elik Posted March 29, 2016 Posted March 29, 2016 6 minut temu, rozi napisał: Kiedy moje wszystkie psy były uwielbiane przez wszystkich. Naprawdę :) Do tej pory jeśli ktoś z sąsiadów (duży blok) ma grzecznego psa, to porównuje do moich. Nawet maleńka Kula jest obiektem podziwu i szacunku, no bo mądra jest, jak owczarek :) Mam szczęście widocznie. Masz szczęście mieć takie właśnie, jakie lubisz :) Quote
rozi Posted March 29, 2016 Posted March 29, 2016 5 minut temu, elik napisał: Masz szczęście mieć takie właśnie, jakie lubisz :) Myślę sobie, że to one mnie mają/miały i - pomimo tysiąca wad - spełniam psie marzenia, dlatego one spełniają moje. To się w skrócie miłość nazywa :) Quote
elik Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 11 godzin temu, rozi napisał: Myślę sobie, że to one mnie mają/miały i - pomimo tysiąca wad - spełniam psie marzenia, dlatego one spełniają moje. To się w skrócie miłość nazywa :) Piękne i prawdziwe :) Quote
szafirka Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 Przed chwilą zadzwonił do mnie Pan i poinformował, że podjęli decyzję o oddaniu Rambiego. Święta nic nie zmieniły, on jest bardzo nieszczęśliwy jak zostaje sam, a oni nie chcą go unieszczęśliwiać. Twierdzą również, że behawiorysta (i inne podpowiedzi - kennel, obroża itd.) nic nie pomoże, ponieważ psiak miał 2 tyg. na przyzwyczajenie się do sytuacji i tego nie zrobił. Może znaleźć mu hotelik z behawiorystą? chociaż może trafić do nowego DS i będzie to samo :( Rambi u mnie zostaje z innymi psiakami i leży sobie, po za tym ja mam wszędzie drzwi - nie mam otwartej przestrzeni, więc nie skakał mi nigdy po meblach, czy oknach. W ogrodzie jeśli zostaje bez człowieka to zawsze z innymi psami i tylko na chwilę (np. myję podłogę w tym czasie). Wiele psów ma lęk separacyjny, Rambi, skoro też go ma, nie jest wyjątkiem. Quote
Poker Posted March 30, 2016 Posted March 30, 2016 biedny Rambi. Wygląda na to ,że ludzie z tych wszystkowiedzących lepiej od innych. Może trzeba poszukać DT , w którym pies będzie co najwyżej jednym z dwóch i wtedy da się nad nim lepiej popracować. Quote
Bogusik Posted March 30, 2016 Author Posted March 30, 2016 1 godzinę temu, Poker napisał: biedny Rambi. Wygląda na to ,że ludzie z tych wszystkowiedzących lepiej od innych. Może trzeba poszukać DT , w którym pies będzie co najwyżej jednym z dwóch i wtedy da się nad nim lepiej popracować. przydało by się DT ale gdzie je znaleźć? Musimy zmienic tekst do ogłoszeń i tu gorąca prośba o pomoc! Trzeba w nim ująć to co już wiemy o Rambi,ale w taki sposób by nie zniechęcić potencjalnych zainteresowanych. Ja na tą chwilę mam totalną pustynię w głowie.... Quote
Anula Posted March 31, 2016 Posted March 31, 2016 Ja muszę jakoś oswoić się z myślą,że Rambi wraca z adopcji.Teraz konieczny jest tekst,w którym by były zawarte negatywy Rambiego chociaż nie wiem czy to pomoże,ponieważ Państwo wiedzieli o negatywach przed adopcją.Szkoda,że nie pomogli sobie i Rambiemu poprzez behawiorystę.Oczywiste możemy zatrudnić behawiorystę u szafirki tylko czy to zmieni Rambiego skoro w Hoteliku zachowuje się dobrze? Quote
Tola Posted March 31, 2016 Posted March 31, 2016 22 godzin temu, Poker napisał: biedny Rambi. Wygląda na to ,że ludzie z tych wszystkowiedzących lepiej od innych. Może trzeba poszukać DT , w którym pies będzie co najwyżej jednym z dwóch i wtedy da się nad nim lepiej popracować. Mnie też szkoda psa; mam nadzieję, ze wreszcie znajdzie się doświadczony dom, który zrozumie zachowania spaniela - znajdzie czas i chęci na korygowanie tych .negatywnych. Może w ogłoszeniach zaznaczyć, ze psiak po przejściach i szukamy doświadczonego, cierpliwego domu, a to zawęzi krąg zainteresowanych... Quote
elik Posted March 31, 2016 Posted March 31, 2016 32 minut temu, Tola napisał: Mnie też szkoda psa; mam nadzieję, ze wreszcie znajdzie się doświadczony dom, który zrozumie zachowania spaniela - znajdzie czas i chęci na korygowanie tych .negatywnych. Może w ogłoszeniach zaznaczyć, ze psiak po przejściach i szukamy doświadczonego, cierpliwego domu, a to zawęzi krąg zainteresowanych... Myślę, że to jest konieczne. Przynajmniej nie będzie zapytań o adopcję domów szukających milutkiego spanusia. Quote
Anula Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 Zmieniłam tekst.Czy taki może być,czy jeszcze coś dodać,ująć? Na razie jest z tym tekstem ogłoszenie OLX na Wrocław. Rambi - pięcioletni spanielek został zabrany ze schroniska i umieszczony w Hoteliku dla Zwierząt w Nowej Soli (woj.lubuskie).Rambi okazał się psiakiem,który kocha człowieka ponad wszystko i z tego powodu nie lubi zostawać sam w domu.Wybiera sobie jedną osobę,której jest oddany i bardzo wierny a więc Rambi ma swój indywidualny charakter. W stosunku do psów i kotów jest łagodny. Zna jazdę samochodem i dobrze ją znosi. W czasie badań u weterynarza jest spokojny, ale nie przepada za zabiegami pielęgnacyjnymi u fryzjera.Preferowany doświadczony,cierpliwy dom z odpowiedzialną osobą,która zna rasę i poradzi sobie z charakterem Rambiego,ponieważ przejawia cechy dominanta i próbuje być szefem w ludzkim stadzie.Z tego powodu potrzebuje opiekuna,który nie da sobą rządzić.Mile widziane jest towarzystwo drugiego psiaka w domu. Rambi zna smycz, ale potrzebuje jeszcze troszeczkę korepetycji i korekty w nauce chodzenia na niej.Jest wykastrowany i posiada pełny pakiet szczepień.Waży 13kg,w kłębie ma 42cm. Mamy nadzieję, że na tej ostatniej prostej do nowego życia, Rambi też będzie miał szczęście i znajdzie kogoś, kto go pokocha i już nigdy nie porzuci.Podaruj Rambi odpowiedzialny dom,a zapewne zyskasz wspaniałego i najwierniejszego przyjaciela. Szersze informacje dotyczące spanielka, pod podanym numerem telefonu w ogłoszeniu. Kontakt:Hania Quote
Poker Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 Dodałabym jednak ,że Rambi próbuje być szefem w psio - ludzkim stadzie i dlatego potrzebuje właściciela, który nie da sobą rządzić. A co z dziećmi ? Szafirka chyba pisała ,że u weta potrzebny był kaganiec, więc pominęłabym ten wątek w ogłoszeniu. Quote
elik Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 1 minutę temu, Poker napisał: Dodałabym jednak ,że Rambi próbuje być szefem w psio - ludzkim stadzie i dlatego potrzebuje właściciela, który nie da sobą rządzić. A co z dziećmi ? Szafirka chyba pisała ,że u weta potrzebny był kaganiec, więc pominęłabym ten wątek w ogłoszeniu. Koniecznie trzeba napisać, że ma charakter dominanta. Dla dobra psiaka w ogłoszeniach nic nie należy pomijać. Quote
Bogusik Posted April 1, 2016 Author Posted April 1, 2016 Dziękuję Poker za słuszną i fajnie napisaną poprawkę do tekstu.Jak najbardziej zgadzam się z Wami,że o dominacji Rambiego należy napisać i tym sposobem pomniejszyć grono osób bez doświadczenia. Quote
Tola Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 Zdanie Preferowany doświadczony,cierpliwy dom z odpowiedzialną osobą,która zna rasę i poradzi sobie z charakterem Rambiego proponuje dać po tej wzmiance o charakterze dominanta i szefowaniu w psio - ludzkim stadzie... Myślałam, ze on taki charakterny do ludzi, chyba nie doczytałam o rządzeniu w psim stadzie.... Quote
Poker Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 Może ja przesadziłam ,że chce dominować wśród psów. W taki razie można napisać ,że chce być szefem dla ludzi. Teraz tak sobie pomyślałam ,że może Rambi jest psem tylko jednego człowieka i powinien iść do samotnego właściciela.Wtedy nie będzie miał o kogo być zazdrosny. Quote
elik Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 To nie zazdrość, to chęć postępowania według własnej woli, a nie opiekuna. Wśród spanieli nie jest to niestety odosobniony przypadek. Nie wszystkie spaniele są milusieńkimi psiaczkami. Niektóre niechętnie przyjmują wolę opiekuna. Quote
Anula Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc,jesteście Kochani bo ja mam totalną pustkę w głowie. Już wyżej wstawiłam propozycje zmiany.Czy tak może być? Preferowany doświadczony,cierpliwy dom z odpowiedzialną osobą,która zna rasę i poradzi sobie z charakterem Rambiego,ponieważ przejawia cechy dominanta i próbuje być szefem w ludzkim stadzie.Z tego powodu potrzebuje opiekuna,który nie da sobą rządzić.Mile widziane jest towarzystwo drugiego psiaka w domu. Quote
elik Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 8 minut temu, Anula napisał: Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc,jesteście Kochani bo ja mam totalną pustkę w głowie. Już wyżej wstawiłam propozycje zmiany.Czy tak może być? Preferowany doświadczony, cierpliwy dom z odpowiedzialną osobą, która zna rasę i poradzi sobie z charakterem Rambiego, ponieważ przejawia cechy dominanta i próbuje być szefem w ludzkim stadzie.Z tego powodu potrzebuje opiekuna, który nie da sobą rządzić. Mile widziane jest towarzystwo drugiego psiaka w domu. Myślę, że jest to optymalna forma poinformowania potencjalnych chętnych o charakterze Rambiego. W razie telefonicznego kontaktu wskazane byłoby powiadomienie o próbach przeforsowania swojej woli warczeniem, czy gryzieniem. Nie ma co zatajać tego, bo i tak z pewnością Rambi w nowym domu też pokaże swój charakterek. Osoba, która go adoptuje musi mieć świadomość czego się podejmuje. Tylko wtedy będzie szansa, że Rambi nie zostanie oddany. Pisze o tym nie po to, żeby się wymądrzać, ale żeby pomóc. Rambi powinien tym razem trafić do doświadczonego opiekuna, który będzie wiedział, jak korygować jego niewłaściwe reakcje, albo będzie chciał się tego uczyć od behawiorysty. Po każdym zwrocie z adopcji z psychiką Rambiego będzie gorzej. Quote
Poker Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 Ja bym napisała tylko ,że próbuje rządzić w ludzkim stadzie.A resztę opowiedzieć w rozmowie. Może tak zaproponuję : Rambi - pięcioletni spaniel został zabrany ze schroniska i umieszczony w Hoteliku dla Zwierząt w Nowej Soli (woj.lubuskie)., gdzie okazał się psiakiem,który kocha człowieka ponad wszystko .Z tego powodu nie lubi zostawać sam w domu.Wybiera sobie jedną osobę,której jest oddany i bardzo wierny W stosunku do psów i kotów jest łagodny. Zna jazdę samochodem i dobrze ją znosi. Rambi zna smycz, ale potrzebuje jeszcze troszeczkę korepetycji w nauce chodzenia na niej. W czasie badań u weterynarza jest spokojny, ? czy aby na pewno ? ale nie przepada za zabiegami pielęgnacyjnymi u fryzjera. Rambi ma swój charakterek jak to spaniele - próbuje być szefem w ludzkim stadzie i z tego powodu preferowany jest doświadczony,cierpliwy dom z osobą,która zna rasę , poradzi sobie z zachowaniem psa i nie da sobą rządzić. Mile widziane jest towarzystwo drugiego psiaka w domu. Rambi jest wykastrowany i posiada pełny pakiet szczepień.Waży 13kg,w kłębie ma 42 cm. Niewiarygodne, że takie psie perełki, zamieszkują schroniska i czasem latami mogą czekać na uśmiech losu. Mamy nadzieję, że Rambi będzie miał szczęście i znajdzie wspaniałego człowieka który go pokocha i już nigdy nie porzuci. Więcej informacje dotyczące spanielka, pod podanym numerem telefonu w ogłoszeniu. Quote
elik Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 11 minut temu, Poker napisał: Ja bym napisała tylko ,że próbuje rządzić w ludzkim stadzie. A resztę opowiedzieć w rozmowie. ... To dokładnie tak, jak proponowałam. Reszta, moim zdaniem, doprecyzowana bardzo dobrze :) Quote
Anula Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 O 12.02.2016o15:59, szafirka napisał: Zachowuje się jak typowo domowy pies, więc musiał mieszkać w domu jeszcze nie tak dawno. O 14.02.2016o14:46, szafirka napisał: Rambi jest bardzo grzeczny jak na spanielka, nie szczeka nadmiernie, bez problemu zostaje sam, nie niszczy. Musiał odstąpić Effi fotel - takie było jej zarządzenie, ale gentleman się z tym pogodził, śpi na sofie teraz. Na środę jestem umówiona do weta, aby sprawdził dokładnie jego uszy. O 16.02.2016o17:40, szafirka napisał: Rambi jest umówiony na jutro do fryzjera na strzyżenie sierści na uszach. Dzisiaj byłam z nim u weta, który sprawdził jego uszka i stwierdził, że są zdrowe i nawet czyste. O 17.02.2016o10:02, szafirka napisał: Ja ogólnie nie znam za bardzo grzecznych spanieli, a trochę się przewinęło ich przez hotelik, ale dzięki urodzie jest im dużo wybaczane. Zapomniałam napisać wczoraj, że Rambi był grzeczny u weta, zobaczymy jak będzie u fryzjera. Za odrobaczenie, preparat na pchły i szczepienie zapłaci albo fundacja, albo podam dokładną kwotę jaką zapłacę za wszystko po szczepieniu. Tola ma mi dać znać. O 19.02.2016o12:45, szafirka napisał: Rambi bez problemu jeździ samochodem, widać, że zna to i nie denerwuje się. U fryzjera musiał mieć założony kaganiec. Uszka trzeba było mu ogolić, ponieważ przy samej skórze miał stare zaschnięte rany. Rany zdezynfekowałam i teraz przy dostępie powietrze szybko się goją. Ma też przyciętą sierść na łapkach i wycięte drobne kołtuniki w pachwinach. Zapłaciłam 25 zł. Zdjęcia sprzed fryzjera, ale zrobię też z ogolonymi uszkami, żeby chociaż jedno można było wrzucić do ogłoszeń. O 20.02.2016o14:39, szafirka napisał: Moja mała córka nie robi na Rambim wrażenia - obwąchuje ją i odchodzi, albo się kładzie. Na kota nie zareagował. Zobaczył moją Majkę, która przechadzała się po ogrodzie i nawet nie poszedł w jej stronę. Rambi waży 13,8 kg, a w kłębie ma 42 cm. To są wypowiedzi Hani o Rambim. To w takim razie wstawiam tekst poprawiony przez Poker.Zawsze jeszcze będzie można edytować tekst w ogłoszeniu,nie ma problemu. Quote
Bogusik Posted April 1, 2016 Author Posted April 1, 2016 Właśnie na podstawie relacji z hoteliku o zachowaniu psa,jest tworzony tekst do ogłoszeń.W hoteliku ideał a po za nim? Już wiemy o nim dużo więcej... Bardzo dziękuję za to,że jesteście tu z nami i pomagacie swoimi mądrymi radami.Miejmy nadzieje,że i Rambi znajdzie ten jeden ale właściwy domek. Jeszcze ciągle zastanawiam się nad pomoca behawiorysty w hoteliku.Pomyślałam,nie wiem czy dobrze,że Rambi pozostawiony sam w pomieszczeniu bez Hani i towarzystwa innych zwierzaków,zapewne powinien tak samo zareagować jak reagował w ds.Może warto by jednak to sprawdzić, skonsultować z behawiorystą i posłuchać jego zdania...? Gdyby to choć trochę miało wpływ na zmianę zachowań Rambi,to myślę,że warto by było spróbować,bo chyba jednak coś psiakowi zostaje w głowie po szkoleniu... Nie wiem co na to Hania i co Wy o tym sądzicie? Quote
rozi Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 Rambi – spaniel z charakterem spaniela. Nie dajcie się zwieść jego urodzie, słodkiemu spojrzeniu i radosnym przymilankom. Rambi to pies po przejściach, ma swoje zdanie na temat rzeczywistości i nie jest uległy – niezadowolony z obrotu spraw potrafi warknąć, a nawet ugryźć. Wyciągnięty ze schroniska trafił do domu tymczasowego, gdzie nie sprawia kłopotów, gdyż przebywa w grupie psów i dobrze się odnajduje. Jako jedynak buntuje się przeciwko próbom dostosowania go do zasad panujących w domu. Rambi szuka domu mądrego, cierpliwego, potrzebuje opiekuna świadomego problemów typowych dla rasy i zdecydowanego na pracę nad jego skłonnością do dominacji, być może z pomocą behawiorysty. Ładnie podróżuje samochodem, zna smycz, jest przemiłym psem. Zdrowy, wykastrowany, z kompletem szczepień, ma około 5 lat, waży…, wysokość w kłębie… itd. 1 Quote
Perełka1 Posted April 1, 2016 Posted April 1, 2016 54 minut temu, rozi napisał: Rambi – spaniel z charakterem spaniela. Nie dajcie się zwieść jego urodzie, słodkiemu spojrzeniu i radosnym przymilankom. Rambi to pies po przejściach, ma swoje zdanie na temat rzeczywistości i nie jest uległy – niezadowolony z obrotu spraw potrafi warknąć, a nawet ugryźć. Wyciągnięty ze schroniska trafił do domu tymczasowego, gdzie nie sprawia kłopotów, gdyż przebywa w grupie psów i dobrze się odnajduje. Jako jedynak buntuje się przeciwko próbom dostosowania go do zasad panujących w domu. Rambi szuka domu mądrego, cierpliwego, potrzebuje opiekuna świadomego problemów typowych dla rasy i zdecydowanego na pracę nad jego skłonnością do dominacji, być może z pomocą behawiorysty. Ładnie podróżuje samochodem, zna smycz, jest przemiłym psem. Zdrowy, wykastrowany, z kompletem szczepień, ma około 5 lat, waży…, wysokość w kłębie… itd. super, krótko zwięźle i do rzeczy Quote
elik Posted April 2, 2016 Posted April 2, 2016 Bogusiu, Anulko adoptowałam kilkadziesiąt swoich tymczasowiczów, brałam udział w adopcjach około 200 psów w tym kilku spanieli o niepożądanych cechach charakteru. Kilka z nich zachowywało się bardziej agresywnie niż "Wasz" Rambi. Wiem jakie były perypetie z prostowaniem ich charakterów. Zawsze wykorzystywały słabość i brak doświadczenia opiekuna.Tekst rozi może się wydawać zbyt mocny, ale dobrze oddaje charakter Rambiego. Tylko ktoś, kto zdecyduje się na adopcję po takim tekście, daje szanse na to, że spacyfikuje psiaka i Rambi znajdzie swój dom na zawsze. Oczywiście decyzja należy do Was. Quote
Recommended Posts