malawaszka Posted August 10, 2011 Author Posted August 10, 2011 [quote name='Fides79']:-o:-o do pojemnika? ale z Ciebie dobra istotka :) ja bym dała mu chwile coby sie zreflektował i wyleciał dobrowolnie ta samą drogą co przybył albo mord :roll:[/QUOTE] miał farta, że był taki spokojny bo jakby był żywszy to nie dostałby tej szansy :lol: zwykle niestety u nas w domu szybko latające żądlące stworzenia szybko kończą żywot bo nie lubię ryzykować swoim - spuchnę albo nie spuchnę :D Quote
malawaszka Posted August 10, 2011 Author Posted August 10, 2011 [quote name='Tekla64']szerszen jest naprawde ogromny i to napewno nie un ale co to jest to nie wiem hihihi nie znam sie[/QUOTE] na zdjęciach nie widać bo nie ma punktu odniesienia ale on był wielki - na pewno więcej niż 2-2,5 cm Quote
Fides79 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='malawaszka']miał farta, że był taki spokojny bo jakby był żywszy to nie dostałby tej szansy :lol: zwykle niestety u nas w domu szybko latające żądlące stworzenia szybko kończą żywot bo nie lubię ryzykować swoim - spuchnę albo nie spuchnę :D[/QUOTE] to ja bym miała opcje spuchnę albo spuchne jak cholera :shake: i iść do lekarza od razu czy poczekać jeden dzień bo domowe sposoby w przypadku osy lub szerszenia nie przynoszą efektów, tabletki typu zyrtec tez nie :lookarou: Quote
Tekla64 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 jak sie okazuje gatunkow szerszenia jest tyz sporo my mielismy takie kole albo i wiecej jak 5cm strasznie agresywne i strasznie ciezkie do ubicia niestety i wcale nie zartuje sasiadowi konia utlukly , znaczy wykoncyzly a sami jak sie zas potem okazalo mielismy u nas gniazdo sprawdzcie czy gdzies nie ma deczko wiekszego ruchu takich owadow, u nas sie zadekowaly i zdazyly bardzo ogromne jedno i da mniejsze zrobic nim ich nie odnalzelismy wiec jakby co badzicie bardzo czujni to sa ..... niedobre owady i nie warto sie nad nimi litowac nawet nad spokojnymi ja sie juz po tym koniu nie lituje Quote
Fides79 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 no niestety szerszeni jest kilka rodzai, podobno najgorsze żyją w Azji Quote
Tekla64 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 no to wyglada ze sie ewoluowaly lub z unjowaly Quote
malawaszka Posted August 10, 2011 Author Posted August 10, 2011 [quote name='Tekla64']jak sie okazuje gatunkow szerszenia jest tyz sporo my mielismy takie kole albo i wiecej jak 5cm strasznie agresywne i strasznie ciezkie do ubicia niestety i wcale nie zartuje sasiadowi konia utlukly , znaczy wykoncyzly a sami jak sie zas potem okazalo mielismy u nas gniazdo sprawdzcie czy gdzies nie ma deczko wiekszego ruchu takich owadow, u nas sie zadekowaly i zdazyly bardzo ogromne jedno i da mniejsze zrobic nim ich nie odnalzelismy wiec jakby co badzicie bardzo czujni to sa ..... niedobre owady i nie warto sie nad nimi litowac nawet nad spokojnymi ja sie juz po tym koniu nie lituje[/QUOTE] no było rok albo dwa lata temu gniazdo - Ojciec Dyrektor walczył dzielnie i wygrał... brrr jak sobie przypomnę to wos mi się jezy na głowie, no i jestesmy teraz czujni żeby znowu się nie zagnieździły - ale nie były aż takie jak te u Was - ani takie wielkie ani tak mega agresywne :shock: masakra... 5 cm.... Quote
wilczy zew Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 z szerszeniami nie ma żartów-5 użądleń może zabić człowieka(nie dotyczy uczulonego),mordować w zarodku,u nas właśnie chciały założyć gniazdo ale mama utłukła; psiaki super się bawią :loveu: nasz po tych osach boi się być na dworze-pracujemy nad tym, chcę zrobić mu ładne zdjęcie a on nie chce Quote
Fides79 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 chcę zrobić mu ładne zdjęcie a on nie chce pewnie mu nie pasuje, że dostaje lampą błyskową po oczach Quote
malawaszka Posted August 10, 2011 Author Posted August 10, 2011 ale widzę, że dałaś radę z obrobieniem uszu :) Quote
Erhan Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='Tekla64']...to sa ..... niedobre owady i nie warto sie nad nimi litowac nawet nad spokojnymi ja sie juz po tym koniu nie lituje[/QUOTE] To ja się trochu niezgodzę, (mogię, prawda ;) ) Zacytuję fachowca zajmującego się tymi owadami: "Zabijanie Os i Szerszeni nie stanowiących zagrożenia, jest barbarzyństwem!. Ocieplający się klimat, a co za tym idzie wzrost populacji szkodników lasów, pól uprawnych i ogrodów i działek doprowadzi nas do tego, że stracimy nad nimi kontrolę. Staną się plagą. O tym wiedzą Niemcy, wszak wytępili Szerszenie i zapłacili wysoką cenę za bezmyślność. Dlatego doktor Elmar Billig, utworzył instytucję zajmującą się odnową populacji Szerszenia oraz opiekującą się nimi, nawet wkupił się w ich łaski do tego stopnia, że potrafi zasugerować, by dziewicze królowe robiły gniazdo w określonym miejscu. Ale to jest wysokiej klasy fachowiec i posiada ogromną wiedzę w tym kierunku. Aby przekonać, wahających się, co do agresywności Os i Szerszeni, to powiem tak: "Zachowują się wobec nas tak, jak my zachowujemy sie wobec nich". Osy i Szerszenie nigdy nie atakują bez powodu. Zabijanie ich bezmyślnie na masową skalę, jest podcinaniem gałęzi na której siedzimy. Niszczymy przez głupotę równowagę w ekosystemie. To w niedługim czasie przyniesie negatywne rezultaty. A wtedy na refleksję będzie zbyt późno. Bezmyślne niszczenie populacji Os i Szerszeni prowadzi także do stwarzania zagrożenia. Ponieważ one w ułamku sekundy zapamiętują obraz i zapach oprawcy. I przekazują go innym osobniczkom danej kolonii. Nawet jeśli zostaną uśmiercone, inne robotnice, a bardziej czujne strażniczki-robotnice "pamiętają " zapach i nawet po długim okresie czasu, jeśli spotkają swego agresora, poznają go po nim i przypuszczą atak." :evil_lol: Quote
wilczy zew Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='Fides79']pewnie mu nie pasuje, że dostaje lampą błyskową po oczach[/QUOTE] nie dostaje lampą(może z raz) bo robię komórką,on tak ma [quote name='malawaszka']ale widzę, że dałaś radę z obrobieniem uszu :)[/QUOTE] umęczyłam się przy tym jak górnik na szychcie :roll: Quote
Erhan Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 http://img221.imageshack.us/img221/2131/dsc06032t.jpg - jaki milutki piesio - zupełnie nie wilczy ;) Quote
malawaszka Posted August 10, 2011 Author Posted August 10, 2011 [quote name='Erhan']Bezmyślne niszczenie populacji Os i Szerszeni prowadzi także do stwarzania zagrożenia. Ponieważ one w ułamku sekundy zapamiętują obraz i zapach oprawcy. I przekazują go innym osobniczkom danej kolonii. Nawet jeśli zostaną uśmiercone, inne robotnice, a bardziej czujne strażniczki-robotnice "pamiętają " zapach i nawet po długim okresie czasu, jeśli spotkają swego agresora, poznają go po nim i przypuszczą atak." [/QUOTE] ożesz.... :eek2: Quote
wilczy zew Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='Erhan']http://img221.imageshack.us/img221/2131/dsc06032t.jpg - jaki milutki piesio - zupełnie nie wilczy ;) noooo,szkoda,że go nie widziałeś jak na początku rzucił się na mnie a tak to jest kochaniutki :loveu: [quote name='malawaszka']ożesz.... :eek2: dlatego jak się niszczy to całe gniazdo Quote
Erhan Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='malawaszka']ożesz.... :eek2:[/QUOTE] Się nie boi :evil_lol: przecież swojego szerszenia ugościłaś, obfociłaś, dałaś odpocząć na kanapie i spokojnie sobie poleciał, więc będzie miał dobre wspomnienia :lol: Chyba, że zbyt dobre i namówi swoją rodzinkę do wizyty u Ciebie :cool3: :evil_lol: Quote
Fides79 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 "Zachowują się wobec nas tak, jak my zachowujemy sie wobec nich". Osy i Szerszenie nigdy nie atakują bez powodu. taaa, starata ta ta mnie raz jedna wredna osa uchlała bez powodu, przyleciała usiadła na udzie i użądliła :angryy: ból jak cholera, udo 2 razy takie, opuchlizna sie rozłaziła coraz bardziej, skończyło sie u lekarza i receptą na jakies leki, które efekt zaczeły przynosić dopiero po prawie tygodniu stosowania Quote
malawaszka Posted August 10, 2011 Author Posted August 10, 2011 [quote name='Erhan']Się nie boi :evil_lol: przecież swojego szerszenia ugościłaś, obfociłaś, dałaś odpocząć na kanapie i spokojnie sobie poleciał, więc będzie miał dobre wspomnienia :lol: Chyba, że zbyt dobre i namówi swoją rodzinkę do wizyty u Ciebie :cool3: :evil_lol: gorzej jak mu się ujęcia nie spodobają i uzna, że np wyszedł GRUBO :eek2: bo może to była Pani Szerszeniowa :mdleje: wtedy wpadną bracia.... z wizytą.... (czytałam ostatnio Ojca Chrzestnego :D ) Quote
malawaszka Posted August 10, 2011 Author Posted August 10, 2011 [quote name='Fides79']taaa, starata ta ta mnie raz jedna wredna osa uchlała bez powodu, przyleciała usiadła na udzie i użądliła :angryy: ból jak cholera, udo 2 razy takie, opuchlizna sie rozłaziła coraz bardziej, skończyło sie u lekarza i receptą na jakies leki, które efekt zaczeły przynosić dopiero po prawie tygodniu stosowania[/QUOTE] uuu to mnie użądliła zasłużenie, że tak powiem, chociaż mogła była wziąć pod uwagę, że... nie zauważyłam jej siadając w autobusie i opierając się o nią... potrzebowałam oparcia widocznie.. a ona.. ech... :lol: Quote
Queesh Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 http://img198.imageshack.us/img198/342/dsc0024sug.jpg Ożesz, jakie zabójcze spojrzenie! :crazyeye: Quote
Erhan Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='Fides79']taaa, starata ta ta mnie raz jedna wredna osa uchlała bez powodu, przyleciała usiadła na udzie i użądliła :angryy: [/QUOTE] a nie pomyślałaś, że to może była kobieta, która zauważyła że masz ładniejsze uda od niej i Cię z czystej i bezinteresownej kobiecej zazdrości dziabła :diabloti: Quote
wilczy zew Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='Fides79']taaa, starata ta ta mnie raz jedna wredna osa uchlała bez powodu, przyleciała usiadła na udzie i użądliła :angryy: ból jak cholera, udo 2 razy takie, opuchlizna sie rozłaziła coraz bardziej, skończyło sie u lekarza i receptą na jakies leki, które efekt zaczeły przynosić dopiero po prawie tygodniu stosowania[/QUOTE] mnie tylko raz dziabneł gdy padła mi pod bluzkę na plecach a ja nie wiedząc co to pacnełam; wielokrotnie jadłam jabłka czy drożdżówki do spółki z osami i było OK Quote
Fides79 Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='Erhan']a nie pomyślałaś, że to może była kobieta, która zauważyła że masz ładniejsze uda od niej i Cię z czystej i bezinteresownej kobiecej zazdrości dziabła :diabloti: no ale franca jedna mogła sobie pomysleć, ze ma lepsiejsza talię niz ja :eviltong: http://img198.imageshack.us/img198/9599/dsc02121w.jpg a ten sie temu szerszeniu przygląda czy co, ze taki zahipnotyzowany :lol: Quote
Recommended Posts