Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Maszaberla napisał(a):
No wlasnie dopiero sie ucze, jakims cudem udalo mi sie nawet popisac i cos wkleic:razz:

Trzeba sie przyzwyczaić,że wątki przeskakują.Juz widzę,że moja odpowiedź będzie wyżej od Pani postu:shake::mad:
Jeszcze raz witamy mimo późnej pory,ale my tu tak siedzimy do rannych godzin,bo w dzień obowiązki mam i żon wzywają;),a że kobitki niezniszczalne są,to nawet w dzień zaglądamy...dogo wciąga:cool3:

• Replies 647
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

hmm, to ja nieśmiało zapytam - czy mam perłę umieścić z powrotem w dziale "do adopcji", bo zdążyłem ją godzinę temu przenieść do "już w nowym domu" i stąd moje zdziwienie...

Posted

No wlasnie zauwazylam ze tu watki jakos skacza...

Ja juz taka jestem, powkurzalam sie - Pani Renatka na pewno wie dlaczego;), napisalam co mysle a teraz sie gryze ze czasem za szybko cos powiem ale moze to ile lepiej, lubie gre w otwarte karty
Co do Perly to dla swietego spokoju poczekajmy do koncowki lutego - juz w koncu to beda 2 miesiace;)

Pani Emilko, wszystko rozumiem, jestescie swietne babki wszystkie i dzieki Wam tysiace zwierzat ma domy

Posted

Witam serdecznie. Cale nieporozumienie wyszlo z powodu terminu sterylizacji. I jak mowilam Panu Krzysztofowi, wszelkie opracowannia mowia jedno. Najwczesniej dwa miesiace po cieczce- to sprawa gospodarki hormonalnej w organizmie suki.

Mowilam Panu Krzysztofowi,ze zadzwonie na SGGW, na oddzial "rozrodu" czy jak to sie fachowo zwie i jeszcze dopytam.

Szukalm w necie tez, ponownie. I znalazlam jedno bardzo ciekawe wyjasnienie ale bede chcial to jeszcze w poniedzialek potwierdzic na uczelni.

Otoz, piszą tak:
THERIOS Klinika Weterynaryjna

Ważny jest jeszcze moment, w którym wykonujemy zabieg. Najlepszym momentem jest okres spokoju płciowego, czyli 1 miesiąc przed cieczką lub 3 miesiące po jej zakończeniu. Chodzi o to, aby zabieg nie spowodował wyrzutu prolaktyny i nie wywołał laktacji. W takiej sytuacji, mimo sterylizacji, u suki może pojawiać się laktomania. U suk występuje jeszcze jeden "bezpieczny" moment sterylizacji. Otóż do 14 dnia po zakończeniu cieczki progesteron jest prolaktynoniezależny i w związku z tym 10-14 dnia po zakończeniu cieczki można wykonać sterylizację bez żadnych negatywnych dla zdrowia suki konsekwencji, nawet, jeżeli w czasie cieczki doszło do kontaktu z psem. Więcej na temat cyklu płciowego u suk przeczytać można TUTAJ

Jesli uda sie aby weci w Sochaczewie zrobili ten zabieg pomiedzy 7 a 11 stycznia(tak wyliczylysmy teraz) to b. dobrze. Mam nadziej,ze SGGW potwierdzi a lekrze w tych dniach zrobią zabieg Perelce.

Posted

A to faktycznie ciekawe - no ale jesli lekarz potwierdzi, ze juz po 14 dniach mozna zrobic zabieg...
To nie chodzi o to, ze spieszymi sie jak idioci, chodzi oczywiscie o zdrowie psa ale tez o jednomyslnosc - jesli ustalamy jakas date, to niech tak zostanie

Zabieg moze byc teraz (po 7 stycznia), moze byc nawet w koncowce lutego - byleby nie zaszkodzilo to psu
Pani Rajska (wet z Gorczewskiej) zaznaczyla, ze profilaktycznie i tak podaje psu Galastop, nawet po sterylizacji wykonanej duzo pozniej po cieczce (1,5 mies)
Nie bede sie wymadrzac, zdaje sie na Pania - czekamy na info w takim razie

Posted

[quote name='osho']hmm, to ja nieśmiało zapytam - czy mam perłę umieścić z powrotem w dziale "do adopcji", bo zdążyłem ją godzinę temu przenieść do "już w nowym domu" i stąd moje zdziwienie...

"Juz w nowym domu" oczywiscie..

Posted

Maszaberla napisał(a):
No wlasnie zauwazylam ze tu watki jakos skacza...

Ja juz taka jestem, powkurzalam sie - Pani Renatka na pewno wie dlaczego;), napisalam co mysle a teraz sie gryze ze czasem za szybko cos powiem ale moze to ile lepiej, lubie gre w otwarte karty
Co do Perly to dla swietego spokoju poczekajmy do koncowki lutego - juz w koncu to beda 2 miesiace;)

Pani Emilko, wszystko rozumiem, jestescie swietne babki wszystkie i dzieki Wam tysiace zwierzat ma domy

Pani Agnieszko, te sunie sa dla nas bezcenne, sa jak nasze osobiste psiaki. Nie mamy ich bo my gromadke swoich zwierzat.

Napewno Pani poczyta watek krezlowski, jest relacja zdjeciowa z krezela i Maciejowic na stronie fundacji Emir, na nszej stronie jest przekierowanie do Emir.

To bylo najgorsze miejsce jakie w zyciu widzialam, i te.biedne, zrezygnowane psy, ktore juz stracily wiare. Tak autentycznie, bylo to widac, ze nie iwrrzyly juz ze im ktos pomoze.
A bylo tam w sumie 211 psow czekajacych na pomoc, wielkosc nieszczescia "zwalil z nog" najtwardszych.

Mialysmy zbarac wtedy tylko jedna Fele, bo wygladala najgorzej z najgorszych ale...Tosia siedzial w kaciku bezruchu a Perla w akcie desperacji 'zabierz mnie'Emilce wskoczyla na rece.

Renata wiedziala,ze jedziemy z jedna sunia a my wizolysmy trzy i nie wiedzialysmy, jak mamy jej to powiedziec. :-(:oops:
Kochana Renatka slowa nie powiedziala, trzy przyjela.
Jechalysmy prosto do weta aby sunie zobaczyl i "zabral sie za nie".
Z "pozal sie" Boze Feli(ja myslalam, ze ona ma dni policzone) zrobila sie piekna sunia, z Tosi, "ktora byla obok, zalekniona, zyla w swoim swiecie" fajna panienka a Perla rezolutna, zaradna, taka jest jak jest, bardziej wierząca w ludzi.
Sa nam bardzo bliskie i bardzo wazne dla nas, tak jak wszystkie krezlowskie psy.

Posted

ARKA napisał(a):
Ano wlasnie..Widzi Pani, "wet tez czlowiek" i jak w kazdym zawodzie jest roznie.

Po co podaje ten preparat? Bo wlasnie dobrze wie jakie moga byc konskwencje nie trzymania sie terminow zalecanych, ze wzgledow hormonalnych, dla dobra suki.

A jak powie pacjentowi-niech pan przyjdzie z suka za dwa mesiace to pacjent niecierpliwy zacznie kombinowac i zawsze znajdzie takiego weta co powie "ciacham"-pieniadze nie smierdzą.:shake:

Zupelnie jest inaczej z kotkami, to tez tlumaczylam Panu Krzysztofowi. Kotki mają zupelnie inny cykl rozrodczy.

Podaje ten preparat profilaktycznie, z tego co wiem to nie jest to lekarka, ktora "ciacha" byleby tylko zlapac okazje, takich lekarzy omijam szerokim lukiem

Posted

[quote name='Maszaberla']A to faktycznie ciekawe - no ale jesli lekarz potwierdzi, ze juz po 14 dniach mozna zrobic zabieg...
To nie chodzi o to, ze spieszymi sie jak idioci, chodzi oczywiscie o zdrowie psa ale tez o jednomyslnosc - jesli ustalamy jakas date, to niech tak zostanie

Zabieg moze byc teraz (po 7 stycznia), moze byc nawet w koncowce lutego - byleby nie zaszkodzilo to psu
Pani Rajska (wet z Gorczewskiej) zaznaczyla, ze profilaktycznie i tak podaje psu Galastop, nawet po sterylizacji wykonanej duzo pozniej po cieczce (1,5 mies)
Nie bede sie wymadrzac, zdaje sie na Pania - czekamy na info w takim razie
Ano wlasnie..Widzi Pani, "wet tez czlowiek" i jak w kazdym zawodzie jest roznie.

Po co podaje ten preparat? Bo wlasnie dobrze wie jakie moga byc konskwencje nie trzymania sie terminow zalecanych, ze wzgledow hormonalnych, dla dobra suki.

A jak powie pacjentowi-niech pan przyjdzie z suka za dwa mesiace to pacjent niecierpliwy zacznie kombinowac i zawsze znajdzie takiego weta co powie "ciacham"-pieniadze nie smierdzą.:shake:

Zupelnie jest inaczej z kotkami, to tez tlumaczylam Panu Krzysztofowi. Kotki mają zupelnie inny cykl rozrodczy.

I w tym opracowaniu, co zacytowalam, to oni pisza pomiedzy 1o a 14 dniem,czyli tylko piec dni mozna wykorzystac na zabieg a potem to juz po dwoch miesiac po cieczce(oni nawet pisza trzy) Czlowiek cale zycie sie uczy, nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo;)

Posted

ARKA napisał(a):
Pani Agnieszko, te sunie sa dla nas bezcenne, sa jak nasze osobiste psiaki. Nie mamy ich bo my gromadke swoich zwierzat.

Napewno Pani poczyta watek krezlowski, jest relacja zdjeciowa z krezela i Maciejowic na stronie fundacji Emir, na nszej stronie jest przekierowanie do Emir.

To bylo najgorsze miejsce jakie w zyciu widzialam, i te.biedne, zrezygnowane psy, ktore juz stracily wiare. Tak autentycznie, bylo to widac, ze nie iwrrzyly juz ze im ktos pomoze.
A bylo tam w sumie 211 psow czekajacych na pomoc, wielkosc nieszczescia "zwalil z nog" najtwardszych.

Mialysmy zbarac wtedy tylko jedna Fele, bo wygladala najgorzej z najgorszych ale...Tosia siedzial w kaciku bezruchu a Perla w akcie desperacji 'zabierz mnie'Emilce wskoczyla na rece.

Renata wiedziala,ze jedziemy z jedna sunia a my wizolysmy trzy i nie wiedzialysmy, jak mamy jej to powiedziec. :-(:oops:
Kochana Renatka slowa nie powiedziala, trzy przyjela.
Jechalysmy prosto do weta aby sunie zobaczyl i "zabral sie za nie".
Z "pozal sie" Boze Feli(ja myslalam, ze ona ma dni policzone) zrobila sie piekna sunia, z Tosi, "ktora byla obok, zalekniona, zyla w swoim swiecie" fajna panienka a Perla rezolutna, zaradna, taka jest jak jest, bardziej wierząca w ludzi.
Sa nam bardzo bliskie i bardzo wazne dla nas, tak jak wszystkie krezlowskie psy.

Ja nie mam odwagi ogladac do konca wszystkich stron, w ub. tygodniu bylam na Paluchu, nie dalam rady wejsc dalej niz do glownego wejscia.... Zreszta juz raz zaliczylam to miejsce wiele lat temu ehhh...

3 panienki u p. Renatki - przeciez to nie sa psy z takich warunkow, to sa damy, nie wspominajac o Tosi, ktora wyrywala mi jedzenie z reki;) Jestem pelna podziwu
Tylko miec dom z ogrodem i zabrac cale towarzystwo

Posted

[quote name='Maszaberla']Podaje ten preparat profilaktycznie, z tego co wiem to nie jest to lekarka, ktora "ciacha" byleby tylko zlapac okazje, takich lekarzy omijam szerokim lukiem
No profilaktycznie...ale po co suczke faszerowac chemią,jak można sterylke przeprowadzić według bezpiecznych terminów:roll:

Posted

Renata5 napisał(a):
No profilaktycznie...ale po co suczke faszerowac chemią,jak można sterylke przeprowadzić według bezpiecznych terminów:roll:

Tez tak uwazam
Zreszta zycie jest za krotkie zeby dodatkowo je komplikowac
Nic to, lece spac, ciasto pyszne, juz nie ma po nim sladu, dziekujemy:loveu:

Posted

Maszaberla napisał(a):
Tez tak uwazam
Zreszta zycie jest za krotkie zeby dodatkowo je komplikowac
Nic to, lece spac, ciasto pyszne, juz nie ma po nim sladu, dziekujemy:loveu:

Dobranoc...zapraszamy do odwiedzin na wątku:cool3:

Posted

No, a czemu Perełka nie może być ciachnięta w nowym domu?;)

A co do obżarstwa, moja suka łakomczuchem nie jest, ale jak jemy przy stole, ze stołu zawsze lepsze niz z miski, zawsze od 2,5 roku siada obok nas robi maślane oczka i się ślini- z całym szacunkiem, ale mnie to przestało ruszać, ma w misce to ma jeść z miski i nie żebym była jakąś oziębłą kretynka, nie ona dostaje to co ma w misce i dostaje smakołyki jak ja szkolę- wystarczy, nie będzie mi tutaj żebrać:evil_lol:- mimo iż je wartościowe rzeczy jest chuda, myślałam, że za chuda bo czuć jej z lekka żebra- ale ona uprawiała sporty, dla niej spacer kilku km to pestka, a przy chorym sercu otyłość może zabić.

Otyłość to choroba, a tym bardziej jak sie ma labradora, ja mam mixa BC- pies bez dna, ale oprócz swoich posiłkow nic nie dostaje, ma dużo ruchu i i tak jest gruby...:roll:

Renatko ja myslę, ze ona powinna jeść o stałych porach (Felka).
To dla jej dobra.;)
Pamiętaj, że po sterylce będzie jeszcze trudniej...:shake:

Posted

Dostałam odpowiedź od allegro

Dziękuję za kontakt.

Uprzejmie informuję, iż z dostępnych mi danych systemowych wynika, że z opcji "Wyróżnienie" skorzystała Pani prawidłowo.

Korzystanie z tej opcji, to doskonały sposób na promocję oraz wyszczególnienie swojej aukcji.

Dzięki tej opcji, w poszczególnych kategoriach wyróżnione aukcje znajdują się na pierwszych stronach.

Pragnę również poinformować, iż podane przez Panią aukcje wyświetlają się prawidłowo w naszym Serwisie.

Aukcja numer "Benny marzy o czułym dotyku (numer 516590648 )" wyświetla się w kategorii: Allegro > Dom i Ogród > Zwierzęta > Żywe zwierzęta > Psy i w chwili obecnej wyświetla się na czwartej stronie w tej kategorii.

Może Pani to sprawdzić w następującym odnośniku:

Psy - Aukcje internetowe Allegro

Mam nadzieję, że udało mi się Pani pomóc.

Serdecznie pozdrawiam i życzę, aby wystawione aukcje zakończyły pomyślnie,

Posted

Może o to chodzi- ja tak mam na alegratce przynajmniej, że Ci co maja psy na 1,2 i 3 stronie wyróżnili w terminie późniejszym od Ciebie, czyli maja psy na wyższym miejscu niż Ty;), a ci najwyżej mają lepsze wyróżnienie.
??

Posted

Rybka może i o to w tym chodzi.
Nabijanie kasy i tyle !!!!
Płacisz 12zł ale nic z tego nie ma bo ktoś tam zapłacił ble ble
Myślę, że na allegro po prostu lepiej wyróżniać kolorem żółtym. Nie będą może jako pierwsze (zresztą teraz też nie są) a będą się świecić na żółto