panbazyl Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 oj zapomnialam, ze masz niejadka.... ja mam za to pochlaniacze wszystkiego. ja też konczę poranną sesję na dogo, ide sprawdzić co pysznego w lodówce i z psami w pola - bo pogoda cudna (pomijam wiatr, ale to slonce po prostu nas rozpieszcza ) Quote
*Monia* Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Tak sobie czytam i stwierdzam że Shina ma chyba nadmiar wit. C bo wczoraj podstępem podprowadziła mi ogórka z talerza :evil_lol:. Dodam że nie należy do żarłoków i złodziei, za warzywami specjalnie nie przepada a z talerza zostawionego na łóżku nawet kanapki nie zje ;). Hexa za to mizerię polubiła kiedyś jak w gościach dorwała miskę zostawioną nieopatrznie na szafce w kuchni (bo pies warzyw nie ukradnie :evil_lol:). I nabrałam ochoty na pomidory z jogurtem naturalnym, sosem greckim i fetą :p Quote
evel Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Pies kończy jutro żwacze - impreza trwała 8 dni, mam nadzieję, że wystarczająco, bo zaczynam już mieć odruch wymiotny, jak wyjmuję te śmierdziele z pojemnika :oops: Quote
*Monia* Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 U mnie rodzina wytrzymała 2 dni, ale moje psice i tak niespecjalnie odczuwają zmiany jedzenia więc nie upierałam się przy zabawie w zatruwanie powietrza ;). 8 dni powinno wystarczyć, Zu na pewno się ucieszy że coś nowego jej rzucisz :lol:. A co następne w menu? :cool3: Dałam dzisiaj kundlom świnkę bo ostatnio non stop na różnym drobiu i podrobach wołowych/drobiowych i Hexa tak łapy od kości odsuwała żeby przypadkiem jej nie dotknąć że później biedna wstać z tego rozkroku nie mogła jak jej oliwy do michy wlewałam :evil_lol:. Dajecie psiakom tran? Hexa uwielbia i nie wiem jak często mogę jej dawać żeby nie przedobrzyć... Quote
lilk_a Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 te żwacze to początek barfa ? tzn czy tak psa przestawiasz na barfa ? ... ja muszę przyznać że zrobiłam to z marszu jednego dnia mięsko gotowane z ryżem i warzywkami , drugiego dnia surowe i nie było żadnych sensacji ... i tak do dzisiaj moja zaczęła jeść na surowo mając pół roku Quote
evel Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 [quote name='*Monia*']Dajecie psiakom tran? Hexa uwielbia i nie wiem jak często mogę jej dawać żeby nie przedobrzyć...[/QUOTE] Zuz jak czuje tran to natychmiast włącza produkcję kałuży :roll: Więc czasem dostaje ;-) [quote name='lilk_a'][B]te żwacze to początek barfa[/B] ? tzn czy tak psa przestawiasz na barfa ? ... ja muszę przyznać że zrobiłam to z marszu jednego dnia mięsko gotowane z ryżem i warzywkami , drugiego dnia surowe i nie było żadnych sensacji ... i tak do dzisiaj moja zaczęła jeść na surowo mając pół roku[/QUOTE] Tak. Do tej pory suka była na mieszanym (suche + barf), ale postanowiłam ją przerzucić na barfa i zrobić to jak należy ;) Mój pan wet już nas chyba nie lubi :evil_lol: Jak podzielić zamrożoną na kość kurę? Chyba muszę rozmrozić całość i podzielić na dwa dni :niewiem: Albo pojechać na działkę z toporkiem :lol: Quote
LadyS Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 [quote name='evel']Zuz jak czuje tran to natychmiast włącza produkcję kałuży :roll: Więc czasem dostaje ;-) Tak. Do tej pory suka była na mieszanym (suche + barf), ale postanowiłam ją przerzucić na barfa i zrobić to jak należy ;) Mój pan wet już nas chyba nie lubi :evil_lol: Jak podzielić zamrożoną na kość kurę? Chyba muszę rozmrozić całość i podzielić na dwa dni :niewiem: Albo pojechać na działkę z toporkiem :lol:[/QUOTE] Ja dzielę tasakiem :lol: Wpadnij, pomogę :lol: Quote
evel Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Słuchajcie, jak u Was wyglądały wahania wagowe na początku barfowania? Bo sucz mi trochę przytył, znaczy konkretnie to zmniejszyło się jej wcięcie w talii, a nie chciałabym, żeby się zaczęła toczyć zamiast chodzić :evil_lol: Chwilowo miałam zamiar jej dawać porcję 250g/dzień... Może organizm musi "zaskoczyć", że żarcie się zmienia i inaczej się trawi? ;) Quote
panbazyl Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 chopaki wage trzymają pieknie (znasz ich, Mlody wręcz za chudy) za to Pirania to w pańcię się wdała.... ech. Quote
*Monia* Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Mi Shina trochę przybrała na początku barfowania (po przejściu z karmy), a teraz przy tej samej ilości jedzenia wygląda jak szkieletor i nie chce przytyć. Hexa chyba też przybrała w talii, odrobinę zrzuciła i teraz usiłuję pozbyć się reszty tłuszczu z żeber. Quote
Hallie Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Hehe to ja pozbawiłam psic w paru papkach wit C bo dodałam ogórka, ale z racji, że psy sobie syntetyzują same to się nie martwię. Ja generalnie ogórka dodaję do sałatek i w ogóle lubię właśnie do spółki z pomidorem i jakoś żyję :P Co do wagi to ja dorosłej suce ustawiłam na początku 2% i schudła mi, więc teraz je 2,5% a może i ciut więcej i fajnie wygląda, z resztą na zimę może ciuteńkę przykryć żeberka bo i tak marznie. Za to ze szczeniorem to mam problem, bo na początku ustawiłam jej na jakieś 7%, ale widzę, że jakaś się okrągła zrobiła, mimo, że nie zwiększałam jej dawki i je z 5% teraz. Quote
filodendron Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 [quote name='evel']Słuchajcie, jak u Was wyglądały wahania wagowe na początku barfowania? [/QUOTE] Mój na początku tracił na wadze. Ale to wybredniak - trzeba było się nakombinować - to tak, tamto nie, itd. A ile ona waży? Bo tak jakby na niewielką wygląda. Quote
*Magda* Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 [quote name='*Monia*'] Dajecie psiakom tran? Hexa uwielbia i nie wiem jak często mogę jej dawać żeby nie przedobrzyć...[/QUOTE] Ja daję Torce tran. Dostaje codziennie łyżkę do porannego jedzonka. Jak kończy się butelka, to w ten sam sposób dostaje olej z łososia. I tak na przemian: butelka tranu, butelka oleju... ;) Quote
evel Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 [quote name='filodendron'] A ile ona waży? Bo tak jakby na niewielką wygląda.[/QUOTE] No przed chwilą ją zważyłam i wyszło jak byk 11,4kg :oops: Ale że psisko nażarte i bęben wypchany, to powtórzę chyba ważenie jutro po porannym spacerze ;) Ogólnie zuzowa waga jest bardzo płynna i oscyluje w granicach od 10,3 (wersja przystrzyżony chudzielec) do 11,5kg, zależnie od aktualnego poziomu umięśnienia, otłuszczenia i... zarośnięcia :lol: Quote
filodendron Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 [quote name='evel']No przed chwilą ją zważyłam i wyszło jak byk 11,4kg :oops: Ale że psisko nażarte i bęben wypchany, to powtórzę chyba ważenie jutro po porannym spacerze ;) Ogólnie zuzowa waga jest bardzo płynna i oscyluje w granicach od 10,3 (wersja przystrzyżony chudzielec) do 11,5kg, zależnie od aktualnego poziomu umięśnienia, otłuszczenia i... zarośnięcia :lol:[/QUOTE] A to nie wiem, czemu myślałam, że to taki bardziej mniejszy psiaczek :) Quote
Wigor Posted October 25, 2011 Posted October 25, 2011 Wigor wczeraj wieczorem przeszeld samego siebie. Zjadl porcje papki, po czym tak sie krecil i prosil, ze dostal jeszcze druga podobnej wielkosci + jajko. Wszystko od razu zjadl i miche wylizal. Ostatnie dni ma jakis takie glodomorkowate :P Chyba musze zaczac wazyc, ile jedzenia mu daje, bo ja zawsze tak na oko. Zreszta czasem ma mniejsze porcje, a czasem wieksze i/lub tlusciejsze, bo duzo zalezy, czy dane mieso podzielne. Wazy ok. 9 kg, wiec powinien dostawac jakies 250g dziennie, mi sie wydaje, ze w sumie wiecej wychodzi, ale on nie tyle, szczuplutki jest, ale to bardzo aktywny pies, nawet jak czasem nie ma zbyt duzo ruchu z nami, to sam nadrabia. A papki musze zaczac robic bardziej urozmaicone, bo poki co sa do siebie bardzo podobne, baza to marchewka ze szpinakiem tudziez innymi lisciastymi. Quote
LadyS Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 U nas dziś pierwszy raz mostki cielęce - zobaczymy po kupie, jaki efekt. Quote
betty_labrador Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 jeśli komus działa strona barf.pl to prosze zeby ktos mi wypisał(może byc na pw) kontakty do osób rozwożących karmę w Warszawie. Nie wiem czemu wczoraj na kompie wieczoremta strona mi chodziła, a dzis w pracy na laptopie juz NIE :roll: a potrzebuje dzis zadzwonic do ktoregos przedstawiciela. Z góry dziękuję. Quote
LadyS Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 [quote name='betty_labrador']jeśli komus działa strona barf.pl to prosze zeby ktos mi wypisał(może byc na pw) kontakty do osób rozwożących karmę w Warszawie. Nie wiem czemu wczoraj na kompie wieczoremta strona mi chodziła, a dzis w pracy na laptopie juz NIE :roll: a potrzebuje dzis zadzwonic do ktoregos przedstawiciela. Z góry dziękuję.[/QUOTE] Poszło na PW :) Quote
filodendron Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Ale macie wybór w tej Warszawie - pięć punktów :) Quote
betty_labrador Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 [quote name='ladySwallow']Poszło na PW :)[/QUOTE] jeszcze raz bardzo dziekuje :) Quote
kalyna Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 właśnie chciałam zapytać jaki olej dajecie psu? hmm nazwę :D Quote
filodendron Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 [quote name='kalyna']właśnie chciałam zapytać jaki olej dajecie psu? hmm nazwę :D[/QUOTE] U nas sprawdza się olej z łososia (stosowałam fish4dogs i grizzly) na zmianę z oliwą z oliwek extra vergin (kupuję rożnych firm - taka zwykła, do gotowania, sałatek) i czasem olejem z lnu. A jak nie mam nic, to zwykły kujawski słonecznikowy ;) Quote
zaginiona sara Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 Ja dodawałam tran kupiony na bazarku psim. Quote
LadyS Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 U nas zwykły olej, na zmianę z omegą (moją, dzielę się z psem :lol:) i oliwa z oliwek. Quote
Recommended Posts