Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czarodziejka nie ma znowu dostępu do netu a wieści trochę jest...
Gromiś regularnie wychodził na spacerki a raczej był wyciągany przez Czarodziejkę;) Kilka dni temu próbował z nim wyjść TZ Czarodziejki i Grom go złapał za rękę:shake: Krzywdy specjalnej nie zrobił, ale trochę źle to wróży na szybkie postępy Groma i jego szanse na adopcje...

Posted

o kurczę! to się rozbestwił mały gówniarz. do tej pory nigdy nikogo nie ugryzł w schronie a w sumie miał do czynienia z mężczyznami codziennie, choć oczywiście żaden go na siłę z kojca nie wyprowdzał

Posted

Już się mogę logować.
Otóż Gromiś zna mojego TZ, bo ten sprząta mu kojec i to dość często, zmienia mu wodę, chrupki sypie. Prawdą jest jednak, że nigdy nie próbował Groma wyprowadzić, ale wiecie...wiosna przyszła i facet pomyślał, że Gromisiowi dobrze zrobi spacer po łąkach do lasu. Wszystkie nasze kulawe psychicznie psy po krótszej lub dłuższej szamotaninie zawsze posłusznie z nim wychodziły. Jest to dobre rozwiązanie, ponieważ psy oswajają się z ludźmi. Tym razem TZ wyciągnął Groma z budy, zapiął smycz i myślał, że właśnie wychodzą, a Grom błyskawicznie wpełzł za budę. TZ go stamtąd wyciągnął na rękach i próbował go wyciągnąć z kojca. Grom zaatakował, ale nie z agresją, tylko złapał TZta za rękaw. Myślę, że biedak wystraszył się tej akcji. Tak po prostu. Potem siedział skruszony, oczęta prawie wyszły z czaszki. Ja siedziałam z nim i widziałam, że dupka mu się trzęsła, kiedy do niego mówiłam. Kość leżała przed nosem nieruszona... Grom nie reagował. Za to, kiedy wyszłam i zamknęłam furtkę, gnat poszedł w obroty.
Dziś wyczołgał się ze mną na chwilkę, ale jakby bardziej zainteresowany, bo wszędzie trawka i nowe zapachy :)

• 2 weeks later...
Posted

Ostatnie dni schodzą mi na zamartwianiu się o moją staruszeczkę Foczkę - zdiagnozowana przez weta oczekuje na swój koniec...:( Wyrok - starość. Sunia jest bardzo wiekowa, totalnie głucha i półślepa, ma trzecią powiekę, słabe serduszko i figurę beczki na krótkich łapkach - mimo iż na diecie. Bardzo mi ostatnio sapie, ciężko oddycha chociaż jest wciąż pogodna i jakby nie zauważa swojej niedołężności. Płakać mi się chce, kiedy widzę jej wierny uradowany ryjek...
Grom doszczętnie zniszczył budę, rozwalił belkę zabezpieczającą kojec. Trwają odstrzały saren - ohyda - on to słyszy i się wścieka, skacze, szczeka, wyje. Po ostatnim spacerze - a raczej ciągnięciu go po trawie i siedzeniu przy nim, żeby się oswoił z trawą i miejscem - zniszczył swoje szelki. Chciałam go w kojcu odpiąć - szelki wraz ze smyczą, ale wyrwał się i wpakował już rozpięty do budy. Byłam tak zmęczona spacerem, że dałam mu spokój. Po jakimś czasie resztki szelek i przegryziona smycz przyozdobiły wejście do budy.
Jako snob i glancara chciałam, żeby wiosnę moje psy przywitały z nowym wyposażeniem obiadowym. Wyciągnęłam blaszane miski, które ciepłą porą wygodniej mi utrzymać w czystości. Poza tym goście mnie nawiedzają, a tu jakieś gary. Miseczki lśniące - po kilku pokoleniach psów, ale zadbane stanęły przy stanowiskach psów i kotów. Gromisiowa wytrzymała jeden posiłek....Teraz znowu gar, też wykrzywiony. Grom natrętnie wszystko gryzie, ostatnio sprzątając mu obie budy znalazłam kawał dechy z gwoździami - oderwał od dachu budy. Daję mu duże gnaty, żeby się wyżył, zostają łupki. Ma dużo energii, której nie potrafi w normalny sposób spożytkować. Nie interesują go za bardzo spacery, a jedynie żywe obiekty, które można wytarmosić, wczoraj rzucił się na Foczkę, biedaczka jest głucha, więc nie zauważyła go z boku. Był na smyczy - związanej na supeł i lichutkiej starej obroży, bo nic innego pod ręką nie miałam, a wyjść pies musi. Nie ugryzł Foczki, ale tak ją przestraszył, że się przewróciła i nie mogła złapać oddechu, myślałam, że to zawał, bo ma bardzo słabe serce. Dobrze, że nie słyszała jego warknięcia. Jest to dziwne, ponieważ są dni, że Foczka stoi przed kojcem i patrzy na Groma tak czule, albo kładzie się przy samych prętach, żeby czuć jego ciało, kiedy on leży po drugiej stronie.
Rozmawiałam z Kają z Fundacji Niechciane i Zapomniane, oni mieli podobny przypadek. Jeśli pies urodził się dziki, to być może nigdy się nie zresocjalizuje. Grom respektuje tylko mnie - znaczy nie gryzie i daje się wyciągnąć z budy i kojca. Tzta zna i nie da mu się ruszyć. Może gdyby był w mieszkaniu byłoby inaczej, Marta coś na początku wspominała, ale ja takich warunków nie mam. Powiem tak - popracuję nad nim jeszcze, ale jeśli nie bedzie efektów przez najbliższe miesiące, to musicie zadecydować, gdzie go umieścić. Ja mam tu miejsca hospicyjne dla psów starych i chorych. Grom zajmuje cały kojec z podwójną budą, którą doszczętnie zniszczył. Wiem, że jest buda dla Kuby w Koninie, ale to nie zmienia faktu, że zniszczoną budę trzeba zreperować - wymienić przód - narazie. Nie ma to sensu, kiedy zajmuje ją Grom, bo zniszczy ją ponownie. Mówiąc otwarcie - Grom nie jest psem hospicyjnym, jest młodym psem do potencjalnej adopcji. Pytanie: kto go w takim stanie zaadoptuje?
Potrzebuję kolczatki i porządnej smyczy dla niego. Kolczatki nie przegryzie i może będzie bardziej posłuszny. Szelki przegryzł, ale nie wzgardzę, jeśli takowe ktoś zakupi.
Jest wiosna poza tym i hormony w Gromie buzują. Może po kastracji byłby spokojniejszy...
Tak sobie piszę, bo jestem już na prawdę zmęczona. Dziś tz, który bywa u mnie czasem i widzi szkody świeżym okiem, zakominukował, że to kwestia dni, kiedy Grom przegryzie belkę zabezpieczającą i wyskoczy górą. Trwją polowania i odstrzały. Nie mam teraz takiej belki na zawołanie i przed świętami jej nie załatwie. Po prostu się martwię.

Posted

Kastracja na pewno by sie przydała - mój pies - bardzo narowisty, uspokoił się po zabiegu, taki bardziej jest stateczny.. Choć energii mu nie brakuje i wcale innym psom nie ustępuje, dalej mu sie podporzakowuja..
Może Gromowi potrzebna jest praca z behawiorysta, może jakieś szkolenie..

Posted

Po naszych łąkach szaleje stado zakochanych psów. Grom zatem szaleje na ich widok. W sumie, nie ma się czemu dziwić. Facet jest młody i w pełni sił. Nabyłam mu więc dzisiaj ogromną smoczą kość dla odwrócenia uwagi. Bardzo jest teraz nią zaaferowany. Nie mieści się w oknie budy, więc musi jej pilnować na zewnątrz. Za ciężka, żeby ją wtaszczyć na dach, za szeroka, żeby się z nią wcisnąć za budę i za wielka, żeby dyskretnie zakopać ;)

Posted

[quote name='Czarodziejka']P...... Nabyłam mu więc dzisiaj ogromną smoczą kość dla odwrócenia uwagi. Bardzo jest teraz nią zaaferowany. Nie mieści się w oknie budy, więc musi jej pilnować na zewnątrz. Za ciężka, żeby ją wtaszczyć na dach, za szeroka, żeby się z nią wcisnąć za budę i za wielka, żeby dyskretnie zakopać ;)[/QUOTE]
:evil_lol::evil_lol::evil_lol: no to biedak wielkiiii problem;)

Posted

Nie wiem, czy są środki na kastrację. Na pewno by się znalazły. Ja potrzebuję na teraz kolczatki, albo pancernych szelek i mocnej smyczy. Może ktoś zakupi? Nie mam go jak wyprowadzać, bo wszystko zniszczył.