Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Grand Perro']Postanowiłam jeszcze poszukać innych ras na własną rękę ;)

Myślimy nad ściągnięciem psa z Czech. Konkretniej Czeskim łaciatym psem, Perros de Uruguay, a także belgiem laekenois. Oczywiście dalmatyńczyk nadal jest w grze ;)

:):)[/QUOTE]

Takich "czeskich łaciatych" to znajdziesz mnóstwo w polskich schroniskach, serio. Skoro szukasz rasowego, to jest sens brania "wieloskładnikowej" mieszanki o nie do końca jeszcze poznanych wymaganiach, psychice itd., mocno zinbredowanych (pan Horák zdaje się wykorzystywał masowo chów wsobny)? :cool3:

A jeśli chodzi o belgi - serdecznie polecam zarejestrowanie się na belgowych forach i poczytanie, jak wygląda życie z belgiem na co dzień ;) Jeśli to Cię nie odstraszy ani nie zniechęci to może właśnie belg jest psem dla Ciebie? ;)

Posted

[quote name='gryf80']belg-szorściak wow!,mało ich w świecie-może przez to że nie sa tak urodziwe jak pozostałe belgi[/QUOTE]

Dla mnie najpiękniejsze. Malions (bez urazy) ale to wygląda jak kundle... a te długowłose... pielęgnacja za trudna. Szorściaka się wytrymuje, obetnie, od czasu do czasu umyje, czesze 3 razy w tygodniu.

Mnie zależy na psie mało wymagającym(oczywiście chodzi o pielęgnacje ;)

[QUOTE]Takich "czeskich łaciatych" to znajdziesz mnóstwo w polskich schroniskach, serio. Skoro szukasz rasowego, to jest sens brania "wieloskładnikowej" mieszanki o nie do końca jeszcze poznanych wymaganiach, psychice itd., mocno zinbredowanych (pan Horák zdaje się wykorzystywał masowo chów wsobny)? :cool3:[/QUOTE]

Bez urazy... Ja chce mieć szczenie... Może i w schronisku tak owe znajdę, ale jednak chcę wiedzieć co z psa wyrośnie.

Posted

Mnie tam lata, na co wydasz swoje pieniądze, po prostu ja w tym sensu nie widzę. A jak szczenię tej super "rasy" wyrośnie na inne, niż zamierzone, to co?

I malinois wygląda jak kundel?! :icon_roc: A ten czeski łaciaty to doprawdy, normalnie czempion nad czempiony...

Posted

[quote name='evel']
I malinois wygląda jak kundel?! :icon_roc: A ten czeski łaciaty to doprawdy, normalnie czempion nad czempiony...[/QUOTE]

może chodziło o porównanie z innymi belgami? krótkowłosy, ale i tak dziwne sformułowanie że jak kundel
(ale dlaczego grand porównujesz do kundli, kundle brzydsze, głupsze czy do tego że kundle nie są jednakowe?-nie czepiam się chce wiedzieć co miałaś na myśli

Posted

[quote name='Kirinna']może chodziło o porównanie z innymi belgami? krótkowłosy, ale i tak dziwne sformułowanie że jak kundel
(ale dlaczego grand porównujesz do kundli, kundle brzydsze, głupsze czy do tego że kundle nie są jednakowe?-nie czepiam się chce wiedzieć co miałaś na myśli[/QUOTE]

Jasne, evel tak uważa i właśnie z tego powodu ma kundla :roll: Po prostu niektóre psy wyglądają na kundle, inne nie - np dla mnie pyrki wyglądają dość pospolicie, takich znaleźć można masę w schroniskach, natomiast np. tervik czy gronek, a nawet maliniak - takie jest trudno znaleźć.

Posted

też nie bardzo rozumiem porównanie do kundla... ja mam sierściucha- szorstkowłosego, uwielbiam takie surowe w wyglądzie psy... dlatego wilczarz do naszej rodziny dołączył- bo to dla nas taki wyrośnięty kundelek- szczotka:)

Posted

[quote name='Kirinna']może chodziło o porównanie z innymi belgami? krótkowłosy, ale i tak dziwne sformułowanie że jak kundel
(ale dlaczego grand porównujesz do kundli, kundle brzydsze, głupsze czy do tego że kundle nie są jednakowe?-nie czepiam się chce wiedzieć co miałaś na myśli[/QUOTE]

No ja też właśnie nie rozumiem - porównywanie rasy hodowanej od tylu lat i "rasy", która została stworzona z kundli (sic!), wielorasowców, mieszańców, jak zwał tak zwał, początkowo tylko do potrzeb naukowych, badań i doświadczeń. Zadziwiające.

Posted

[quote name='ladySwallow']Jasne, evel tak uważa i właśnie z tego powodu ma kundla :roll: Po prostu niektóre psy wyglądają na kundle, inne nie - np dla mnie pyrki wyglądają dość pospolicie, takich znaleźć można masę w schroniskach, natomiast np. tervik czy gronek, a nawet maliniak - takie jest trudno znaleźć.[/QUOTE]

to prawda że niektóre wyglądają bardziej, niektóre mniej ale jakoś nie lubię porównania do kundli bo one jednak są różne
ale maliniak jak napisałaś naprawdę trudno znaleść w schroniskach i to się zupełnie dla mnie nie zgadza
no ale każdy inaczej patrzy:)

Posted

[quote name='magdola']Oj, nie wierze...[/QUOTE]
Moje potrafią się pobić o kość, na początku się docierały, bo jedna u mnie od szczeniaka, a druga z ulicy z problemem z pilnowaniem jedzenia.
Walki były ostre, rozdzielałam bo pekiny zawzięte bywają.
Teraz myją sobie pyszczki, nawet jak jedna zieje to druga potrafi ją lizać w pyszczku :D.
Przytulone sypiają często, ale czasem drobne nieporozumienia się zdarzają.

• 1 month later...
Posted

jaka tu cisz ostatnio ;)

A może mi ktoś coś podpowie ? :razz:

Piesek na być:
*mały max 8-10kg, ale lepiej mniej
*najlepiej krótkowłosy, ale niekoniecznie
*Musi lubić pracę z człowiekiem
*aktywny, ale nie przesadnie, czyli żeby nie skakał mi po ścianach jak przez dzień czy dwa wyjdzie tylko na siku ;), ma być szybki, zwrotny
*tolerujący ludzi, nie musi ich kochać ;)

Myślałam o charciku włoskim, ale boję się ich trochę ze względu na skłonność do łamliwości o której juz co nieco słyszałam. ;)

Posted

[quote name='Iza.']jaka tu cisz ostatnio ;)

A może mi ktoś coś podpowie ? :razz:

Piesek na być:
*mały max 8-10kg, ale lepiej mniej
*najlepiej krótkowłosy, ale niekoniecznie
*Musi lubić pracę z człowiekiem
*aktywny, ale nie przesadnie, czyli żeby nie skakał mi po ścianach jak przez dzień czy dwa wyjdzie tylko na siku ;), ma być szybki, zwrotny
*tolerujący ludzi, nie musi ich kochać ;)

Myślałam o charciku włoskim, ale boję się ich trochę ze względu na skłonność do łamliwości o której juz co nieco słyszałam. ;)[/QUOTE]
Mi tu cavalier pasuje, ale niestety ma długą sierść ;-)

Posted

Dużo ras pasuje, bardzo różnych ;) Poczynając od sheltie, papillona, przez pudle (mini i średniaki), nawet boston terrier drobny by się łapał :lol: Albo jakieś takie mało znane rasy typu [URL="http://www.podengos.pl/orasie.htm"]podengo portugalski[/URL] :) No i zawsze możesz sobie kupić cziłałę, ja ostatnio byłam zaczepiana na wystawie przez jedną taką lizawkę, jestem zauroczona :loveu: [SIZE=1]ale spoko, przejdzie mi :evil_lol:[/SIZE]

Aaaaalbo sprawdzony i wytestowany kurdupelek z DT ;)

Posted

[quote name='Iza.']długa sierść nie jest problemem, gorzej mi nie pasuje u cavaliera chorowitość..[/QUOTE]
Rozumiem ;-)
Welsh corgi pembroke się fajnie nadaje do sportów ;-)

Posted

[quote name='westie_justa']Te podengo kurde fajnie wyglądają :P
hmm a corgi to niema za krótkich nóżek troszke :lol:?[/QUOTE]
Ja corgi bardzo często widziałam jak brały udział w różnych zawodach ;-) W końcu to psy pasterskie, więc zwinne i szybkie mimo krótkich nóżek :lol:
Westy też mają krótkie nóżki, a jakoś częto też je widzę na agility, czy w innych sportach ;-)

Posted

Ale wydawało mi się że mają takie.. hmm nogi pokroju jak jamniki, z niskim podwoziem;) ale jak tak to spoko.
Weź nie mów mi o westowych krótkich nogach :eviltong:

Posted

[quote name='westie_justa']Ale wydawało mi się że mają takie.. hmm nogi pokroju jak jamniki, z niskim podwoziem;) ale jak tak to spoko.
Weź nie mów mi o westowych krótkich nogach :eviltong:[/QUOTE]
Widziałam corgi na żywo i fakt mają krótkie łapki, ale na prawdę są bardzo zwinne i przy tym mega wesołe :loveu:

Dlaczego? :lol:

Posted

[quote name='westie_justa']bo nie lubie krotkonoznych krępych psów, a nie wiem z jakiej paki takiego mam :evil_lol:[/QUOTE]
Widzisz, życie różne scenariusze pisze ;-)

Posted

[quote name='vege*']Widzisz, życie różne scenariusze pisze ;-)[/QUOTE]
nieprzemyslany pies po prostu;) ale co tam i tak spróbujemy agi :evil_lol:

Posted

[quote name='evel']Dużo ras pasuje, bardzo różnych ;) Poczynając od sheltie, papillona, przez pudle (mini i średniaki), nawet boston terrier drobny by się łapał :lol: Albo jakieś takie mało znane rasy typu [URL="http://www.podengos.pl/orasie.htm"]podengo portugalski[/URL] :) No i zawsze możesz sobie kupić cziłałę, ja ostatnio byłam zaczepiana na wystawie przez jedną taką lizawkę, jestem zauroczona :loveu: [SIZE=1]ale spoko, przejdzie mi :evil_lol:[/SIZE]

Aaaaalbo sprawdzony i wytestowany kurdupelek z DT ;)[/QUOTE]

o kurcze podengo są świetne! zupełnie o nich zapomniałam :evil_lol: musze się im bliżej przyjrzeć.
O pudelinach myślałam, ale tu włos to już wyższa siła jazdy, przy jednym kudłaczu drugie wolałbym coś z mniejszą ilością włosa :lol:

a cziłki straaasznie mi się podobają, ale jednak za małe, zupełnie nie widzę cziłki biegającej przy rowerze czy na frisbee :diabloti:

[quote name='vege*']Rozumiem ;-)
Welsh corgi pembroke się fajnie nadaje do sportów ;-)[/QUOTE]

oj corgi to zupełnie nie mój tym psa, lubie bardziej smukłe, na dłuższych nogach :eviltong:

[quote name='Kirinna']a szelciak ?[/QUOTE]

straszliwie szczekliwe są :shake: