Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piszą o Klembowie... Że "rozmawiali z inną organizacją i jest prośba o pomoc. Schronisko leży za Warszawą i im ciężko jest pomagać bo są tam tylko co miesiąc." Cytują apel ze strony o pomoc "Obecnie największe zapotrzebownie w naszym ośrodku jest na:mięso ,makaron,karmę suchą jak i mokrą ,kocyki,słomę żwirek dla kotów a także w znajdowaniu nowych dobrych domów dla naszych pupili

Obecnie przebywa w naszym ośrodku 340 piesków z czego 40 szczeniaczków oraz 13 kotków dziennie tylko na wykarmienie naszych zwierząt (makaron ,mięso i bułki, sucha karma ) wydajemy 350 zł

Sytuacja jest spowodowana zaległością w płatności Gminy Wołomin 21 OOO PLN "

Kontaktują się z "organizacją ochrony zwierząt w Poznaniu, która pomaga w tym schronisku i będą mieli więcej informacji."
Planują wydłużyć w lutym wizytę, by odwiedzić to schronisko.

Obecnie robią zamówienie w zooplusie i kupują karmę dla Klembowa.

Posted

Czyli stąd mamy 700kg zdobytej przez mrunio karmy? Za karmę zabrali 23 psy.
Niechby pomagali karmą ale nasze psy zostawili w spokoju:(
Czy to prawda, że dług Klembowa wynosi 21tys? Dla mrunia to małe piwo. Podobno dla Kuby zebrali strasznie dużo pieniedzy, z których nie chcą się rozliczyc, więc mogłoby mrunio zapłacić dług i wszystko wróciłoby do normy w Klembowie. Darczyńcy Kuby na pewno by sie zgodzili.
teraz,jak wygrali w Krakvecie to karmy będa miec chyba nawet zapas.

Bonsai, przeczytałam Twój podpis. O jakie Ci konkretnie ubranka chodzi?Stare zwierzęce? Ja źle zrozumiałam wcześniej:(

Posted

Jak chcą pomagać to niech pomagają bez zabierania psów, tak jak inni ludzie którzy pomagają w tej chwili w Klembowie. Nikt nie bierze psów za to, że wysyła karmę czy kasę na potrzeby Klembowa. Swoją drogą co to da, że będą zabierać psy, na ich miejsce przyjdą następne i tak w koło. Jak chcą tak pomóc te Mrunie i inne, niech pomogą wywalczyć miejsce dla schronu (pamiętam czasy jak to p. Śmigielski chwaliła się swoimi znajomościami politycznymi, niech z nich teraz skorzysta.), niech pomogą w adopcjach w Polsce.

Swoją drogą też czekam na pieski i kotki do ogłaszania, w razie czego proszę mi też podrzucić jakieś :)

Posted

[FONT=Calibri][SIZE=3]Z Polski co miesiąc organizowane są wywózki do Niemiec, wyjeżdżają psy z wielu miast, nawet po kilkadziesiąt z jednego! Po za tym Niemcy zabierają też w takich ilościach psy z innych państw. Kto wierzy w to, że te wszystkie psy są w domach? No proszę Was! Pierwsza sprawa, że nie raz można się natchnąć, że dany pies w Polsce jest ogłoszony jako ten co znalazł dom, natomiast można go odnaleźć na stronach Niemieckich (patrz Stan w Fudnacji Mrunio i na stronie schroniska w Ostrau). Druga sprawa to to, że zwierzęta idą na doświadczenia nawet ze schronisk! Na chorych studenci weterynarii się uczą! Za to psy w typie rasy i szczeniaki są przedmiotem handlu, zobaczcie sobie cenniki na niemieckich stronach![/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]Nie zdziwcie się jak tym razem dostaniecie jakieś zdjęcia od Mrunio, handlary ciągle po cichu śledzą wątek Klembowa i chcąc zamknąć Wam usta mogą zorganizować specjalnie dla Was zdjęcia. Swoją drogą dogomania jest skarbnicą wiedzy dla tych co wywożą psy, darmową skarbnicą wiedzy…[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]A tutaj cytuję komentarz odnośnie wywozów psów z mieleckiego schroniska, wymieniona zostaje też HHP, która obecnie chce „pomagać” w Klembowie:[/SIZE][/FONT]

[FONT=Calibri][SIZE=3]„Niemiecka fundacja Doberman Nothilfe od lat w OGROMNYCH ilościach wywozi psy z Polski do Niemiec. Jeżdżą po całej Polsce i zabierają za jednym transportem po kilkadziesiąt psów. Za jednego psa w Niemczech opłata kaucyjna wynosi od 350 do 450 EURO. To jest wielki biznes robiony przez cwaniaków udających pomoc zwierzętom. Gdyby Doberman Nothilfe NAPRAWDĘ chcieli pomagać, wówczas zamiast zabierać NA HANDEL tysiące psów z Polski do Niemiec wybudowaliby tu w Polsce schronisko z dobrze wyposażoną kliniką i wykonywaliby masowo sterylizacje psów. To byłaby prawdziwa pomoc oraz skuteczne zmniejszenie populacji bezdomnych psów w Polsce. Natomiast prawda jest taka, że Doberman Nothilfe to HANDLARY psami, którym nie zależy na psach, a jedynie na korzyściach finansowych, jakie mogą osiągnąć z handlu psami. Z Niemiec do Polski pod pozorem pomocy psom obok Doberman Nothilfe przyjeżdżają też przedstawiciele [B]Hundehilfe Polen[/B] i również masowo wywożą psy z Polski do Niemiec. CZŁONKOWIE TYCH ORGANIZACJI ŻYJĄ Z HANDLU PSAMI.”[/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='wellington']Kinia, czy te dary z Niemiec posyla pani Magda, ta sama ,ktora interesowala sie niewidoma Malinka ? :

[url]http://www.stowarzyszenieopiekinadzwierzetami.pl/upload/images/84ec12b9bdb194.jpg[/url]
[url]http://www.stowarzyszenieopiekinadzwierzetami.pl/upload/images/04ec12b9bf402e.jpg[/url][/QUOTE]
wydaje mi się że ta sama...

Posted

Zgadzam sie z Tym co pisała Kinia... zresztą p.Leszek w listopadzie mówił mi, że wywózek nie będzie, bo nie wiadomo, gdzie te psy trafiaja.. i że on chce wydawać psiaki do Polski...
Ale najwyraźniej zmienił zdanie :roll:

Z tego co ta pani pisze wychodzi na to, ze my tylko w klawiaturę klepiemy.. smutne...

W każdym bądź razie mój bazarek na zakup słomy jest czynny.. nie wiem jak długo jeszcze.. i czy ktokolwiek zechce pomóc w zakupie słomie.. chociaż to nie wina tych zwierząt :roll:

Posted

[quote name='obraczus87']Zgadzam sie z Tym co pisała Kinia... zresztą p.Leszek w listopadzie mówił mi, że wywózek nie będzie, bo nie wiadomo, gdzie te psy trafiaja.. i że on chce wydawać psiaki do Polski...
Ale najwyraźniej zmienił zdanie :roll:[/QUOTE]

Moze go omotała, czasami człowiek w desperacji rózne posunięcia robi.
Mysle ze jak mu sie przedstawi fakty ile zwierzat z Polski wyworzą i zaka kase na tym robia zmieni zdanie. Zwłaszcza że otrzymuje teraz duzą pomoc na miejscu

Posted

p. Leszek obiecywał ale pewnie pani użyła ostrych argumentów i p. Leszek się zgodził...
ale tak jak mówi beka może tak po ludzku im wytłumaczyć co się dzieje z tymi psami itd., pokazać jakieś wątki, filmiki itd... o ile tego nie wiedzą... sama nie wiem...

Posted

Ja już dawno pisałam o tym, żeby nie wydawać psów żadnym zagranicznym fundacjom, bo to wielka ściema. Moja kuzynka pracowała w dużym koncernie farmaceutycznym w Niemczech i mówiła na co idą te psy. Gdy napisałam to na forum posypały się na mnie gromy, że piszę głupoty, bo nasze pieski jadą tam na kanapy.......................
Szkoda, że dopiero po kilu latach dochodzicie do wniosku, że nie można wydawać psów. Przykro, że tyle istnień musiało w męczarniach odejść...............:placz::placz:
Lepiej było je humanitarnie uśpić u nas.................:-(
Proceder jest już mocno rozwinięty, bo nasza tv pokazywała kiedyś późną nocą jak kończą życie te zwierzęta w tamtejszych laboratoriach...........:placz::placz:film był pokazany ok 2 lat temu, a ja to mam przed oczami jakby to było wczoraj............:placz::placz:

Posted (edited)

o cholera!
miałam nadzieje, ze nigdy nie usłyszę juz o śmigielski i mruniu. porządnej dokumentacji brak. historia sie powtarza, a co więcej chyba nigdy sie nie zatrzymała.
psy rozpływają sie w reichu masowo.

najważniejsze pytanie: co zrobić od strony klembowa, zeby powstrzymac wywózkę?

bo z mruniem nie ma co gadać, to jedno jest jasne!

dramat!

ale nie każda fundacja niemiecka to ściema.

Edited by sleepingbyday
Posted (edited)

Dokładnie,nie każda fundacja niemiecka to ściema.A te wiarygodne od czterech (tak pi razy oko) lat ograniczaja adopcje diametralnie, dosłownie do kilku psów na kilka miesięcy i otwarcie mówią,ze adopcje niemieckie "siadły" z powodu kryzysu i ciężko psom znalezc domy.

tak pomyslałam o tych pełnych schroniskach w Niemczech. Ile w nich jest psów spoza Niemiec. Bo schronisko, aby mogło istniec musi miec psy,więc może stąd ich pęd do zwożenia psów,skoro nie mogli sobie zapewnić dostatecznej liczby ze swojego rejonu.

Amelio,trzeba czytać,najlepiej dopytywac się,a poza tym kwestia pieniędzy-za sterylki,kastracje,chipy,paszporty,szczepienia, za psa i dowóz,musi zapłacić fundacja pieniędzmi,a nie karmą (która pochodzi z darów). Pies nie może być za tani. Musisz dostac dane właściciela i miec umozliwiony kontakt z nim juz przed adopcją. Z rzetelnej fundacji będą sie z Toba kontaktować w sprawie charakteru psa.

Kiedyś,przed laty,byla bardzo smieszna sytuacja z pajunią,kiedy to dogo fundowało jej dosłownie wszystko,nie wydawała ani jednej złotówki na psa z Dogo,który przyjezdzał do niej przygotowany na tip top,a dopiero długo pozniej dziewczyny zorientowały się,ze pajunia za pieska kasuje 300 euro i dlaczego wobec tego nie może wydac tych 250 zł na przygotowanie psa. Smieszne,bo zarabiala na naiwności,a do tego byla guru na dogo i zbawicielką.

Edited by brazowa1
Posted

brązowa1, w ZNiemczech jedt bardzo dużo psów bezdomnych, szczególnie we wschodniej części i oni sami nie mogą zdążyć wyłapać swoich, więc to nie tak z tymi schroniskami pustymi.
Chodzi o to, że na doświadczenia idą psy z zagranicy.

Guest Conraddo
Posted

Watek ma 110 stron i nie widzialem wszystkich. Czy robicie zdjecia psiakom i opisujecie je (charakter, temperament, usposobienie)? To duzo psow, ale progresywnie mozecie pracowac.

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Dziewczynom z Nowodworu udalo sie – dzieki solidnej pracy – powyciagac naprawde wiele czworonogow ze schroniska. Im wiecej wiecie i napiszecie o psu, tym lepiej. Wiele osob odwiedza dogomanie i nie sa to zwykle ludzie obojetni wobec psow.[/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[URL="http://www.dogomania.pl/threads/149208-Schronisko-w-Nowodworze.Może-właśnie-tu-bije-dla-Ciebie-psie-serduszko-"][FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=#0000ff]http://www.dogomania.pl/threads/149208-Schronisko-w-Nowodworze.Może-właśnie-tu-bije-dla-Ciebie-psie-serduszko-[/COLOR][/SIZE][/FONT][/URL][SIZE=3][FONT=Times New Roman]...[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Prosze zobaczyc post na pierwszej stronie matrioszki2 z 18.10.2009 („Znalazly dom“ – duzy czerwony napis).[/FONT][/SIZE]

[quote name='Bonsai']Piszą o Klembowie... Że "rozmawiali z inną organizacją i jest prośba o pomoc. Schronisko leży za Warszawą i im ciężko jest pomagać bo są tam tylko co miesiąc." Cytują apel ze strony o pomoc "Obecnie największe zapotrzebownie w naszym ośrodku jest na:mięso ,makaron,karmę suchą jak i mokrą ,kocyki,słomę żwirek dla kotów a także w znajdowaniu nowych dobrych domów dla naszych pupili

Obecnie przebywa w naszym ośrodku 340 piesków z czego 40 szczeniaczków oraz 13 kotków dziennie tylko na wykarmienie naszych zwierząt (makaron ,mięso i bułki, sucha karma ) wydajemy 350 zł

Sytuacja jest spowodowana zaległością w płatności Gminy Wołomin 21 OOO PLN "

Kontaktują się z "organizacją ochrony zwierząt w Poznaniu, która pomaga w tym schronisku i będą mieli więcej informacji."
Planują wydłużyć w lutym wizytę, by odwiedzić to schronisko.

Obecnie robią zamówienie w zooplusie i kupują karmę dla Klembowa.[/QUOTE]

Guest Conraddo
Posted

Za karmę zabrali 23 psy - co to ma znaczyc??

[quote name='malizna78']Czyli stąd mamy 700kg zdobytej przez mrunio karmy? Za karmę zabrali 23 psy.
Niechby pomagali karmą ale nasze psy zostawili w spokoju:(
Czy to prawda, że dług Klembowa wynosi 21tys? Dla mrunia to małe piwo. Podobno dla Kuby zebrali strasznie dużo pieniedzy, z których nie chcą się rozliczyc, więc mogłoby mrunio zapłacić dług i wszystko wróciłoby do normy w Klembowie. Darczyńcy Kuby na pewno by sie zgodzili.
teraz,jak wygrali w Krakvecie to karmy będa miec chyba nawet zapas.

Bonsai, przeczytałam Twój podpis. O jakie Ci konkretnie ubranka chodzi?Stare zwierzęce? Ja źle zrozumiałam wcześniej:([/QUOTE]

Posted

Ile tu nowych nicków...... to miał być wątek pomocowy dla psów, a znowu się robi o wywózce. Dzwońcie do kierownictwa, mówcie co wiecie... my mówiliśmy i co z tego? Tu giną informację o psach, ofertach pomocy, etc.

Malizna, szczeniaki są u naszej znajomej, pod okiem Evelki :) Tora u niej, Fado chwilę u mnie, a bracia w hoteliku, do domu dziś idzie rudzielec.

Posted

te fundacje, ktore są ok, odznaczają się tym, ze dostajemy info o psach z nowych domów,z tymczasów, z klinik (jak np niepełnosprawne psy).

z mruniem nie ma co gadać, to decydentów trzeba przekonac, zeby psów nie wydawali!
a że watek się zrobił o wywózkach dziwnych, to nic złego, co więcej chyba dobrze znów wrócić do te,atu, skoro nic się nie skończyło! trzeba ten temat podnieść. witki mi opadły :-(

może poprosić znane i współpracujące sensownie fundacje niemieckie o pomoc w ogarnięciu procederu?

Posted

Czy może ktoś sprawdzic w najbliższych dniach czy ona poszła do domu? Nie wydano jej, bo dziś miał ją ktoś adoptowac... to jest takie cudo..

[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-pN6O-drBhOQ/Ty3J_tC19fI/AAAAAAAAMrQ/wS1J7X4VA4M/s720/DSC09094.JPG[/IMG]

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-TG80B4EwqKM/Ty3KZ3Rha2I/AAAAAAAAMtk/8wkegLrIsCM/s512/DSC09113.JPG[/IMG]

Posted

racja, może założycie nowy wątek? i żeby nie było nikogo nie atakuje, nie przytakuje wywózką tylko w tych postach wiele informacji umyka...

soema u ciebie psiaki rozchodzą się jak świeże bułeczki :)

edit. ktoś już założył temat o wywózkach.

[url]http://www.dogomania.pl/threads/222477-Wywozki-psow-do-niemiec_pet-business[/url]

Posted

[quote name='malvaaa']racja, może założycie nowy wątek? i żeby nie było nikogo nie atakuje, nie przytakuje wywózką tylko w tych postach wiele informacji umyka...

soema u ciebie psiaki rozchodzą się jak świeże bułeczki :)[/QUOTE]
A wiesz, że my się chyba wczoraj minęłyśmy? Niebieskim samochodem staliśmy na podwórku i pakowaliśmy Fado jak Wy podjechałyście chyba?
I to nie ja, a Evelka szaleje i dopsiła już połowę znajomych :) najgorsze, że Tora ma podejrzenia lambrii, ale to już jak założę wątek opiszę.

Posted

tak myślałam że to wy :) ale mi się spieszyło i tak szybko szybko i nie zdążyłam nawet wejść :)

a ta kruszynka śliczna, taka jamnikowata... może jakbyś zadzwoniła do schronu to by ci powiedzieli? jak to było wczoraj to powinni kojarzyć...

a może widziałaś dwójkę ludzi, Państwo chyba pytali o jakiegoś psiaka, (z tego co zrozumiałam to chyba im się psiak zgubił) rozmawiali z p. Marianną? ja nie zdążyłam zapytać o co chodzi dokładnie...

Posted (edited)

[quote name='malvaaa']tak myślałam że to wy :) ale mi się spieszyło i tak szybko szybko i nie zdążyłam nawet wejść :)

a ta kruszynka śliczna, taka jamnikowata... może jakbyś zadzwoniła do schronu to by ci powiedzieli? jak to było wczoraj to powinni kojarzyć...

a może widziałaś dwójkę ludzi, Państwo chyba pytali o jakiegoś psiaka, (z tego co zrozumiałam to chyba im się psiak zgubił) rozmawiali z p. Marianną? ja nie zdążyłam zapytać o co chodzi dokładnie...[/QUOTE]
Nie wiem.. słyszałam tylko o ludziach co mają w Klembowie psa i dojeżdżają go wypuścić i nakarmić..

Muszę zadzwonić, bo czapkę zostawiłam ;) jak pojedziemy za tydz po Isztara to ją odbiorę..

Tora
[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-CZ9PcI9dXfY/Ty_AmbuYstI/AAAAAAAAMzU/q2vcgnGybyY/s720/DSC09402.JPG[/IMG]

Fado
[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-ewVKk8Fzyus/Ty_B8QCMSqI/AAAAAAAANFY/3ZLTj_1HMOA/s512/DSC09564.JPG[/IMG]

i dziewuszki :)
[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-4RfzALWHtjo/Ty_CR63X6kI/AAAAAAAANJ0/5EzZsh8cLH8/s720/DSC09623.JPG[/IMG]

Edited by Soema
Posted

[quote name='sleepingbyday']te fundacje, ktore są ok, odznaczają się tym, ze dostajemy info o psach z nowych domów,z tymczasów, z klinik (jak np [COLOR=red][B]niepełnosprawne psy).[/B][/COLOR]

z mruniem nie ma co gadać, to decydentów trzeba przekonac, zeby psów nie wydawali!
a że watek się zrobił o wywózkach dziwnych, to nic złego, co więcej chyba dobrze znów wrócić do te,atu, skoro nic się nie skończyło! trzeba ten temat podnieść. witki mi opadły :-(

może poprosić znane i współpracujące sensownie fundacje niemieckie o pomoc w ogarnięciu procederu?[/QUOTE]

Psy niepełnosprawne idą też na doświadczenia w leczeniu :(. nauka metod operacji i leków. :(