Jump to content
Dogomania

BALBINKA - czarna pudelka - smutna, BEZ SZANS? JUŻ W NOWYM DOMU!

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Zebrrra']Moje dzieci mają 12,9 i 2 lata. I właśnie chodzi tu o dwulatkę. Bo ona na pewno będzie nachalna w stosunku do psa. Dlatego chcę być pewna, ze sunia nic dziecku nie zrobi.[/quote]
Ciężko ocenić zachowanie starego psa... Jsak sie zachowa, gdy dziecko mu nadepnie na ogon czy pociagnie za uszy. Moje dzieci zawsze były z psami i kotami i Bogu dzięki nic sie nie stalo. Tu martwiłabym sie też o babinkę, czy JEJ dziecko nie skrzywdzi...

Posted

Moja dwulatka wychowała się z chomikiem. Umiała go delikatnie głaskać, przytulić. Skoro nie skrzywdziła chomika, to chyba tym bardziej nie zrobiłaby krzywdy 100 razy większemu psu. Nieraz na spacerze spotykała psy i głaskała je. Ale ona lubi się przytulić, a niektóre psy reagują na to agresywnie. Dlatego pytałam, jak psinka reaguje na dzieci i ich nachalne zachowanie czyli przytulanie, głaskanie itp.
Miałam pudla w dzieciństwie. Był to stary pies, znajda. Miał na pewno ponad 10 lat, bo nie miał części zębów, był prawie ślepy, na koniec ogłuchł. Sama byłam dzieckiem, miałam młodszego brata. Żadna krzywda się psu nie stała, choć głownie my się nim zajmowaliśmy. A Pirat czasem lubił chapnąć... Kochaliśmy go bardzo, sama chodziłam z nim do fryzjera i weta. Na koniec osobiście byłam go uśpić, gdy przyszedł jego czas. Miałam wtedy moze 15 lat.
Czasem dom z dziećmi to najlepszy dom, bo jest wielu opiekunów. A dwulatek i tak nie zostaje nigdy w domu sam. Zawsze jest na oku.
Piszę to na przyszłość, gdyby ktoś inny z dziećmi zgłosił się po psa. Dajcie szansę. Nie każde dziecko to potwór. Same niedawno byłyście dziećmi. Znęcałyście się nad zwierzętami? Bo ja nie. A zawsze miałam różniaste znajdy od wróbli, poprzez jeże, koty, myszy i psy. Umiałam się zająć zwierzakami i wiele odchowałam. Jak Was znam, to Wy też :)
Teraz już znalazłam swoją sunię, to Aga - rudawa kundelka. Jak już będzie u mnie, a nastąpi to 18 lutego, to wkleję fotki.

Posted

Balbinka jest wspaniała. Dzis byla na spacerku. To grzeczna, oddana, spokojna sunia. Cudna jest. Jesli ktos chce pieska, niech bierze Balbinkę. Balbinka jest "gotowa": dorosla, grzeczna, pelna uczucia:loveu: Po co siedzi w schronisku:shake:

Posted

Słuchajcie, ja ją mogę wziąść na DT ale tylko na tydzień i to na TEN tydzień czyli od 23.02. do 27.02. Później musiałaby powędrować gdzieś dalej. Elbląg nie jest daleko, może ktoś by pomógł z transportem.
Tylko tydzień to mało - co dalej ???

Posted

Powiem inaczej - jak będzie dobrze znosić mojego Koksa i moją nieobecność to mogę na dłużej. Chodziło mi o to, żeby od czegoś zacząć - może ktoś z polski zaoferuje jej DT jak napiszecie w tytule, że szukamy tymczasu, a do mnie by mogła wpaść na ogarnięcie się :roll:

Posted

no tylko wiesz tymczasu mozna szukac tydzien, dwa, pięć i pół roku. a jesli sunieczka wyjdzie ze schronu nie ma prawa pod zadnym pozorem tam juz wrócic. więc poratuje na tylko DT na czas nieokreslony. a my będziemy w tym czasie szukac domku. Balbina jest cudna. zgodna z innymi psiakami. jest spokojna. na spacerkach łazi za noga i tyle.

Posted

Charly napisał(a):
no tylko wiesz tymczasu mozna szukac tydzien, dwa, pięć i pół roku. a jesli sunieczka wyjdzie ze schronu nie ma prawa pod zadnym pozorem tam juz wrócic. więc poratuje na tylko DT na czas nieokreslony. a my będziemy w tym czasie szukac domku. Balbina jest cudna. zgodna z innymi psiakami. jest spokojna. na spacerkach łazi za noga i tyle.

Charly muszę to przemyśleć... Ja pracuję czasem długo, czasem mam wyjazdy służbowe - wtedy przychodzi moja mama do Koksa, ale nie chiałabym jej obardzać dodatkowym psem, bo ona ma już swoje lata...

Posted

oczywiscie. to jest odpowiedzialna decyzja i ma sens dla Balbinki tylko jesli ona nie bedzie zbyt duzym obciążeniem. kordonia planowala ją wiosną troszkę upięknić. moze tak lepiej sie zareklamuje.

z charakteru jest cudowna

Posted

Strasznie mi jej szkoda, ze siedzi w schronisku.. A moze w ciagu tego tygodnia zakocha sie np. sąsiadka Gamety, albo koleżanka Jej Mamy? tak sobie marzę... :oops: Że jak sie ją wykąpie i trochę podstrzyże, to ... :roll:

Posted

Rozmawiałam z mamą. Obiecała, że w razie mojego wyjazdu wyprowadzi dwa stwory. Tylko jest małe ale - strona finansowa. Czy mogłabym liczyć na jakieś wsparcie na weta i karmę ? Karma może być "rzeczowa". Sama cienko przędę i taka pomoc bardzo by mi się przydała :roll: Jeżeli będę mogła na was liczyć w tym względzie to jak najszybciej proszę kombinować transport Elbląg - Gdynia.
Oferuję bezterminowy tymczas - znaczy się do znalezienia dobrego domku przez kudłacza naszego!

Posted

GAMETA:loveu:-ALE FAJNIE...
- NIE mam mozliwosci sponsoringu transportu-jak prosiłas,mąz mnie podliczył...250 zł m-c wydaję na dogomaniackie piesy..a mamy zawirowanie finansowe..juz od grudnia:oops:Dzisiaj wykupiłam 2-mc porcję leków dla Antka -210 zł( dochodzi karma weterynaryjna...)
Jest szansa,że w przyszłym tygodniu mąz będzie jechał do Elbląga...a wtedy bezopłatowo zabierze sunię ..ale nie mogę określic na 100% kiedy.
Napiszę z dwudniowym wyprzedzeniem...a jezeli sie uporacie z tym problemem wczesniej -ok.
Ale Rybcia- mąż nie moze zaadoptowac suni...sama rozumiesz..czyli, ktos to musiałby zrobic..

Posted

kordonia napisał(a):
Tymczas tygodniowy nie wchodzi w ogóle w grę. Nawet nie ma sensu tego rozważać...

A ja myślę, że warto wszystko rozwazać.

Dzieki Gameta! Kochana jesteś! :loveu:

Posted

Gameta :) Jelsi zdecydujesz sie na tymczas, to umowa w schronisku bedzie podpisana na Twoje nazwisko, jako DT, potem spiszesz umowe z domem ostatecznym.

Jelsi cghodzi o sunie, to musisz poamietac,z e pudel ma 10 lat, zęby ma w ninajlepszym stanie,.Nie utrudniają jej normlanego jedzenia,ale jeden kieł dolny jest wykrzywiony, tzn., kryzwo urśnięty, co nie dodaje jej uroku. Poza tym kamień na wszystkich ząbkach dośc spory.
Mnóstwo kołtunów, których nie zdecydowaliśmy sie ścinac, póki jest zimno, wiec w warunkach domowych warto by było ja ostrzyc u fryzjera.