mańka_ Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='Amber']Zawsze można nabyć suczkę, są spokojniejsze. I jamniki wcale nie mają bardzo wrażliwego kręgosłupa. O ile pies jest szczupły i ma ruch dostosowany do jego możliwości to jest to jedna z najzdrowszych ras.[/QUOTE] Zgadzam się. Tylko kluczowe jest tu własnie unikanie zapasienia jamnika ;-) Quote
maartaa_89 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 A jak ukladaja sie kontakty jamników z dziećmi i innymi psami? Mowa o sukach oczywiscie, tylko te w sumie w gre wchodza Quote
Amber Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='maartaa_89']A jak ukladaja sie kontakty jamników z dziećmi i innymi psami? Mowa o sukach oczywiscie, tylko te w sumie w gre wchodza[/QUOTE] Mam 2 suki jamnika krótkowłosego, 13,5 roku oraz 5 lat. Do psów i dzieci są OK. Quote
Dioranne Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 I nagle dopadła mnie pustka w głowie. :mad: Znalazłam "coś" a mianowicie: [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Border_Terrier[/url] Quote
puchu Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 West to może nie być najlepszy pomysł. Jak sama zauważyłaś to terrier - może być zaczepny do innych psów. Te które poznałam lubią szczekać. Po za tym jego sierść wymaga trymowania co najmniej co 2-3 miesiące. A może grzywacz chiński długowłosy? Quote
zmierzchnica Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='maartaa_89']Buldożek odpada z uwagi na chorowitość, znam kilka i żaden nie jest w pełni zdrowy, no i spacery latem wcale do przyjemnych nie należą, buldogi mojej bliskiej przyjaciółki wtedy dosłownie zdychają :shake: to nie rasa dla nas, choć przyznaję że długi czas byłam nimi zauroczona :) Jamnik szorstkowłosy były OK, ale mój facet ma z tym jakiś problem, bo ma w domu psa w typie jamnika i to wyjątkowo charakterne psisko :diabloti: mówi że nigdy więcej jamnika. Ale to można zmienić ;) Westie nam się bardzo podoba, ale tu też- jak ze stosunkiem do innych psów? Nam zależy na tym, żeby to był pies zgadzający się z większością innych psów, wiem że to często kwestia osobowości konkretnego psa plus wychowania o socjalizacji, ale terriery wszędzie przedstawia się jako dominujące i zadziorne w stosunku do obcych psów, więc nie wiem co mam o tym sądzić. JRT odpada, wszędzie czytam że to typowe ADHD, pobudliwe, trzeba uczyć go samokontroli, wyciszać emocje- a ja raczej szukam psa bardziej spokojnego niż szalonego, własnie z uwagi na dzieci, które zachowują się jak dzieci i myślę, że może być ciężko wyegzekwować od nich całkowicie spokojne zachowywanie się przy psie, choć znęcać się nad nim nie będą ciągłym przytulaniem.[/QUOTE] U westie samców pojawia się często agresja do psów tej samej płci. Głównie to dotyczy samców. Oczywiście, to kwestia wychowania i socjalizacji, ale mają do tego tendencje, są jednak zadziorne, wiem, że na dogo było kilka osób z westikami i miało z tym problem. Z terrierów co myślicie o norfolk albo norwich terrierach? Z tego, co pamiętam, mają mniej zadziorny charakter (kiedyś o nich myślałam ;)). Quote
maartaa_89 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='zmierzchnica']U westie samców pojawia się często agresja do psów tej samej płci. Głównie to dotyczy samców. Oczywiście, to kwestia wychowania i socjalizacji, ale mają do tego tendencje, są jednak zadziorne, wiem, że na dogo było kilka osób z westikami i miało z tym problem. Z terrierów co myślicie o norfolk albo norwich terrierach? Z tego, co pamiętam, mają mniej zadziorny charakter (kiedyś o nich myślałam ;)).[/QUOTE] Norfolk jest prześliczny :loveu: [quote name='puchu']West to może nie być najlepszy pomysł. Jak sama zauważyłaś to terrier - może być zaczepny do innych psów. Te które poznałam lubią szczekać. Po za tym jego sierść wymaga trymowania co najmniej co 2-3 miesiące. A może grzywacz chiński długowłosy?[/QUOTE] Grzywacze nie podobają się i mi i mojemu facetowi, niestety :( no i ich pielęgnacja jest moim zdaniem o wiele cięższa niż pielęgnacje terriera którego po prostu się zaprowadza raz na jakiś czas do fryzjera żeby podziałał ;) a grzywacza i inne psy z tym tzw "włosem" jednak trzeba codziennie/co drugi dzień czesać, natłuszczać itd żeby jakoś wyglądały i żeby włosy się nie plątały, tak przynajmniej wyczytałam bo swojego czasu byłam bardzo nakręcona na zakup hawańczyka albo coton de Tulear. Pielęgnacja skutecznie mnie zniechęciła. Quote
Dioranne Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='Dioranne']I nagle dopadła mnie pustka w głowie. :mad: Znalazłam "coś" a mianowicie: [URL]http://pl.wikipedia.org/wiki/Border_Terrier[/URL][/QUOTE] Powtórzę się, bo chyba mnie nie zauważono. :-( Quote
puchu Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Jak się chce utrzymać długi włos to jest trochę roboty. W innym wypadku fryzjer może podziałać ;) A wcześniej wymieniony border terrier? Nie za duży, energiczny, ale jednak bardziej "stonowany" i nie tak zadziorny jak inne teriery. Plus rasa nie jest zniszczona przez modę. Po za tym może terrier australijski? Quote
Szura Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Pudel średni, ziuuu maszynką na 2-3 cm, przeczesać 2 razy w tygodniu i gotowe. :) Pasują chyba do wszystkich wymienionych kryteriów. ;) Quote
maartaa_89 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Border by uszedł, choć mnie urodą nie powala szczerze mówiąc :( A z pudlem to chyba wiadomo jak to z facetami pod tym względem :D zresztą jak przegladam ten watek to nie ja jedna mam niereformowalnego chłopa, który na stwierdzenie "kupujemy pudla" mowi "albo pudel albo ja" :D Quote
puchu Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Z kosmatych mordek na myśl przychodzi mi jeszcze Irish soft coated wheaten terrier. Nie myśleliście o adopcji psiaka z domu tymczasowego? Na pewno znajdzie się jakiś kudłaty biedak, który pasowałby wam charakterem. Quote
maartaa_89 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='puchu']Z kosmatych mordek na myśl przychodzi mi jeszcze Irish soft coated wheaten terrier. Nie myśleliście o adopcji psiaka z domu tymczasowego? Na pewno znajdzie się jakiś kudłaty biedak, który pasowałby wam charakterem.[/QUOTE] Pewnie że myśleliśmy, ale póki co równolegle szukamy psa rasowego. Wolelibysmy miec psa od szczeniaka, wiedziec po jakich jest rodzicach i ze mial zapewniony fajny start w zyciu :) Inna sprawa ze mocno sie zrazilam do wszelkich adopcji i jak bym miala sobie sprawic szczeniaka nie patrzac na rase to predzej bym szukala u kogos kto nie dopilnowal suki i teraz za darmo sie pozbywa szczeniat. ps. terrier pszeniczny trafia na naszą listę, cudna mordka :) Quote
Dioranne Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Jeżeli jeszcze jesteście ciekawi kudłatych terierów, znalazłam kilka: a) Terier Szkocki - [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Terier_szkocki[/url] b) Irish Glen of Imaal Terrier - [url]http://pies.tv/races/display/id/58/irish-glen-of-imaal-terrier.html[/url] c) Lakeland Terrier - [url]http://pies.tv/races/display/id/139/lakeland-terrier.html[/url] Nic więcej z terrierów (spełniających Wasze wymagania) nie udało mi się znaleźć. Quote
Riannei&Garshii Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='maartaa_89']Hej ;-) Mam 23 lata, mieszkam razem z chłopakiem i szukamy rasy psa, która by do nas pasowała i która by się nam spodobała. Mieszkamy w niskim bloku na 3 piętrze, na przedmieściach gdzie jest duży park, las, stawy. Prowadzimy raczej aktywny tryb życia, ale nie ma szału, więc odpadają rasy które wymagają codziennych bardzo długich spacerów. Dziennie jesteśmy w stanie psu zapewnić tak do 2-3 godzin ruchu plus oczywiście zabawę w domu. Oboje pracujemy (i studiujemy), są dni w które pies musiałby sam wytrzymać ok 10 godzin, ale nie jest to codziennie- standardowo zostawałby sam do 6 godzin. Mieliśmy już wcześniej psy, u mnie mieszka z rodzicami suka w typie ONa (bardzo miłe psisko), u mojego chłopaka w domu rodzinnym przebywają z kolei 2 beagle i pies w typie jamnika Czego oczekujemy: -pies mały/średnio-mały -przyjazny dzieciom- wiemy, że to kwestia wychowania, ale wolelibyśmy rasę stosunkowo spokojną, niezbyt pobudliwą- mam w rodzinie sporo dzieci o różnym stopniu piszczenia i biegania :cool1: -przyjazny innym zwierzętom- mamy tu na myśli głównie obce psy- odpadają rasy które są bardzo dominujące w stosunku do obcych psów i u których stosunkowo często spotykana jest agresja do przedstawicieli swego gatunku -nie musi być przyjazny do obcych ludzi, może być nieufny- ale nie jest to wymóg, po prostu jest nam to obojętne- liczymy na to że stałych przyjaciół wpadających do nas z wizytą pies zapamięta i polubi -nie chcemy psiego stróża, niezbyt mile widziane rasy bardzo szczekliwe, reagujące gwałtownie na każdy szmer na klatce schodowej- wiemy, że to też kwestia wychowania, ale nie ma co ukrywać, że w różnych rasach widać określone tendencje, choćby do przesadnego darcia si (np. sznaucery mini :)) -nie chcemy rasy, która ma tendencje do zwiewania na spacerze- przy czym chodzi nam o zwiewanie za tropem- instynkt gonienia różnych uciekających przedmiotów nam nie straszny bo oboje mamy w tej kwestii jakieś doświadczenie i wiemy jak mniej więcej reagować ;) -chcemy psa możliwie mało wymagającego pod względem pielęgnacji- chodzi nam o konieczność codziennego czesania- mogą być to rasy które wymagają wizyty u groomera raz na kilka miesięcy, ale odpadają psy które trzeba codziennie czesać, spryskiwać odżywkami itd -rasa stosunkowo zdrowa Myśleliśmy o sznaucerze średnim, ale obawiamy się nieco tego, że trafimy na osobnika niezrównoważonego psychicznie. No i z ich przyjacielskościa w stosunku do obcych psów bywa różnie. Co sądzicie o west highland white terrierze?[/QUOTE] Uparcie polecę mudi, ALE dobrze wybranego osobnika, żyję z dwoma osobnikami, często na stancji u brata i nie było darcia na każdy szmer, chociaż na spacerze uwielbiają się podrzeć czasem, Tylko szczekanie na gości i tylko do czasu kiedy przyjdę otworzyć. :) Są aktywne, ale spokojnie zostają na moje około 8 godzin codziennej nieobecności same. Nie potrzebują pielęgnacji jakiekolwiek, są średnie ( samce max. 47 cm) i przy dobrej socjalizacji, co podkreślam czyli spotykanie w okresie szczenięcym często innych psów - nie mają problemów z dominacją czy agresją. Mudi są rasą która uwielbia być blisko właściciela, więc zwiewanie odpada. Są nieufne do obcych, bez agresji, lubią znane osoby. Dobry mudi jest zdrowy i żyje bardzo długo(do 20 lat nawet) bez problemów zdrowotnych. Mudiki są znane jako lubiące dzieci i bezproblemowe pod tym względem i o swoich psach też mogę to powiedzieć. Jedyne co, to trzeba oduczać szczekliwości od małego i nie będzie problemów. Dokładnie wymienione wszystkie kryteria! :) Quote
maartaa_89 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='Dioranne']Jeżeli jeszcze jesteście ciekawi kudłatych terierów, znalazłam kilka: a) Terier Szkocki - [URL]http://pl.wikipedia.org/wiki/Terier_szkocki[/URL] b) Irish Glen of Imaal Terrier - [URL]http://pies.tv/races/display/id/58/irish-glen-of-imaal-terrier.html[/URL] c) Lakeland Terrier - [URL]http://pies.tv/races/display/id/139/lakeland-terrier.html[/URL] Nic więcej z terrierów (spełniających Wasze wymagania) nie udało mi się znaleźć.[/QUOTE] Bardzo dziękuję za pomoc ;) z facetem lecimy na 2 komputery i szukamy wszystkich dostępnych informacji o rożnych rasach :) Mudi mi się spodobał, ale moja druga o wiele gorsza połówka marudzi że nie ma mordy owłosionej :angryy: Quote
ajeczka Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 Na osiedlu jest sznaucer - miniaturka. Od szczeniaka socjalizowany na psiej łące. Super pies dla dzieci, bawi się ze wszystkim psami od molosów po yorki. Nie szczeka bez przerwy. Bardzo mi się podoba tak wychowany sznaucer mimo, że jego właściciele to starsi państwo bez szczególnego doświadczenia. Po prostu słuchali innych psiarzy. Quote
Riannei&Garshii Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 [quote name='maartaa_89']Bardzo dziękuję za pomoc ;) z facetem lecimy na 2 komputery i szukamy wszystkich dostępnych informacji o rożnych rasach :) Mudi mi się spodobał, ale moja druga o wiele gorsza połówka marudzi że nie ma mordy owłosionej :angryy:[/QUOTE] Futerko na ryjku jest, krótkie ale jest, chociaż jest coś co rekompensuje. O takie fajne chłopaki mamy w miocie... [img]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/155442_439430206110079_247672516_n.jpg[/img] :) Quote
IwonCairn Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 maartaa_89 A może Cairn Terrier, pies w zasadzie idealny - inteligentny, nietuzinkowy, z poczuciem humoru :)) Pzdr. Quote
maartaa_89 Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 [quote name='IwonCairn']maartaa_89 A może Cairn Terrier, pies w zasadzie idealny - inteligentny, nietuzinkowy, z poczuciem humoru :)) Pzdr.[/QUOTE] A jak ze stosunkiem do innych psów? ;) nam o sukę chodzi Quote
puchu Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 Mnie się zdaje, że jednak sznaucer średni może być najlepszym rozwiązaniem ;) Szkoty to psy specyficzne. Taki pies filozof. Pielęgnacja szaty też trochę zajmuje. Po za tym nie są to długowieczne psy. [COLOR=#000000]Irish Glen of Imaal Terrier to też raczej nie najlepszy wybór. Owszem psiak fajny, ale charakterny. Do tego mało popularny. Najprawdopodobniej musielibyście ściągać zza granicy. Lakeland też może sprawiać problemy w kontaktach z innymi psami. W sumie jak każdy terrier ;) W prawdzie jest nieduży, ale to żywe srebro. [/COLOR][COLOR=#000000]A co myślicie o bedlingtonie? Szata (szczególnie na wystawy)wymaga trochę pracy. Z charakteru to psiak wesoły, energiczny i chętny do zabawy. Jeśli podobają wam się niskopodłogowe terriery zwróćcie uwagę na teriera czeskiego i selyhama. [/COLOR] Quote
maartaa_89 Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 (edited) Ha, nam by też sznup pasował :D no ale jest to "ale", że z akceptacja obcych psów baaardzo różnie bywa, no i wielkosc....my chcemy możliwie małego psa, średnio-mały max Edited December 17, 2012 by maartaa_89 Quote
puchu Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 Żaden terrier nie da sobie w kasze dmuchać ;) Dalej wydaje mi się, że border terier byłby najlepszy. Może nie są najpiękniejsze, ale mają świetne charaktery. Towarzyskie, chętnie się pobawią i równie chętnie poleniuchują z właścicielem na kanapie. Są bardziej zrównoważone od innych terierów i nie tak zaczepne. Quote
Gezowa Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 No to przyszła pora i na mnie, bo mam niezły mętlik w głowie. Zacznę może od tego, że do drugiego psa kupa czasu, bo ok. 2-3 lata. Mam whippeta i drugim psem też miał być jakiś chart, ale trudno mi wybrać ostatecznie tego jedynego, więc pomyślałam, że może jakiś psiak z innej grupy. - Pies średni lub duży. - Wolę krótką sierść, aczkolwiek długa nie będzie mi przeszkadzała, o ile nie będzie z nią jakoś dużo roboty. - Pies może być nieufny lub obojętny w stosunku do obcych, aczkolwiek wiadomo, że może się trafić osobnik, który każdego człowieka będzie chciał zalizać. - Doza niezależności byłaby mile widziana. - Nie chcę stróża, ani psa z tendencjami do dominacji (czyli moja niegdyś wymarzona akita odpada :diabloti:). - Możliwie jak najmniej szczekliwy. - Nasze spacery są urozmaicone i trwają z reguły od 2 do 4h. - Uwielbiam psie sporty, więc pewnie chciałabym coś robić i z tym psem. Obecnie bawimy się w agility, ale biorę pod uwagę, że niektóre rasy zwyczajnie się do nich nie nadają. - Pomijam tolerancję innych zwierząt, bo wychodzę z założenia, że znaczną większość da się przyzwyczaić do kota. - Obecnie mieszkam w domku, ale nie wykluczam, że na przestrzeni roku-dwóch lat, przeprowadzę się do mieszkania w bloku (pewnie dość ciasnego). Wiem, że prawie każdy pies może mieszkać w bloku o ile ma zapewnioną dzienną dawkę ruchu, ale... no właśnie: "prawie każdy" ;) Na chwile obecną mam trzy typy: drugi whippet, borzoj oraz podenco z ibizy. Myślałam nawet o borderze czy oziku, ale szybko stwierdziłam, że to jednak nie dla mnie... Może mam o nich błędne wyobrażenie, ale znam same najarane, one ciągle i ciągle i ciągle pracują. Quote
Riannei&Garshii Posted December 17, 2012 Posted December 17, 2012 [quote name='Gezowa']No to przyszła pora i na mnie, bo mam niezły mętlik w głowie. Zacznę może od tego, że do drugiego psa kupa czasu, bo ok. 2-3 lata. Mam whippeta i drugim psem też miał być jakiś chart, ale trudno mi wybrać ostatecznie tego jedynego, więc pomyślałam, że może jakiś psiak z innej grupy. - Pies średni lub duży. - Wolę krótką sierść, aczkolwiek długa nie będzie mi przeszkadzała, o ile nie będzie z nią jakoś dużo roboty. - Pies może być nieufny lub obojętny w stosunku do obcych, aczkolwiek wiadomo, że może się trafić osobnik, który każdego człowieka będzie chciał zalizać. - Doza niezależności byłaby mile widziana. - Nie chcę stróża, ani psa z tendencjami do dominacji (czyli moja niegdyś wymarzona akita odpada :diabloti:). - Możliwie jak najmniej szczekliwy. - Nasze spacery są urozmaicone i trwają z reguły od 2 do 4h. - Uwielbiam psie sporty, więc pewnie chciałabym coś robić i z tym psem. Obecnie bawimy się w agility, ale biorę pod uwagę, że niektóre rasy zwyczajnie się do nich nie nadają. - Pomijam tolerancję innych zwierząt, bo wychodzę z założenia, że znaczną większość da się przyzwyczaić do kota. - Obecnie mieszkam w domku, ale nie wykluczam, że na przestrzeni roku-dwóch lat, przeprowadzę się do mieszkania w bloku (pewnie dość ciasnego). Wiem, że prawie każdy pies może mieszkać w bloku o ile ma zapewnioną dzienną dawkę ruchu, ale... no właśnie: "prawie każdy" ;) Na chwile obecną mam trzy typy: drugi whippet, borzoj oraz podenco z ibizy. Myślałam nawet o borderze czy oziku, ale szybko stwierdziłam, że to jednak nie dla mnie... Może mam o nich błędne wyobrażenie, ale znam same najarane, one ciągle i ciągle i ciągle pracują.[/QUOTE] Pójdę od początku, jak lubię. Mudi, oczywiście proponowany bo mudi są genialne, a ja mam obsesję. ;) - Mudi są średnie, samce średnie lub takie nieco duże. - Nie wymagają pielęgnacji, sierść średnio długa. - Nie są agresywne, ale nie zalizują obcych. - Potrafią się zająć same sobą. - Szczekliwe, ale przy doborze odpowiedniego osobnika ogranicza się to tylko do szczekania podczas treningu i powiadamiania o gościach. - Mudi są aktywne i takie spacery to czysta przyjemność dla takiego psa. - Świetne do agility i innych psich sportów. - Moje uwielbiają koty. ;) - Dostosują się do jakiegokolwiek miejsca zamieszkania. Stronę mam w podpisie. ;) W razie czego służę poradą przy wyborze potworka i akurat mamy milczka w miocie. Quote
Recommended Posts