Agnes Posted May 6, 2005 Posted May 6, 2005 wolfi piszesz ze wilki nie maja stojakow - fakt...ale jesli chcesz sie na tym opierac musialbys jeszcze miec statystyka czy i ile takich wilkow ma skret zoladka - czym spowodowane itp... Quote
wolfi Posted May 8, 2005 Posted May 8, 2005 Badania nad skrętem żołądka doprowadziły do następujących wniosków: sugerowane przyczyny skrętu to - - soja ( w karmach ) - węglowodany , które spowolniają trawienie i prowadzą do wzmożonej fermentacji - duże poziomy wapnia w pożywieniu ,Ca stymuluje produkcję gastryny i wpływa na motorykę żołądka ( opóżnia opróżnianie żołądka ) - predyspozycje genetyczne czyli występowanie rodzinne Obecnie nie zaleca się karmienia ze stojaków, wręcz przeciwnie. Quote
sota36 Posted May 8, 2005 Author Posted May 8, 2005 A skad pochodzi zrodlo odnoscie tych badan??? Quote
Olcia Posted May 8, 2005 Posted May 8, 2005 raz na stojakach zalecaja, za pol roku odradzaja i tak na okraglo, wiec moim zdaniem kazdy pies jest inny i to powinno zostac dostosowane do psa Quote
adda Posted May 8, 2005 Posted May 8, 2005 Moje psiury wodę piją na stojakach, a jedzą w ten sposób, że sunia leży na kanapie i je, a pies stoi sobie a miska oczywiście na kanapie :oops: Quote
Marta Chmielewska Posted May 9, 2005 Posted May 9, 2005 A nie zastanowiliście się, czemu weterynarze zalecają podawanie posiłku dużym psom w małych ilościach? Lepiej dać 3-5 razy dziennie niż raz a wielką porcję. Czy duże ilości połknięte w pośpiechu (z głodu) nie stanowią zagrożenia? Quote
wolfi Posted May 9, 2005 Posted May 9, 2005 Może warto przeczytać.. [url]http://www.vetserwis.pl/skret.html[/url] Quote
adda Posted May 9, 2005 Posted May 9, 2005 Jakby dobrze w necie poszperać to znajdzie się i artukuł zupełnie krańcowy. Quote
wolfi Posted May 9, 2005 Posted May 9, 2005 Analiza przyczyn z 2000 roku - [url]http://www.dogstuff.info/beating_bloat_pflaumer.html[/url] Quote
Esia Posted May 10, 2005 Posted May 10, 2005 Często na filmach widzi sie że wilki po upolowaniu zwierza jedzą na leżąco. Nie wiem czy jest to spowodowane tym że tak im wygodniej czy tym że się zmęczyły i przy okazji odpoczywają :wink: Jednak jakby nie patrzeć wtedy ich przełyk jest w równej linii z żołądkiem. Pies który ma miskę na podłodze przeważnie pochyla się i zjada zawartość miski. Tak mi to wytłumaczył pewien hodowca i jest to dla mnie logiczne :D Kupiłam miski, choć i tak na razie karmię sunię z ręki, bo jest jeszcze bardzo nieufna :( Quote
Agnes Posted May 10, 2005 Posted May 10, 2005 Esia ale z tymi wilkami - czy duzymi kotami - to troszke inaczej. Gdybys im dala miske z gotowanym zarelkiem - jak je wiekszosc domowych psow - napewno by sie nie kladly. Wilki jedza mieso z koscmi wiec ciezko zeby to robily na stojaca ;) Jesli domowemu psu dasz kosc tez sie polozy zeby to pogryzc - wiec tu sie nic nie zmienia czy to wilk czy domowy pies Quote
Esia Posted May 10, 2005 Posted May 10, 2005 Dziękuję za odpowiedź :) Miski na stojakach są o tyle dobre że zawsze można je z tych stojaków zdjąć :D Quote
donya Posted May 10, 2005 Posted May 10, 2005 Mój pies je i pije wodę z misek na stojaku. :P Z misek stojących na podłodze (np. gdy wyjeżdżamy) je lub pije zawsze na leżąco. Myśle, że tak mu jest wygodniej. :P Quote
wolfi Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Te badania też nie polecają misek na stojakach: [url]http://www.vet.purdue.edu/epi/nondietary_risk_factors_gdv.doc[/url] Quote
isabela Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 A ja karmie psy z podwyzszenia,ale stojakow nie kupilam...moim zdaniem za drogie. Wymyslilam takie oto cos: miski sa kupione w sklepie AGD, takie ze stali nierdzewnej (ladne,eleganckie i o ile tansze od tych z zoologicznego,a psu roznicy nie robi), a stojaki to....poprostu wiaderka dopasowane do tych misek :D W wiaderka wlozone sa kamienie,coby sie nie przewracaly i juz :D Tanio,prosto a wiaderko mozna tez zawsze jeszcze do czegos innego wykorzystac :D Quote
daga10011 Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 niezle rozwiazanie :D .bo moje psy stojakow nie lubia i je wywalaja..ogolnie wola jesc na lezaco,pic na stojaco-wiec chyba odloze w kat te stojaki-bo skoro pies chce lezec i jesc to czemu mam go do stania zmuszac :D ..albo dam pic w stojakach,a jesc z misek na podlodze :roll: ... Quote
arima Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 A moje nigdy nie miały stojaków.Jedynie Alex jak był młody to miał zrobiony z taboretu,ale też niechętnie tak jadł-najczęściej brał całą garść do pyska,potem wyrzucał to na ziemie i dopiero zaczynał jeść :lol: Quote
SAWA Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Duże psy powinny jeść na wysokości ,jest to wygodne i pies mniej nałyka się powietrza z jedzeniem . Pozdrawiam. Quote
adda Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 [quote name='SAWA']Duże psy powinny jeść na wysokości [/quote] Moje piją i jedzą na wysokości 8) Quote
SAWA Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Ja znam jeszcze inny patent ,od stołka (taboretu) zerwać siedzenie i stojak gotowy ,tylko dopasować wielkość miski . Taki praktyczny stojaczek ma moja kol. od owczarków kaukaskich . Pozdrawiam . Quote
isabela Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 Takie "patenty"sa najlepsze :) Stojaki sie jednak przewracaja,sa bardzo niestebilne i kosztuja za duzo. A tu prosze...wiadereczko lub taborecik i juz gotowy stojak.... :D Tanio,prosto i sie nie wywraca :D Quote
Agnes Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 mozna tez zrobic stojak skladajacy z 3 desek i wyciac otwory na miski - tyz latwe do zrobienia ;) u mnie niestety nie bardzo jest jak zamontowac stojak...za mala kuchnia :) Quote
adda Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='isabela']Stojaki sie jednak przewracaja,sa bardzo niestebilne [/quote] Moje się nie przewracają, nawet wtedy, jak młodzież pcha mi do misek łapy w celach... no nie wiem jakich celach... :lol: Quote
kinia_w Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='adda'][quote name='isabela']Stojaki sie jednak przewracaja,sa bardzo niestebilne [/quote] Moje się nie przewracają, nawet wtedy, jak młodzież pcha mi do misek łapy w celach... no nie wiem jakich celach... :lol:[/quote] Pewnie w celach przed(lub po)konsumpcyjnych. Albo żeby się przekonać, że takie stojaki są naprawdę stabilne i w czasie jedzenia nie pójdą sobie ;) Quote
adda Posted May 20, 2005 Posted May 20, 2005 [quote name='kinia_w']Pewnie w celach przed(lub po)konsumpcyjnych. [/quote] No, przed jedzeniem łapki się myje, w miseczce, jak arystokracja :lol: Quote
Recommended Posts