Charly Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='xxxx52']Sprawa wazna do rozpatrzenia w Sejmie(byla juz na ten temat dyskusja) to Zakaz sprzedawania na jarmarkach bazarach ,gieldach samochodowach,czy przed terenami targow psow i kotow. tak jest juz w Austrii- zakaz. takze w internecie. czyli odpada wszelkie allegro i inne. to prawdziwy krok naprzod Quote
michal_sm Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Lepiej już to allegro tam przy zwierzętach raczej jest odbiór osobisty.W allegro są oferty i zwierząt z rodowodem i bez oraz do adopcji.Na targach i tak sprzedawać będą spod kurtki z samochodu ,po krzakach.Nie wiem czy to wpłynie dobrze na sytuację tych zwierząt.Znamy wszyscy polskie realia i nie mieszkamy w Austrii gdzie ludzie są o wiele zamożniejsi i bardziej uświadomieni.Jeśli zakaz na targach itp to należy zostawić internet.Mało zwierząt ma dzięki takim portalom dom?Przynajmniej wiadomo od kogo się kupuje.Zwracałem już uwagę na ale gratke tam można kupić byle gdzie byle co od typowego handlarza.W allegro wiadomo od kogo i wiadomo skąd.Nie wszystko naraz.Za parę lat można i tu wprowadzić zakaz jak zwierzęta staną się produktem deficytowym ,a do tego jeszcze daleko. Quote
shin Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='xxxx52']Zakaz sprzedawania na jarmarkach bazarach ,gieldach samochodowach,czy przed terenami targow psow i kotow.To juz w liscie jest poruszone, nie ma co dalej dyskutowac. Mozemy za to podyskutowac o zakazie sprzedazy zwierzat w internecie. Czy pomyslal ktos, ze zlikwidowanie na alegratce, allegro itp dzialu z zywymi zwierzetami zlikwiduje tez ogloszenia o schroniskowcach tam zamieszczane? wybor nowych kierownikow schronisk tylko posiadajacych odpowiednie przeszkolenie,oraz okreslenie dla kierownictwa kadencji ich dzialalnosciRozwin co masz na mysli mowiac 'przeszkolenie' i kto by to przeszkolenie mial robic, czego by dotyczylo. -wprowadzenie nakazu obowiazkowej kastracji [...] psow ras tzw .niebezpiecznych oraz mieszanek z tymi rasamiCzemu? Rownie niebezpieczny co rottweiler moze byc bernenczyk czy duzy szwajcar [ktore podobno sa przodkami/mialy wspolnego przodka z rottweilerami]. Jezeli pies jest po zdrowych psychicznie rodzicach i trafil we wlasciwe rece jest niewielka szansa, ze bedzie poryty. -organizowanie dla ras powyzej 45cm lub 20 kg ,i ras niebezpiecznych dot.tez mix, kursow sprawdzajacych socjalnosc tych psow,celem zwolnienia ich od noszenia kaganca,czy poza terenem miasta z linki.Sprzeciw. Albo wszystkie, albo zadne. Yorki moze nie sa tak 'niebezpieczne' pod wzgledem zagryzania jak owczarki niemieckie, ale zapewniam, ze sa o niebo bardziej upierdliwe z tym swoim kasaniem. Poza terenem miasta brak linki? Kategoryczny sprzeciw! Co ze zwierzyna lesna? -powinny byc zwiekszone normy np.dlugosci linki dla psow przy budzie,jak i wymiarow klitek kojcowych.Nie wiem czy tu, ale gdzies juz poruszalem ten problem - wydaje mi sie, ze dobrze by bylo ustalac wielkosc kojca w zaleznosci od wielkosci psa, czyli ze kojec powinien miec wymiary x dlugosci psa. Wszystkie psy calego kraju powinny byc opodatkowane ,ceny podatku zroznicowane tzn.psy niebezpieczne podatek mialyby miec wyzsze co uchronilo by je przed asocjlnymi lapami.TJ wspomnialam obowiazkowo musza byc ubezpieczonne ,czipowane rejestrowane w urzedach jak i u wet.Najpierw drobna uwaga dot. jezyka polskiego. TJ nie oznacza 'tak jak', tylko 'to jest'. Druga uwaga - 'cena podatku' - wiem o co chodzi, ale jest to blad. Jestem przeciw BSL, chociazby z tego wzgledu, ze na slynnej 'liscie' sa psy, ktorych naprawde w Polsce nie ma az tak duzo + nawet rottkow juz tyle nie ma co kiedys, bo skonczyla sie moda. Najbardziej klopotliwe sa owczarki niemieckie i kundelki, a ich na zadnej tego typu liscie nie uswiadczysz. Uwazam, ze powinny byc dwie stawki podatku - wyzsza od psow hodowlanych [=zdolnych do rozrodu] i nizsza lub zwolnienie od psow do rozrodu niezdolnych. Dodatkowo - co masz na mysli piszac o rejestracji w urzedzie i u weterynarza? W sensie ze jest mozliwosc zaczipowania i tu, i tu, czy chcesz jakichs osobnych baz danych? Quote
Charly Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='shin']To juz w liscie jest poruszone, nie ma co dalej dyskutowac. Mozemy za to podyskutowac o zakazie sprzedazy zwierzat w internecie. Czy pomyslal ktos, ze zlikwidowanie na alegratce, allegro itp dzialu z zywymi zwierzetami zlikwiduje tez ogloszenia o schroniskowcach tam zamieszczane? pomyslal- mimo wszytko jestem za zakazem. Ale tak sobie teraz mozemy dyskutowac. Szczeze mowiac w ogole nie mam pojecia w jakim celu zostal zalozony ten watek. informacyjny cel czy jaki? Quote
michal_sm Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Co do wielkości kojców .To myślałem o tym aby nie przegiąć w drugą stronę.Widywałem psy w kojcach ,że pies ledwo się w niej poruszał ,ale kojec powinien być jednakowy w schronisku jak i u prywatnego właściciela oczywiście uwzględniając wielkość psa.Bo proponowane przez shin 10 długości psa to naprawdę fantazja przy obecnych wielkościach działek.No i po co tak ogromny kojec jeśli pies ma możliwość spacerów lub wybiegania się po posesji.A jak ktoś zawyżonych norm nie spełni to co psa na łańcuch bo tańszy niż kojec albo mu go odebrać do schroniska ? Czy tam będzie miał swój własny x 10 jego długości kojec? Nie, to jakim prawem go odbierać?według mnie nawet kojec choćby mniejszy np 8 metrów kwadratowych dla średniego psa to i tak lepiej niż łańcuch który często się pląta i w ten sposób skraca.Pies też nie może byc lepiej traktowany niż człowiek.Średni pies waży 20 kg człowiek 60 kg dla człowieka przypada 10 metrów kwadratowych mieszkania.No i pytanie czy mieszkając na 10 metrach kwadratowych mam prawo mieć psa? Mam jeśli nawet przy małej dla mnie powierzchni chcę zapewnić psu możliwość wybiegania się.. Quote
michal_sm Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Charly napisał(a):[quote name='shin']To juz w liscie jest poruszone, nie ma co dalej dyskutowac. Mozemy za to podyskutowac o zakazie sprzedazy zwierzat w internecie. Czy pomyslal ktos, ze zlikwidowanie na alegratce, allegro itp dzialu z zywymi zwierzetami zlikwiduje tez ogloszenia o schroniskowcach tam zamieszczane? pomyslal- mimo wszytko jestem za zakazem. Ale tak sobie teraz mozemy dyskutowac. Szczeze mowiac w ogole nie mam pojecia w jakim celu zostal zalozony ten watek. informacyjny cel czy jaki? Po co? Po to by projekt był dobrze przygotowany bo nie wiadomo czy teraz się uda zmienić prawo ,a jeśli się uda to aby było w miarę dobre i realne do przestrzegania go przez przeciętnego Kowalskiego.Bo jakie będzie takie będzie i nie wiadomo kiedy znów będzie możliwość aby je zmienić .Wszystko powinno być dobrze rozważone.Ty jesteś za zakazem sprzedaży przez internet ja nie .Każdy może przedstawić swoje argumenty .Powinny wygrać te mądre aby było mądre prawo. Quote
xxxx52 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Ten watek nic konstruktywnego nie wnosi,stare kamelle. Tak na marginesie widze zasdnicza roznice miedzy ugryzieniem stafforda ,a ugryzieniem np.yorka Co do sprzedazy na bazarach ,to przeciez oaza pseudohodowcow,dorabiajacych sie na zywych istotach do czasu jak beda funkcjonowaly to tragedia bedzie trwala dalej . Do kontroli powinni byc uprawomocnieni straz miejska no i zivilqurage ludzi dobrze przez media informowani.Psy powinny byc oddawane do schronisk. Zamkniecie tych miejsc uplynniania zwierzat ograniczyloby w duzej mierze wzrost populacje psow czy kotow.Zwierzeta z placow sa przede wszystkim za wczesnie od matek zabierane,nie odrobaczone,chore,nie szczepione,matki tych szczeniat to maszyny do rodzenia slbych niedorowzinietych istot zywych.Ci co sprzedaja to w moich oczach przestepcy ,wzbogacajacy sie na nieszczesciu zwierzat. Szkolenia ,czy kursy np.na inspektorow TOZ odbywaja sie w kazdym miescie, czy np.technicy wet mogliby zasiasc na stolkach szefow ,wieloletni zasluzone osoby dzialajace w ochronie zwierzat.Oczywiscie po swojej kadencji,powinny odbyc sie wybory ,ktore zadecydowalby czy szef schroniska dostanie absolutoruim. Quote
michal_sm Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Nie wiem jak to u was bywa ale do mnie przybłąkał się stary owczarek niemiecki dawaliśmy ogłoszenia psa żywiliśmy zaszczepiliśmy ,a że odzewu nie było ,a mamy swoje psy postanowiliśmy oddać do schroniska.Odmowa nawet jak zaproponowaliśmy niewielką kwote by go zabrano.Na szczęści udało się nam Barego dać do domu z ogrodem u znajomych.Jak sobie wyobrażasz,że przepełnione schroniska przyjmą szczeniaki z giełdy często juz w nienajlepszej kondycji i po co na pewną śmierć? Zakaz na targach tak zakaz internetu nie. Quote
Charly Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote=michal_sm;12142739 Po co? Po to by projekt był dobrze przygotowany bo nie wiadomo czy teraz się uda zmienić prawo ,a jeśli się uda to aby było w miarę dobre i realne do przestrzegania go przez przeciętnego Kowalskiego.Bo jakie będzie takie będzie i nie wiadomo kiedy znów będzie możliwość aby je zmienić .Wszystko powinno być dobrze rozważone.Ty jesteś za zakazem sprzedaży przez internet ja nie .Każdy może przedstawić swoje argumenty .Powinny wygrać te mądre aby było mądre prawo. ja watpie czy w tym celu zalozony byl ten watek. co to my tutaj sobie piszemy to nic nowego. bylo i jest omawiane zupelnie w innym miejscu. no ale jesli chodzi o watki to np. tutaj http://www.dogomania.pl/forum/f402/koalicja-dla-zmiany-prawa-o-zwierzetach-domowych-106639/ albo tez tutaj [url=http://www.koalicja.org.pl/]Koalicja dla Zwierz Quote
xxxx52 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Rozpoczac nalezy od zlikwidowania sprzedawania psow na bazarach itd,tak jest w Opolu. Quote
shin Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='xxxx52']Ten watek nic konstruktywnego nie wnosi,stare kamelle.Ktos chcial miec to zebrane do kupy, a nie latac po calym forum i szukac, to bedzie mial. Tak na marginesie widze zasdnicza roznice miedzy ugryzieniem stafforda ,a ugryzieniem np.yorkaA ja widze to, ze moj pies nie jest aniolem i kiedys skonczy mu sie cierpliwosc, jak takie male mopki beda wiecznie go podgryzac po lapach. Predzej czy pozniej szlag go trafi, albo karzelek trafi na stara rane i co? I szwajcar morderca bedzie. Co do sprzedazy na bazarach ,to to naucz sie czytac ze zrozumieniem, ze jestesmy za zakazem, niezaleznie od podejscia do sprzedazy internetowej. Szkolenia ,czy kursy np.na inspektorow TOZ odbywaja sie w kazdym miescie, czy np.technicy wet mogliby zasiasc na stolkach szefow ,wieloletni zasluzone osoby dzialajace w ochronie zwierzat.Wolalbym na szefa schronu widziec kogos, kto ma do zwierzat serce, ale tez i reke do pieniedzy, zamiast kolejnej kolekcjonerki, ktora zwierzatka kocha i bedzie przygarniac do takiego schroniska dowolna ilosc i zadnego nie da uspic, czy w inny sposob 'skrzywdzic', nie mowiac o adopcjach. Nie trzeba miec uprawnien inspektora TOZu, zeby umiec gospodarowac schronem i w miare mozliwosci zapewniac zwierzakom ok byt. No ale moze to moje zdanie, bo znani mi TOZowcy poza medialnymi akcjami, to maja zwierzeta raczej w powazaniu. Co do kojcow, to te 10 dlugosci psa ot tak strzelilem :eviltong: By trzeba bylo nad taka propozycja sie serio powaznie zastanowic, najlepiej popytac dobrych hodowcow z kojcami, jaka wielkosc jest u nich, w stosunku do wielkosci psa. Oczywiscie by wielkosc takiego kojca tez zalezala jakos od ilosci/dlugosci ruchu poza kojcem. Mowie - te 10 dlugosci to gdzies tam tak sobie rzucilem, bardziej na zasadzie zaznaczenia, ze wielkosc kojca powinna byc silnie skorelowana z wielkoscia psa, a nie narzucona z gory przez ustawe, w metrach. Bo co, ustawodawca stwierdzi, ze wiekszosc psow w PL jest wielkosci malego ONa, to zrobimy nakaz budowy kojcow X m2, co dla ciulaly bedzie taaaaaaaakie wielkie, a dog czy wilczarz bedzie mial problem, zeby sie rozciagnac na cala dlugosc? Quote
michal_sm Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Ten wątek poza zwierzętami domowy porusza też sprawę zwierząt gospodarskich i powinniśmy się zastanowić nad wszystkim po kolei.Jest tu na razie trochę chaotycznie i czasem sami się gubimy w tym o czym już mowa była ,a o czym jeszcze nie.Czasem ktoś rzuci czymś nowym i stare zostaje zaniechane.Może ktoś by mógł objąć ten wątek jakąś kontrolą .Nie wiem .Niestety nie mam w tym doświadczenia ale znam realia tego kraju i chcę z mądrymi,młodymi ludźmi się nimi podzielić.Macie fajne pomysły ale niektóre nierealne .Ja też niekiedy marzę ale wiem ,że to w tej chwili i w tym kraju tylko marzenia.Mam nadzieję ,że to nie zostanie tylko na tym forum i choćby trochę uda się zmienić. Quote
xxxx52 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 -Ktore pomysly sa nierealne ? -Dla mnie to zrozumiale jak slonce ,ze zeby byc kierownikiem ,pracownikiem czy wolotariusze nalezy kochac zwierzeta! kochac to jeszcze malo,nalezy miec duzy zakres wiadomosci o potrzebach ,chorobach zwierzat! -Bardzo wazne punkt ustawy o ochronie zwierzat jest uznanie psow jako czlonkow rodzin. -Zwiekszenie wymiaru kar za przestepstwa poczynione na zwierzetach ,a nie jak czesto sie czyta sprawa umorzona bo to "slaba szkodliwosc czynu":angryy::mad: -obowiazkowa kastracja psow i suczek schroniskowych -kontrola schronisk pod kontem normEU (pomieszczenia kwarantanny,pomieszczenia ocieplane dla suczek po kastracji i szczeniakow) -ustalenie norm zatrudnienia w zaleznosci od ilosci psow w schroniskach -zwiekszenie w mediach programow edukacyjnych ,programow umozliwiajacych schroniskom adopcje schroniskowych psow. -zachecenie organizacji prozwierzecych do edukacji w szkolach i przedszkolach -wiecej informacji w gazetach i telewizji ,o potrzebach ,wychowaniu psow wielorasowych -zachecenie do otwierania w kazdym miescie ,miasteczku psich szkol w oparciu o dobrze przeszkolone osoby. -mozliwosc wykupowania zwierzat z laboratoriow -zwiekszyc nieprzewidziane kontrole podczas transpotow,ktorych czas powinien sie zmniejszyc -zaprzestac ubojow tzw.rytualnych,albo przed ubojem uczynic ,zeby zwierze nie cierpialo -umozliwic milosnikom zwierzat dokarmiac w okreslonych punktach miasta koty i golebie -ograniczyc populacje golebi poprzez udostepnienie pomieszczen pod dachami domow i zamieniac jajka w gniazdach na gipsowe,dokarmianie i sytematyczne dezyteracja tych pomieszczen (kolce p/golebiom sa zakazane) -surowe kary dla przestpcow znecajacych sie nad zwierzatami,przyczyniajcych sie do bolu i cierpienia np.kotow ,psow -zakaz trzymania psow na lancuchach ponizej 10m, -zakaz pompowania hormonami zwierzat nie celem zdrowotnym ,tylko celem zarobkowym -mozliwosc odbierania zwierzat od osob ktore znecaja sie psychicznie,fizycznie bez zezwolenia od organow sadowych.Ta biurokracja szkodzi tylko tym biednym istotom. -wiecej kontoli przez inspektorow zwierzat co "ponoc"sa zle traktowane (donosy)celem :rozmowy pouczajce ,z nakazem polepszenia dobrostanu zwierzat - Quote
michal_sm Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 A jak sprawdzić czy ktoś kocha? Zoofil też powie,że kocha i jego miłość będzie autentyczna .Niestety chora.Znów skrajny przypadek ale jak pisał shin przygarniać wszystko ,a potem nie móc wyżywić lub nie pozwolić na adopcję.Temu komuś też się wydaje ,że kocha.Co jest nierealne poznać drugiego człowieka i prawdziwe jego zamiary.Choćbyś z kimś beczkę soli zjadł to i tak go nie poznasz.No i kilka pomysłów fajnych ale jeszcze nie na dziś do realizacji.Bo jeśli by to proste było to by już dawno mogło być wdrożone.30 lat temu za protest przeciw łańcuchom by Cie każdy wyśmiał.Dziś ludzie są bardziej uświadomieni,a za następnych 30 lat będą jeszcze bardziej odpowiedzialni,a być może za lat 300 moglibyśmy walczyć o prawa roślin ,bo wierzę że i one czują. Quote
Charly Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 xxxx52 napisał(a):ktore pomysly sa nierealne ? Dla mnie to zrozumiale jak slonce ,ze zeby byc kierownikiem ,pracownikiem czy wolotariusze nalezy kochac zwierzeta! kochac to jeszcze malo,nalezy miec duzy zakres wiadomosci o potrzebach ,chorobach zwierzat! ot co. mysl przewodnia, ale co tam. wazne by kochac...po swojemu:roll: Quote
shin Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='xxxx52']kochac to jeszcze malo,nalezy miec duzy zakres wiadomosci o potrzebach ,chorobach zwierzat!Nie. Szef schroniska ma dbac o to, zeby zwierzeta mialy opieke weterynaryjna, bo to vet jest od zajmowania sie chorymi zwierzakami, a nie kierownik. Poza tym osoba prowadzaca schronisko ma sie zajmowac sprawami zwiazanymi z prowadzeniem schroniska - finanse, zakupy itp. Miloscia psow nie wyzywi. Jak bedzie to pierwsza lepsza osoba, ktora ok, kocha zwierzeta, ok, pomaga zwierzetom, ale nie ok - nie potrafi sie finansami nawet domowymi zajac, to absolutnie sie nie nadaje. Po chwili przemyslenia powiem nawet wiecej: jak dobrze robi swoja robote, to nawet kochac zwierzat nie musi. Bardzo wazne punkt ustawy o ochronie zwierzat jest uznanie psow jako czlonkow rodzin.To jest wlasnie nierealne. Dwoch facetow nie moze w prawnym sensie tworzyc rodziny, a ty chcesz, zeby pies byl uznawany za czlonka rodziny? Bzdura! Takimi pomyslami mozemy spalic dobra inicjatywe. Zwiekszenie wymiaru kar za przestepstwa poczynione na zwierzetach ,a nie jak czesto sie czyta sprawa umorzona bo to "slaba szkodliwosc czynu":angryy::mad:Zgadzam sie, ale popraw terminologie, bo wiesz ze dzwoni, ale nawet nie wiesz czy to kosciol, czy meczet. pomieszczenia ocieplane dla suczek po kastracjiA dla psow? :evil_lol: -zwiekszenie w mediach programow edukacyjnych ,programow umozliwiajacych schroniskom adopcje schroniskowych psow. -zachecenie organizacji prozwierzecych do edukacji w szkolach i przedszkolach -wiecej informacji w gazetach i telewizji ,o potrzebach ,wychowaniu psow wielorasowych -zachecenie do otwierania w kazdym miescie ,miasteczku psich szkol w oparciu o dobrze przeszkolone osoby.Ale my tu o inicjatywie do Sejmu mowimy. -zaprzestac ubojow tzw.rytualnych,albo przed ubojem uczynic ,zeby zwierze nie cierpialo????? -umozliwic milosnikom zwierzat dokarmiac w okreslonych punktach miasta koty i golebieJestem przeciw. Narzucanie z gory przez wladze miasta gdzie wolno, a gdzie nie wolno dokarmiac kociska zle sie skonczy. A golebi dokarmiac sie nie powinno. Szczurow celowo nie dokarmiasz, a latajace szczury dokarmiac chcesz? Quote
niceravik Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='shin']Ale my tu o inicjatywie do Sejmu mowimy. Otóż to. Może tego się trzymajmy. Latanie po setkach szczegółów nie ma żadnego sensu. Na tym etapie. Quote
xxxx52 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 shin- pies musi byc uznany jako czlonek rodziny ,a nie jak zwierze gospodarskie,(tak wlasnie jest u nas)ale i tak nie zrozumiesz:shake:dlatego wycofuje sie z tego watku:multi: Po tym co czytam ,to nic i tak sie nie zmieni ,widze to czarno!Na razie to wszystko jest na nie.Biedne polskie zwierzeta:placz::placz::placz: Quote
shin Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 [quote name='xxxx52']shin- pies musi byc uznany jako czlonek rodziny ,a nie jak zwierze gospodarskie,(tak wlasnie jest u nas)ale i tak nie zrozumiesz:shake:Zawsze moglas sprobowac. Nie rozumiem czemu mamy byc najbardziej rewolucyjnym narodem swiata i psom przyznac ludzkie prawa, ale ok... najwyrazniej swiat wg xxxx52 dzieli sie na ludzi i zwierzeta gospodarskie, przy czym ludzie to homo sapiens i canis familiaris :roll: dlatego wycofuje sie z tego watku:multi:Bo gdzie nie ma argumentow, tam jest ucieczka :eviltong: Po tym co czytam ,to nic i tak sie nie zmieni ,widze to czarno!Na razie to wszystko jest na nie.Biedne polskie zwierzeta:placz::placz::placz:Widzicie, wy zalosni pseudoobroncy zwierzat? Trza sie z psami zenic i zalatwic im prawo glosu, a nie jakimis duperelami sie zajmowac. Wstydzcie sie. :evil_lol: Quote
shin Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 xxxx52 napisał(a):shin-masz teraz pole popisu zajmowac sie nie duperelami:eviltong:Widze, ze wyjasnienia co mialas na mysli nawet w lamanej polszczyznie sie nie doczekam? Smutne, bo jakbys wytlumaczyla, to moze bym na polski urzedowy to przelozyl, zeby nie wygladal ten pomysl smiesznie, o ile nie bylby tak zalosnie niewykonalny jak to, co zaproponowalas. Ale jak widac standard na dogomanii - problemy osobiste goruja nad dobrem psow. Quote
xxxx52 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 shin-masz teraz pole popisu zajmowac sie nie duperelami:eviltong: Quote
scarlet Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 [quote name='shin']hadziaaaa na wroga. dobre - przynajmniej sobie ulżyłeś :) wybor nowych kierownikow schronisk tylko posiadajacych odpowiednie przeszkolenie,oraz okreslenie dla kierownictwa kadencji ich dzialalnosci np.5 lat dzialalnosci ,pozniej wybory moim zdaniem powinno to równiez dotyczyć osób, które pracują np. w Urzędach Miasta i są odpowiedzialne za podpisywanie umów ze schroniskami (umożliwi to natychmiastową selekcję schronisk i te nie nadające się do niczego byłyby od razu odrzucane) i przeprowadzanie lokalnych interwencji z pracownikiem TOZ i policją. 2. Jakiekolwiek kontrole przeprowadzane z podejrzeniem znęcania się zaniedbywania, okrutnego traktowania - NIE POWINNY BYĆ ZAPOWIADANE WCZEŚNIEJ - to tylko ułatwnia posprzątanie niewygodnych dowodów tak jak to miało miejsce w pseudohodowli psów tosa inu.... 3. całkowity zakaz wysyłania zwierząt czy to za pomocą poczty czy innych firm kurierskich - nikt nie będzie w stanie kontrolować jakie warunki będą miały zwierzęta w trakcie przewozu narazie tyle - muszę nad resztą pogłówkować :) Quote
_ogonek_ Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 Moglibyśmy sobie już darować nieuprzejmości... xx52 nie musisz od razu znikać z wątku... Według mnie właściciel schroniska ma obowiązek zapewnienia wszystkim zwierzętom należytej opieki weterynaryjnej. Quote
michal_sm Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 Co do kontroli mogą być i niezapowiedziane ale jedynie z nakazem od prokuratora.Inne kontrole mogą być nie wpuszczane.Są różni ludzie niestety.Zapowiadane też przyczyniają się do poprawy sytuacji, a im częstsze tym lepiej. Quote
michal_sm Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 [quote name='AdaK']Moglibyśmy sobie już darować nieuprzejmości... xx52 nie musisz od razu znikać z wątku... Według mnie właściciel schroniska ma obowiązek zapewnienia wszystkim zwierzętom należytej opieki weterynaryjnej. Popieram nie znikaj mnie też tu niekiedy krytykują .Każdy kto ma zwierze powinien o niego dbać nie tylko ten który ma schronisko.No i dla mniej zamożnych ludzi powinny być niższe stawki za usługi weterynaryjne tak jest np w Anglii. Quote
Recommended Posts