gryf80 Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 belg-szorściak wow!,mało ich w świecie-może przez to że nie sa tak urodziwe jak pozostałe belgi Quote
evel Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 [quote name='Grand Perro']Postanowiłam jeszcze poszukać innych ras na własną rękę ;) Myślimy nad ściągnięciem psa z Czech. Konkretniej Czeskim łaciatym psem, Perros de Uruguay, a także belgiem laekenois. Oczywiście dalmatyńczyk nadal jest w grze ;) :):)[/QUOTE] Takich "czeskich łaciatych" to znajdziesz mnóstwo w polskich schroniskach, serio. Skoro szukasz rasowego, to jest sens brania "wieloskładnikowej" mieszanki o nie do końca jeszcze poznanych wymaganiach, psychice itd., mocno zinbredowanych (pan Horák zdaje się wykorzystywał masowo chów wsobny)? :cool3: A jeśli chodzi o belgi - serdecznie polecam zarejestrowanie się na belgowych forach i poczytanie, jak wygląda życie z belgiem na co dzień ;) Jeśli to Cię nie odstraszy ani nie zniechęci to może właśnie belg jest psem dla Ciebie? ;) Quote
Grand Perro Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 [quote name='gryf80']belg-szorściak wow!,mało ich w świecie-może przez to że nie sa tak urodziwe jak pozostałe belgi[/QUOTE] Dla mnie najpiękniejsze. Malions (bez urazy) ale to wygląda jak kundle... a te długowłose... pielęgnacja za trudna. Szorściaka się wytrymuje, obetnie, od czasu do czasu umyje, czesze 3 razy w tygodniu. Mnie zależy na psie mało wymagającym(oczywiście chodzi o pielęgnacje ;) [QUOTE]Takich "czeskich łaciatych" to znajdziesz mnóstwo w polskich schroniskach, serio. Skoro szukasz rasowego, to jest sens brania "wieloskładnikowej" mieszanki o nie do końca jeszcze poznanych wymaganiach, psychice itd., mocno zinbredowanych (pan Horák zdaje się wykorzystywał masowo chów wsobny)? :cool3:[/QUOTE] Bez urazy... Ja chce mieć szczenie... Może i w schronisku tak owe znajdę, ale jednak chcę wiedzieć co z psa wyrośnie. Quote
evel Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Mnie tam lata, na co wydasz swoje pieniądze, po prostu ja w tym sensu nie widzę. A jak szczenię tej super "rasy" wyrośnie na inne, niż zamierzone, to co? I malinois wygląda jak kundel?! :icon_roc: A ten czeski łaciaty to doprawdy, normalnie czempion nad czempiony... Quote
Kirinna Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 [quote name='evel'] I malinois wygląda jak kundel?! :icon_roc: A ten czeski łaciaty to doprawdy, normalnie czempion nad czempiony...[/QUOTE] może chodziło o porównanie z innymi belgami? krótkowłosy, ale i tak dziwne sformułowanie że jak kundel (ale dlaczego grand porównujesz do kundli, kundle brzydsze, głupsze czy do tego że kundle nie są jednakowe?-nie czepiam się chce wiedzieć co miałaś na myśli Quote
LadyS Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 [quote name='Kirinna']może chodziło o porównanie z innymi belgami? krótkowłosy, ale i tak dziwne sformułowanie że jak kundel (ale dlaczego grand porównujesz do kundli, kundle brzydsze, głupsze czy do tego że kundle nie są jednakowe?-nie czepiam się chce wiedzieć co miałaś na myśli[/QUOTE] Jasne, evel tak uważa i właśnie z tego powodu ma kundla :roll: Po prostu niektóre psy wyglądają na kundle, inne nie - np dla mnie pyrki wyglądają dość pospolicie, takich znaleźć można masę w schroniskach, natomiast np. tervik czy gronek, a nawet maliniak - takie jest trudno znaleźć. Quote
KarolinaW Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 też nie bardzo rozumiem porównanie do kundla... ja mam sierściucha- szorstkowłosego, uwielbiam takie surowe w wyglądzie psy... dlatego wilczarz do naszej rodziny dołączył- bo to dla nas taki wyrośnięty kundelek- szczotka:) Quote
evel Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 [quote name='Kirinna']może chodziło o porównanie z innymi belgami? krótkowłosy, ale i tak dziwne sformułowanie że jak kundel (ale dlaczego grand porównujesz do kundli, kundle brzydsze, głupsze czy do tego że kundle nie są jednakowe?-nie czepiam się chce wiedzieć co miałaś na myśli[/QUOTE] No ja też właśnie nie rozumiem - porównywanie rasy hodowanej od tylu lat i "rasy", która została stworzona z kundli (sic!), wielorasowców, mieszańców, jak zwał tak zwał, początkowo tylko do potrzeb naukowych, badań i doświadczeń. Zadziwiające. Quote
Kirinna Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 [quote name='ladySwallow']Jasne, evel tak uważa i właśnie z tego powodu ma kundla :roll: Po prostu niektóre psy wyglądają na kundle, inne nie - np dla mnie pyrki wyglądają dość pospolicie, takich znaleźć można masę w schroniskach, natomiast np. tervik czy gronek, a nawet maliniak - takie jest trudno znaleźć.[/QUOTE] to prawda że niektóre wyglądają bardziej, niektóre mniej ale jakoś nie lubię porównania do kundli bo one jednak są różne ale maliniak jak napisałaś naprawdę trudno znaleść w schroniskach i to się zupełnie dla mnie nie zgadza no ale każdy inaczej patrzy:) Quote
zaginiona sara Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 [quote name='magdola']Oj, nie wierze...[/QUOTE] Moje potrafią się pobić o kość, na początku się docierały, bo jedna u mnie od szczeniaka, a druga z ulicy z problemem z pilnowaniem jedzenia. Walki były ostre, rozdzielałam bo pekiny zawzięte bywają. Teraz myją sobie pyszczki, nawet jak jedna zieje to druga potrafi ją lizać w pyszczku :D. Przytulone sypiają często, ale czasem drobne nieporozumienia się zdarzają. Quote
Iza. Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 jaka tu cisz ostatnio ;) A może mi ktoś coś podpowie ? :razz: Piesek na być: *mały max 8-10kg, ale lepiej mniej *najlepiej krótkowłosy, ale niekoniecznie *Musi lubić pracę z człowiekiem *aktywny, ale nie przesadnie, czyli żeby nie skakał mi po ścianach jak przez dzień czy dwa wyjdzie tylko na siku ;), ma być szybki, zwrotny *tolerujący ludzi, nie musi ich kochać ;) Myślałam o charciku włoskim, ale boję się ich trochę ze względu na skłonność do łamliwości o której juz co nieco słyszałam. ;) Quote
vege* Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 [quote name='Iza.']jaka tu cisz ostatnio ;) A może mi ktoś coś podpowie ? :razz: Piesek na być: *mały max 8-10kg, ale lepiej mniej *najlepiej krótkowłosy, ale niekoniecznie *Musi lubić pracę z człowiekiem *aktywny, ale nie przesadnie, czyli żeby nie skakał mi po ścianach jak przez dzień czy dwa wyjdzie tylko na siku ;), ma być szybki, zwrotny *tolerujący ludzi, nie musi ich kochać ;) Myślałam o charciku włoskim, ale boję się ich trochę ze względu na skłonność do łamliwości o której juz co nieco słyszałam. ;)[/QUOTE] Mi tu cavalier pasuje, ale niestety ma długą sierść ;-) Quote
Iza. Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 długa sierść nie jest problemem, gorzej mi nie pasuje u cavaliera chorowitość.. Quote
evel Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Dużo ras pasuje, bardzo różnych ;) Poczynając od sheltie, papillona, przez pudle (mini i średniaki), nawet boston terrier drobny by się łapał :lol: Albo jakieś takie mało znane rasy typu [URL="http://www.podengos.pl/orasie.htm"]podengo portugalski[/URL] :) No i zawsze możesz sobie kupić cziłałę, ja ostatnio byłam zaczepiana na wystawie przez jedną taką lizawkę, jestem zauroczona :loveu: [SIZE=1]ale spoko, przejdzie mi :evil_lol:[/SIZE] Aaaaalbo sprawdzony i wytestowany kurdupelek z DT ;) Quote
vege* Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 [quote name='Iza.']długa sierść nie jest problemem, gorzej mi nie pasuje u cavaliera chorowitość..[/QUOTE] Rozumiem ;-) Welsh corgi pembroke się fajnie nadaje do sportów ;-) Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Te podengo kurde fajnie wyglądają :P hmm a corgi to niema za krótkich nóżek troszke :lol:? Quote
vege* Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 [quote name='westie_justa']Te podengo kurde fajnie wyglądają :P hmm a corgi to niema za krótkich nóżek troszke :lol:?[/QUOTE] Ja corgi bardzo często widziałam jak brały udział w różnych zawodach ;-) W końcu to psy pasterskie, więc zwinne i szybkie mimo krótkich nóżek :lol: Westy też mają krótkie nóżki, a jakoś częto też je widzę na agility, czy w innych sportach ;-) Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 Ale wydawało mi się że mają takie.. hmm nogi pokroju jak jamniki, z niskim podwoziem;) ale jak tak to spoko. Weź nie mów mi o westowych krótkich nogach :eviltong: Quote
vege* Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 [quote name='westie_justa']Ale wydawało mi się że mają takie.. hmm nogi pokroju jak jamniki, z niskim podwoziem;) ale jak tak to spoko. Weź nie mów mi o westowych krótkich nogach :eviltong:[/QUOTE] Widziałam corgi na żywo i fakt mają krótkie łapki, ale na prawdę są bardzo zwinne i przy tym mega wesołe :loveu: Dlaczego? :lol: Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 bo nie lubie krotkonoznych krępych psów, a nie wiem z jakiej paki takiego mam :evil_lol: Quote
vege* Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 [quote name='westie_justa']bo nie lubie krotkonoznych krępych psów, a nie wiem z jakiej paki takiego mam :evil_lol:[/QUOTE] Widzisz, życie różne scenariusze pisze ;-) Quote
Yuveza Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 [quote name='vege*']Widzisz, życie różne scenariusze pisze ;-)[/QUOTE] nieprzemyslany pies po prostu;) ale co tam i tak spróbujemy agi :evil_lol: Quote
vege* Posted May 5, 2012 Posted May 5, 2012 jeśli tobie i doti będzie to sprawiało radość i przyjemność to czemu miałybyście sobie tego odmówić ;-) Quote
Iza. Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 [quote name='evel']Dużo ras pasuje, bardzo różnych ;) Poczynając od sheltie, papillona, przez pudle (mini i średniaki), nawet boston terrier drobny by się łapał :lol: Albo jakieś takie mało znane rasy typu [URL="http://www.podengos.pl/orasie.htm"]podengo portugalski[/URL] :) No i zawsze możesz sobie kupić cziłałę, ja ostatnio byłam zaczepiana na wystawie przez jedną taką lizawkę, jestem zauroczona :loveu: [SIZE=1]ale spoko, przejdzie mi :evil_lol:[/SIZE] Aaaaalbo sprawdzony i wytestowany kurdupelek z DT ;)[/QUOTE] o kurcze podengo są świetne! zupełnie o nich zapomniałam :evil_lol: musze się im bliżej przyjrzeć. O pudelinach myślałam, ale tu włos to już wyższa siła jazdy, przy jednym kudłaczu drugie wolałbym coś z mniejszą ilością włosa :lol: a cziłki straaasznie mi się podobają, ale jednak za małe, zupełnie nie widzę cziłki biegającej przy rowerze czy na frisbee :diabloti: [quote name='vege*']Rozumiem ;-) Welsh corgi pembroke się fajnie nadaje do sportów ;-)[/QUOTE] oj corgi to zupełnie nie mój tym psa, lubie bardziej smukłe, na dłuższych nogach :eviltong: [quote name='Kirinna']a szelciak ?[/QUOTE] straszliwie szczekliwe są :shake: Quote
Recommended Posts