Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Fides79']:-o:-o
do pojemnika?
ale z Ciebie dobra istotka :)
ja bym dała mu chwile coby sie zreflektował i wyleciał dobrowolnie ta samą drogą co przybył albo mord :roll:[/QUOTE]

miał farta, że był taki spokojny bo jakby był żywszy to nie dostałby tej szansy :lol: zwykle niestety u nas w domu szybko latające żądlące stworzenia szybko kończą żywot bo nie lubię ryzykować swoim - spuchnę albo nie spuchnę :D

Posted

[quote name='Tekla64']szerszen jest naprawde ogromny i to napewno nie un ale co to jest to nie wiem hihihi nie znam sie[/QUOTE]

na zdjęciach nie widać bo nie ma punktu odniesienia ale on był wielki - na pewno więcej niż 2-2,5 cm

Posted

[quote name='malawaszka']miał farta, że był taki spokojny bo jakby był żywszy to nie dostałby tej szansy :lol: zwykle niestety u nas w domu szybko latające żądlące stworzenia szybko kończą żywot bo nie lubię ryzykować swoim - spuchnę albo nie spuchnę :D[/QUOTE]

to ja bym miała opcje spuchnę albo spuchne jak cholera :shake:
i iść do lekarza od razu czy poczekać jeden dzień
bo domowe sposoby w przypadku osy lub szerszenia nie przynoszą efektów, tabletki typu zyrtec tez nie :lookarou:

Posted

jak sie okazuje gatunkow szerszenia jest tyz sporo
my mielismy takie kole albo i wiecej jak 5cm strasznie agresywne i strasznie ciezkie do ubicia niestety i wcale nie zartuje
sasiadowi konia utlukly , znaczy wykoncyzly
a sami jak sie zas potem okazalo mielismy u nas gniazdo
sprawdzcie czy gdzies nie ma deczko wiekszego ruchu takich owadow, u nas sie zadekowaly i zdazyly bardzo ogromne jedno i da mniejsze zrobic nim ich nie odnalzelismy
wiec jakby co badzicie bardzo czujni
to sa ..... niedobre owady i nie warto sie nad nimi litowac nawet nad spokojnymi ja sie juz po tym koniu nie lituje

Posted

[quote name='Tekla64']jak sie okazuje gatunkow szerszenia jest tyz sporo
my mielismy takie kole albo i wiecej jak 5cm strasznie agresywne i strasznie ciezkie do ubicia niestety i wcale nie zartuje
sasiadowi konia utlukly , znaczy wykoncyzly
a sami jak sie zas potem okazalo mielismy u nas gniazdo
sprawdzcie czy gdzies nie ma deczko wiekszego ruchu takich owadow, u nas sie zadekowaly i zdazyly bardzo ogromne jedno i da mniejsze zrobic nim ich nie odnalzelismy
wiec jakby co badzicie bardzo czujni
to sa ..... niedobre owady i nie warto sie nad nimi litowac nawet nad spokojnymi ja sie juz po tym koniu nie lituje[/QUOTE]

no było rok albo dwa lata temu gniazdo - Ojciec Dyrektor walczył dzielnie i wygrał... brrr jak sobie przypomnę to wos mi się jezy na głowie, no i jestesmy teraz czujni żeby znowu się nie zagnieździły - ale nie były aż takie jak te u Was - ani takie wielkie ani tak mega agresywne :shock: masakra... 5 cm....

Posted

z szerszeniami nie ma żartów-5 użądleń może zabić człowieka(nie dotyczy uczulonego),mordować w zarodku,u nas właśnie chciały założyć gniazdo ale mama utłukła;

psiaki super się bawią :loveu:

nasz po tych osach boi się być na dworze-pracujemy nad tym,
chcę zrobić mu ładne zdjęcie a on nie chce

Posted

[quote name='Tekla64']...to sa ..... niedobre owady i nie warto sie nad nimi litowac nawet nad spokojnymi ja sie juz po tym koniu nie lituje[/QUOTE]

To ja się trochu niezgodzę, (mogię, prawda ;) )
Zacytuję fachowca zajmującego się tymi owadami:
"Zabijanie Os i Szerszeni nie stanowiących zagrożenia, jest barbarzyństwem!. Ocieplający się klimat, a co za tym idzie wzrost populacji szkodników lasów, pól uprawnych i ogrodów i działek doprowadzi nas do tego, że stracimy nad nimi kontrolę. Staną się plagą. O tym wiedzą Niemcy, wszak wytępili Szerszenie i zapłacili wysoką cenę za bezmyślność. Dlatego doktor Elmar Billig, utworzył instytucję zajmującą się odnową populacji Szerszenia oraz opiekującą się nimi, nawet wkupił się w ich łaski do tego stopnia, że potrafi zasugerować, by dziewicze królowe robiły gniazdo w określonym miejscu. Ale to jest wysokiej klasy fachowiec i posiada ogromną wiedzę w tym kierunku. Aby przekonać, wahających się, co do agresywności Os i Szerszeni, to powiem tak: "Zachowują się wobec nas tak, jak my zachowujemy sie wobec nich". Osy i Szerszenie nigdy nie atakują bez powodu. Zabijanie ich bezmyślnie na masową skalę, jest podcinaniem gałęzi na której siedzimy. Niszczymy przez głupotę równowagę w ekosystemie. To w niedługim czasie przyniesie negatywne rezultaty. A wtedy na refleksję będzie zbyt późno. Bezmyślne niszczenie populacji Os i Szerszeni prowadzi także do stwarzania zagrożenia. Ponieważ one w ułamku sekundy zapamiętują obraz i zapach oprawcy. I przekazują go innym osobniczkom danej kolonii. Nawet jeśli zostaną uśmiercone, inne robotnice, a bardziej czujne strażniczki-robotnice "pamiętają " zapach i nawet po długim okresie czasu, jeśli spotkają swego agresora, poznają go po nim i przypuszczą atak."

:evil_lol:

Posted

[quote name='Fides79']pewnie mu nie pasuje, że dostaje lampą błyskową po oczach[/QUOTE]

nie dostaje lampą(może z raz) bo robię komórką,on tak ma

[quote name='malawaszka']ale widzę, że dałaś radę z obrobieniem uszu :)[/QUOTE]

umęczyłam się przy tym jak górnik na szychcie :roll:

Posted

[quote name='Erhan']Bezmyślne niszczenie populacji Os i Szerszeni prowadzi także do stwarzania zagrożenia. Ponieważ one w ułamku sekundy zapamiętują obraz i zapach oprawcy. I przekazują go innym osobniczkom danej kolonii. Nawet jeśli zostaną uśmiercone, inne robotnice, a bardziej czujne strażniczki-robotnice "pamiętają " zapach i nawet po długim okresie czasu, jeśli spotkają swego agresora, poznają go po nim i przypuszczą atak."
[/QUOTE]

ożesz.... :eek2:

Posted

[quote name='malawaszka']ożesz.... :eek2:[/QUOTE]
Się nie boi :evil_lol: przecież swojego szerszenia ugościłaś, obfociłaś, dałaś odpocząć na kanapie i spokojnie sobie poleciał, więc będzie miał dobre wspomnienia :lol:

Chyba, że zbyt dobre i namówi swoją rodzinkę do wizyty u Ciebie :cool3: :evil_lol:

Posted

"Zachowują się wobec nas tak, jak my zachowujemy sie wobec nich". Osy i Szerszenie nigdy nie atakują bez powodu.

taaa, starata ta ta
mnie raz jedna wredna osa uchlała bez powodu, przyleciała usiadła na udzie i użądliła :angryy:
ból jak cholera, udo 2 razy takie, opuchlizna sie rozłaziła coraz bardziej, skończyło sie u lekarza i receptą na jakies leki, które efekt zaczeły przynosić dopiero po prawie tygodniu stosowania

Posted

[quote name='Erhan']Się nie boi :evil_lol: przecież swojego szerszenia ugościłaś, obfociłaś, dałaś odpocząć na kanapie i spokojnie sobie poleciał, więc będzie miał dobre wspomnienia :lol:

Chyba, że zbyt dobre i namówi swoją rodzinkę do wizyty u Ciebie :cool3: :evil_lol:

gorzej jak mu się ujęcia nie spodobają i uzna, że np wyszedł GRUBO :eek2: bo może to była Pani Szerszeniowa :mdleje: wtedy wpadną bracia.... z wizytą.... (czytałam ostatnio Ojca Chrzestnego :D )

Posted

[quote name='Fides79']taaa, starata ta ta
mnie raz jedna wredna osa uchlała bez powodu, przyleciała usiadła na udzie i użądliła :angryy:
ból jak cholera, udo 2 razy takie, opuchlizna sie rozłaziła coraz bardziej, skończyło sie u lekarza i receptą na jakies leki, które efekt zaczeły przynosić dopiero po prawie tygodniu stosowania[/QUOTE]

uuu to mnie użądliła zasłużenie, że tak powiem, chociaż mogła była wziąć pod uwagę, że... nie zauważyłam jej siadając w autobusie i opierając się o nią... potrzebowałam oparcia widocznie.. a ona.. ech... :lol:

Posted

[/QUOTE]
a nie pomyślałaś, że to może była kobieta, która zauważyła że masz ładniejsze uda od niej i Cię z czystej i bezinteresownej kobiecej zazdrości dziabła :diabloti:

Posted

ból jak cholera, udo 2 razy takie, opuchlizna sie rozłaziła coraz bardziej, skończyło sie u lekarza i receptą na jakies leki, które efekt zaczeły przynosić dopiero po prawie tygodniu stosowania[/QUOTE]

mnie tylko raz dziabneł gdy padła mi pod bluzkę na plecach a ja nie wiedząc co to pacnełam; wielokrotnie jadłam jabłka czy drożdżówki do spółki z osami i było OK