filodendron Posted October 26, 2012 Posted October 26, 2012 O, ja się powoli rozglądam za NAPRAWDĘ SPRAWDZONYM ;) źródłem miodu, bo mój wuj-bartnik kończy działalność. Jakby były jakieś namiary na człowieka z sercem do miodu, to bardzo poproszę. Quote
Tascha Posted October 26, 2012 Posted October 26, 2012 to ja zobacze , czy słoików nie wywaliłam, bo na nalepkach pisało kto i gdzie je wytwarza -te co kupiłam a w przyszłym roku wybierz sie koniecznie na ten Jarmark w Pwałowie- zawsze jest info w internecie-naprawde warto- mozna wszystkiego popróbowac, posmakowac, kupic ;) Quote
filodendron Posted October 26, 2012 Posted October 26, 2012 [quote name='Tascha'] a w przyszłym roku wybierz sie koniecznie na ten Jarmark w Pwałowie- zawsze jest info w internecie-naprawde warto- mozna wszystkiego popróbowac, posmakowac, kupic ;)[/QUOTE] W jakim miesiącu to się odbywa? My jeździliśmy na majówkę archeologiczną do Chodlika - też "ginące zawody", też fajnie, ale bez jarmarku. Quote
panbazyl Posted October 26, 2012 Posted October 26, 2012 a tak - śmierdziele z końskich kopyt są mniam, mniam - dla piesów oczywiście :) Tascha - moje futra dziękują bardzo za suwenir :) Miód - u mnie dookola na wiochach sadownicy, więc miodu dostatek, ale wielokwiatowy. Jka chcę jakiś specjalistyczny to sobie z Hiszpanii sprowadzam - z kwiatów pomarańczy po prostu niebo w gębie, tak samo jak i lawendowy. mniam! ale to takie rarytasy raz do roku mam. Ale w Pl jest też bardzo fajny jarmark - w Holi - okolice Włodawy, gmina Brus, blisko Sosnowicy. W sierpniu w prywatnym skansenie jest tam duży jarmark z bardzo fajnymi wyrobami. Polecam! A na targu w Piaskach można spokojnie kupić olej ten o którym piszecie powyżej, ale tylko przed świętami - taki sezonowy wyrób. I miody też - bardzo polecam rzepakowy, przynajmniej dla mnie jest rewelka! Tylko musi być prawdziwy bez jakiś innych dodatków smakowych - ma kolor taki białawo-kremowy, w konsystencji przypomina krówki-ciągutki. No mniam :) Jak cukierki :) a prasę do wyciskania zamierzam kupić, ale kiedy to nastąpi to nie wiem... Bo poważnie myślę o produkcji wina a do tego potrzebna jest taka ładna drewniana prasa :) Jarmark w Pawlowie też jest fajny - ale w Holi większy jest, a wystawcy w miarę podobni. Najprawdopodobniej już niedlugo na Szlaku Sobieskiego, czyli okolice Lublina będą cykliczne jarmarki "z epoki" więc możliwości zakupu prawdziwych wyrobów będą większe (będę informować o tym na FB - Tarcza Sobieskiego). a zdrowe żywienie - jest super, ale wszystko z umiarem, bo też mozna zwariować (nie jadlam wiele lat mięsa, teraz jem, mam szacunek do tych co jedzą inaczej, ale nie rozumiem "aktywistów" naciągających na swoją politykę) a tak przy okazji - Tascha robi super sery z koziego mleka. Wiem, bo próbowałam, widziałam w jakich warunkach są kozy trzymane i polecam! a co do "ekologicznej" uprawy to od 2 lat męczę się z ogródkiem warzywnym - zero nawozu, anet psy tam nie chodza nawozić, bo za wysoko im wskakiwać. I jedynie co mi tam uroslo to fasolka szparagowa. Selerów szukałam i nie znalazłam, pory też w zaniku, cebulka tez tak z serii dymka.... Prawdziwie ekologiczne! Quote
filodendron Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 Miód rzepakowy i akacjowy właśnie od wuja miewałam - bardzo smaczne miody. Choć ja lubię spadziowy, bo dużo gotuję "po chińsku", a on, moim zdaniem, najlepiej się nadaje. Chyba będę musiała w końcu się złamać i wpisać się w całego tego FB - bo człowiek zaczyna być odcięty od informacji z regionu :D Quote
evel Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 U mnie na wsi ludzie robią miód. Mogę dopytać jaki :) Quote
larek Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 Nie jestem ani zwolennikiem, ani przeciwnikiem diety BARF. Stosowałem ją przez kilka lat dla mojego psa (leonberger) i niestety przez cały czas mieliśmy w tym czasie problemy z nawracającymi biegunkami w odstępach 1-3 miesięcznych. Ustały zupełnie po przejściu na dietę granulowaną, w wieku 6 czy 7 lat... Oczywiście jest możliwe, że to ja popełniałem jakieś błędy, ale w takim razie podatność na ewentualne błędy opiekuna psa to jest moim zdaniem spory problem... Quote
Bonsai Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 Bo dieta BARF jest prosta, ale podstawy trzeba ogarnąć samemu - co może teraz jest mniejszym problemem, ze względu na jej popularność (choć np. żadnej książki w jeżyku polskim na ten temat nadal nie znajdziesz), ale 3-4 lata temu to faktycznie ciężko było coś na ten temat znaleźć, stąd możliwe błędy w komponowaniu diety. Quote
Tascha Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 a na jaka karme /i typ karmy / przeszedłeś ? Quote
panbazyl Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 larek - a jak często Twój pies jadł wieprzowinę? Quote
zaginiona sara Posted October 27, 2012 Posted October 27, 2012 Moje ekologiczne warzywa super rosły :), wcześniej była tu gorczyca. Dyń mam aż zanadto olbrzymich... Suka gruba jadła ostatnio swojskiego arbuza, aż 2 małe owocki miałam na cały sezon !@#$%. Dzisiaj kupiłam w tesco ozory na wyprz dla suk, a jak nie zjedzą to chyba się obrażę, wątróbki nie kupuję już... Quote
larek Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 @Panbazyl, nigdy nie jadł wieprzowiny - zwierzętom nie wolno dawać tego męsa. Faktycznie jeśli chodzi o BARF byłem pionierem - stosowałem tę dzietę 12 lat temu. Tyle, że już wtedy było bardzo dużo źródeł angiellskojęzycznych. Wszak pochodzi ona z Australii @Tasha, zacząłem karmić go karmą Hill's. Tyle, że kupowałem weterynaryjną. Quote
evel Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 [quote name='larek']@zwierzętom nie wolno dawać tego męsa. [/QUOTE] Eeeeee...? Quote
panbazyl Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 larek - jakieś dziwne rzeczy piszesz o wieprzowinie. Poza kilkoma rzeczami mogą jeść cała resztę dostając ewentualnie sraczuchy lub pierdziawki :diabloti::diabloti::diabloti: Quote
Tascha Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 Jesli zacząłes dawac Hillsa weterynaryjnego to ja sie nie dziwie ,ze biegunki ustały ;) karmy wterynaryjne sa tak skomponowane aby przeciwdziałaby pewnym problemom zdrowtnym, maja zwyczajnie dodatki odpowiednich substancji chemicznych /leków. Twój pies zapewne cierpiał na schorzenie przewodu pokarmowego -jakie-tego nie wiemy a mozliwości jest sporo. W takim wypadku stosowanie zwyczajnego karmienai Barfem bez odpowideniego skomponowania odpowiednich składników da mierny efekt. U zdrowych psów , bez specjalnej nadwrazliwości jelitowej nawet przestawienie na Barf z dnia na dzień nie sprawia problemów, a co mówiac stałe karmienie. A wieprzowina jest normalnie strawnym pokarmem dla psów i to bardzo dobrej jakosci ;) bardzo czesto stosuje sie ja w dietach dla psów uczulonych na drób lub wołowine /co tez sie trafia /. Nie powinno sie jedynie podawac surowych podrobów, mózgu -ze wzgledu na Auyszkyego czy jak to się pisze Quote
larek Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 Nie, to nie była karma na niewłaściwie działający p[rzewód pokarmowy, ale przeciwdziałająca tworzeniu się kamieniom w pęcherzu. Schorzenia przewodu pokarmowego raczej nie miał, bo przez kilka lat zdążyliśmy zrobić mu całą gamę, praktycznie wszystkie możliwe, badania. Tak czy inaczej (nie będę się spierał o to czy powinno dawać się zwierzętom to mięso), wieprzowiną go nie karmiłem. Quote
Tascha Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 Nadwrazliwośc żołądkowa, nadwrazliwośc jelitowa,enteropatia jelit, zespół złego wchłaniania -tego w badaniach raczej nie wykryjesz /no chyba ,ze sa w stopniu bardzo duzym u psa i wtedy leca wyniki wszystkie bo pies ma niedobory/.Leonbergery czesto bywaja wrazliwe .Nawracajace biegunki w mniej więcej równych odstepach czasu moga sugerowac np enteropatię. Quote
zaginiona sara Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 Moje psy jedzą wieprzowinę od zawsze, wiejskie jadały też podroby. Wszystko żyje w zdrowiu. Spróbuję dać im topinambur ma być bardzo zdrowy, mam swój ekologiczny. Quote
larek Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 [quote name='Tascha']Nawracajace biegunki w mniej więcej równych odstepach czasu moga sugerowac np enteropatię.[/QUOTE] Cóż, enteropatia jest stosunkowo łatwa do zdiagnozowania, podobnie jak inna jednostka wywołująca nawracające sraczki; niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki. Praktycznie każdą chorobę można w ten czy inny sposób zdiagnozować. Quote
Tascha Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 Enteropatie mozna w 100 % potwierdzic jedynie biopsja albo przy sekcji, co moim zdaniem nie jest najłatwiejszym sposobem, a ta druga opcja to juz raczej musztarda po obiedzie Quote
ajeczka Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Rino zaczął wcinać jak szalony. Waży 23,5 kg, a ostatnio zjadł 1 kg wołowiny na 3 razy w ciągu dnia. Wczoraj 0,5 kg skrzydeł kurzych, cały korpus (odcięłam tylko udka i piersi dla nas), 0,5 kg wołowiny z indykiem. Nie narobię na tego psa!? On ma naprawdę dużo ruchu, a teraz zrobiło się zimniej. Quote
panbazyl Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 ciut dużo mu dajesz. tak pół kg to była by norma jak dla mnie. choć moje 40kg psy jedzą teraz ok 600-700 g na dobę każdy Quote
AgataP Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 my stosujemy barf od 2-3 tygodni i już jakieś postępy mamy, wiem chociaż, że wołowina z chrząstką i jeleń jest bleee i nie zjemy, choćbyśmy głodowały 2 dni :eviltong: jakieś swoje smaki mój tygrys ma, a na żarcie czeka z niecierpliwością :multi: jeszcze jej nie ważyłam od czasu stosowania barfu, ale już na oko widać, że trochę jest lepiej ;) tylko jak stosujemy przez 3 dni z rzędu mięso z kością, to kupska są bardziej twarde i suche zupełnie, a jeszcze zapominam dodać oleju do posiłków :eviltong: Lexie je różnorodne mięso, czy nie potrzebuje jakiś dodatkowych witamin, suplementów? Czy to wystarczy? Quote
motyleqq Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 dobrze jest dawać łososia jako naturalną wit D- ja mielę dwukrotnie kręgosłupy i Etna to lubi, a przy okazji służy jako poślizg po dniach twardych kości :lol: warto też dodawać krew(żelazo), algi(jod) i wit E Quote
AgataP Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 łosoś surowy u nas nie za bardzo, chce kupić olej z łososia, może przejdzie ;) motyleqq a jak często dajesz algi? Quote
Recommended Posts