Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

obraczus87 napisał(a):
wiec jesli tylko moglabys byloby super!

Dokładnie :)

Dotarło 365 zł z bazarku ogłoszeniowego od Pliny - ogromne podziękowania :)

Dzwoniłam do Astaroth - Tytus czuje się nieźle, biega w ogrodzie, wszystko jest w porządku.
Co jakiś czas zdarza mu się zrobić kupę pod siebie - ostatnie kilka dni było ok, dziś znów się zdarzyło.
Nie wiem, ktoś ma jakiś pomysł, do którego weta (tak, żeby Astaroth miała w miarę blisko) zgłosić się z tym problemem ? Jakie badania wykonać ?
Zdaniem Astaroth Tytus aż tak wiekowym psem nie jest. Jego samopoczucie i ogólny stan zdrowia nie zmieniły się zbytnio od czasu, gdy przyjechał do DT 16 miesięcy temu.

Do Astaroth dotarła wpłata od Aldrumki - dziękuję :)

Posted

Potrzebuję na e-mail info o diecie Tytusa: Jaka karma, w jakiej ilości, o jakich godzinach. Czy zmieniał karmę, jak długo je obecną. Jak często się wypróżnia. Jakie ma wyniki badania krwi, głównie wątrobowe i trzustkowe.
Tak intuicyjnie, to podejrzewam karmę, niestety. Możliwe, że Tytus ma kłopoty z wchłanianiem i "przelatuje" przez niego. Trzeba zrobić pełną analizę diagnostyczną krwi - biochemię i morfologię, profil rozszerzony.
Na "dzień dobry" proponuję kropelki Nux Vomica ( 2 x 10 kropli) oraz Fermaktiv. Kropelki dostępne w każdej aptece, Fermaktiv tutaj:
http://www.kuchniapupila.pl/pies/zdrowie1/preparaty_doustne/enteroferment_fermactiv,p496370118

Sugeruję zmianę karmy, jaka by nie była.

Jeśli to nas nie oświeci, to pozostaje kolonoskopia ( robią w Bobrowcu - koszt ok. 300,-)

Posted

Czytałam już ten wątek, ehhh :(

Ale niestety, takich afer pewnie będzie ciąg dalszy, bo coraz więcej osób dochodzi do wniosku, że stworzenie płatnego DT to przede wszystkim świetny biznes.
Mam nadzieję, że dogomaniacy będą po prostu ostrożniejsi i że, przede wszystkim, nie będą zakładać z góry czyichś dobrych intencji, a każdego podejrzenia nieprawidłowości - dusić w zarodku. Ktoś napisał na tym wątku mądre zdanie - że lepiej jest trochę urazić człowieka nadmiarem wymagań i początkową nieufnością, niż skrzywdzić psa własną niefrasobliwością i naiwną wiarą we wszechobecne dobro.

Posted

Amen! Od lat to powtarzamy, a ciągle tak ciężko patrzeć ludziom na DT i hotele pod kątem interesu psa, a nie towarzyskich kontredansów. Niestety, to poniekąd "szkoła Dogomanii"...

Posted

malibo57 napisał(a):
Potrzebuję na e-mail info o diecie Tytusa: Jaka karma, w jakiej ilości, o jakich godzinach. Czy zmieniał karmę, jak długo je obecną. Jak często się wypróżnia. Jakie ma wyniki badania krwi, głównie wątrobowe i trzustkowe.

Musimy poczekać na Astaroth, bo moja wiedza ogranicza się tylko do znajomości marki karmy - Nutra.
Ale czy to jest Nutra Gold Senior, czy Nutra Nuggets Light&Senior, czy jeszcze coś innego - nie wiem.
Jeśli dobrze pamiętam, Tytus przez pierwszych kilka miesięcy jadł Brit Senior i Bosch Senior - i wszystko było w porządku.
Nie pamiętam dokładnie, kiedy nastąpiło przejście na Nutrę.
Ostatni raz badania krwi miał robione chyba w październiku, przy okazji przygotowań do usunięcia kamienia nazębnego.
Zaraz je odgrzebię - ale pamiętam, że wszystko było ok, żadnych nieprawidłowości.

Posted

brit i Bosch to takie sobie karmy, chyba nie nadają się do permanentnego żywienia.
Ogólnie, większość karm Senior i Light to oszustwo - dużo niższa jakość, nie tylko mniej kalorii.
Proponuję zmienić na przyzwoitą karmę bytową, ew., o niżej zawartości białka i tłuszczu. Nie stosuje juz karm Lihgt na dłużej, nawet do odchudzania, bo są ubogie i byle jakie. Lepiej kupic droższą karmę i podawać jej mniej - psy chudną zdrowo;-)

Posted

Wyniki badań krwi z 10.09.2010:

Kilka dni później Astaroth pisała, że Tytkowi od jakiegoś czasu zdarza się bezwiednie załatwiać pod siebie.
Ok, czyli w najbliższym czasie powtarzamy badania krwi.

Posted

Koniecznie - przez pół roku wszystko mogło się zmienić. Wyszukam jakąś sensowna i w miarę niedroga karmę dla niego.
Poproś Astaroth o te kropelki i Fermaktiv, Gosiu.
A analiza kompletna, WSZYSTKO, co da się zrobić z krwi, łącznie z mikro i makro - ja funduję. Trzeba się przy tym uprzeć, bo weci lubią robić analizy na raty - tak im pasuje.

Posted

malibo57 napisał(a):
Proponuję zmienić na przyzwoitą karmę bytową, ew., o niżej zawartości białka i tłuszczu.

Jakieś wstępne propozycje ? :)

Posted

Tytus je Nutrę, w tej chwili nn maintenance, przedtem lamb&rice, jeszcze wcześniej taste of wilde. Ok. 250g, wieczorem między 21 a 22.
Przypadki załatwiania się pod siebie były niezależnie od tego jaką karmę dostawał i raczej nie mają też związku ze zmianami bo te są nie częściej niż co 1,5miesiąca. Kupy robi normalne, nieduże, gdyby to była kwestia nie wchłaniania to myślę że było by tego znacznie więcej. Dostawał też APTUS APTOBALANCE.

Posted

malibo57 napisał(a):
Wyszukam jakąś sensowna i w miarę niedroga karmę dla niego.
A analiza kompletna, WSZYSTKO, co da się zrobić z krwi, łącznie z mikro i makro - ja funduję.

Dziękuję :Rose: :Rose:

Zadzwonię jutro do Astaroth, ustalimy datę wizyty u weta.

EDIT: O, jesteś :) Kiedy dalibyście radę podjechać z Tytkiem na badania krwi ?
Czy szukać transportu ?

Btw - czy ktoś już podawał swojemu psu szczepionkę anty-babeszję ?

Posted

Natalio, a próbowałaś podawać mu karmę o innej porze? Albo w dwóch dawkach?
250g / doba? Trochę mało na takiego chłopa...
Muszę poważnie się nad nim zastanowić.
Ile razy na dobę Tytus robi qoopę? Czy zawsze o zbliżonej porze dnia?
Czy pora karmienia była i jest zawsze ta sama?