malagos Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Trafił do kojca gminnego prosto z lasu. Po kilku dniach - z okropną biegunką i wymiotami zabraliśmy go do naszego kojca. Jest u nas od środy, czyli 8 dni. Nazwałam go Orion. Ogromnie wyniszczony, właściwie szkielet z widocznym przetarciem od łańcucha na szyi, ale nadal ufny, przyjacielski, cichutki. Wielkości owczarka niemieckiego. Wtula łeb w dłonie, próbuje machać ogonem. Kroplówki, leki, po dwóch dniach biegunka ustała. Pił wodę, ale nic nie chciał jeść. Wlewane do pyszczka siemię lniane, odżywka białkowa, miksowane rosołki - po godzinie "zwrot" za budą 😞 Przy życiu trzymały go te kroplówki i woda 😞 Minął tydzień, piesio zaczął reagować na nas, na otoczenie (powarczał chwilkę na Szarą Kotę), zrobił piękną kupę! wcale nie rzadką. Tomek wyprowadza psa na smyczy - nie ma z tym problemu, i wczoraj Orion obszczekał psa sąsiada. Ale z jedzeniem kłopot - próbowałam wszystkiego. Czasem z ręki aż wyrwał kawałek szynki, ale jak znów podałam, nawet nie spojrzał. Dziś porwał kawałek suchej bułki. Gotowane mięso, surowe, jajko rozbełtane w misce, bułka z mlekiem, puszka dobrej karmy, sucha karma - raz wylizane, raz nie ruszone. Taka zagwozdka.... Mam ogromną prośbę - czy ktoś ma na zbyciu obrożę? Zapas mi się wykończył, bo ostatnia ładna obroża poszła z Gajaną - owczarką niemiecką - do Warszawy, kolejna z Rudzikiem do Gdyni. 2 Quote
malagos Posted July 25, 2024 Author Posted July 25, 2024 Wpłaty na badanie Oriona: Aldrumka - 50 zł Limonka 80 - 50 zł Poker - 50 zł Krysia Konfirm - 50 zł Nadziejka z bazarku - 100 zł Grazka123 - 50 zł Mazowszanka - 50 zł Agat21 za bazarkowy plecaczek - 50 zł NESIOWATA 30 zł, dziękuję! - kupiona nowa obróżka RAZEM: 480 zł Nesiowata - paczuszka z obróżkami i smyczkami (wprawdzie może za małe dla owczarka, ale innym potrzebowskim się przydadzą) Wydatki: badanie Oriona 150 zł dojazd do lecznicy 24 kmx2 (30 zł ) wyróżnienie ogłoszeń: 9,03 zł oraz 21,27 zł oraz 2x24,93 zł (15.08) MultiVet - witaminy i minerały 35 zł powtórne badanie krwi i kału - 150 zł Fitmin sucha karma 12 kg 114,80 zł Razem: 559,96 zł Quote
Nesiowata Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Wysłałam 30,00 zł. Starczy na obrożę? Szkoda pieniędzy na przesyłkę. Quote
Jaaga Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Trochę umaszczenie podobny do naszej Malinki. A jak trzustka, nerki, choroby odkleszczowe? Coś z tego może być powodem problemów. Tanie obroże kupowałam w pepco, warto zaglądnąć. 1 Quote
Poker Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Może ma problem z zębami albo z nerkami i dlatego nie je. Quote
Nesiowata Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 W następnym tygodniu postaram się wysłać coś ze swoich zapasów. Quote
malagos Posted July 25, 2024 Author Posted July 25, 2024 Dnia 25.07.2024 o 16:07, Nesiowata napisał: W następnym tygodniu postaram się wysłać coś ze swoich zapasów. Nesiowatku, dziękuję, każda pomoc się przyda. Jak się piesio trochę wzmocni, pobierzemy krew, na razie problem z wkłuciem, kroplówki podawane były pod skórę. W każdym razie pies żwawy, radosny, poszczekujący na kota, więc nadal jest zagadką, czym on żyje?.... Już myśleliśmy, ze może nie umie jeść z miski (był taki u nas kiedyś, że tylko rzucone na ziemię jedzenie zjadł), że może boi się w obecności człowiek (że ktoś go bił, dokuczał czy coś takiego), więc miska zostawiona na noc z jedzeniem. Daję różne warianty jedzeniowe w małych ilościach, łącznie z chrupkami kocimi, bo pachną - raz jedzenie znika po jakimś czasie, innym razem to samo nie tknięte. plasterek kiełbasy zniknął, ale kolejny leżał kilka godzin. A Orion robi sie coraz bardziej podobny do... owczarka niemieckiego... Quote
malagos Posted July 25, 2024 Author Posted July 25, 2024 Dnia 25.07.2024 o 14:32, Nesiowata napisał: Wysłałam 30,00 zł. Starczy na obrożę? Szkoda pieniędzy na przesyłkę. Na pewno wystarczy. Mamy tu na wsi takie sklep z artykułami do produkcji rolnej, są duże obroże (i łańcuchy do tego.... ) 😞 Quote
bou Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Dnia 25.07.2024 o 16:56, malagos napisał: ale kolejny leżał kilka godzin. znałam takiego psa.przygarnęła go z rowu moja kolezanka.jadł kiedy chciał...ktoś ze specow doszedł do wniosku,że pewnie był karmiony jak "pańcio" akurat był trzeźwy i sobie przypomniał.(Pańcio umarł na marskość wątroby,kochana rodzinka wykopała psa...)Może on też jest taki "nieregularny" w jedzeniu z podobnego powodu. 1 Quote
Poker Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Dnia 25.07.2024 o 16:02, Poker napisał: Może ma problem z zębami albo z nerkami i dlatego nie je. Jak go mniej boli to je. Jak ma podwyższony mocznik to nie je, bo go piecze w przełyku. Quote
Tola Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Piesio taki bardziej w typie OH, odkarmiony będzie piękny. Na dogo były dwie suczki z zamojskiego schroniska w typie OH, tutaj Karmen już po adopcji. Druga, zabrana w stanie skrajnego wychudzenia po odkarmieniu też zachwycała. 1 Quote
malagos Posted July 25, 2024 Author Posted July 25, 2024 Nesiowata, wpłynęło 30 zł, dziękuję! Popołudniowa porcja ugotowanego ryżu z porcją kurczaka zjedzona! 1 Quote
malagos Posted July 25, 2024 Author Posted July 25, 2024 Dnia 25.07.2024 o 14:44, Jaaga napisał: Trochę umaszczenie podobny do naszej Malinki. A jak trzustka, nerki, choroby odkleszczowe? Coś z tego może być powodem problemów. Tanie obroże kupowałam w pepco, warto zaglądnąć. Mieszkamy na wsi, na badania musimy pojechać do Makowa Maz. do "naszej" dr Magdy 25 km, a wcześniej się umówić. Quote
Poker Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Dnia 25.07.2024 o 21:29, malagos napisał: Popołudniowa porcja ugotowanego ryżu z porcją kurczaka zjedzona! Oby tak zostało. Quote
malagos Posted July 26, 2024 Author Posted July 26, 2024 Podana na noc mała porcja tegoż samego ryżu z mięsem nieruszona 😞 Teraz dostał bułkę z mlekiem. Metoda prób i błędów. Ale Orion radosny, szczęśliwy, rozbrykany 🙂 Jest młodziutki! Quote
Jaaga Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 Dnia 26.07.2024 o 08:25, malagos napisał: Podana na noc mała porcja tegoż samego ryżu z mięsem nieruszona 😞 Teraz dostał bułkę z mlekiem. Metoda prób i błędów. Ale Orion radosny, szczęśliwy, rozbrykany 🙂 Jest młodziutki! Tylko bułka i mleko to nie dla psa jedzenie. Chyba jednak lepiej jak najszybciej umówić wizytę. Szkoda psa, bo to nie jest normalne. Tym bardziej, że pies młody, to jakiś powód musi być. 1 Quote
Jaaga Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 Myślę, że warto jak najszybciej umówić wizytę z badaniami. Można poprosić swojego weta o udostępnienie konta i zrobić zbiórkę np na Ratujemy Zwierzaki czy Pomagam z tym przychodniowym kontem. Wtedy ludzie chętniej wpłacają, niż na prywatne, a wpłata będzie jedna, więc też nie kłopotliwa. Zbiórkę z tekstem + info, że szuka domu można udostępnić na wielu grupach pomocowych na fb. Samych zbiórek nie da sie wstaeiac na wiekszosci grup, ale jeśli tylko będzie dodany tekst, że pies szuka DS, DT, to już sie nie narusza regulaminu i otwiera to drogę do pokazywania go gdzie się da. Na pewno takie wyjście jest lepsze niż czekanie, zwłaszcza że młody duży pies nie powinien mieć takich problemów, więc coś na pewno jest nie tak. Sama mieszkam na wsi i wiem, że jest trudno, bo wszędzie daleko, ale jak mus, to mus 😉 Powodzenia. 2 Quote
malagos Posted July 26, 2024 Author Posted July 26, 2024 Dnia 26.07.2024 o 09:13, Jaaga napisał: Tylko bułka i mleko to nie dla psa jedzenie. Chyba jednak lepiej jak najszybciej umówić wizytę. Szkoda psa, bo to nie jest normalne. Tym bardziej, że pies młody, to jakiś powód musi być. Przecież napisałam, że próbuję wszystkiego - bo może tylko takie jedzenie zna? Wszak to pies ze wsi, a tu karmią często chlebem z wodą plus kości po 1 zł za kg. Ale nie zjadł.... Za to parówkę pochłonął migiem... Nie spotkałam do tej pory psa, który nie zje mięsa?... Nesiowata! Obroża kupiona 🙂 , potem wstawię zdjącie. Na razie Orion dziś rano 🙂 2 Quote
malagos Posted July 26, 2024 Author Posted July 26, 2024 Wizyta wreszcie umówiona- na przyszłą środę. Mamy zebrać kał z trzech dni. Zobaczymy, co tak w psisku siedzi.... Quote
Poker Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 Dnia 26.07.2024 o 16:54, malagos napisał: Wizyta wreszcie umówiona- na przyszłą środę. Mamy zebrać kał z trzech dni. Zobaczymy, co tak w psisku siedzi.... Cieszę się. 1 Quote
Nadziejka Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 💓 modlitwa za psie serce za wszystko zapraszam na maluczki choćby kram.. 1 Quote
Mazowszanka13 Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 Zaglądam do Oriona z nadzieją na poprawę. Musi być dobrze ! 1 Quote
Recommended Posts