Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='czi_czi']No niestety jest problem, bo ludzie szukają często psów tańszych, na kolanka, nie jest im potrzebny przyszły czempion, a ceny piesków z fajnych hodowli są dla takich ludzi za wysokie. Wolą więc wydać o wiele mniej za szczenię, którego rodziców też mieli okazje poznać. Oszczędzą i na benzynie i na telefonie, a najprawdopodobniej też na weterynarzu bo nie jest powiedziane że pies z innego związku niż ZK będzie chory.

Mnie nie musicie przekonywać, ja tylko przedstawiam punkt widzenia takich osób jak moja kuzynka. Ona jest przekonana że zrobiła świetny interes i ma w sumie rację jeśli już patrzymy na to od strony ekonomicznej. Mogła mieć pieska zdrowego za 2000 zł, a ma tak samo zdrowego tyle że za 600[/QUOTE]
o tym właśnie wielkim "problemie" mówię. przeciętny człowiek chce tanio i blisko, więc się nacina na nieczyste zagrania. gdyby ta dziewczyna zainteresowała się dokładnie, skąd psa bierze i po jakich rodzicach to może by uniknęła nadziania się na chore szczenie. chociaż na to nie ma żadnej gwarancji. a jeśli ludzie ślepo zawierzają hodowli, bo jest spod znaku ZKwP i nie raczą sprawdzić warunków, w jakich psy są chowane to sami są sobie winni.

Posted

Jak już mówiłam psy z miotu mojej suki mają chorobę genetyczną, rodowody sprawdzałam, rodziców, dziadków, wszystkie pokolenia wzdłuż i wszerz, znalazłam tylko dwa chore psy hen hen daleko w rodowodzie, gdzie u jednego to było HD B, u drugiego HD C/D(nie pamiętam już) a szczeniaki mają OCD, która nie jest z tym powiązana ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']Jak już mówiłam psy z miotu mojej suki mają chorobę genetyczną, rodowody sprawdzałam, rodziców, dziadków, wszystkie pokolenia wzdłuż i wszerz, znalazłam tylko dwa chore psy hen hen daleko w rodowodzie, gdzie u jednego to było HD B, u drugiego HD C/D(nie pamiętam już) a szczeniaki mają OCD, która nie jest z tym powiązana ;)[/QUOTE]

Zla hodowle wybralas, i to znaczy by kupowac psa z pseudo?

Posted

[quote name='Diana S']Zla hodowle wybralas, i to znaczy by kupowac psa z pseudo?[/QUOTE]
ale ty nie kumasz prawda? ja wybrałam dobrą hodowlę i mega rodziców, tylko genetyki nie da się przewidzieć :roll:

Posted

[quote name='Unbelievable']a ktoś coś takiego napisał? bo ja na pewno nie[/QUOTE]

Nie rob sobie jaj, sama napedzasz swoim pisaniem na kupno psa z pseudo..... bo wybralas zla hodowle? bo Twoj pies chorował, choruje, to Twoja wina, a nie wina hodowli....

Posted

[quote name='Diana S']Nie rob sobie jaj, sama napedzasz swoim pisaniem na kupno psa z pseudo..... bo wybralas zla hodowle? bo Twoj pies chorował, choruje, to Twoja wina, a nie wina hodowli....[/QUOTE]
czytaj ze zrozumieniem, proszę. Sama napisałam, że będę dalej kupować psy z zkwp.

I jeżeli dla ciebie pseudo= nie zkwp, to tak, napędzam pseudo :)

Posted

[quote name='Unbelievable']ale ty nie kumasz prawda? ja wybrałam dobrą hodowlę i mega rodziców, tylko genetyki nie da się przewidzieć :roll:[/QUOTE]
tak samo jak nie da się jej przewidzieć w pseudohodowlach. tam to nawet jest jeszcze gorzej w tym temacie...

Posted

[quote name='Diana S']Wybralaś dobra hodowle z problemami genetycznymi.... Nie mam juz nic do dodania....[/QUOTE]
ja w sumie też. Poczytaj trochę o genetyce i chorobach dziedzicznych dziedziczonych wielogenowo i dopiero się wypowiadaj na te tematy.

[quote name='Beatrx']tak samo jak nie da się jej przewidzieć w pseudohodowlach. tam to nawet jest jeszcze gorzej w tym temacie...[/QUOTE]
ale pseudo to niekoniecznie psy z dopisanymi rodowodami ;)
są też inne organizacje które dane rasy prowadzą od wieków, tylko no, nie należą do FCI

Posted

A co powiecie o moim psie? Reszta miotu zdrowa, a na mojego zrzuciły się wszystkie nieszczęścia świata? Też źle wybrałam hodowlę?

Niektórych rzeczy się nie przewidzi i akurat wierzyć ślepo, że R=R da nam zdrowego psa "bo rodzice przebadani" to tak samo jak wierzyć, że ziemia jest płaska.

Posted

[quote name='Diana S']Owszem, masz racje co nie znaczy, by pisac, ze kupno psa bez rodowodu, jest tak samo, jak zakupic psa z rodowodem....[/QUOTE]
a czym to się różni? poza tym, że pies ma wypisanych przodków o których nic nie wiemy i czasem badania? ;)

Posted

Rece mi opadaja.... jak grochem, o sciane....

Ludzie kupjcie psy bez rodowodu, nie trzeba leczyc, nie trzeba tyle kasy wydawac.... i niczym pies z rodowodem nie rozni sie z tym bez rodowodu....

Posted

[quote name='Diana S']Rece mi opadaja.... jak grochem, o sciane....

Ludzie kupjcie psy bez rodowodu, nie trzeba leczyc, nie trzeba tyle kasy wydawac.... i niczym pies z rodowodem nie rozni sie z tym bez rodowodu....[/QUOTE]
po raz kolejny się pytam- czym się różni? ;)

Posted

ty mnie sie pytasz? ja szary żuczek, ktory ma z bardzo dobrej hodowli psy z rodowodem, ( nie choruja w ogole) i ma jednego psa bez rodowodu na ktorego wydalam mase kasy byc ten pies zyl...

Posted

[quote name='Diana S']ty mnie sie pytasz? ja szary żuczek, ktory ma z bardzo dobrej hodowli psy z rodowodem, i ma jednego psa bez rodowodu na ktorego wydalam make kasy byc ten pies zyl...[/QUOTE]
skoro tak propagujesz ZKWP, to powinnaś mieć jakieś argumenty "za", ja nie propaguję i mam rzeczowe argumenty przeciw ;) chętnie poczytam bez zbędnej ironii

mój drugi pies też jest z ZKWP, nie ma połowy rodowodu bo ojciec był w dosyć dziwny sposób dopisany do księgi wstępnej, więc mógł być nawet kundlem, i jest okazem zdrowia, chory był raz, ma już prawie 7 lat :)

Posted

Ja na swojego z rodowodem wydałam tyle na leczenie, że chyba mogłabym sobie pewnie już kupić za to samochód :evil_lol:

Nikt nie pisze, że pseudo jest OK, ale gadka, że R=R będzie zdrowy, a z pseudo chory jest mega zabawna ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']skoro tak propagujesz ZKWP, to powinnaś mieć jakieś argumenty "za", ja nie propaguję i mam rzeczowe argumenty przeciw ;) chętnie poczytam bez zbędnej ironii

mój drugi pies też jest z ZKWP, nie ma połowy rodowodu bo ojciec był w dosyć dziwny sposób dopisany do księgi wstępnej, więc mógł być nawet kundlem, i jest okazem zdrowia, chory był raz, ma już prawie 7 lat :)[/QUOTE]

Mialas sporo argumentow przedstawionych, nie przeze mnie, czytać widocznie nie umiesz, badz nie dociera do Ciebie....
Ksiega wstepna znam to... nie widze zwiazku .... z tym, ze nie jest ZKWP.... ale jest uznany, ze takowego psa mozna wystawic na wystawach ( tak to rozumiem i znam takie psy, ktore sa ChPl ) , kundla z pseudo nie mozna....

Posted

[quote name='Amber']Ja na swojego z rodowodem wydałam tyle na leczenie, że chyba mogłabym sobie pewnie już kupić za to samochód :evil_lol:

Nikt nie pisze, że pseudo jest OK, ale gadka, że R=R będzie zdrowy, a z pseudo chory jest mega zabawna ;)[/QUOTE]

Źle wybrałaś hodowlę :roll: i mogę się założyć, że pewnie nie chciało ci się ruszyć 4 liter do lepszej hodowli na drugim końcu Polski :diabloti:

Posted

[quote name='Diana S']Mialas sporo argumentow przedstawionych, nie przeze mnie, czytać widocznie nie umiesz, badz nie dociera do Ciebie....
Ksiega wstepna znam to... nie widze zwiazku .... z tym, ze nie jest ZKWP.... ale jest uznany, ze takowego psa mozna wystawic na wystawach ( tak to rozumiem i znam takie psy, ktore sa ChPl ) , kundla z pseudo nie mozna....[/QUOTE]
a po co mi wystawy jak nie chcę psa hodować na ładne uszka? ;)
ja nie widziałam w twoich wypowiedziach rzeczowych argumentów, tylko zarzuty że gadam glupoty
[quote name='czi_czi']Źle wybrałaś hodowlę :roll: i mogę się założyć, że pewnie nie chciało ci się ruszyć 4 liter do lepszej hodowli na drugim końcu Polski :diabloti:[/QUOTE]
kurde, ja to samo.... tak żeby było śmiesznie, zdrowego psa mam z hodowli wujka, drugiego(no nie powiem że chorego, bo chora nie jest) z czech, po "czempionach" w swoim fachu i importach z całej europy, dających zdrowe potomstwo :grins:

Posted

[quote name='Amber']Ja na swojego z rodowodem wydałam tyle na leczenie, że chyba mogłabym sobie pewnie już kupić za to samochód :evil_lol:

Nikt nie pisze, że pseudo jest OK, ale gadka, że R=R będzie zdrowy, a z pseudo chory jest mega zabawna ;)[/QUOTE]

Na co leczylas swojego psa, ze az samochod moglabys zakupic?

Posted

[quote] a po co mi wystawy jak nie chcę psa hodować na ładne uszka? ;-)
ja nie widziałam w twoich wypowiedziach rzeczowych argumentów, tylko zarzuty że gadam glupoty[/quote]

Nie pisałam, o moich wypowiedziach. Byly inne. Zignorowalas je.... skupiasz sie jedynie na tym, co Ty uwazasz....i jak uwazasz....

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...