Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Ayumka
Posted

Rysunek,który dzisiaj... skończyłam? Hm, nie wygląda na skończony, ale mi totalnie nie wyszedł, więc nie zamierzam go dokańczać:
http://i53.tinypic.com/2zecsqd.jpg
Mam ochotę zabrać się za malowanie krajobrazów. Chyba powinnam to przeczekać, taki chwilowy wymysł.

Posted

Ayumka, ja wiem, czy taki totalnie nieudany?.. ;)
ja bym nad nim jeszcze popracowała :)

edit: dodam mojego rottka, jeszcze ani kawałeczek niedokończony, ale może jakieś sugestie?

Guest Ayumka
Posted

Łe, jest zepsuty od początku do końca, a był poprawiany tyle razy, że papier już więcej nie wytrzyma. xd mogło być lepiej.
wiq, jak na razie dobrze Ci idzie, oby tak dalej.

Posted

edit: dodam mojego rottka, jeszcze ani kawałeczek niedokończony, ale może jakieś sugestie?

zapowiada się fajnie, ale więcej cieniuj, bo to czarny pies z maską, a nie widać na zdjęciu różnicy zbytnio ;) i nos jest chyba zbyt podłużny - dłuższy niż szerszy

Ja kiedyś już wstawiałam swojego rotka, u mnie różnica między maską a resztą wygląda tak
http://th01.deviantart.net/fs71/PRE/i/2011/102/a/3/rottweiler_by_nightqueen88-d3du65c.jpg

Posted

[quote name='Ayumka']Łe, jest zepsuty od początku do końca, a był poprawiany tyle razy, że papier już więcej nie wytrzyma. xd mogło być lepiej.

dzięki ;)

[quote name='NightQueen']zapowiada się fajnie, ale więcej cieniuj, bo to czarny pies z maską, a nie widać na zdjęciu różnicy zbytnio ;) i nos jest chyba zbyt podłużny - dłuższy niż szerszy

Ja kiedyś już wstawiałam swojego rotka, u mnie różnica między maską a resztą wygląda tak
http://th01.deviantart.net/fs71/PRE/i/2011/102/a/3/rottweiler_by_nightqueen88-d3du65c.jpg

dzięki za konkrety ;) właśnie widzę, że mam problem z tą różnicą odcieni... to moja 2 praca ołówkiem, więc muszę to rozpracować ;)
hm, jak się przyjrzałam to z tym nosem też masz rację, jakoś mi to umknęło ;)

[quote name='Metheora']

coś poprawić czy wykańczać??? czy są proporcje? uszy oczy nos ok?

jak dla mnie propocje OK, ale lewe psie ucho wymaga więcej uwagi ;) w sensie jak dla mnie brakuje w linii naturalności?
za to cieniowanie całości bardzo mi się podoba :)

Posted

[quote name='Metheora']

coś poprawić czy wykańczać??? czy są proporcje? uszy oczy nos ok?

WOW :-o, ale jesteś EXPRESS !!!
Mój przystojny Aniołeczek o Diabelskim spojrzeniu :loveu:
Musisz
- lepiej zaznaczyć brodę - on ma dłuuuuugaśne fafle,
- oczko błękitne bym jeszcze podcieniowała,
- na lewym faflu brakuje pionowej linii zaznaczającej jego granicę - jego kufa (patrząc od przodu) przypomina literkę U do góry nogami. Nie umiem tego opisać. Dzięki temu ma smukły wyraz pyska.
- Lewe ucho jest zbyt trójkątne - jemu uszka charakterystycznie się wywijają na samych koniuszkach
- Plamki, plamki i jeszcze raz moje kochane plamki na uszkach
- na czole też ma bardzo charakterystyczne zmarszczki :)

:siara: to ja zmykam, bo za raz mi po łbie da za ta wymyślanki :evil_lol:

[quote name='Falkaa'] Metheora, to do kalendarza? :P

Tak, do kalendarza :)

Metheora, czym rysujesz ? Węglem ?

[quote name='wiq']http://i1018.photobucket.com/albums/af309/amb99/bohomazy/harpieirott017.jpg

Popracuj nad cieniowaniem, żeby wydowyć głębię, trójwymiarowość.

Posted

Ayumka, to http://i53.tinypic.com/2zecsqd.jpg ze zdjęcia rysowałaś ?
Pokażesz fotkę ???
Wydaje mi się, że zbyt podłużna i zbyt jajowata wyszła twarz. Nos wydaje mi się zbyt pociągły i szczupły. Ale to może mi się tylko wydawać - jak zobaczę zdjęcie, to będzie mi łatwiej podpowiedzieć.
Musisz potrenować rysowanie włosów i cieniowanie pod oczami, na policzkach etc. Bo teraz są oczy, są usta i nos, jakieś włosy, ale reszta twarzy jest pusta. Może po prostu nie dokończyłaś jeszcze. Ale zauważyłam ten problem już przy kilku Twoich pracach.
Nie ma się co zniechęcać. Wręcz przeciwnie, uważam, że powinnać "wyjąć rysunek z kosza" i potrenować. Skoro uwarzasz, że skazany jest już na straty, to co ci szkodzi na nim potrenować cieniowanie ?! Jak nie wyjdzie, to znowu wyląduje w koszu, a Ty będziesz miała już jakieś doświadczenie.

[quote name='Ayumka']Łe, jest zepsuty od początku do końca, a był poprawiany tyle razy, że papier już więcej nie wytrzyma. xd mogło być lepiej.

Skoro był poprawiany tyle razy, że zniszczony jest już trochę papier, to ... najpierw przeanalizuj sobie w głowie kreski, ruchy ręką, a potem rysuj - bez poprawek.

Ja mam tak mało czasu wolnego, że szkoda mi go marnować na gumkowanie.
Zazwyczaj analizuję sobie kreski w głowie i potem rysuję. Bez poprawek większych.
W bokserze jedynie z oczami miałam problem i niestety były wycierane. Teraz mocno się zastanawiam,jaki ruch wykonać, żeby nie skopać oczu.

Posted

Falkaa napisał(a):
oj jeszcze nie pokaże bo jak narazie wygląda strasznie :D

Poczekamy. Nie chcemy się przecież przestraszyć :evil_lol:

Ja na razie nos zaczęłam, więc też nie mam czym się chwalić.

Guest Ayumka
Posted

Bolsbokser, link do zdjęcia: http://i53.tinypic.com/2zecsqd.jpg
Jakoś się nie przyłożyłam do tego rysunku, zresztą - przerysowywałam z telefonu o rozdzielczości 128x160, więc podobieństwa nie było się co spodziewać. Dziękuję za rady i opinie, rzeczywiście, skoro już jest skazany za straty, to się na nim chociaż... wyżyję. Jutro może zaopatrzę się w jakiś konkretny zestaw ołówków, może to mi da większe możliwości. Bo mój najmiększy ołówek [5B] ,niestety, nie pozwala mi na wszystko. [ale to chyba kwestia braku zdolności] :oops:

Guest Ayumka
Posted

Jakoś ciągle mam problemy z oddaniem podobieństwa no i z kształtem twarzy - zawsze źle.
Po tym nieudanym rysunku muszę zaprzeczyć, nie posiadam żadnego talentu :<

Posted

Ayumka napisał(a):
Jakoś ciągle mam problemy z oddaniem podobieństwa no i z kształtem twarzy - zawsze źle.
Po tym nieudanym rysunku muszę zaprzeczyć, nie posiadam żadnego talentu :<

Zawsze zaprzeczałaś :razz: Co innego ja ,ale po rysunkach widać,że musisz tylko poprawić etc.

Guest Ayumka
Posted

Tak, muszę poprawić, ale nie tyle rysunek, co swoje 'zdolności'.
Co do Ciebie, okaże się, jak zobaczę Twój rysunek ;]

Posted

[quote name='Falkaa']mam problem z siwą mordką bo nie wiem jak zrobić białe włoski...

Ja rysuję je na zasadzie zostawienia pustego miejsca o kształcie włoska. Tzn, zaznaczam te ciemne kreski, aby nadac kształt białym :)

Ayumka, przestan biadolić i się użalać, bo to energię życiową odbiera.
Jakbyś nie miała talentu, to być 3 kreski na krzyż potrafiła postawić.
Talent to nie wszystko. Trzeba ćwiczyć.
Jakbyś prześledziła od początku wątek, to zobaczyłabyś ile osób tutaj, na forum publicznym rozwinęło swój talent. Trening czyni mistrza, a nie od razu przecież Rzym zbudowano, prawda ???

Ja cały czas się uczę. Jeszcze nie doszłam do porządanej wprawy.
A ludzi w ogóle nie rysuję - jeszcze.
Ćwicz, trenuj, nie załamuj się. Pokazuj swoje prace, to podpowiemy Ci, co jest nie tak.

Jeśli masz problem z proporcjami, to rozrysuj sobie siatke pomocniczą. To pomaga, póki nie wprawisz swojego oka i nie skoordynuujesz go ze swoją ręką i jej przedłużeniem, czyli ołówkiem.

Guest Ayumka
Posted

Bolsbokser, niby wiem o tym, ale jakoś to do mnie nie dociera. To chwilowe, niedługo mi przejdzie. :]

Posted

Ayumka, bardzo fajnie wychodzą Ci oczy, dużo w nich życia. Popracuj nad proporcjonalnym szkicem bo to podstawa, wymierz wszystkie odległości i proporcje. Nie rób na oko jeśli Ci to nie wychodzi, możesz zrobić sobie siatkę, albo nawet linijką pomierzyć:lol: Wtedy na pewno Twoje rysunki będą o wiele lepsze, czyt bardziej podobne do oryginału;)

Początki mojego rysunku boksera do kalendarza fundacji, ołówek HB, efekt wieczornego szkicowania na kolanie;)
Bolsbokser, może bez obroży będzie lepiej?

PS jeżeli ktoś coś mnie się pytał to proszę o przypomnienie, tyle tu nowych stron przybyło, nie mam kiedy tego przejrzeć;)