agat21 Posted January 6, 2023 Posted January 6, 2023 Dlatego Elu unikam lekarzy. Nie ufam im za grosz. Nie zale偶y im na zdrowiu pacjenta. Tylko na wiecznym leczeniu. Mam nadziej臋, 偶e strupek jednak zejdzie i 偶e nie jest to 偶aden rak. Quote
Poker Posted January 6, 2023 Posted January 6, 2023 Dnia 6.01.2023 o 23:07, agat21 napisa艂: Dlatego Elu unikam lekarzy. Nie ufam im za grosz. Nie zale偶y im na zdrowiu pacjenta. Tylko na wiecznym leczeniu. Tak samo jak nauczycielom nie zale偶y, 偶eby nauczy膰, prawnikom, 偶eby wygra膰 spraw臋 jak najszybciej, firmom ubezpieczeniowym, 偶eby klientowi wyp艂aci膰 odszkodowanie , itp, itd. Quote
elik Posted January 6, 2023 Posted January 6, 2023 Dnia 6.01.2023 o 23:07, agat21 napisa艂: Dlatego Elu unikam lekarzy. Nie ufam im za grosz. Nie zale偶y im na zdrowiu pacjenta. Tylko na wiecznym leczeniu. Mam nadziej臋, 偶e strupek jednak zejdzie i 偶e nie jest to 偶aden rak. Te偶 mam taka nadziej臋 馃檪聽聽聽 Rozpuszcz臋 wici w艣r贸d znajomych za dobrym dermatologiem i p贸jd臋 prywatnie.聽 Jak ona mog艂a powiedzie膰 mi bez 偶adnych bada艅, 偶e to mo偶e by膰 rak????聽聽 Quote
elik Posted January 6, 2023 Posted January 6, 2023 Dnia 6.01.2023 o 23:52, Poker napisa艂: Tak samo jak nauczycielom nie zale偶y, 偶eby nauczy膰, prawnikom, 偶eby wygra膰 spraw臋 jak najszybciej, firmom ubezpieczeniowym, 偶eby klientowi wyp艂aci膰 odszkodowanie , itp, itd. Jest jednak pewna r贸偶nica i to wcale nie subtelna, pomi臋dzy lekarzem, a nauczycielem, prawnikiem, czy ubezpieczycielem. Quote
wiolhelm170 Posted January 7, 2023 Posted January 7, 2023 Ej, no nie uogolniajmy.Ja si臋 zawsze przeciwstawiam.Wsrod przedstawicieli wszystkich zawod贸w istniej膮 po prostu rozni ludzie. 2 Quote
Poker Posted January 8, 2023 Posted January 8, 2023 Dnia 6.01.2023 o 23:52, Poker napisa艂: Tak samo jak nauczycielom nie zale偶y, 偶eby nauczy膰, prawnikom, 偶eby wygra膰 spraw臋 jak najszybciej, firmom ubezpieczeniowym, 偶eby klientowi wyp艂aci膰 odszkodowanie , itp, itd. To by艂a kpina... Quote
elik Posted January 8, 2023 Posted January 8, 2023 Dnia 8.01.2023 o 00:41, wiolhelm170 napisa艂: Ej, no nie uogolniajmy.Ja si臋 zawsze przeciwstawiam.Wsrod przedstawicieli wszystkich zawod贸w istniej膮 po prostu rozni ludzie. Nigdy nie uog贸lniam. Napisa艂am o jednym konkretnym przypadku lekarza. Nawet zaznaczy艂am, 偶e: Cytat Oczywi艣cie nie wszyscy lekarze s膮 tacy, ale 偶aden lekarz nie powinien si臋 tak zachowywa膰. 聽 Quote
wiolhelm170 Posted January 8, 2023 Posted January 8, 2023 Tak wiem Elik, pisa艂am do wszystkich. Quote
dwbem Posted January 8, 2023 Posted January 8, 2023 Ja te偶 unikam lekarzy jak tylko si臋 da. Po stracie swojego weta bo zmar艂 musz臋 korzysta膰 z innych i te偶 nie zawsze si臋 zgadzam z ich opiniami. Posz艂am z podzi臋bionym pinczerem 艣rednim bo bardzo kasla艂 i tu mu pomogli, dali dobry antybiotyk i pies nie kaszle. Ale przy okazji pani doktor nie podoba艂a si臋 jego sk贸ra, stwierdzi艂a niedoczynno艣膰 tarczycy i da艂a hormon. I tego ju偶 psu nie da艂am bo ta rasa ma tak, 偶e ma niedoczynno艣膰 ale tym psom to nie przeszkadza, s膮 zdrowe, nic si臋 zlego nie dzieje wi臋c nie mam zamiaru tru膰 psa bo prawdopodobnie musia艂abym dawa膰 mu ten hormon do ko艅ca 偶ycia. A skoro prze偶y艂 14,5 roku zdrowy, sk贸r臋 te偶 ma normaln膮 to niech sobie spokojnie po偶yje. 1 Quote
Onaa Posted January 15, 2023 Author Posted January 15, 2023 Ja jestem za jako艣ci膮 偶ycia , i dla uratowanych psiak贸w chc臋 dobrego komfortowego radosnego 偶ycia, czasu kt贸ry przed nimi. Encorton podzia艂a艂 na 艂atusiowe dolegliwo艣ci bardzo dobrze, natomiast je艣li by si臋 znalaz艂 lek o dzia艂aniu podobnym, kt贸ry by mu zapewni艂 brak b贸lu , komfort ale r贸wnie偶 energi臋 i si艂臋 do 偶ycia jak jest w tej chwili przy mniejszych obci膮偶eniach w膮troby to oczywi艣cie jestem za. Dlatego b臋d臋 wyniki konsultowa膰 z ortoped膮, mamy wizyt臋 kontroln膮 w sobot臋 za tydzie艅 u dr Or艂a. Gdyby jednak trzeba by艂o podawa膰 Encorton do ko艅ca 偶ycia to musimy zadba膰 o w膮trob臋,聽 maksymalnie j膮 os艂oni膰, i na bie偶膮co robi膰 kontrolne badania. Wiadomo 偶e nie chc臋 doprowadzi膰 do sytuacji kiedy jedna dolegliwo艣膰 doprowadzi do drugiej i do bole艣ci. Niestety, czasami pozostaje tylko wybiera膰 mi臋dzy mniejszym a wi臋kszym z艂em. Dzisiaj u nas pogoda barowa czyli deszczowo, pochmurnie, nawet psiaki nie s膮 ch臋tne na spacery i wi臋cej 艣pi膮.聽 Dla rozweselenia zdj臋cia 艁atka :), z ko艣ci膮, i na r贸偶owym pos艂anku - pos艂anko ma艂e bo C贸rka przynios艂a to jako prezent akurat dla Tofinki ale jak wida膰 艁atu艣 te偶 lubi wszystko co nowe i 艂adne i rozmiar nie przeszkodzi艂 mu wcale 偶eby si臋 na nim zadomowi膰 :). A w og贸le to by艂 bardzo milutki , k艂ad艂 jej g艂ow臋 na kolanach, by艂 ca艂y czas zaciekawiony i bardzo kontaktowy ,聽 tak偶e ch艂opak prezentuje si臋 elegancko , potrafi przyjmowa膰 go艣ci , a C贸rka powiedzia艂a 偶e da艂a by mu kilka lat. Tak偶e nie wiem czy wypada mi go nazywa膰 staruszkiem 馃榿 聽 聽 5 1 Quote
Jo37 Posted January 15, 2023 Posted January 15, 2023 Zupe艂nie inny pies ni偶 ten w schronisku. 1 Quote
elik Posted January 15, 2023 Posted January 15, 2023 Dnia 15.01.2023 o 15:35, Jo37 napisa艂: Zupe艂nie inny pies ni偶 ten w schronisku. Uby艂o mu lat, a przyby艂o ch臋ci do 偶ycia聽 馃檪聽聽 Quote
elik Posted January 15, 2023 Posted January 15, 2023 Dnia 15.01.2023 o 15:28, Onaa napisa艂: Gdyby jednak trzeba by艂o podawa膰 Encorton do ko艅ca 偶ycia to musimy zadba膰 o w膮trob臋,聽 maksymalnie j膮 os艂oni膰, i na bie偶膮co robi膰 kontrolne badania. Wiadomo 偶e nie chc臋 doprowadzi膰 do sytuacji kiedy jedna dolegliwo艣膰 doprowadzi do drugiej i do bole艣ci. Niestety, czasami pozostaje tylko wybiera膰 mi臋dzy mniejszym a wi臋kszym z艂em. Masz ca艂kowit膮 racj臋. Trzeba by艂oby os艂ania膰 w膮trob臋 i co jaki艣 czas, mo偶e co p贸艂 roku,聽 kontrolowa膰 jej stan. Quote
agat21 Posted January 15, 2023 Posted January 15, 2023 艁atu艣 jak zwykle pi臋kny i elegancki. Zachowanie te偶 bez zarzutu. Super pies po prostu 馃槂 Quote
Poker Posted January 15, 2023 Posted January 15, 2023 Czy ma 80 czy聽 馃挴 lat, najwa偶niejsze by si臋 cieszy艂 偶yciem. I dzi臋ki Oona robi to z ca艂膮 pewno艣ci膮. Quote
dwbem Posted January 15, 2023 Posted January 15, 2023 艁atu艣 pi臋knie wygl膮da, odm艂odnia艂 i oby tak by艂o jak najd艂u偶ej. Quote
Nadziejka Posted January 15, 2023 Posted January 15, 2023 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍鉂わ笍 Quote
Ellig Posted January 16, 2023 Posted January 16, 2023 Dnia 15.01.2023 o 21:35, Onaa napisa艂: S艂odka tr贸jeczka :D. 聽 聽 Pi臋knie 鉂わ笍 Quote
Onaa Posted January 22, 2023 Author Posted January 22, 2023 Ostatnio co艣 mia艂 s艂absze dni, by艂 mniej energiczny, ch臋tny na spacerowanie. I zacz膮艂 wi臋cej podsikiwa膰 i niestety mocz ma brzydki zapach. Wczoraj byli艣my na badaniu moczu , wst臋pne wyniki , bo na posiew czeka si臋 oko艂o tygodnia, wykaza艂y stan zapalny wi臋c dosta艂 antybiotyk. Pani wet nie ma pewno艣ci co jest powodem , to jak i gorsze wyniki parametr贸w w膮trobowych mog膮 by膰 skutkiem ubocznym podawania sterydu , te偶 ze wzgl臋du na to 偶e organizm 艁atusia jest s艂abszy wyniszczony i starszy. Sugeruje Librele. Nie wiem na co i jak dzia艂a ta Librela. Koszt jest spory. Czy podanie kilku zastrzyk贸w wystarczy na d艂u偶ej czy to kuracja do powtarzania co jaki艣 czas? Pani wet sugeruje te偶 kastracj臋 chemiczn膮, wszczepienie implantu, z tego co zrozumia艂am na oko艂o p贸艂 roku , koszt 300zl. Zastanawiam si臋 nad tym , bo to by pomog艂o na problemy z prostat膮, zw艂aszcza 偶e on ma tam te偶 jakiego艣 guzka.聽 Narazie jeste艣my um贸wieni na powt贸rn膮 biopsj臋 p臋cherza za dwa tygodnie.聽 Je艣li chodzi o jego szczup艂o艣膰 to 艁atek powinien je艣膰 karm臋 wysokoenergetyczn膮, przez pewien czas , bo by膰 mo偶e tej nie przyswaja w odpowiedni spos贸b skoro ma apetyt i je du偶o. Dolina Noteci podobno by艂a dobra kiedy艣 , teraz najlepsza by艂aby Wiejska zagroda czy Farmina ale nie ukrywam 偶e koszty takiej karmy s膮 spore. Natomiast je艣li chodzi o konsultacj臋 kontrol臋 u ortopedy to pan doktor jest za kontynuacj膮 leczenia Encortonem , kontrola w膮troby w po艂owie lutego i wtedy on zdecyduje co dalej . Na w膮trob臋 poleca jak najbardziej Hepaxan , koszt miesi臋czny ,jedno opakowanie bo 艁atek ma dwie tabletki dziennie , to oko艂o 100z艂. I w膮troba powinna si臋 troch臋 zregenerowa膰. Tak偶e jak widzicie troch臋 s膮 rozbie偶ne zdania , i mam m臋tlik je艣li chodzi o leczenie Latka. I 艁atu艣 w sobot臋. 2 Quote
elik Posted January 22, 2023 Posted January 22, 2023 Librela jest to lek na stawy. Podaje si臋 go raz na miesi膮c. Dawka jest uzale偶niona od wagi pieska. Nie wiem Reniu, czy karma wysokoenergetyczna jest wskazana przy problemach w膮trobowych. Sonia ma zm臋czon膮 w膮trob臋 i wetka poleci艂a karm臋 zawieraj膮c膮 t艂uszcze nie wi臋cej ni偶 9%. Sonia dostaje Royal Canin Gastrointestinal Low Fat na przemian z Fitmin Medium Light. Na wspomo偶enie w膮troby dostaje tabletki Hepatiale Forte Advanced.聽 30 tabletek to oko艂o 70,00 z艂. Quote
Recommended Posts