Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 668
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Kasia']Agata, jeśli potrzebujesz ogłoszenia to pisz.

Zrobimy piekne ogłoszenia suni, jak juz bedzie w Dt.

A teraz wpadł mi do głowy pomysł, zeby zrobić allegro Burysiowi. Co wy na to? Ryzykujemy 15 zł , a moze przed swietami zdarzy sie cud...

Posted

[quote name='Agata69']
A teraz wpadł mi do głowy pomysł, zeby zrobić allegro Burysiowi. Co wy na to? Ryzykujemy 15 zł , a moze przed swietami zdarzy sie cud...

to żadne ryzyko a szansa na dom!

Posted

Kasia napisał(a):
to żadne ryzyko a szansa na dom!

Kasiu, zdjecia sa . a tekst? dasz rade cos napisać na podstawie piewszego postu?
Ja bede wolna dopiero piatek/sobota.

Posted

Agata69 napisał(a):
Kasiu, zdjecia sa . a tekst? dasz rade cos napisać na podstawie piewszego postu?
Ja bede wolna dopiero piatek/sobota.

Co prawda nie Kasia, ale może sie przyda?
" Ślepy los, poskąpił mi łaski. Podarował ślepotę, wilgotne deski i dziurawy dach małej szopy. Nie widzę świata, nie pachnie mi trawa, nie grzeje słoneczko i nie słyszę ludzkiego głosu, bo moje życie jest zamknięte w tej właśnie szopie."
Resztę dopiszcie;)

Posted

Agata69 napisał(a):

Edi100 napisał(a):

Co prawda nie Kasia, ale może sie przyda?
" Ślepy los, poskąpił mi łaski. Podarował ślepotę, wilgotne deski i dziurawy dach małej szopy. Nie widzę świata, nie pachnie mi trawa, nie grzeje słoneczko i nie słyszę ludzkiego głosu, bo moje życie jest zamknięte w tej właśnie szopie."
Resztę dopiszcie;)

dzis wieczorem zrobie wyróżnione allegro ;)

Posted

PROSZE, WYRWIJ GO Z MROKU!

Jest parę rzeczy,których czlowiek boi sie najbardziej na swiecie-do jednej z nich należy-utrata samodzielności ,poczucie że cały nasz los zalezy od innych, w kazdym calu-nawet w najimtymniejszych sprawach.Nie pocieszy nas nawet fakt,ze mamy kochajacych ludzi wokół siebie....

A teraz spróbuj wyobrazic sobie uczucie starego...psa, który jest ślepy i ....zostaje porzucony na ulicy .'..niech sobie radzi.....'

Na poczatku jescze jest :
nadzieja, że Człowiek powróci (trzeba tylko poczekać ,postać w tym samym miejscu,nie oddychać )Jego Człowiek -nie on, nie porzuci po tylu latach.Byli przeciez przyjaciółmi -był jeszcze wtedy młody, bystro i z miłością wpatrywał sie w te ludzkie oczy..a.teraz, kiedy pies juz nic nie widzi...
Potem:
rodzi sie potworny strach, poczucie zagrozenia,ziemia usuwa sie z pod nóg, pies próbuje szukać ,biega niezgrabnie,przeganiany kijem i kamieniem przez " dobrych ludzi", aby " mu sie co nie stało"...
A na końcu:
otumaniony,skrajnie wyczerpany -juz nic nie chce ,nie czeka -nie rusza sie z miejsca-mijany przez ludzi spieszących po gwiazdkowe prezenty ,bozonarodzeniowe drzewka..

Ta historia nie ma szczesliwego zakończenia-psa zabrała stara,uboga kobieta -dzieli sie z nim swoim chlebem ,nie ma dla niego miejsca-Pies śpi w ciemnej komórce zamknęty przez całe dnie-nie mozna go wypuscic -jest ślepy...jest stary długo nie powinnien życ..

OTO BURYŚ -bohater, tej historii, historii o naszym ludzkim aroganckim okrucieństwie..
I tak minął czas świąt, powoli wszystko zaczyna toczyc sie znanym rytmem...w codziennej krzataninie zapominamy o niedawnych wzruszeniach,...obietnicach...dawanych sobie..mieliśmy być lepsi,czulsi..

A w ciemnej ,przerazliwie zimnej komórce ,na gazetach -skulony Buryś -będzie marzył ..o ludzkiej miłości, która rozświetli jego wieczny mrok ......

Posted

co tu dodać? Szukam intensywnie i myślę. Gotowa jestem wysyłać stałą kwotę na utrzymanie psiny np 50 zł miesięcznie byle tylko ktoś dał mu miejsce i serce- on musi słyszeć głos, czuć ludzi-ich dotyk by choć na chwilę wyjść z ciemności. uważam, że sam kojec nie wystarczy do przerwania jego samotności.Ten pies jak mało który powinien trafić do domu i być wyprowadzany na smyczy, która zapewni mu bezpieczeństwo. Boże! sa tacy ludzie??
Agato- powiedz proszę w jakim psulo jest wieku. Lenka też myśli i to właśnie ona dopytuje. Chce robić plakaty.

Posted

[quote name='koss']
PROSZE, WYRWIJ GO Z MROKU!

Jest parę rzeczy,których czlowiek boi sie najbardziej na swiecie-do jednej z nich należy-utrata samodzielności ,poczucie że cały nasz los zalezy od innych, w kazdym calu-nawet w najimtymniejszych sprawach.Nie pocieszy nas nawet fakt,ze mamy kochajacych ludzi wokół siebie....

A teraz spróbuj wyobrazic sobie uczucie starego...psa, który jest ślepy i ....zostaje porzucony na ulicy .'..niech sobie radzi.....'

Na poczatku jescze jest :
nadzieja, że Człowiek powróci (trzeba tylko poczekać ,postać w tym samym miejscu,nie oddychać )Jego Człowiek -nie on, nie porzuci po tylu latach.Byli przeciez przyjaciółmi -był jeszcze wtedy młody, bystro i z miłością wpatrywał sie w te ludzkie oczy..a.teraz, kiedy pies juz nic nie widzi...
Potem:
rodzi sie potworny strach, poczucie zagrozenia,ziemia usuwa sie z pod nóg, pies próbuje szukać ,biega niezgrabnie,przeganiany kijem i kamieniem przez " dobrych ludzi", aby " mu sie co nie stało"...
A na końcu:
otumaniony,skrajnie wyczerpany -juz nic nie chce ,nie czeka -nie rusza sie z miejsca-mijany przez ludzi spieszących po gwiazdkowe prezenty ,bozonarodzeniowe drzewka..

Ta wigilijna historia nie ma szczesliwego zakończenia-psa zabrała stara,uboga kobieta -dzieli sie z nim swoim chlebem ,nie ma dla niego miejsca-Pies śpi w ciemnej komórce zamknęty przez całe dnie-nie mozna go wypuscic -jest ślepy...jest stary długo nie powinnien życ..

OTO BURYŚ - ( ZDZJĘCIE) PIES-bohater, tej przedwigilijnej historii, historii o naszym ludzkim aroganckim okrucieństwie, JUZ ZA CHWILE ZASĄDZIEMY PRZY UROCZYSTYM STOLE, BĘDZIE NA NIM TRADYCYJNY PUSTY TALERZ -SYMBOL NASZYCH SERC OTWARTYCH NA OCIEŻ -NA CIERPIENIE ,SAMOTMOŚC ,ODRZUCENIE....

A w ciemnej ,przerazliwie zimnej komórce ,na gazetach -skulony Buryś -będzie słyszał ..moze kolędy...o ludzkiej miłości,braterstwie, Cudzie BOZEGO NARODZENIA,który przeaniela ludzkie serca......

Aniu, aż mi łezka poleciała....:-(
Jak dla mnie bomba, nic nie zmienię!

Posted

Korcia jest juz po zabiegu. Było 7 szczeniaczków, juz sporych jak okreslił wet. Zdążylismy w porę. Teraz sunia została zainstalowana w łazience u tej pani. Po kilku dniach wróci do komórki.

Jeśli chodzi o psa:
Nie wiem w jakim on jest wieku, ale te oczy, sztywne stawy i starte przednie zęby dziwnie przypominaja mi mojego Beja. Jesli był w równie złych warunkach może mieć około 10 lat. Jeśli miał kiedyś dobrze może być starszy. To musiałby określić wet, ale... w najgorszym okresie Beja wetka oceniła go na kilkanaście do 20 lat, a on nie miał 10.
Buryś to pies duży, myslę, że 25-30 kg.

Jest opcja żeby postawić na podwórku tej kobiety budę i kojec w którym Buryś mógłby mieszkać.
Czy ona zapewni mu towarzystwo i opiekę taka jaka powinien mieć niewidomy pies, nie wiem.
Ale jest to jakies rozwiązanie. Choćby czasowe. Buda ocieplona , zrobiona na miejscu to koszt około 200 zł, ja mam niepotrzebna siatkę i 8 słupków. Potrzeba tylko przewieźć to bagażówką.
bardzo prosze Kasiu o allegro, napisz prosze że szukamy dla tego psa miejsca na dożycie , ale z kontaktem z człowiekiem. Nie pisz , że koniecznie do domu, bo my przecież nie wiemy czy ten pies w ogóle umie żyć w domu.

Trzeba się spieszyć, pies chciał 2 dni temu uciekać z tej komórki przez dziure w dachu. Nie dziwie mu sie właściwie.

Posted

Dzwoniła do kobiety która sie opiekuje pieskami: wrócił do niej pies, który sunie pokrył. Wrócił z gospodarstwa , gdzie go ta pani wydała.
Ta pani jest skłonna na swojej posesji zostawić slepka, trezbaby tylko kupić buide i pomóc jej to wszystko urządzić. Boze, dopomóż...

Posted

AGATKO- moze jednak spróbowac pisac o domu ale z ogódkiem -jako alternatywa,w jego ciemnościach ludzki dotyk to jak światło lampy...a moze wet. cos powie o jego slepocie ,nieodwracalna???PYTAŁAM - chcesz, aby zrobic mu u mnie ogószenia-trójmiasto???
Kasiu- mam na imie Iwona-niestety,ale zawsze marzyłam, aby być ANNĄ-dziękuje...zawsze chetnie Ci pomogę w redagowaniu tekstu:oops:

Posted

Koss, cudnie napisałaś o Burysiu:loveu:. Co do imienia Iwona, to się absolutnie nie zgadzam!:mad:.Jest oryginalne, piękne i nie tak powszechne jak Anna.Ja też tak mam na imię:multi:.

Posted

[quote name='koss']

Kasiu- mam na imie Iwona-niestety,ale zawsze marzyłam, aby być ANNĄ-dziękuje...zawsze chetnie Ci pomogę w redagowaniu tekstu:oops:

jeny, ale palnęłam :splat:
nie wiem czemu tak skojarzyłam...sorry :oops:

dobra, ja wystawiam aukcję.
nie zaszkodzi na pewno a moze akurat znajdzie sie lepszy dom niz teraz ma!

Posted

Kasia napisał(a):
jeny, ale palnęłam :splat:
nie wiem czemu tak skojarzyłam...sorry :oops:

dobra, ja wystawiam aukcję.
nie zaszkodzi na pewno a moze akurat znajdzie sie lepszy dom niz teraz ma!

A ja chyba wiem ...:diabloti:
Dziewczyny - tekst o psinie ujmujący :placz:
Kosu32 chyli czoło autorce-Iwonie-Koss
Kasiu-Twoje Allegro i szybkość działania jak zawsze mnie powalają
Cholera-tak mi szkoda tego piesa...
Może propozycja Agaty (kojec na teraz) to dobre rozwiązanie. To że pies nie widzi nie znaczy że nie odczuwa innych bodźców a ta komórka chyba go zaczeła rozwalać psychicznie. A może warto zastanowić się nad szukaniem gdzieś domku zaagranicą?