żołądkami lub wątróbką, plus łyżka oleju lub tranu. No, ale moja psica nie wybrzydza i nie wybiera mięsa; samą papkę od biedy też by zjadła. Jest jednak wiele psów, kórym trzeba dodawać do papki zmielone podroby, bo inaczej nie tkną albo powybierają tylko mięsko.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Sylwia K']jak dokładnie przyrządzacie papkę warzywną?
rozdrabniacie warzywa blenderem?
mój blender kiepsko się sprawdza w przypadku surowych warzyw, bardzo długo zajmuje mi ich rozdrobnienie:cool1: (mam taki tańszy blender, może to dlatego)
i czy wasze psy chętnie jedzą sama papkę? Czy po prostu podajecie ją np. z mięsem?[/quote]

Wersja dla leniwych:
Zamrażamy warzywa/owoce i podajemy po rozmrożeniu w całości lub zmiksowane. Miksuje się zdecydowanie łatwiej niż surowe.
Kryształki lodu w procesie zamrażania, bardzo skutecznie rozrywają ściany komórkowe warzyw/owoców. Taki sam efekt osiągamy miksując surowe rośliny.
Niektóre warzywa jak np. brokuł czy kiełki moje psy bardzo chętnie zjadają w formie niemiksowanej. Inne miksuję po rozmrożeniu dodając troszkę wątroby lub prześlicznie pachnących flaczków wołowych :cool3:.

Link to comment
Share on other sites

Ponieważ zajechałam już dwa blendery tymi papkami ( i to takie niby z wyższej półki...), od jakiegoś czasu warzywa i owoce mielę w maszynce do mięsa (dwa razy), generalnie papka jest wtedy wystarczająco rozdrobniona (na pewno lepiej niż na tarce). Moja suka teraz, w okresie letnim zaczęła wybrzydzać i na pakę ciężko ją namówić. Po kilku niezjedzonych miksach (za każdym razem jest inny) ostatnio podawałam mojej suce strzykawką prosto do pyska, bo bałam się takiego długofalowego braku warzyw/owoców w diecie. Do tej pory nie było problemów z jedzeniem przez nią miksów, a wręcz przeciwnie. I jedynymi dodatkami jakie stosuję jest kefir/jogurt, jajko, otręby pszenne, zmielone orzechy włoskie, twaróg i jakieś oleje (przeważnie lniany). Czasem jak mielę wcześniej łososia w maszynce albo jakieś mięso na obiad, to później przepuszczam suce warzywa przez taką maszynkę z mięsnymi pozostałościami, poza tym nie mieszam nigdy z mięsem czy podrobami.
Sokowirówka to idealne rozwiązanie, niestety ja nie mogę się doprosić rodzinki o zwrot pożyczonej ode mnie :roll:

Link to comment
Share on other sites

Mikser (najtańszy, okazuje się że działa najlepiej), kilkanaście kilogramów warzyw (marchew, buraki, brokuły, wszystkie "rosołowe" itd), dobrych kilka kilo podrobów i mielę... pół dnia. Wielka miska, do niej zmielone warzywa i podroby, kilka paczek otrąb owsianych, spora dawka oleju lub oliwy. W misce pełno po łokcie a ja mieszam! potem do litrowych torebek do zamrażania, zawiązuję i mrożę. Mąż potem wyciąga z zamrażarki, rąbie na mniejsze kawałki i psica dostaje codziennie 2 takie naprawdę spore kawały. Co najfajniejsze - zimą rąbie jako lody, latem pozwala by się rozmroziły i dopiero wcina :lol:
Suńkę karmię BARFem od roku, tj od kiedy wzięłam ją ze schroniska i psica kwitnie. Już nie mówię że z wielkiej chudziny zrobił się spory kawał psiej baby, ma mnóstwo energii, czyste zęby. Najgorsze, że czasem lubi jak mięsko troszkę "zapachnie" (co niestety lubią i muchy). I okazuje się że karmię surowym mięskiem wszystkie sroki w okolicy :roll:

Link to comment
Share on other sites

Niedługo ma do nas przyjechać sunia, którą chcemy adoptować. Jest niemal półdzika i do tej pory karmiona była wyłącznie surowym mięsem i resztkami ze stołu. Chce od początku karmić ją barfem ale nie mam pojęcia jak nakłonić ją do jedzenia warzywnej papki:roll:

Link to comment
Share on other sites

Papkę miesza się zwykle z podrobami, pokrojonymi lub zmielonymi, czyli jakiś smak mięsa ma ;)
Wyjątkowo opornym psiakom niektórzy dodają np. "pachnący" olej od rybek z puszki. Można też kilka razy nakarmić psa łyżką, z ręki, żeby przyzwyczaił się do smaku.
Zresztą nie ma co się nastawiać, że nie będzie chciała jeść - może jej posmakuje?

Link to comment
Share on other sites

pierwszej papki warzywnej nie chciała jeść, ale chyba dlatego że była totalnie bez mięsa i za dużo kalafiora i brokuł, jak określił to mój mąż "to smakuje jak trawa"...
następną zrobiłam razem z serduszkami i wątróbka, z mniejsza ilością kalafiora, dodała od razu jajko, kefir i olej (wyszło mi tej papki dla takiego małego srajda jak Luśka na 12 dni:cool3:) i tą zjada ze smakiem:razz:

najpierw warzywa zamroziłam, potem starłam je na tarce i na koniec odrobinę blenderem jeszcze potraktowałam:oops: tylko nie śmiejcie się ze mnie, to nasze początki z barfem

Link to comment
Share on other sites

Ja wszystko miksuję blenderem od paru miesięcy i sam blender działa ok. Moja sucz w ogóle nie wybrzydza i cieszy się na widok każdej papki warzywno-owocowej. Co lepsze, jak już robię papkę to zjada : ona, ja i mój chłopak :evil_lol: dla wszystkich dużo witaminek i w dodatku jakie dobre :eviltong:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

[quote name='Ewucha']Mikser (najtańszy, okazuje się że działa najlepiej), kilkanaście kilogramów warzyw (marchew, buraki, brokuły, wszystkie "rosołowe" itd), dobrych kilka kilo podrobów i mielę... pół dnia. Wielka miska, do niej zmielone warzywa i podroby, kilka paczek otrąb owsianych, spora dawka oleju lub oliwy. W misce pełno po łokcie a ja mieszam! potem do litrowych torebek do zamrażania, zawiązuję i mrożę. Mąż potem wyciąga z zamrażarki, rąbie na mniejsze kawałki i psica dostaje codziennie 2 takie naprawdę spore kawały. Co najfajniejsze - zimą rąbie jako lody, latem pozwala by się rozmroziły i dopiero wcina :lol:
Suńkę karmię BARFem od roku, tj od kiedy wzięłam ją ze schroniska i psica kwitnie. Już nie mówię że z wielkiej chudziny zrobił się spory kawał psiej baby, ma mnóstwo energii, czyste zęby. Najgorsze, że czasem lubi jak mięsko troszkę "zapachnie" (co niestety lubią i muchy). I okazuje się że karmię surowym mięskiem wszystkie sroki w okolicy :roll:[/QUOTE]

A kosci tez miksujesz z tym wszystkim?!

Link to comment
Share on other sites

[quote name='zakla']Ja też do tej pory ścierałam na tarce, ale jednak przy dwóch psach 40 i 18kg wygodniej jest mikserem- wieczorem robię pełen, tj.1l i mam z głowy na następny dzień- śniadanko i kolacje. :)[/QUOTE]
No jasne, może z czasem też się rozkręcę. Na razie zaczynam, raczkuję dopiero. No i mam jednego psa, niespełna 10 kg :) Zastanawiałam się nad tą tarką dlatego, że gdzieś tu wyczytałam, że to muszą być warzywa rozdrobnione na maksa - porozrywane komórki wręcz. Na tarce tak się pewnie nie da, ale patrzę na koopska i nic tam nie widzę niestrawionego, więc chyba jest ok.

Link to comment
Share on other sites

Mam parę pytań do bardziej doświadczonych "barfiarzy" w sprawie papki.
Gdzieś wyczytałam, że podstawą papki powinny być rośliny zielone i w związku z tym mam pytanie czy można posiekać liście brokuła (jak się kupuje "główkę" to zwykle są przy niej te najmłodsze listki).
Czy dajecie kiełki roślinne? Może niekoniecznie kiełki roślin strączkowych, ale kupuję dla nas (czyli ludzi) słonecznikowe i z lucerny - chyba można z tego uszczknąć coś dla psa?
W innym wątku pojawiły się parzone pokrzywy - teraz nie sezon, ale czy np. można domieszać suszone pokrzywy (z herbatek ekspresowych)?
I pytanie najważniejsze - czy można dać tej papki więcej niż przewidują normy? (Wyczytałam, że to ma być ok. 20% posiłku.) My dopiero startujemy, psiak niechętnie je kości, chodzi głodnawy i ma straszny apetyt na tę papkę. Nie ma żadnych rozwolnień, nic się nie dzieje, ale suchą karmę odcięłam całkowicie, więc ta papka z domieszką mięsnych dosmaczaczy to taki wypełniacz.

Link to comment
Share on other sites

Ja osobiście dodaję do papki wszystko co się nawinie (liście z brokuła także ;)), z pokrzywą nie próbowałam, ale np. popularne mlecze (mniszek lekarski) już dawałam. Na amerykańskiej liście dyskusyjnej barfujących malamuciarzy wyczytałam, że podają coś takiego jak pulpa z żołędzi (łuskane, mielone żołędzie), podobno jest bardzo wartościowa i ma dobry stosunek wapnia do fosforu, ale jakoś się boję spróbować :eviltong: Kiełki moim zdaniem jak najbardziej się nadają, zwłaszcza wspomniana lucerna i słonecznik powinny być ok.
A tak z innej beczki, to jak ktoś ma jakiś kawałek niezagospodarowanego poletka to polecam zaopatrzyć się w roślinę zwaną topinambur (słonecznik bulwiasty). Bulwy są świetne jako uzupełnienie diety psa (człowieka też ;)), jak nie mam nic ciekawego do wrzucenia do miksu to lecę do ogrodu, wykopuję kilka bulw i mam super odżywcze warzywko dla psicy i to za darmochę. Generalnie o ile pamiętam topinambur zawiera dość dużo potasu, wyglądem bulwy mogą kojarzyć się trochę z ziemniakiem, aczkolwiek poza tym nie mają z nim nic wspólnego. W smaku przypominają moim zdaniem łagodną rzodkiewkę, są lekko słodkawe, smak jest nieco inny jesienią, a inny na wiosnę (podobno po przezimowaniu jest lepszy, ale ja tam nie widzę jakiejś zasadniczej różnicy). Bulwy można zbierać od wczesnej jesieni do wiosny, aż nie zaczną wypuszczać pędów (generalnie przestają się nadawać do jedzenia jak zmiękną). Dobrze się przechowują w zimnie. Ja wykopuję tak po ok. 1-2 kg, myję, osuszam i ładuję do lodówki. Tak się bardzo dobrze przechowują nawet kilka tygodni. Jeszcze lepiej będą się miały np. w piwnicy, zakopane w ziemi ;) Topinambur można spożywać w zasadzie bez ograniczeń, chociaż gdzieś słyszałam, że czasem może mieć działanie lekko przeczyszczające. Na moją sukę to jednak nie działa, ona czasem cały dzień sobie wykopuje sama w ogrodzie i zajada bez negatywnych skutków. Ale się rozpisałam :eviltong: No nic, może ktoś skorzysta, bo uważam, że warto.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja do tej pory papkę robiłam mikserem takim dziwnym "przekrecanym".
A ostatnio przypomniałam sobie że mam sokowirówkę w szafie, nie używaliśmy jej za często, bo gdy był spęd rodzinny to babcia płakała że wypijamy sok a "papka" zostaje:evil_lol:
No to teraz nic się nie marnuje, ja upijam odrobinkę soku psicy, resztę mieszam z papką i wszystko elegancko. Roboty niewiele i jedzonko gotowe.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[quote name='arcana81']Na amerykańskiej liście dyskusyjnej barfujących malamuciarzy wyczytałam, że podają coś takiego jak pulpa z żołędzi (łuskane, mielone żołędzie), podobno jest bardzo wartościowa i ma dobry stosunek wapnia do fosforu, ale jakoś się boję spróbować :eviltong: [/QUOTE]
O proszę! Nawet nie wiedziałam, że mój pies sobie sam takich dobroci dostarcza. Żołędzie w lesie w prawdzie nie mielone i nie łuskane, ale smakują mu niesamowicie :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Tak czytam różne strony, na których są różne informacje o barfie i tak - na jednej piszą, że podstawą papek powinny być warzywa zielone. Na innej, że szpinak trzeba dawać w niewielkich ilościach bo hamuje przyswajanie wapnia z jedzenia i że kapusta w większych ilościach może być toksyczna, więc zielony brokuł też trzeba dawkować. Gdzieś piszą o karczochu, no ale sorry - gdyby mi się udało upolować w naszych sklepach świeży karczoch to sama bym go zjadła i nie oddała nikomu ;) Więc z czego właściwie robić te zielone papki?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...