Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

to ja zobacze , czy słoików nie wywaliłam, bo na nalepkach pisało kto i gdzie je wytwarza -te co kupiłam
a w przyszłym roku wybierz sie koniecznie na ten Jarmark w Pwałowie- zawsze jest info w internecie-naprawde warto- mozna wszystkiego popróbowac, posmakowac, kupic ;)

Posted

[quote name='Tascha']
a w przyszłym roku wybierz sie koniecznie na ten Jarmark w Pwałowie- zawsze jest info w internecie-naprawde warto- mozna wszystkiego popróbowac, posmakowac, kupic ;)[/QUOTE]
W jakim miesiącu to się odbywa?
My jeździliśmy na majówkę archeologiczną do Chodlika - też "ginące zawody", też fajnie, ale bez jarmarku.

Posted

a tak - śmierdziele z końskich kopyt są mniam, mniam - dla piesów oczywiście :) Tascha - moje futra dziękują bardzo za suwenir :)
Miód - u mnie dookola na wiochach sadownicy, więc miodu dostatek, ale wielokwiatowy. Jka chcę jakiś specjalistyczny to sobie z Hiszpanii sprowadzam - z kwiatów pomarańczy po prostu niebo w gębie, tak samo jak i lawendowy. mniam! ale to takie rarytasy raz do roku mam. Ale w Pl jest też bardzo fajny jarmark - w Holi - okolice Włodawy, gmina Brus, blisko Sosnowicy. W sierpniu w prywatnym skansenie jest tam duży jarmark z bardzo fajnymi wyrobami. Polecam!
A na targu w Piaskach można spokojnie kupić olej ten o którym piszecie powyżej, ale tylko przed świętami - taki sezonowy wyrób. I miody też - bardzo polecam rzepakowy, przynajmniej dla mnie jest rewelka! Tylko musi być prawdziwy bez jakiś innych dodatków smakowych - ma kolor taki białawo-kremowy, w konsystencji przypomina krówki-ciągutki. No mniam :) Jak cukierki :)
a prasę do wyciskania zamierzam kupić, ale kiedy to nastąpi to nie wiem... Bo poważnie myślę o produkcji wina a do tego potrzebna jest taka ładna drewniana prasa :)
Jarmark w Pawlowie też jest fajny - ale w Holi większy jest, a wystawcy w miarę podobni.
Najprawdopodobniej już niedlugo na Szlaku Sobieskiego, czyli okolice Lublina będą cykliczne jarmarki "z epoki" więc możliwości zakupu prawdziwych wyrobów będą większe (będę informować o tym na FB - Tarcza Sobieskiego).
a zdrowe żywienie - jest super, ale wszystko z umiarem, bo też mozna zwariować (nie jadlam wiele lat mięsa, teraz jem, mam szacunek do tych co jedzą inaczej, ale nie rozumiem "aktywistów" naciągających na swoją politykę)
a tak przy okazji - Tascha robi super sery z koziego mleka. Wiem, bo próbowałam, widziałam w jakich warunkach są kozy trzymane i polecam!
a co do "ekologicznej" uprawy to od 2 lat męczę się z ogródkiem warzywnym - zero nawozu, anet psy tam nie chodza nawozić, bo za wysoko im wskakiwać. I jedynie co mi tam uroslo to fasolka szparagowa. Selerów szukałam i nie znalazłam, pory też w zaniku, cebulka tez tak z serii dymka.... Prawdziwie ekologiczne!

Posted

Miód rzepakowy i akacjowy właśnie od wuja miewałam - bardzo smaczne miody. Choć ja lubię spadziowy, bo dużo gotuję "po chińsku", a on, moim zdaniem, najlepiej się nadaje.
Chyba będę musiała w końcu się złamać i wpisać się w całego tego FB - bo człowiek zaczyna być odcięty od informacji z regionu :D

Posted

Nie jestem ani zwolennikiem, ani przeciwnikiem diety BARF. Stosowałem ją przez kilka lat dla mojego psa (leonberger) i niestety przez cały czas mieliśmy w tym czasie problemy z nawracającymi biegunkami w odstępach 1-3 miesięcznych.
Ustały zupełnie po przejściu na dietę granulowaną, w wieku 6 czy 7 lat...
Oczywiście jest możliwe, że to ja popełniałem jakieś błędy, ale w takim razie podatność na ewentualne błędy opiekuna psa to jest moim zdaniem spory problem...

Posted

Bo dieta BARF jest prosta, ale podstawy trzeba ogarnąć samemu - co może teraz jest mniejszym problemem, ze względu na jej popularność (choć np. żadnej książki w jeżyku polskim na ten temat nadal nie znajdziesz), ale 3-4 lata temu to faktycznie ciężko było coś na ten temat znaleźć, stąd możliwe błędy w komponowaniu diety.

Posted

Moje ekologiczne warzywa super rosły :), wcześniej była tu gorczyca.
Dyń mam aż zanadto olbrzymich...
Suka gruba jadła ostatnio swojskiego arbuza, aż 2 małe owocki miałam na cały sezon !@#$%.
Dzisiaj kupiłam w tesco ozory na wyprz dla suk, a jak nie zjedzą to chyba się obrażę, wątróbki nie kupuję już...

Posted

@Panbazyl, nigdy nie jadł wieprzowiny - zwierzętom nie wolno dawać tego męsa.
Faktycznie jeśli chodzi o BARF byłem pionierem - stosowałem tę dzietę 12 lat temu. Tyle, że już wtedy było bardzo dużo źródeł angiellskojęzycznych. Wszak pochodzi ona z Australii
@Tasha, zacząłem karmić go karmą Hill's. Tyle, że kupowałem weterynaryjną.

Posted

Jesli zacząłes dawac Hillsa weterynaryjnego to ja sie nie dziwie ,ze biegunki ustały ;)
karmy wterynaryjne sa tak skomponowane aby przeciwdziałaby pewnym problemom zdrowtnym, maja zwyczajnie dodatki odpowiednich substancji chemicznych /leków.
Twój pies zapewne cierpiał na schorzenie przewodu pokarmowego -jakie-tego nie wiemy a mozliwości jest sporo. W takim wypadku stosowanie zwyczajnego karmienai Barfem bez odpowideniego skomponowania odpowiednich składników da mierny efekt.
U zdrowych psów , bez specjalnej nadwrazliwości jelitowej nawet przestawienie na Barf z dnia na dzień nie sprawia problemów, a co mówiac stałe karmienie.
A wieprzowina jest normalnie strawnym pokarmem dla psów i to bardzo dobrej jakosci ;) bardzo czesto stosuje sie ja w dietach dla psów uczulonych na drób lub wołowine /co tez sie trafia /.
Nie powinno sie jedynie podawac surowych podrobów, mózgu -ze wzgledu na Auyszkyego czy jak to się pisze

Posted

Nie, to nie była karma na niewłaściwie działający p[rzewód pokarmowy, ale przeciwdziałająca tworzeniu się kamieniom w pęcherzu. Schorzenia przewodu pokarmowego raczej nie miał, bo przez kilka lat zdążyliśmy zrobić mu całą gamę, praktycznie wszystkie możliwe, badania.
Tak czy inaczej (nie będę się spierał o to czy powinno dawać się zwierzętom to mięso), wieprzowiną go nie karmiłem.

Posted

Nadwrazliwośc żołądkowa, nadwrazliwośc jelitowa,enteropatia jelit, zespół złego wchłaniania -tego w badaniach raczej nie wykryjesz /no chyba ,ze sa w stopniu bardzo duzym u psa i wtedy leca wyniki wszystkie bo pies ma niedobory/.Leonbergery czesto bywaja wrazliwe .Nawracajace biegunki w mniej więcej równych odstepach czasu moga sugerowac np enteropatię.

Posted

[quote name='Tascha']Nawracajace biegunki w mniej więcej równych odstepach czasu moga sugerowac np enteropatię.[/QUOTE]

Cóż, enteropatia jest stosunkowo łatwa do zdiagnozowania, podobnie jak inna jednostka wywołująca nawracające sraczki; niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki.
Praktycznie każdą chorobę można w ten czy inny sposób zdiagnozować.

Posted

Enteropatie mozna w 100 % potwierdzic jedynie biopsja albo przy sekcji, co moim zdaniem nie jest najłatwiejszym sposobem, a ta druga opcja to juz raczej musztarda po obiedzie

Posted

Rino zaczął wcinać jak szalony. Waży 23,5 kg, a ostatnio zjadł 1 kg wołowiny na 3 razy w ciągu dnia. Wczoraj 0,5 kg skrzydeł kurzych, cały korpus (odcięłam tylko udka i piersi dla nas), 0,5 kg wołowiny z indykiem. Nie narobię na tego psa!? On ma naprawdę dużo ruchu, a teraz zrobiło się zimniej.

Posted

my stosujemy barf od 2-3 tygodni i już jakieś postępy mamy, wiem chociaż, że wołowina z chrząstką i jeleń jest bleee i nie zjemy, choćbyśmy głodowały 2 dni :eviltong: jakieś swoje smaki mój tygrys ma, a na żarcie czeka z niecierpliwością :multi: jeszcze jej nie ważyłam od czasu stosowania barfu, ale już na oko widać, że trochę jest lepiej ;) tylko jak stosujemy przez 3 dni z rzędu mięso z kością, to kupska są bardziej twarde i suche zupełnie, a jeszcze zapominam dodać oleju do posiłków :eviltong: Lexie je różnorodne mięso, czy nie potrzebuje jakiś dodatkowych witamin, suplementów? Czy to wystarczy?

Posted

dobrze jest dawać łososia jako naturalną wit D- ja mielę dwukrotnie kręgosłupy i Etna to lubi, a przy okazji służy jako poślizg po dniach twardych kości :lol: warto też dodawać krew(żelazo), algi(jod) i wit E