Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dla labradora najmniej istotne jest to czy mieszkasz w kawalerce czy z willi z ogromnym terenem.

Dla psa jest ważne ile ma ruchu i zajeć na swieżym powietrzu, i kontaktu z właścicielem. Jeśli masz miejsce na długie spacery i 2-3 h czasu dziennie, który możesz przeznaczyć dla psa, nie widzę przeszkód.

Z tym, że z 3 piętra labradora w okresie wzrostu prawdopodobnie trzeba będzie nosić po schodach, zwłaszcza na dół ze względu na zagrożenie dysplazją.

• 2 months later...
Posted

Ja wzięłam Laba od faceta,który z nim mieszkał w bloku przez 11 mies.
I się już przyzwyczaił...
Więc myślę,że spokojnie możesz go kupić...
Skoro nie którzy ludzie nawet Dogi trzymaja w blokach...:shake:

Posted

my mieszkamy w bloku, ale miałam okazję parę miesięcy i wiele weekendów mieszkać w domu z ogrodem. Irish cały czas była przy ludziach, nie ważne czy byli w domu czy w ogrodzie. gdy drzwi domu były otwarte, siedziała z nami. gdy byliśmy na zewnątrz, leżała przy nas.
dom i ogród mają na pewno dużo zalet ale nie są koniecznością. bardziej liczy się towarzystwo i czas poświęcony psu, żaden ogród tego labowi nie zastąpi.

Posted

No i? ;)
Pies ma mieć zapewniony ruch i zajęcie na spacerach, poza mieszkaniem. Dom jest od odpoczynku, wystarczy, że pies ma jak przejść i się położyć.

Paradoksalnie rasy olbrzymie nadają się do bloku o wiele lepiej niż psy ras średnich. Prawie wszystkie rasy średniej wielkości to psy pracujące - wyżły, husky, border collie i inne owczarki... One są bardzo ruchliwe, już prędzej one męczą się w bloku niż spokojny, stateczny dog.

Posted

[quote name='tina i irish']my mieszkamy w bloku, ale miałam okazję parę miesięcy i wiele weekendów mieszkać w domu z ogrodem. Irish cały czas była przy ludziach, nie ważne czy byli w domu czy w ogrodzie. gdy drzwi domu były otwarte, siedziała z nami. gdy byliśmy na zewnątrz, leżała przy nas.
dom i ogród mają na pewno dużo zalet ale nie są koniecznością. bardziej liczy się towarzystwo i czas poświęcony psu, żaden ogród tego labowi nie zastąpi.[/quote]
[I][B]Mieliśmy to samo...mieszkamy w bloku ale też mieliśmy okazję mieszkać tydzień w domu z ogrodem i Brutus cały czas był z nami...to są psy rodzinne a nie ogrodowe. :p[/B][/I]

Posted

Byleby psu dać zajęcie - w końcu to psiaki pracujące. Bez zajęcia roznoszą nawet dom czy działkę.

Moje dwa labki mają tor przeszkód oraz jeziorko koło domu.
Kiedyś mieszkaliśmy w bloku - też się dalo. Grunt to bardzo aktywne spacery - polecam kupić piłkę siatkową i wypompować troszkę powietrza.Labki ją uwielbiają.

Podobnie jak dętkę od roweru, frisbie, wszelkiej maści piszczące kurczaki. W mieszkaniu były juz tak padnięte, że spały albo polegiwały.

Posted

Rinuś, to są psy myśliwskie, nie rodzinne a zapotrzerbowanie na kotakt z człowiekiem świadczy o tym ze pies pracował z nim bardzo blisko. By pies dobrze pracował musi mieć wiele chęcy przypodobania się właścicielowi i potrzebę bliskości z nim by za głupie pogłaskanie dać z siebie wszystko.

Posted

[quote name='Fauka']Rinuś, to są psy myśliwskie, nie rodzinne a zapotrzerbowanie na kotakt z człowiekiem świadczy o tym ze pies pracował z nim bardzo blisko. By pies dobrze pracował musi mieć wiele chęcy przypodobania się właścicielowi i potrzebę bliskości z nim by za głupie pogłaskanie dać z siebie wszystko.[/quote]
[I][B]Ale ewolucja przez tyle lat sprawiła, że te psy stały się psami rodzinnymi...myśliwi już praktycznie ich nie używają...
Są konkursy dla Labradorów aby rasa się nie pozbyła tego z krwi ale na co dzień nie są to już psy użytkowe-myśliwskie.[/B][/I]

Posted

jak obserwuję moją Fionę to nie mam wątpliwości ze to psy rodzinne :) szybko się przywiązała do domowników- zajęło jej to dobę. potrafi polecieć za mną do kuchni i położyć mi główkę na stopie i tak leżeć dość długo :) a ja w tym czasie nie mam serca się ruszyć i przypalam obiad w efekcie :D ona poprostu chce być koło mnie- nie ważne czy na miękkim łóżku czy na zimnych kafelkach :) i to jest słodkie :)

Posted

My nadal mieszkamy w bloku - jest to niewygodne, ale dla mnie, dla mojej bandy na pewno nie! Cale towarzystwo śmiga za mną krok w krok, wybieg mają zapewniony, a bliskośc w domu gwarantowana:) Mam też doga - to typowy kanapowiec, jak pada to muszę na siłę wyciągać na spacerek:)

• 4 months later...
Posted

[quote name='Bartek1974']Witam,
Mieszkam na 3 pietrze w bloku. Czy zakup labradora to dobry pomysł.
--
Pozdrawiam
Bartek[/QUOTE]

Położenie ani wielkość mieszkania nie są najważniejsze przy decyzji "czy labrador?" [URL="http://mojpies.org/rasa/labrador-retriever/"]Ważne są inne rzeczy[/URL].

• 4 months later...
Posted

Ja też mam labradora w bloku. Do tego mam dobre położenie obok mojego bloku dużo parków, takie średnie "pole", no i ok 1 godzina drogi na taki "poligon" gdzie jest bardzo mało ludzi, a obszar jest ogromny. Wszystko zależy od tego gdzie znajduje się dany blok.

Posted

Dokładnie, blok nie musi być przy lesie, tylko wlasciciel powinien chcieć chodzić z psem i cos z nim robić - ja z młodymi chodzę na nasz osiedlowy ryneczek, aby w tłumie też sie czegos uczył:) Oczywiście później ma luz i bieganko w parczku kawałek dalej, ale nauka ustawiania w tłumie też sie przydaje:)

• 6 months later...
Posted

Przerabiałem ten temat na własnej skórze i wbrew licznym opiniom niestety jestem całkowicie za blokiem a przeciwny ogródkom, działkom itp. Wiem że w wielu z Was zagotuje się teraz krew i pomyślicie co za bzdury wygaduję ale moją opinie podeprze zaraz faktami. Labrador jest rasą wymagającą nie tyle ruchu i wybiegania, co kontaktu z człowiekiem. Ja sam mieszkam w bloku i mam 10 miesięczną suczkę. Codziennie wychodzę z nią na spacer i to wcale nie jest zawsze godzinne wybieganie , czasami na szybkie siku bo czas nie pozwala. Jednak pies jest przez większą część dnia z kimś w domu i kiedy tylko chce bawi się w mieszkaniu - oczywiście swoimi zabawkami (szkody są minimalne :)) Mój znajomy ma również labradora - psa, 2 letniego. Dom, ogród duża działka, buda, kojec. Przez większość dnia biega po podwórku, na noc zamykają go w dość obszernym kojcu gdzie również ma miejsce do biegania. Kontakt z człowiekiem ma ten pies od czasu do czasu i jaki tego efekt ?? Pies jest AGRESYWNY. Nigdy bym nie uwierzył że ta rasa może być agresywna, a jednak. Dlatego powtórzę jeszcze raz. Mieszkanie w bloku jak najbardziej, bo psy mają wówczas kontakt z właścicielami, natomiast w domach z ogrodem z reguły te psy rzadko kiedy wychodzą na spacery poza rejon działki właściciela, co ogranicza więź między psem a człowiekeim. I nikt mi już nie wmówi "że psy nie nadają się do mieszkań" - BZDURA.

Posted

MMisc , otóż to!
Sama mam labradorkę 3 letnią w bloku i dwie jamnice. Codziennie spacerujemy tyle ile czas pozwoli i nie uważam aby była nieszczęśliwa. Niuńki są wlepione we mnie jak w obrazek.

• 3 weeks later...
Posted

Miałem labradora mieszkając w bloku i niestety męczył się strasznie bo samo to że musiał siedzieć pół dnia sam było dla niego czymś strasznym. Aktualnie mieszka w rodzicami w domku jednorodzinnym z dużym ogrodem i widać że psiak odżył. Blok nigdy nie zastąpi ciągłego dostępu do podwórka.

Posted

Labrador jest psem który potrzebuje człowieka i pracy, a nie siedzenia w ogródku. Mieszkamy w bloku, sporo się ruszamy i nie widzę aby mój pies był nieszczęśliwy. Bez względu na to czy jest sama w domu czy w bloku i tak będzie jej źle bez człowieka.

Posted

[quote name='bumbastic002']Miałem labradora mieszkając w bloku i niestety męczył się strasznie bo samo to że musiał siedzieć pół dnia sam było dla niego czymś strasznym. Aktualnie mieszka w rodzicami w domku jednorodzinnym z dużym ogrodem i widać że psiak odżył. Blok nigdy nie zastąpi ciągłego dostępu do podwórka.[/QUOTE]
no i masz odpowiedź na pytanie - nie mieszkanie jest ważne dla tego typu psa a kontakt z człowiekiem.... Podejrzewam, ze z rodzicami pies ma wiecej kontaktu jak z Tobą. Labek to pie który moze mieszkac wszędzie, nawet na statku ale ważne zeby był z człowiekiem. Ja mam ogród, blisko las, rzekę, ale uważam, ze bez kontaktu z człowiekiem tym psom charakter się wypacza. To pies myśliwski ale stworzony do pracy z człowiekiem. I jeśli nie masz duzo czasu dla takiego psa to lepiej kup sobie pluszową zabawkę.

Posted

Ja mam dwa labki w bloku (pomijając jeszcze sunię ONka) i wydają się być bardzo szczęśliwe.Ale poświęcam im na prawdę dużo czasu,do pracy chodzą ze mną,a jak mamy wolne to robimy wypad do parku.Powiem tak-jak nie możesz spędzać ze swoim psem większości czasu to nie kupuj labradora.Jemu nie tyle jest potrzebne mizianie i głaskanie co w ogóle twoja obecność.Ten pies męczy się bez człowieka.

• 2 weeks later...
Posted

[INDENT]"Labrador jest psem który potrzebuje człowieka i pracy, a nie siedzenia w ogródku. Mieszkamy w bloku, sporo się ruszamy i nie widzę aby mój pies był nieszczęśliwy. Bez względu na to czy jest sama w domu czy w bloku i tak będzie jej źle bez człowieka. "-swiete slowa i bezapelacyjna prawda.nasz elvis mieszka z nami w malej kawalerce,a le w mieszkaniu tylko odpoczywa lub czasami szaleje z zabawkami.energie spala na dluuuugich spacerach i wybieganiach.grunt to miec checi i czas,ktore mozna poswiecic psu.na wiosne rozpoczynam z elvisem treningi:)))dogtrekkingu,sprzet juz zamowiony.z psiakiem spedzamy na zewnatrz mimimum 2godziny zima,latem 3godzinki ale w weekendy nie mamy zadnych ograniczen[/INDENT]