Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja też będę pewnie zamawiać Primexy, bo jakość tych wyrobów jest rewelacyjna. Moje psy jadły już niejedno mięcho i rózne mrożonki, ale tu wiem co podaję psom i jakoś mi z tym lepiej. I psom też. I wiem ze mam psy a nie kurczaki co muszą jeść kukurydzę. Barfem Primexu karmię WSZYSTKIE swoje psy, bez względu na użytkowość wystawową. Pies jest pies i ma jeść dobrze (czasem mam wrażenie ze jedzą lepiej niż my w domu ;) )
a jak zalecane mieliśmy dawkowanie? ano tak - Bazyl (45 kg) 900 g dziennie w tym warzywa/owoce 120 g, Pirania (30 kg) 600 g dziennie w tym 80 g warzywa/owoce, Panbazyl (34kg) 680 g dziennie w tym 90 g warzywa/owoce. z dniem postu w tygodniu. To jest 2%, ale że Panbazyl jest mlody, to mu zostawilam te 2%, Pirania jest za gruba, to zmniejszyłam jej dawkę do 1% (juz widac efekty odchudzania), Bazyl dostaje 1,5 %, bo one nie szaleją jakoś specjalnie, są raczej domowymi psami. Spokojnie im to starcza. Do tego jeszcze dochodzi maślanka, oliwa czy oleje, twaróg czasami i pestki z dyni, slonecznika i siemie lniane w papkach mixowane. Dzielę im na 2 porcje dawkę dzienną.

Posted

Nie no, też nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Owszem, kupuję Primex i go chwalę, ale i tak podstawowym składnikiem jest normalne, kupione na targu mięso typu ogony cielęce, wołowe, korpusy kaczki, kurczaka, etc, etc. Myślę, że jednak nic nie zastąpi frajdy z gryzienia takich kości, a Primex to jednak głównie zmielone mięso z kością, frajda mała...

Tak więc nie popadajmy w skrajności... ;)

Posted

[quote name='panbazyl']pewnie jest kilka "szkół" barfowania :)
A próbowałaś zamrozić podroby i dać mu po rozmrożeniu? Są psy co dopiero takie coś zjedzą.
[B]A ja dziś przytaszczyłam z Lublina z 9 kg gnatów za 1,70 zł za wszystko.... żałowałam, ze nie mam więcej rąk.
[/B]
a tak jesli już wyciągamy ciekawe tematy - to czy marchew zaliczamy do warzyw czy do owocow w papce? Pytam oczywiście jako mieszkanka Unii Europejskiej :)[/QUOTE]

[quote name='Bonsai']Nie no, też nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Owszem, kupuję Primex i go chwalę, ale i tak podstawowym składnikiem jest normalne, kupione na targu mięso typu ogony cielęce, wołowe, korpusy kaczki, kurczaka, etc, etc. Myślę, że jednak nic nie zastąpi frajdy z gryzienia takich kości, a Primex to jednak głównie zmielone mięso z kością, frajda mała...

Tak więc nie popadajmy w skrajności... ;)[/QUOTE]

wiesz, ja też bym chciała psom kupić i to i tamto, ale mam pewne ograniczenia mobilne. I szukam takiego dostawcy co by mi dowiózł na miejsce. Bo dla mojego stadka to nie jest wyjazd i zakupy kilku kg na miesiąc.... To już dość ciężkie zakupy. A z przystanku do domu mam ze 2 km przez łąki. Więc mogę sobie pozwolić tylko na "drobne" zakupy, bo Pudzian nie jestem.
a to zmielone mięso z kością jest rewelacyjne dla malych psów, w znaczeniu szczeniaków. Po co jakieś startery jak mozna dać psu to co jeść powinien. Ja swoje młode odchowałam na surowym mięsie już jak skończyły 2 tyg życia, ale nie miałam wtedy tak urozmaiconego asortymentu. Poza tym takie mielonki są dobre dla psów łapczywych, które nie gryzą a połykają.

Posted

[quote name='panbazyl'] Bazyl (45 kg) 900 g dziennie w tym warzywa/owoce 120 g, Pirania (30 kg) 600 g dziennie w tym 80 g warzywa/owoce, Panbazyl (34kg) 680 g dziennie w tym 90 g warzywa/owoce.[/QUOTE]
Czyli łączysz mieszanki mięsno-kostne z warzywami i owocami?

[quote name='Bonsai']Nie no, też nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Owszem, kupuję Primex i go chwalę, ale i tak podstawowym składnikiem jest normalne, kupione na targu mięso typu ogony cielęce, wołowe, korpusy kaczki, kurczaka, etc, etc. Myślę, że jednak nic nie zastąpi frajdy z gryzienia takich kości, a Primex to jednak głównie zmielone mięso z kością, frajda mała...

Tak więc nie popadajmy w skrajności... ;)[/QUOTE]
Ja się ucieszyłam z tego dystrybutora primexowskiego barfu, bo u mnie jest mała róznorodność mięsa. Te gotowe mieszanki chciałabym traktować jako urozmaicenie, czyli kupować to, czego w sklepie nie dostanę - baraninę, koninę. Kurczaka czy indyka nie zamierzam kupować w postaci granulatu - to mogę kupić w mięsnym.

Posted

[quote name='panbazyl'] Poza tym takie mielonki są dobre dla psów łapczywych, które nie gryzą a połykają.[/QUOTE]

Żaden pies nie przeżuwa mięsa, bo uniemożliwia mu to szczęka, która może jedynie rozszarpywać. ;) Jednak pies z odpowiednim pH w żołądku jest w stanie strawić naprawdę spory kawał niepogryzionego mięsa. Do tego psy zostały stworzone, więc nie ma co się tym przesadnie przejmować. ;)

Jeśli Ci tak wygodniej, to ok, choć ja tam uważam, że dużo lepsze jest normalne mięsko - bo pies ma przy nim więcej roboty, czyście zęby, relaksuje się. A Primex traktuję tak jak filodendron - jako dodatek, dla urozmaicenia. I za to Primex bardzo chwalę. :)

Posted

No ale z tym trawieniem to też trzeba jakoś psa przyzwyczaić bo ja jak od czasu do czasu psu podałam kość do gryzienia w ramach smaka to wydał niestrawione kawałki bądz wymiotował kawakami kośći.

Posted

[quote name='vena&vivi']No ale z tym trawieniem to też trzeba jakoś psa przyzwyczaić bo ja jak od czasu do czasu psu podałam kość do gryzienia w ramach smaka to wydał niestrawione kawałki bądz wymiotował kawakami kośći.[/QUOTE]

No tak, trzeba przyzwyczaić - podawać żołądki do wyregulowania flory bakteryjnej. Gdy pies ma odpowiednie pH, to sobie spokojnie poradzi z różnymi kawałkami kośćmi, etc. Nieprzygotowany w ten sposób żołądek, będzie próbował pozbyć się tego, czego nie może strawić.

Posted

[quote name='filodendron']Czyli łączysz mieszanki mięsno-kostne z warzywami i owocami?
[/QUOTE]
owoco-warzywa podaję oddzielnie, ale zawsze rano to robię, nie codziennie, a 2 razy w tygodniu, moze czasem 3. Do wieczora ewentualne problemytrawienne jeśli by sie pojawiły jestem w stanie kontrolować. Wieczorem dostają mięcho. A ganciory w stanie stałym też dostają rano, bo czasem bywa to co ponizej napisane. a rano kiepsko się budzić w okolicy wymiocin z gnatem w środku. Nie są to częste zdarzenia, ale jednak są. Jka się ma 1 psa jest łatwiej, bo on sobie spokojnie zjada, memła gnata, a jak jest więcej psów to jednak są wyścigi między nimi. I żołądek choć jest w stanie strawić te gnaty to jednak wydala zawartość. i dostają też gnaciory w sobotę wieczorem, bo niedziela jest u nich dniem postu.

[quote name='vena&vivi']No ale z tym trawieniem to też trzeba jakoś psa przyzwyczaić bo ja jak od czasu do czasu psu podałam kość do gryzienia w ramach smaka to wydał niestrawione kawałki bądz wymiotował kawakami kośći.[/QUOTE]

Posted

Racja ja mam 4 psy więc wyścigi się zdażją mimo, że żadne nie odważy się innemu podpierdzielić:evil_lol:

ja teraz wlasnie je przyzwyczajam i daje jak zaleciłyście te śmierdziuchy ale niestety bez treści pokarmowej bo nie znalazłam.

Posted

[quote name='Bonsai']Żaden pies nie przeżuwa mięsa, bo uniemożliwia mu to szczęka, która może jedynie rozszarpywać. ;) Jednak pies z odpowiednim pH w żołądku jest w stanie strawić naprawdę spory kawał niepogryzionego mięsa. Do tego psy zostały stworzone, więc nie ma co się tym przesadnie przejmować. ;)[/QUOTE]

ahh, to dlatego Etna WCHŁANIA podroby, a nie je zjada przez gryzienie:evil_lol:

Posted

[quote name='panbazyl']owoco-warzywa podaję oddzielnie, ale zawsze rano to robię, nie codziennie, a 2 razy w tygodniu, moze czasem 3. [/QUOTE]
Oj, to już nie wiem, jak z tymi warzywami wybrnąć. Sądziłam, że skoro są gotowe mieszanki mięsno-kostno-warzywne, to znaczy że tak można, ale widzę że większość daje jednak oddzielnie.
Mnie takie domieszanie niewielkiej ilości warzyw do mielonki mięsno-kostnej, nawet codziennie, bardzo by pasowało, bo wtedy pies ma koopy takie normalne, zdrowe - i wszystko jest ok. Jak daję samo mięcho z kością to się robią sypkie, a jak podam oddzielne warzywa z podrobami, to po tym są luźnawe (zakładając, że je zje, bo ostatnio jakoś nie chce podrobów). Nie wymiotował już od bardzo, bardzo dawna - nawet nie pamiętam, kiedy. Generalnie nie ma z nim problemów trawiennych - jedynie takie, że okresowo wielu rzeczy nie chce jeść a innych nie chce jeść wcale.

Posted

[quote name='filodendron']Oj, to już nie wiem, jak z tymi warzywami wybrnąć. Sądziłam, że skoro są gotowe mieszanki mięsno-kostno-warzywne, to znaczy że tak można, ale widzę że większość daje jednak oddzielnie.
Mnie takie domieszanie niewielkiej ilości warzyw do mielonki mięsno-kostnej, nawet codziennie, bardzo by pasowało, bo wtedy pies ma koopy takie normalne, zdrowe - i wszystko jest ok. Jak daję samo mięcho z kością to się robią sypkie, a jak podam oddzielne warzywa z podrobami, to po tym są luźnawe (zakładając, że je zje, bo ostatnio jakoś nie chce podrobów). Nie wymiotował już od bardzo, bardzo dawna - nawet nie pamiętam, kiedy. Generalnie nie ma z nim problemów trawiennych - jedynie takie, że okresowo wielu rzeczy nie chce jeść a innych nie chce jeść wcale.[/QUOTE]

Kieruj się psem. :) Jeśli mieszkanka mięsa, kości i warzyw dobrze na niego działa, to spróbuj mu tak podawać. Ja nie podaję mu warzyw i owoców razem z kośćmi i mięsem, bo głównie podaję mu takie mięso i kości, że ciężko byłoby to zmieszać tak, by pies tknął warzywa. I pewnie z tego samego powodu większosc podaje wszystko osobno. Natomiast kupowałam kilka razy z Primexu indyka, wołowinę z kośćmi i warzywami i wszystko było ok, żadnych problemów.

Posted

Dzięki, Bonsai. Na razie tak właśnie robię - konkretnie dodaję warzywa, owoce z oliwą albo jajko do zmielonych w maszynce do mięsa korpusów kurzych. Teraz mogę jeszcze domieszać do tej baraniny z kością z Primexu. Oczywiście nie zawsze codziennie. Chwilowo ma fazę na szyje indycze - chrupie aż miło - a są takie tygodnie a nawet miesiące, że na mięso indyka w ogóle nawet się nie obejrzy. Za to nie chce podrobów - a miesiąc czy dwa temu wsuwał razem z warzywami. Zawsze tak z nim było - miał fazę na kości wieprzowe i wtedy nic innego nie chciał jeść. Nigdy nie chciał jajek i znienacka wyżebrał talerz z surowym jajem pozostalym z panierowania kotletów - i wylizał go do czysta. Dałam mu tych jajek więcej - najadł się - i znowu koniec, już jajka nie ruszy. Może on to sobie bilansuje w jeszcze jakimś dłuższym okresie czasowym ;)

Posted

najrozsądniej jest słuchać psa. On wie w końcu lepiej co chce jeść (całe szczęście, ze psy nie znają fastfoodów ;) ) To w końcu nic strasznego mieszać warzywa/owoce z mięchem czy gnatami czy podrobami. Co jest w żołądkach nieczyszczonych? Moze trochę bardziej strawione, ale jednak zielone

Posted

[quote name='panbazyl']całe szczęście, ze psy nie znają fastfoodów ;) ) [/QUOTE]

Yyyyyyy.....:roll:Moj pies czasem sie ze mna wybierze do McDonalda i zawsze wyzebrze kawaleczek cheesburgera. Normalnie jest niejadkiem, a to swinstwo normalnie kocha. Mam troche z nim problem wychowawczy, za bardzo kocha inne pieski. Normalne smakolyki moge sobie o kant stolu rozbic kiedy spotykamy innego psa, ale cheesburger... nie ma poza nim swiata :mad: Ale jestem rozsadna i dostaje moze raz w tygodniu kawalek wielkosci mojego paznokcia. Tak tylko na smak ;)

Posted

[IMG]http://i55.tinypic.com/2zp5imf.jpg[/IMG]
To jeden z moich psów - Panbazyl - zjada golonko cielęce Primexu.
To zdjęcie odnośnie wielkości i różnorodności produktów tej firmy. Dla małych psów pewnie będzie odpowiednie golonko z indyka extra.

Posted

Oznajmiam, że morfologia zrobiona i wyszła wzorcowa.
Cieszę się aż w górę skaczę :D

Te golonko z indyka też jakieś duże...
Przynajmniej dla moich za duże.
Dla małych do pogryzienia z primexu są też skrzydła kacze.

Posted

Odpowiem hurtowo :)
Monia, podaj mi swój mail to zrobię ci plan żywienia dla twoich psów w oparciu o Primex.

Na zdrowy rozum, psy w naturze nie robiły separacji w jedzeniu, jak dorwały ofiarę, najpierw na przystawkę szedł żołądek i podroby - w tym treść żołądka, czyli rośliny. Potem zjadał resztę - mięśnie, kości, skórę... Więc myślę że nie ma powodu podawać warzyw osobno.

W ofercie Primexu poza mielonymi produktami są też większe "kawałki", np, szyje z kurczaka, ze strusia, kolanka cielęce, golonko indycze, szyje z gęsi i kaczki, kacze skrzydła...

Posted

[quote name='sangoma']
W ofercie Primexu poza mielonymi produktami są też większe "kawałki", np, szyje z kurczaka, ze strusia, kolanka cielęce, golonko indycze, szyje z gęsi i kaczki, kacze skrzydła...[/QUOTE]

O, a gdzie można w takim razie pełną rozpiskę spojrzeć, bo oczywiście szyje strusie i golonka cielęce nie uszły mojej uwadze na Twojej stronie, ale reszty nie widzę - a pewnie można zamówić, tylko nie od ręki?

I drugie pytanie - czy kura, indyk w kawałkach z Primexu pochodzą z chowu ekologicznego?

Posted

[quote name='sangoma']
Na zdrowy rozum, psy w naturze nie robiły separacji w jedzeniu, jak dorwały ofiarę, najpierw na przystawkę szedł żołądek i podroby - w tym treść żołądka, czyli rośliny. [/QUOTE]
No, ale te rośliny to były z amylazą i celulazą ;) (i z "podrobem" czyli żołądkiem ;))
Ja się nie czepiam - tylko pamiętam, że kiedyś była mowa o tym łączeniu miesno-kościowej mieszanki z warzywami - ale jakoś nie mogę tego znaleźć...
Podłączam się do pytania Bonsai - czy kurki i indyki Primexu (i inne powszechnie dostępne mięsa) są z chowu ekologicznego? Czym różnią się od tych w sklepie mięsnym?

Posted

sorry ze zmieniam temat ale myśle ze to Was powinno zainteresować :-o

[url]http://www.grupy.otopr.pl/toksycznosc-substancji-stosowanych-do-zwalczania-pchel-imidaclopridfipronil-etc-,usn,5909372.html[/url]

dziś zakropiłam Tosce Fyprystem (skład fipronil). Nie pomyślałam i zrobiłam to w zamkniętym pomieszczeniu wieczorem. Teraz tak 2godz po siedze sobie na TV i czuje jakis nieprzyjemny posmak w jamie ustnej w wejściu do układu oddechowego. Wystraszyłam sie ze moze to bys od tego preparatu(?) jakies opary. Wpisalam w net fipronil zatrucie i wlasnie to co wkleilam wyskoczylo mi. Ale szok taka informacja ..:/ a ja nie wiem-mam nadzieje ze mi przejdzie i ze to nie od tego. Wietrze pokoj :(