Jump to content
Dogomania

Elio - porzucony psiak, który na wschodnich krańcach Polski nikogo nie obchodził, z głodu żywił się odchodami bydła, uratowany przez Figunia, skomli o kasę na hotel i weta, żeby dotrwać do własnego domu.

Recommended Posts

Posted
Dnia 23.08.2024 o 20:35, Sowa napisał:

Ja też boję się na serio.

Z tego maila można wywnioskować, że w obronie życia są zdolni do pozbycia się Elio w jakikolwiek sposób.

Posted

W załączeniu do maila, pani przysłała kilka zdjęć Elio.
Czy widzicie tu agresora, zdolnego pogryźć, czy nawet zagryźć człowieka?

5-tydziewDS(5).jpg.780ead4a52a8db902b472099cfd931ab.jpg

5-tydziewDS(4).jpg.48f6f7e9ca5426bef03397172a01dceb.jpg

5-tydziewDS(1).jpg.9a4218698f25614bf5516da39ee66f0d.jpg

5-tydziewDS(2).jpg.3b04c76cdb220ccedae3e510bb1f63c5.jpg

5-tydziewDS(3).jpg.5b2b4501a09e18ddadee3ab303699f92.jpg

Posted

Figuniu - mnie nie ma w Warszawie. Będę dopiero za 8 dni. Zupełnie nie rozumiem co się w tym domu stało. Kilka razy podkreślałam, że psu należy dać czas i że nie może być zmuszany do kontaktu z obcymi ludźmi. Pani miała mój numer telefonu i też do mnie nie zadzwoniła. 

Posted
Dnia 23.08.2024 o 20:42, elik napisał:

W załączeniu do maila, pani przysłała kilka zdjęć Elio.
Czy widzicie tu agresora, zdolnego pogryźć, czy nawet zagryźć człowieka?

Widzę białe/jasne chodniki na podłodze...

Czy ci ludzie mieli kiedyś psa w mieszkaniu?

Posted
Dnia 23.08.2024 o 21:07, Kate1 napisał:

Czy ci ludzie mieli kiedyś psa w mieszkaniu?

Mówili, że tak, ale ja w to wątpię.

Posted

W moim mieszkaniu były psy. Nie zdecydowałabym się ani na białe chodniki, ani czarne - tak samo nie lubiłam się ubierać na biało czy czarno mając zwierzaka bo na tych kolorach rzuca się w oczy sierść. No a na jasnych chodniczkach lada chwila pojawi się jakiś piasek, kurz spod łapek (jesień idzie więc i plucha...). Ja myślę, że tu tkwi problem.

Posted
On 8/23/2024 at 9:02 PM, Jo37 said:

Figuniu - mnie nie ma w Warszawie. Będę dopiero za 8 dni. Zupełnie nie rozumiem co się w tym domu stało. Kilka razy podkreślałam, że psu należy dać czas i że nie może być zmuszany do kontaktu z obcymi ludźmi. Pani miała mój numer telefonu i też do mnie nie zadzwoniła. 

Rozumiem i nie ma sprawy, zwłaszcza że chyba nie będzie takiej potrzeby.

Ania też jest zdziwiona, że do Niej nie zadzwonili.

Posted

Miałam długą rozmowę z Panią, którą zaczęłam od tego, że my, odpowiedzialni za psa ludzie, podjęliśmy decyzję o zabraniu psa i żeby Go odwieźli nawet jutro.

Pani natomiast na to, że postanowili dać mu jeszcze szansę. Że od wetki dostali namiary na dobrego behawiorystę i będą jeszcze próbować. Zaraz potem powiedziala, że musiał być postrzelony, bo miał na grzbiecie śrut. Wyjęła mu go wetka 

Kilka razy stanowczo powiedziałam, że skoro jest agresywny i boją się o swoje życie, to nie może tam zostać.

Pani zaś przekonywała, że jeszcze spróbują.

Nie bardzo to rozumiem ale na tym na razie zostało.

Bardzo szkoda mi Elio i martwię się o niego. Nie zasłużył na taki los, bo najprawdopodobniej i tak wróci do Ani,  za co oczywiście jestem Jej przeogromnie wdzięczna.

• Like 1
Posted

Jak to możliwe, że AGRESYWNY pies ma posłanie przy drzwiach wejściowych? No i te miski tuż przy drzwiach. Ci ludzie pokochali wyobrażenie o psie, a nie psa. Ewidentnie widać, że nie mieli zwierzaka wcześniej i rzeczywistość ich przerosła. 

Posted
Dnia 23.08.2024 o 21:31, Kate1 napisał:

W moim mieszkaniu były psy. Nie zdecydowałabym się ani na białe chodniki, ani czarne - tak samo nie lubiłam się ubierać na biało czy czarno mając zwierzaka bo na tych kolorach rzuca się w oczy sierść. No a na jasnych chodniczkach lada chwila pojawi się jakiś piasek, kurz spod łapek (jesień idzie więc i plucha...). Ja myślę, że tu tkwi problem.

Kate1, dokładnie to samo pomyślałam: czy oni kiedykolwiek mieli psa? Chodniki, być może zresztą poukładane jako ochrona parkietu 😄 Legowisko, miseczki, zabaweczki - wszystko nowe, to i dobrze, ale zdziwienie, że pies się nie interesuje zabawkami, skoro pewnie nigdy żadnej nie miał? Zdziwienie, że kopie po załatwieniu się... no, dobra, może mieli suczkę 😄 Ale ja mam wrażenie, że oni nie mieli żadnego doświadczenia, a tylko idealistyczne wyobrażenie, jak dobrze komponowałby się z ich wymuskanym mieszkaniem ładny pies...

EDIT: pisałyśmy jednocześnie...

Posted
Dnia 23.08.2024 o 22:11, Figunia napisał:

Bardzo szkoda mi Elio i martwię się o niego. Nie zasłużył na taki los, bo najprawdopodobniej i tak wróci do Ani,  za co oczywiście jestem Jej przeogromnie wdzięczna.

Chol... znowu ta bezsilność. Należałoby zapukać zabrać psa i wyjść. Tylko kto to zrobi?

Posted

Poczekajcie. Emocje biorą górę nad rozsądkiem. Nie nakręcajcie się wzajemnie. Rozumiem Wasze obawy i rozterki , ale pośpiech nie jest dobrym doradcą.

Prawda nigdy nie leży po jednej stronie. Musiało coś się zadziać, ale mam wrażenie, że pani wyolbrzymia , problemy rosną w jej głowie.

Miałam kiedyś podobną sytuację po adopcji tymczasi, poradziłam. Głównie pani musiała się uspokoić i jest ok.

• Like 1
Posted
Dnia 23.08.2024 o 22:11, Figunia napisał:

Że od wetki dostali namiary na dobrego behawiorystę i będą jeszcze próbować. Zaraz potem powiedziala, że musiał być postrzelony, bo miał na grzbiecie śrut. Wyjęła mu go wetka 

Nonsens, wetka pazurów nie obcięła, a wyjęła śrut z grzbietu?? Bez narkozy??? Na żywca??? Jak ten śrut znalazła bez rentgena? Nie widać na grzbiecie opatrunku, może wetka kleszcza wyjęła, nie śrut??? Ten pies nie potrzebuje behawiorysty tylko normalnego właściciela i trenera uczącego miasta, a pani niech zacznie pisać powieści fantastyczne. Jeśli możecie, zabierzcie psa zanim się okaże, że ma smocze zęby w ogonie.

• Like 4
  • Upvote 1
Posted

I jeszcze jedna uwaga. Obok psiego legowiska stoi worek z karmą. Pies, który żywił się tym co znalazł, może dostać się do worka i jeść do oporu. To niemal gwarancja skrętu żołądka.

Posted
On 8/24/2024 at 5:57 AM, Sowa said:

Nonsens, wetka pazurów nie obcięła, a wyjęła śrut z grzbietu?? Bez narkozy??? Na żywca??? Jak ten śrut znalazła bez rentgena? Nie widać na grzbiecie opatrunku, może wetka kleszcza wyjęła, nie śrut??? Ten pies nie potrzebuje behawiorysty tylko normalnego właściciela i trenera uczącego miasta, a pani niech zacznie pisać powieści fantastyczne. Jeśli możecie, zabierzcie psa zanim się okaże, że ma smocze zęby w ogonie.

Dokładnie o to pytałam. Czy był rentgen, jak wetka śrut wyjęła, czy rozcięła mu skórę... Nie, wyjęła tak po prostu, po czym nastąpiła dłuższą opowieść o tym, że rana została zdezynfekowana. I Pani podejrzewa, że ma tego śrutu więcej.

Natomiast Ania dziwi się, że jest w kołnierzu, bo rana po kastracji była ładnie wygojona i kołnierz zdjęty jeszcze u Niej.

Trzeba go zabrać, bo mam złe przeczucia. Tylko jak.

• Like 3
Posted
Dnia 24.08.2024 o 09:56, Nesiowata napisał:

Dziś w W-wie jest Aska7.

Też o tym pomyślałam... Ja bym go zabrała z tego nieodpowiedzialnego domu. Baba gada bujdy na resorach - swoją drogą ma bardzo wybujałą wyobraźnię. Zamiast zadzwonić do was, niby szuka behawiorystów. Tak jak pisze Sowa  - pazurków wetka nie obcięła nawet w kagańcu, takiż to wielki agresor, a tu nagle jakiś śrut był, został usunięty. Nie wiemy co tam się dzieje naprawdę, z jakiego powodu psiak nosi kołnierz. To nie tak, że my się wzajemnie nakręcamy tylko w tym domu coś ewidentnie nie gra. Ja tej kobiecie nie ufam. Pies to nie zabawka, to nie tak, że potrzymamy go jeszcze na próbę, się zobaczy czy zostaje czy nie, a potem się go ewentualnie odda... Przez takie podejście schroniska są wypełnione po brzegi. Im dłużej tam będzie, tym gorzej zniesie kolejną zmianę, nie mówiąc już o tym, że być może tak jak nam, oni robią mu "pranie mózgu".

• Like 3
Posted

Jeśli Aśka7  mogłaby przetransportować zwierzaka, to jakoś zrzucimy się na benzynę. Bardzo boję się o to psiątko. Zdezynfekowana rana po wyjęciu śrutu, a grzbiet niewygolony??? To ten śrut wycinany na macanego??? Totalne bzdury, pani kłamie świadomie, bo tak lubi, lub ma bardzo poważne problemy z psychiką.

• Like 2
  • Upvote 1
Posted

Pani mówiła, że najpierw myślała, że to może kleszcz. Ale okazał się śrut. 

Ale jak to, on tak sobie sterczał i dało radę go wyjąć, jak kleszcza???

I nikt u Ani wcześniej tego nie wyczuł???