Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wilczy zew napisał(a):
było bez histerii??
ile przesyłka?

u Dropsa było bez histerii, aż się zdziwiłam bo lezał i mu obcięłam - tylko był zaskoczony :D a Luna trochę :roll: walczyła, ale dużo gadania, smyrania, położenie na plecach i masaż brzuszka i po jednym się udało :lol:

a przesyłkę miałam drogą bo kupowałam jeszcze płyn neutralizujący zapach moczu bo przy tymczasach i małych kotach to miałabym mega smród w domu bez tego - ten płyn to cudowny wynalazek :loveu:

Posted

zerduszko napisał(a):
No tak, mi każe przyjechać po kota, a dziś oddaje ;(

nie chciałaś to ni mo, Margi miała ochotę na rudaska i nie mówiła i ni mo - tu się zycie toczy do przodu, jak się coś chce to nie ma na co czekać bo potem to płacz :evil_lol:

Posted

malawaszka napisał(a):
kutfa.... dzwoniła wetka z wynikami, Dropsewicz ok, Luna ok oprócz fosfatazy zasadowej - norma ok 50, a ona ma 380...

nie stresuj się tak od razu ;)

Posted

malawaszka napisał(a):
kutfa.... dzwoniła wetka z wynikami, Dropsewicz ok, Luna ok oprócz fosfatazy zasadowej - norma ok 50, a ona ma 380...

I co to może oznaczać?

Posted

WATACHA napisał(a):
I co to może oznaczać?

miejmy nadzieje, że niekoniecznie cokolwiek musi oznaczać :kciuki:

ale tak ogólnie, z założenia, może świadczyć o różnych nieciekawych zmianach, np. z wątrobą, nadnerczami ... Cushing... albo jakieś hormonalne kwestie... no kurde podwyższona fosfotaza zasadowa ogólnie nie jest dobrym objawem

Posted

Fosfotaza zasadowa podwyższona może swiadczyć o wielu "rzeczach". U młodego psa może być pdowyższona - ale jest to związane ze wzrostem kości, u starszych psów, może być oznaką niestety także nowotworów.
Również w ciąży jest podwyższona, ale ocena zalezy także od innych wskaźników.

Masz tu takie coś:

Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, AP, Falk, FAL) - jest to enzym występujący w błonach komórkowych wielu tkanek. Występuje w postaci trzech frakcji - wątrobowej (ok. 50% aktywności fosfatazy zasadowej); kostnej (ok. 40% aktywności) oraz jelitowej (ok. 10% aktywności). U psów istotna jest jeszcze jedna forma - izoenzym zależny od glikokotykosteroidów (jego ilość zwiększa się w przypadku nadmiaru tych hormonów). Różne formy enzymu stwarzają różne możliwości interpretacji, podwyższoną wartość ALP trzeba odnieść do całego wyniku badania i objawów klinicznych.

Wzrost wartości fosfatazy zasadowej:

• żółtaczka zastoinowa;
  • wirusowe i toksyczne zapalenie wątroby;
  • marskość wątroby;
  • białaczka szpikowa;
  • nowotwory kości;
  • krzywica;
  • po leczeniu glikokortykosteroidami;
  • hiperadrenokortycyzm u psów (choroba Cushinga);
  • okres wzrostu kośćca (fizjologiczny, prawidłowy wzrost wartości);
  • okres ciąży (fizjologiczny wzrost wartości).
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/diagnostyka/page2,badanie-krwi-u-psow-i-kotow-biochemia-45.html

albo również tu:

http://www.labwet.pl/1044/fosfataza-zasadowa-u-psow

ale, bez stresu!!!!!! ważne sa także inne wyniki!!!!!

Posted

jambi napisał(a):
i kuźwa, przepraszam za to - ja nie chcę Cię straszyć!!!

pytałaś, dlatego tylko odpowiadam

ja to wszystko zdążyłam już przeczytać wcześniej :lol: ale bez sensu to jest bo wynik tylko ten jeden mi podała przez tel, a na papierku nie mam bo nie mogłam się do siostry dodzwonić żeby mi odebrała w drodze z pracy, wg wetki reszta jest w normie, jeszcze jestem spokojna, ale na pewno tego nie zostawię tak jak to często bywa, że weci machają ręką jak coś jest podwyższone bo to mijałoby się z celem - po co robić badania jak się bagatelizuje wyniki? :niewiem:

noo i to nei ja pytałam tylko WATACHA :lol:

generalnie mam pietra... mam i już bo to moja laLoona jest i tego nie przeskoczymy... ale znajdziemy czemu tak ma...

Posted

WATACHA napisał(a):
I co proponuje wet?Jakieś badania dodatkowe?

ta wetka tylko o tym sercu mówiła chociaż ja nigdzie nie widzę żeby to było powiązane, no muszę poczekać aż odbiorę wyniki - może jutro podjadę bo wybieram się tam w okolice na koncert

Posted

No właśnie trzeba zobaczyć jak pozostałe wyniki i wtedy ew. z czymś połączyć.A na pewno wynik bym powtórzyła.
Luna już swoje lata ma więc i EKG nie zaszkodzi.

Spokojnie.Będzie dobrze.

Posted

zerduszko napisał(a):
Niby pietra masz, ale brzmisz nadzwyczaj spokojnie. Będzie dobrze :)

tak sie kryguję.... bo w domu... musiałabyś J zapytać... przed chwilą się prawie pobeczałam mówiąc o tym, że muszę z nią na USG dopplera jechać i że jak pojechałam z Pepą to.... :( jestem może spokojna, ale...

Posted

Moniś, wiem, że to Watacha pytała, ale Ty pisałaś, że musisz poczytać w necie - pisałam na szybko ;)
i kochana - zachowaj ten spokój :calus: oczywiście, że wyników sie nie bagatelizuje ... kuźwa gdyby wcześniej 'ktoś' nie zbagatelizował, to byc może cała kuracja takiego jednego przebiegłaby inaczej... :( ale są rzeczy z którymi nie wygramy... u Arona gdybali nad cushingiem, a nikt nie wziął pod uwage "po prostu" tarczycy... jednak nic to, to i tak nic by nie dało :(

Posted

jambi napisał(a):
Moniś, wiem, że to Watacha pytała, ale Ty pisałaś, że musisz poczytać w necie - pisałam na szybko ;)
i kochana - zachowaj ten spokój :calus: oczywiście, że wyników sie nie bagatelizuje ... kuźwa gdyby wcześniej 'ktoś' nie zbagatelizował, to byc może cała kuracja takiego jednego przebiegłaby inaczej... :( ale są rzeczy z którymi nie wygramy... u Arona gdybali nad cushingiem, a nikt nie wziął pod uwage "po prostu" tarczycy... jednak nic to, to i tak nic by nie dało :(

mnie przeraża to, że i Boluś i Pepa mieli też ten ALP zawsze dużo za wysoki :shake:

Posted

osłuchowo jak się ktoś bardzo zna na tym - wtedy można, a ta wetka nie wiem na czym się zna bo dość przypadkowo tam akurat na badanie krwi pojechałam - promocja była :D planuję jechać z nią do kliniki i tam powtórzyć ALP przynajmniej i ew. zrobimy USG, na dopplerze można też serce zbadać, ale nadal nigdzie nie widzę żeby było pisane o powiązaniu serca i ALP