Jump to content
Dogomania

Wystąpienie obywatelskie w Sejmie - inicjatywa Pełnomocnika d/s Ochrony Zwierząt

Recommended Posts

Posted

Przemyślać trzeba i słusznie ale też zapis powinien być a w zapisie Gmina powinna mieć schronisko albo umowę z ościennym schroniskiem.
Teraz w praktyce to jest tak ,że na ogół wolontariusze albo stowarzyszenia dwoja się i troja aby uratować zwierzę a Gmina ma to wszystko w głębokim poważaniu.

• Replies 474
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zapytam nieśmiało , gdzie się podział Pełnomocnik Prezydenta ds. ochrony zwierząt ? Planowano w sejmie wystąpienie obywatelskie . Co się z tym dzieje ? Tak wysoko umocowany nasz przedstawiciel nie może nic nie robić ! Czyżby zaszczyty i tytuły każdemu mogły przewrócić w głowie ?
Nie chce mi się w to wierzyć , ale tyle czasu minęło , a nawet jednej linijki z informacją od tej Pani nie ma . Może Pani Kariny nie ma już wśród nas ?

• 2 weeks later...
Posted

tabaluga1 napisał(a):
Zapytam nieśmiało , gdzie się podział Pełnomocnik Prezydenta ds. ochrony zwierząt ? Planowano w sejmie wystąpienie obywatelskie . Co się z tym dzieje ? Tak wysoko umocowany nasz przedstawiciel nie może nic nie robić ! Czyżby zaszczyty i tytuły każdemu mogły przewrócić w głowie ?
Nie chce mi się w to wierzyć , ale tyle czasu minęło , a nawet jednej linijki z informacją od tej Pani nie ma . Może Pani Kariny nie ma już wśród nas ?

Też nie wiem , ale może Jej brakło czasu.

• 3 weeks later...
Posted

weronika1 napisał(a):
Też nie wiem , ale może Jej brakło czasu.

Pewnie masz rację . Teraz jako pełnomocnik prezydenta ma mnóstwo papierków do wypełniania i wystąpienie obywatelskie w sejmie okazało się mniej ważne od ważnych papierków . Samo życie .

• 1 month later...
Posted

[quote name='tabaluga1']Tu , w nagłówku wątku można zadać pytanie kandydatom na prezydenta :

[URL]http://www.platforma.org/forum/index.php?/topic/23320-obcinanie-psom-uszu-i-ogonow-jest-zabronione-ale/[/URL]

Ja już zapytałam , czy PO zajmie się psami czy nie ?
Jest nas , psiarzy kilka milionów i koniec z tym lekceważeniem . Muszą nas zauważyć . :2gunfire:[/QUOTE]

bardzo dobrze - jest nas wielu i jak chcą rządzić to niech się z nami liczą. Coś za coś

• 2 weeks later...
Posted

To prawda , jest nas wielu psiarzy , ale skłóconych , rozproszonych , pogubionych , bez wiedzy i wiary , bez ustalonych priorytetów . Jak na razie nic nie znaczymy . Politycy mają nas za nic , za plankton społeczny . To lekceważenie widać na każdym kroku .

Posted

ostatnia wypowiedź p. Kariny była na temat pary Prezydenckiej i jej stosunku do zwierzat szukam w necie i niewiele udało mi się znależc informacji na temat działaności pełnomocnika (interwencja w sprawie konia z Morskiego Oka)

Posted

Ja już straciłam nadzieję, że p. Karinie zależy na dobru zwierząt.
Chyba się priorytety jej zmieniły. Ale to z czasem wyjdzie, jak wszystko zresztą ;)

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Kopiuję z Miau, dostałam linka:

"Kuriozalne propozycje w projekcie Małej Nowelizacji Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.

Zespół w składzie prof. Dr hab. Andrzej Elżanowski z Muzeum i Instytutu Zoologii Polskiej Akademii Nauk, dr Tomasz Pietrzykowski z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego, Adw. Iwona Elżanowska z Kancelarii Adwokackiej, przygotował na zlecenie Straży dla Zwierząt w Polsce w ramach projektu „Nadzór i wiedza w służbie środowiska” finansowanego przez Europejski Fundusz Społeczny w programie Kapitał Ludzki.

Proponowane zmiany w art. 33

Ust. 4 przyjmuje brzmienie:

4. Bezzwłoczne uśmiercenie, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt. 3, wykonuje osoba uprawniona do wykonywania zabiegów weterynaryjnych lub medycznych przez podanie środka usypiającego lub osoba uprawniona do użycia broni palnej przez zastrzelenie.

Dodaje się ustępy 5-7:

5. Jeżeli konieczność bezzwłocznego uśmiercenia zachodzi w warunkach uniemożliwiających niezwłoczne przybycie osoby, o której mowa w ust. 4 albo, gdy próby zapewnienia jej obecności okazały się bezskuteczne, to uśmiercenia zwierzęcia dokonać może także inna osoba, przy pomocy najbardziej humanitarnej z dostępnych metod.

6. Osoby dokonujące bezzwłocznego uśmiercenia, o których mowa w ust. 4 i 5 sporządzają i niezwłocznie przekazują właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii dokumentację zawierającą fotografię lub opis zwierzęcia przed uśmierceniem oraz opis przesłanek, miejsca, czasu oraz sposobu uśmiercenia zwierzęcia, a także dane identyfikujące osoby uczestniczące w uśmierceniu zwierzęcia oraz sporządzeniu dokumentacji.

Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami wyraża całkowitą dezaprobatę dla projektu Małej Nowelizacji Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.

Nasze szczególne oburzenie budzą propozycje zmian w Art.. 33, a w szczególności ust. 4 i 5 (patrz wyżej). Zmiany te prowadzą wprost do dowolności i bezkarności w uśmiercaniu zwierząt w majestacie prawa.

Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami żywi nadzieję, ze Pani Poseł Joanna Mucha, znana z pozytywnego stosunku do problematyki ochrony zwierząt, kierująca pracami Zespołu sejmowego nie dopuści do uchwalenia ww. Małej Nowelizacji w wersji proponowanej przez autorów.

Jednocześnie KTOZ prosi wszystkich, którym nieobojętny jest los bezbronnych zwierząt o wsparcie naszego stanowiska poprzez emaile do Pani Poseł Joanny Muchy jak i autorów Małej Nowelizacji.

Andrzej Elżanowski" <[email protected]>
[email protected] "

To chyba stąd http://www.ktoz.krakow.pl/articles/article/7

A link do wątku ii dyskusji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=113009&start=525

• 5 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

ostatnio byłam w lecznicy która przetrzymuje na obserwacji psy ze schroniska, z podejrzeniem wścieklizny (czyli takie które kogos ugryzły, bez względu na okoliczności tego ugryzienia) gabaryty tych klatek przeraziły mnie
czy wiecie może gdzie można przeczytac o wytycznych w sprawie standardów trzymania psów na obserwacji?

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

Wpada mi do głowy taki pomysł , gdyby udało sie przeforsować centralnie czipowanie psów i krajowy rejestr . Może by się zmniejszyła liczba psów wyrzucanych z samochodów.
Może się myle ale warto przedyskutować ten temat, ostatnio na trasach turystycznych spotykam duze ilosci wyrzucanych biedaków.

• 1 month later...
Posted

ewatonieja napisał(a):
ostatnia wypowiedź p. Kariny była na temat pary Prezydenckiej i jej stosunku do zwierzat szukam w necie i niewiele udało mi się znależc informacji na temat działaności pełnomocnika (interwencja w sprawie konia z Morskiego Oka)

czy ktoś widział wczorajsze wystąpienie p. Kariny w TVN??