Jump to content
Dogomania

Elio - porzucony psiak, który na wschodnich krańcach Polski nikogo nie obchodził, z głodu żywił się odchodami bydła, uratowany przez Figunia, skomli o kasę na hotel i weta, żeby dotrwać do własnego domu.

Recommended Posts

Posted

Jeśli któraś z Pań ma kontakt z domem Elio, proszę o przekazanie bodaj dwóch informacji:

1. Żaden pies nie lubi głaskania po wierzchu głowy, zwłaszcza ręką opadającą z góry, psy to tolerują, ale nie lubią, bo to stwarza uczucie zagrożenia. Przyjemne dla psa jest dotknięcie z boku głowy. 

2. Każdy pies może spontanicznie dotykać nas łapą - to wrodzony gest proszalny  - szczeniaki dotykają łapą pyska dorosłego psa prosząc o jedzenie, ale żaden pies nie lubi  gdy dotyka się jego łapy, zwłaszcza przy nadgarstku czy palcach, bo to w odczuciu psa jest ogromnym zagrożeniem. Warto i można nauczyć, żeby pies tolerował dotykanie łapy, bo to potrzebne  przy obcinaniu pazurów, wycieraniu łap - ale najlepiej uczyć jak pies siedzi, a my siedzimy przed psem; a najprościej dodać hasło (np. łapa) gdy pies spontanicznie sam trąca nas łapą i zaraz  powtarzając to hasło dodatkowo pochwalić i nagrodzić.

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

Dziękuję za , jak zawsze, cenne rady Sowo. 

Też mnie razi głaskanie po głowie. Często to obserwuję a nawet o zgrozo, jest to klepanie.  Zwykle wtedy myślę , że psy, to anioły, znoszą to tak godnie. Niestety, chyba trudno ludziom zrozumieć, że dla psa nie jest to przyjemne i że trzeba to robić inaczej. 

Może Pani Joasia zechce zwrócić na te sprawy uwagę, bo dotykanie łap także powoduje u psa niepotrzebny dyskomfort.

• 2 weeks later...
Posted

Dzisiaj poznałam Elio. Piesek zadowolony, wyluzowany. Otwarty na kontakty z obcymi.

Byłam wcześniej i spotkałam psiaka jak wracał z panią ze spaceru. Przywitał się ze mną.

Nie mamy się o co martwić. 

• Like 3
  • Upvote 2
Posted
Dnia 19.09.2024 o 17:44, Jo37 napisał:

Dzisiaj poznałam Elio. Piesek zadowolony, wyluzowany. Otwarty na kontakty z obcymi.

Byłam wcześniej i spotkałam psiaka jak wracał z panią ze spaceru. Przywitał się ze mną.

Ufff, dzięki za dobrą  wiadomość.  

No i nie muszę  odszczekać. 

Posted
Dnia 19.09.2024 o 17:44, Jo37 napisał:

Jo37, najserdeczniej dziękuję za zrobienie wizyty poA.

Posted

To, że się "otorbiło" nie zmienia faktu, że pani jest niezrównoważona. Ilość "fajnych" zdjęć z panem sugeruje, że wątek jest czytany. Nikt nie wstawia niefajnych ;) tak w sumie. Może ucieszę się za rok, jeśli pies będzie zaopiekowany.

I żywy.

• Like 4
  • Upvote 3
Posted
Dnia 20.09.2024 o 16:08, Aska7 napisał:

To, że się "otorbiło" nie zmienia faktu, że pani jest niezrównoważona. Ilość "fajnych" zdjęć z panem sugeruje, że wątek jest czytany. Nikt nie wstawia niefajnych 😉 tak w sumie. Może ucieszę się za rok, jeśli pies będzie zaopiekowany.

Myślę dokładnie tak samo.

• Upvote 1