Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nasz rudy to amstaffowaty kastrat. Jak do nas przyszedł ze schroniska ważył 23 kg i był drobniutki. Po 5 miesiącach u nas zmężniał i waży 25 kg. Na BARF-ie dostawał jakieś 700 g jedzenia dziennie. Teraz je mniej. Sam to sobie ustala. Nie tyje, bo dużo biega (10 km ciągnąc na szelkach rower, cały czas w galopie), codziennie przynajmniej 2 godziny spaceru (bieganie osobno). Jak na kastrata jest dynamiczny i zadziorny i nadal ugania się za laskami ;-)

Posted

Czy powinnam się bardzo przejmować jedno/dwu dniowymi głodówkami?
pierwszy raz Lenny odmawia jedzenia, po prostu nie chce, a załatwia się normalnie, brzuch ma miękki.. Wczoraj nie zjadł nic, pije normalnie i zachowuje się normalnie.. nie wiem czy dziś zjadł śniadanie bo TŻ dziś go karmił a wspaniałomyślnie nie zabrał telefonu do pracy, albo totalnie mnie olewa :P
przyznam że oboje się martwimy, bo nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, nawet jak dostawał coś co mu nie podchodziło to prędzej czy później to zjadał.. a wczoraj podroby zostawił :(

Posted

moja Fiśka robi sobie głodówki , nieraz trwa to jeden dzień , nieraz dwa , ostatnio parę dni temu nie jadła 3 dni , nie powiem żebym się nie denerwowała , ale tak jak piszesz pies zachowuje się normalnie , nic go nie boli ... więc się uspokajam , pije wodę , nie je to widocznie nie chce
kiedyś w czasie ciąży urojonej nie jadła 2 tygodnie tzn jadła podtykane pod pysk kęsy ... rumen tabs załatwił sprawę
ja się nie przejmuję jak nie je 1-2 dni , ale każdy pies inny

Posted

Okazuje się że kupiłam "trefne" jajka przepiórcze. Niby data przydatności na dwa tygodnie do przodu, a tymczasem już trzecie z opakowania okazuje się zbukiem. I tak sobie myślę, że może pies z powodu tych jajek trochu się pochorował - bo nawet jak nie bylo zepsute, to jednak pewnie było mocno nieświeże.

Posted

głodówka to nic złego jesli trwa niezbyt długo a pies pije wodę. Ludziom tez by się przydało cos takiego.
w barfie powinno sie raz na tydzien robic psom głodówkę (przyznam się że przez miesiąc tak robilam a potem nie.....)

Posted

Słuchajcie, dobrze kombinuję, że żołądki wołowe będą działały jak probiotyk przy antybiotyku? Czy lepiej ponad to dodawać jakiś probiotyk w tabletkach?

Posted

[quote name='lilk_a']ja bym podała probiotyk , pies w chorobie może nie mieć apetytu i lepiej też nie obciążać żołądka ....[/QUOTE]

Apetyt ma za dziesięciu. On ma chore oczy, stąd antybiotyk.

Posted

[quote name='Bonsai']Słuchajcie, dobrze kombinuję, że żołądki wołowe będą działały jak probiotyk przy antybiotyku? Czy lepiej ponad to dodawać jakiś probiotyk w tabletkach?[/QUOTE]
no niby tak.

Posted

Tosce dzis zrobilam pełne badania krwi, watroba jest juz ok :) a pol roku temu po babeszji miala podwyższone ATP. Wetka mowila zeby nie karmic surowym bo za duzo białka , a tu Tosca jedzie na surowym i ma idealne wyniki :eviltong: ale wet teraz(inny) powiedział mi, żeby ja odrobaczyć, bo ma za mało Albumin i za mało kwasów chłonnych-a to oznacza ze może mieć robaki.

No i sterylizuje ja za ok 2 tygodnie :roll: boje sie..ale ufam ze bedzie ok. eh.

Posted

[quote name='betty_labrador']Tosce dzis zrobilam pełne badania krwi, watroba jest juz ok :) a pol roku temu po babeszji miala podwyższone ATP. Wetka mowila zeby nie karmic surowym bo za duzo białka , a tu Tosca jedzie na surowym i ma idealne wyniki :eviltong: ale wet teraz(inny) powiedział mi, żeby ja odrobaczyć, bo ma za mało Albumin i za mało kwasów chłonnych-a to oznacza ze może mieć robaki.

No i sterylizuje ja za ok 2 tygodnie :roll: boje sie..ale ufam ze bedzie ok. eh.[/QUOTE]
Mój Bullet miał badania przed kastracją, wetka powiedziała, że tak idealnych jeszcze nie widziała. Shara to samo. A oba to psy po dużych przejściach, Shara przez ostatni rok żywiona chlebem moczonym w wodzie...
Nie bój się sterylki, suczki błyskawicznie dochodza do siebie, Shara zaraz po powrocie do domu rzuciła się na Bulleta, który się solidarnie obok niej położył :eviltong:

Posted

[quote name='hecia13'].... Shara zaraz po powrocie do domu rzuciła się na Bulleta, który się solidarnie obok niej położył :eviltong:[/QUOTE]

psy po narkozie jak się wybudzają to często reagują agresywnie, bo są zdezorientowane i nie wiedzą co sie dzieje ;-)

Posted

ja jak swoją po tygodniu odebrałam po sterylce ze szpitala (bo tak zaplanowałam zabieg, ze w tym czasie wyjechalam służbowo a przecież nikomu psa po operacji nie zostawię do pilnowania, więc została w szpitalu przy klinice) to nawet szwów widac nie było - wszystko zagojone jak na psie. Oczywiście wyniki krwi rewelacyjne.

Posted

[quote name='Kajusza']psy po narkozie jak się wybudzają to często reagują agresywnie, bo są zdezorientowane i nie wiedzą co sie dzieje ;-)[/QUOTE]
Ona była już w pełni wybudzona, nawet sama weszła po schodach :)

Posted

[quote name='panbazyl']głodówka to nic złego jesli trwa niezbyt długo a pies pije wodę. Ludziom tez by się przydało cos takiego.
w barfie powinno sie raz na tydzien robic psom głodówkę (przyznam się że przez miesiąc tak robilam a potem nie.....)[/QUOTE]

Jakbym mojej robiła głodówkę raz na tydzień to by się pewnie pobawiła w architekta wnętrz :eviltong:

Posted

Powiedzcie mi proszę czy przy zamawianiu mięsa ze stron internetowych to to mięso przychodzi w pełni zamrożone? Boję się, że zamówię i się część rozmrozi, a przecież nie można zamrozić ponownie... Może pytanie głupie, ale jakoś się boję :D

Posted

Tusia&NN - na stronie Aspolu pisze, że gwarantują dostawę zamrożonego mięsa w ciągu 24h w całej Polsce. Nie korzystałam z tej opcji, bo nam mięcho przywozi kierowca z Aspolu.

Z tymi głodówkami coś jest. Mój pies też potrafi nie jeść dzień albo dwa :roll: Wściekam się wtedy ale już nie panikuję, tym bardziej, że poza tym jest wesoły, biega itd.[B][B][URL="http://www.dogomania.pl/members/122197-Tusia-amp-NN"][/URL][/B][/B][B][URL="http://www.dogomania.pl/members/122197-Tusia-amp-NN"][/URL]

[/B]

Posted

[quote name='evel']Jakbym mojej robiła głodówkę raz na tydzień to by się pewnie pobawiła w architekta wnętrz :eviltong:[/QUOTE]
no ja swoim robilam pzrez miesiąc - jak miałam akurat czas wyjazdowy na wystawy, więc na wyjazd nie karmiłam, bo to dla psa niezdrowe a i dla opiekuna czasem obrzydliwe 9jak zwroci sniadanie prosto na nowe buty), ale teraz nie mam tej "motywacji" wystawowej to i głodówek nie ma.... no i zima idzie.

Posted

Jestem pod wrażeniem, jak się młodej przez te kilka dni wyczyściło uzębienie - co prawda na razie najbardziej z przodu, ale mam nadzieję, że na trzonowce i inne też przyjdzie czas ;)

Posted

[quote name='evel']Jestem pod wrażeniem, jak się młodej przez te kilka dni wyczyściło uzębienie - co prawda na razie najbardziej z przodu, ale mam nadzieję, że na trzonowce i inne też przyjdzie czas ;)[/QUOTE]
Przyjdzie, przyjdzie i na nie czas. Z naszego doświadczenia wynika, że najdłużej oczyszczają się kły - u dołu po wewnętrznej stronie. Na razie znika to, co może zniknąć pod wpływem innej chemii śliny (miękki osad), z czasem zniknie i to, co wymaga czysto fizycznego ścierania.

Posted

panbazyl-chciałaś odpowiedzi to proszę. Karmię mojego psa suchą karmą royal canin yorkshire terrier adult. Ale jeśli myślisz ,że zamierzam kontynuować tamtą dyskusję to jesteś w błędzie. Przestaję się tłumaczyć z tego czym karmię psa i dlaczego.

Posted

[quote name='Balbina12']panbazyl-chciałaś odpowiedzi to proszę. Karmię mojego psa suchą karmą royal canin yorkshire terrier adult. Ale jeśli myślisz ,że zamierzam kontynuować tamtą dyskusję to jesteś w błędzie. Przestaję się tłumaczyć z tego czym karmię psa i dlaczego.[/QUOTE]

bo w sumie kogo to interesuje ;) wiele ludzi karmi woje yorki royalem i psy zyja i niech maja sie najlepiej.

[B]Mam pytanko - proszę o odpowiedz. Kupiłam kotu w Primexie gęś z kością mielona i strusia z kością mielonego.. bedzie ok jak będzie dostawał? czy to dobre proporcje takie mięso z kością dla kota? do tego ma czyste mięso z indyka, kurczaka , serca i żołądki kurze.[/B] [B]Tzn wszystko na zmiane dostaje. [/B]
[B]Ale nie wie co to jajko czy ser [/B]:roll:

A co do sterylki staram sie myśleć pozytywnie że tyle suk ma zabiegi i żyją.. np nasza Tizzy. po prostu strach bierze czasem górę :roll: