Jump to content
Dogomania

BARDZO proszę o pomoc dla starego schorowanego psa! Nie może chodzić, ciągnie za sobą łapy po betonie, śniegu - jest szansa na ratunek po 13 latach spędzonych w schronie!!! Pies w dt, jest w dramatycznym stanie :( ŻEGNAJ WSPANIAŁY I KOCHANY FENIKSIE (')

Recommended Posts

• 5 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Jakże nie lubię tej daty - 27. Dzisiaj to równe trzy lata odkąd Feniks pobiegł za tęczowy most. Tak smutno, że niewiele się nacieszył ciepłem opieki Marii. Pozostaje mi wierzyć, że tam, po tamtej stronie jest cudownie, że dopiero tam zaczyna się raj ... Ponoć ci, co tam mieli okazję się pojawić, choć na moment, nie chcieli wracać... Mam nadzieję, że jesteś szczęśliwy, Fenisiu. Pamiętam o Tobie, cudowny Psiaku

• Like 1
  • 4 weeks later...
  • 5 weeks later...
Posted
Dnia 1.04.2024 o 19:44, agat21 napisał:

Feniś dał życie wielu pięknym cudownie zielonym roślinom, widać w nich jego cudowny uśmiechnięty pysio.

to prawda ❤️ 

• 3 weeks later...
Posted

Fenisiu kochany....to Twoje imię powinni nadać schronisku!

Od wczoraj wróciło do mnie to wszystko, nie mogę się pozbierać, ale choć kilka zdań wysłałam:

Jako Stowarzyszenie Help Animals a także osoby prywatne, które w ostatnich latach opiekowały się psami uratowanymi z zamojskiego obozu koncentracyjnego dla psów zwanego schroniskiem dla zwierząt z ogromnym oburzeniem protestujemy przeciw nadaniu temu schronisku imienia jego byłego kierownika !  ( ... )
Mamy nadzieję, że nie zabraknie wrażliwości i rozwagi, że Rada Miasta Zamościa nie zhańbi się taką decyzją. Jeżeli taka decyzja zostanie podjęta, nagłośnimy ją w mediach łącznie z dokumentacją medyczną i zdjęciową. 
Wiele psów z zamojskiego schroniska trafiło pod naszą opiekę, wszystkie w stanie zaniedbania, z pasożytami i śladami pogryzień, niektóre przypadki kwalifikowały się do zgłoszenia w prokuraturze. Odstąpiliśmy od takich kroków wyłącznie na dramatyczne prośby wolontariuszek, które za jakikolwiek protest, krytykę były przez pana kierownika karane zakazem wstępu do schroniska. Wolały więc przełykając łzy milczeć i pomagać. 
Zbyt wiele jest do opisania, niech więc wystarczą zdjęcia i krótki opis jednego z "podopiecznych", który w zamojskim schronisku przeżył 13 lat gehenny i tylko dzięki wrażliwości wolontariuszek nie skonał na śniegu i mrozie, jaki inni towarzysze niedoli. Gehenna tego psa niech będzie symbolem "opieki" pana kierownika i jego współpracownika - lekarza weterynarii. Już za tego jednego psa obaj panowie powinni ponieść odpowiedzialność karną. 
Pies został zabrany ze schroniska w marcu 2021 roku w stanie drastycznego wycieńczenia, nie chodzący, z otwartymi ranami, szkielet psa. Świerzbowiec i zarobaczenie połączone z giardią i tasiemcem, zapchlony, z wybitym kłem - wyczołgał się z hangaru na śnieg i tylko dlatego został zauważony przez wolontariuszkę i uratowany. 
Załączamy zdjęcia ze schroniska i momentu zabrania z Zamościa oraz jego pobytu u nas i poprawy stanu... to "tylko" jeden z wielu, otrzymał symboliczne imię Feniks.... i to jego imię mogłoby być nadane schronisku dla upamiętnienia gehenny wielu... zbyt wielu bezbronnych stworzeń.
Mamy nadzieję, że te zdjęcia przemówią do państwa i powstrzymają przed podjęciem proponowanej uchwały.

feniks 1.jpeg

Feniks dt2.jpg

Feniks dt8.jpg

Feniks uśmiech.jpg

• Like 2
  • Upvote 1
Posted

Mari  dziekuję CI,że to napisałaś,łzy same kapią. Tyle osób z całej Polski ratowało te psiaki,eh...temat woda:(

Proszę napisz pod ten adres,który na watku wstawiła ala123 i to ona robi co może by do tego nie dopuścić

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podaję adresy mailowe przewodniczącej i w-ce przewodniczącego RM:

[email protected]

[email protected]

Porządek obrad najbliższej sesji:

https://zamosc.esesja.pl/posiedzenie/c70f198d-e874-4

Wstawiam skany projektu wniosku  z uzasadnieniem nadania imienia:

• Like 2
Posted
Dnia 21.06.2024 o 12:21, DORA1020 napisał:

Mari  dziekuję CI,że to napisałaś,łzy same kapią. Tyle osób z całej Polski ratowało te psiaki,eh...temat woda:(

Proszę napisz pod ten adres,który na watku wstawiła ala123 i to ona robi co może by do tego nie dopuścić

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podaję adresy mailowe przewodniczącej i w-ce przewodniczącego RM:

[email protected]

[email protected]

Porządek obrad najbliższej sesji:

https://zamosc.esesja.pl/posiedzenie/c70f198d-e874-4

Wstawiam skany projektu wniosku  z uzasadnieniem nadania imienia:

Na te dwa adresy rano wysłałam maile. 

Dnia 21.06.2024 o 13:46, Sowa napisał:

Opisując fakty, dokumentując zdjęciami, lepiej unikać określania w jakikolwiek sposób ludzi odpowiedzialnych za fakty. 

Wiem, poniosły mnie emocje. Miałam przygotowane spokojne, rzeczowe argumenty, ale powrót do wspomnień, zdjęcia..... 

Feniks wciąż żyje w moim sercu, pozostał tu na zawsze ❤️ 

• Like 2
Posted
Dnia 21.06.2024 o 14:05, mari23 napisał:

Na te dwa adresy rano wysłałam maile. 

Wiem, poniosły mnie emocje. Miałam przygotowane spokojne, rzeczowe argumenty, ale powrót do wspomnień, zdjęcia..... 

Feniks wciąż żyje w moim sercu, pozostał tu na zawsze ❤️ 

Zawsze będzie trwać w  sercach i pamięci dogomaniaków. ❤️

• Like 5