Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rozmawiałam dziś chwilkę z Astaroth.
Dotarła do niej Rumalaya.
Tytus niestety od pewnego czasu ma kolejny problem - bezwiednie oddaje pod siebie mocz (nie dużo, kilka-kilkanaście kropel - ale jednak). Usg będzie powtarzane jakoś na początku lipca.
Postaram się wystawić w następnym tygodniu bazarek cegiełkowy, może uda się uzbierać trochę dodatkowych funduszy na badania.

Mam też ambitny plan, by w najbliższym czasie odwiedzić Tytusa :)

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

była u mnie na kilka dni Tara/Puma, jej nowa Pani zostawiła mi 50zł na psiaki, chciałabym przeznaczyć je na USG Tytka bo z psiaków u mnie on jest chyba w najgorszej finansowej sytuacji

Posted

Dziękuję bardzo, na pewno się to Tytusowi przyda :)

Czyli wstępnie umawiamy się na usg w pierwszym/drugim tygodniu lipca, u dr Marcińskiego ?

• 2 weeks later...
Posted

Potwory! Po prostu, potwory:mad:
Uroki odczyniacie, czy co?
Dada, Janeczkę wyściskaj. Jak była Agata, to jednak okropnie się bała, Agata była załamana jej stanem:( Nie wiem, czy to okoliczności sprawiły, czy co?

Posted

Janka wróciła do nas wycofana i wylękniona - myślałam, że rozkręciła się u Natalii, ale Agata wspomniała, że nie bardzo. Może tak było tylko w tamtych okolicznościach, dlatego mam prośbę, żeby popatrzeć na Jankę pod tym kątem

Posted

Za każdym razem, gdy odwiedzam Tytusa, przypominam sobie, jaka jestem w nim zakochana ;)
Cudo po prostu - szkoda tylko, że już takie wiekowe ... (ale za to na widok ciastka albo na widok Astaroth po tym jak na chwilę spuścił ją z oczu - młodnieje o dobrych kilka lat :))

Jana na pewno jest nieśmiała i trochę wypłoszona - ale nie jest to żadna tragedia.
Sama przychodziła do mnie kilkakrotnie po porcję głasków, po chwili zastanowienia pozwoliła na 1-minutową sesję zdjęciową, tarzała się w trawie :)
Jest w niej coś takiego, jak w naszej tymczasowiczce Lili - niby już Ci ufa, niby widać, że jest bardzo przywiązana i zadowolona, ale wciąż pozostaje czujna; jakby nie do końca wierzyła, że człowiek jednak nie zrobi jej krzywdy.

Jestem zachwycona metamorfozą Kreci - gdy w grudniu odwiedzałyśmy Astaroth, Krecia na nasz widok przykleiła się do posłania i udawała, że jej nie ma. Dziś nie mogłam jej odkleić od siebie :)

Posted

Zwłaszcza w przypadku rumalayi potrzebujemy rady - o ile dobrze pamiętam, na opakowaniu kwasu hialuronowego i amino75 dawkowanie to 1 tabletka dziennie dla osoby dorosłej, czyli dla psa wielkości Tytusa to będzie pewnie po pół tabletki dziennie ?

Dotarła wpłata od Arim - 20 zł za VII - dziękuję :)

Posted

Maksowi podaję po 1 tabl. dziennie ze wszystkich tych preparatów, ale on waży 43kg.
Amino można po otwarciu kapsułki dosypywać do karmy - tutaj też dawałabym 1 całą kapsułkę dziennie. Ona zawiera niewielkie dawki kilku aminokwasów.
Kwas hialuronowy z kolagenem można dzielić na pół, Rumalaya też dawałabym 1 tabl. dziennie - Tytus jest dużym psem.
Mój pies dostaje to od dawna w takich dawkach - ostatnie wyniki z Idexx bardzo dobre, zero obciążenia wątroby i trzustki.

Posted

Tytus wkrótce będzie miał powtórzone usg - trzymajcie kciuki, by nie było kolejnych zmian w śledzionie.
Swoją drogą, ostatnio problemy ze śledzioną są wyjątkowo "modne" - wyżeł Topaz ma guza na śledzionie i jutro ma mieć operację, a dziś się okazało, że wyżeł Hyde ma całą śledzionę nowotworowo zmienioną :-/

Posted

Skorzystałam z uprzejmości znajomej i dorwałam się na chwilę do internetu - Tytus miał dziś powtórzone usg i niestety zmiany na śledzionie i przy trzustce się powiększyły. Dr Marciński nie jest pewien, czy to zmiany nowotworowe. Tytus pojechał jeszcze na badania krwi.

Astaroth wklei opis badania i przekaże sugestie swojej zaufanej wetki.
Niezależnie od tego, co trzeba będzie zrobić - potrzebne są dodatkowe fundusze.
Nie ukrywam, że sytuacja jest ciężka, bo ja nie mam aktualnie dostępu do netu, nie mam możliwości poprowadzenia bazarków, szukania pomocy itd.

Liczyłyśmy z Astaroth, że dr Marciński policzy trochę mniej za badanie usg, bo miał sprawdzić tylko śledzionę i trzustkę, ale niestety - koszt to 105 zł, plus koszt transportu. U Astaroth było 200 zł na badania Tytusa i myślę, że zostanie to dziś całkowicie wykorzystane.
Co oznacza, że Tytus ma aktualnie na koncie 63 zł - i wciąż do opłacenia DT w lipcu, a przed nami perspektywa dalszych badań/leczenia/operacji (?)

Czy ktoś mógłby wystawić bazarek cegiełkowy dla Tytusa ?

Bea100 podarowała jakiś czas temu zabawki na bazarek dla Rozetki - u Rozi chwilowo finansowo jest stabilnie, więc myślę, że Bea zgodzi się, by te rzeczy były dla Tytusa. Babcia APSY kupiła jedną z zabawek za 10 zł - proponuję przekazać to dla Tytka.

Bardzo przydatne będą też Wasze rady - co robić dalej, gdzie konsultować wyniki badań Tytusa.