Jump to content
Dogomania

Psy i nie tylko w "Mam Talent" - TVN sobota godz. 20.35

Recommended Posts

• Replies 848
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Atkaaaa napisał(a):
Troche tego talentu też potrzeba. Są osoby które nawet zwykłego "siad" psa nie potrafią nauczyc

ale do tego nie potrzeba żadnego talentu. Wystarczy chcieć i wiedzieć jak i w kilkanaśmie minut mamy siadajacego psa;) tak samo z innymi komendami. Dużo czasu+cierpliwość+teoria da efekt, a talentu do tego wcale nie potrzeba. Tak samo jak wiele ludzi przyjętych do programu wcale nie ma żadnego talentu, tylko po prostu zdobyte ciężką pracą zdolności. A z talentem się człowiek rodzi, a nie sobie go produkuje przez pół życia. Inna sprawa to odkrycie tego talentu i odpowiednie udoskonalenie;)

Posted

Mi się wydaje, ze trochę źle interpretujecie ten program.
Oczywiste jest, że 5 latek który dostanie pierwszy raz farby w łapy, nie namaluje Matejki "Bitwy pod Grunwaldem"...
Gdyby szukali talentu, takiego od urodzenia, bez żadnych ćwiczeń itd, po prostu ma tak od urodzenia, to może ze 2 osoby by się z całej polski zjechały?
Tak jak ktoś pisał, to chodzi o show, a nie o odkrycie kolejnego Matejki;)

Bbeta Znam, nie jedną osobę której zaproponowałam kliker i opisałam zasady używania, a jednak za każdym razem klikała po wykonanej czynności, co się mija z celem, lub używała klikera jako coś zwracającego psa uwagę. Sporo osób też twierdzi, że ich pies się do tego nie nadaje i byli to właściciele "podatnych" na szkolenie ras. Do niektórych po prostu nie dociera, jak używać klikera i tak naprawdę do czego to służy, a kliker to chyba podstawa?

Posted

BBeta napisał(a):
Nie każdy potrafi, bo nie każdemu się chce? Mi się nie chce, bo mnie to NIE INTERESUJE, a nie dlatego, że nie mam talentu czy odpowiedniego podejścia :roll:

Nie kazdy potrafi i nie kazdemu sie chce !
no wlasnie , Ciebie nie isteresuje ..
Agnieszke interesowalo , potrafila i chcialo jej sie i dopiela swego ;) , i jakis tam talent ma :p .

Posted

Bonni napisał(a):
Do niektórych po prostu nie dociera, jak używać klikera i tak naprawdę do czego to służy, a kliker to chyba podstawa?

ale nie można powiedzieć, że Ci, do których dociera, mają talent;) bo się okaże, że 1/3 ludzi jest utalentowana:evil_lol: Talentem by było, gdyby ktoś sam odkrył własności klikera i w ciągu tygodnia nauczył psa niesamowitych sztuczek o których nikt nawet nie śnił.:evil_lol: oczywiście to przesada;)

Posted

BBeta napisał(a):
To samo co dziewczyna z tańczącym psem...

No właśnie! Więc wg. Twojego toku rozumowania ten program w ogóle nie powinien się zacząc... lub tak jak już ktoś inny zasugerował pod inną nazwą. Przede wszystkim chodzi tu o show i o cały efekt, tak żeby ludiom się podobało

Posted

"Nie każdy potrafi, bo nie każdemu się chce? Mi się nie chce, bo mnie to NIE INTERESUJE, a nie dlatego, że nie mam talentu czy odpowiedniego podejścia "

Jest takie genialne przysłowie:
Wszystko jest bardzo proste, dopóki tego nie spróbujesz.
:evil_lol:

Jak ulał tu pasuje... :lol: :lol: :lol:

Posted

[quote name='Berek']Jest takie genialne przysłowie:

Jak udał tu pasuje... :lol: :lol: :lol:

ale nikt nigdy nie mówił, że będzie łatwo;) więc ciezką pracą 25h.dobę można wiele osiągnąć, nawet najtrudniejsze rzeczy. Ale trzeba CHCIEĆ

Posted

[quote name='Pusiakowa']Nie kazdy potrafi i nie kazdemu sie chce !
no wlasnie , Ciebie nie isteresuje ..
Agnieszke interesowalo , potrafila i chcialo jej sie i dopiela swego ;) , i jakis tam talent ma :p .
Jaki talent? Nawet nie potrafisz tego zinterpretować :roll: A czy dopięła swego? Cóż... Widziałam ludzi, którzy jednak mimo wszystko robią to zdecydowanie lepiej

[quote name='Berek']Jest takie genialne przysłowie:

Jak ulał tu pasuje... :lol: :lol: :lol:
Gdzie napisałam, że to jest proste? Napisałam, że to wymaga PRACY, a nie talentu

Posted

Głównie chodziło mi o to, że nie wszyscy do wszystkiego się nadają, a nie, że ten kto pojmie coś takiego jak kliker ma talent ;)

Zależy o jakich mówimy sztuczkach i w jakim tępie były one uczone.
Siad, waruj, jakiś obrocik, łapa, poproś ukłon, to wszystko wyłapiesz smakami, ale np: otworzenie szuflady-wyjęcie telefonu-zamknięcie szuflady i przyniesienie mi go. Bez klikera ja bym była bez szans.

Posted

Dziewczyna postarała się, zajęła się psem,pokazała co z psem mozna zrobic, że i pies i przewodnik mają z tego niezla zabawe, i ile można dokonac i czego nauczuc. Pokazuje ludziom, że pies nie jest od tego żeby go na łańcuchu trzymac tylko można z nim coś ciekawego robic. A tutaj na forum dogomani pełno słów krytyki. Czyli taniec z psem to nie talent, ale taniec i np. sztuczki akrobatyczne też nie. Więc z tych wszystkich NABYTYCH umiejętności Aga iTai pokazali sięz dobrej strony i mają szanse

Posted

BBeta napisał(a):
Jaki talent? Nawet nie potrafisz tego zinterpretować :roll: A czy dopięła swego? Cóż... Widziałam ludzi, którzy jednak mimo wszystko robią to zdecydowanie lepiej

ale ja nie powiedzialam ze ona robi to najlepiej ;) .
Ale nie robi tego najgorzej :p
a dlaczego twierdzisz ze ona nie ma tego talentu?

Posted

Dobrze, IMHO, do nauczenia psa tylu sztuczek potrzebne są umiejętności. Potrzebny jest refleks, odpowiednie podejście do psa, pomysł, cierpliwość i nie wiem co tam jeszcze ale COŚ na pewno.
Czy nazwiemy to talentem czy też nie.
Jakby tak każdy mógł to wszystkie osiedlowe pieski byłyby cudowne , odwoływalne i wyszkolone.
Znam ludzi którzy próbują, starają się, niby coś z psem robią ale brakuje im tego czegoś i albo są olewani przez swoje pieski albo niczego nie są w stanie ich nauczyć.

Zgadzam się z Berek...
Spróbujcie.
Zobaczymy czy wystarczy tylko ciężka praca :p

Bonni. Zasadniczo wszystkiego da się nauczyć bez klikera.
Ale nieporównywalnie WOLNIEJ. :eviltong:

Posted

Bzikowa napisał(a):
Dobrze, IMHO, do nauczenia psa tylu sztuczek potrzebne są umiejętności. Potrzebny jest refleks, odpowiednie podejście do psa, pomysł, cierpliwość i nie wiem co tam jeszcze ale COŚ na pewno.
Czy nazwiemy to talentem czy też nie.
Jakby tak każdy mógł to wszystkie osiedlowe pieski byłyby cudowne , odwoływalne i wyszkolone.
Znam ludzi którzy próbują, starają się, niby coś z psem robią ale brakuje im tego czegoś i albo są olewani przez swoje pieski albo niczego nie są w stanie ich nauczyć.

Zgadzam się.
Po za tym, w sumie z talentem nie można się urodzić. Można jedynie mieć predyspozycje do czegoś ;)

Posted

Bzikowa napisał(a):

[..] Bonni. Zasadniczo wszystkiego da się nauczyć bez klikera.

Tylko czy by nam życia starczyło? :cool3:
Nie wiem, ale ja sobie niektórych rzeczy nie wyobrażam bez klikera nauczyć.
Trzeba też wziać pod uwagę, że Tai jest młodym psem.

Posted

[quote name='Bzikowa']Spróbujcie.
Zobaczymy czy wystarczy tylko ciężka praca :p
Ne pewno spróbuje, bo moje psy nigdy w życiu nie były szkolone i nie znają nawet podstawowych komend...

:diabloti:

EOT

Posted

Alaa napisał(a):
A ja uwazam ze zwierzeta w takim programie nie powiny wystepowac. Ze bordery maja talent to wszyscy, ktorzy maja o tym wiedziec- wiedza.
A reszta bedzie teraz kupowala, zeby samemu sprobowac:angryy:
.

To ja moze dodam, ze chyba okolo 13-stu lat temu zobaczylam border collie na zawodach agility w TV Polonia. Oczywiscie biegl super szybko a na koniec wskoczyl przewodniczce na rece. Zrobilam wielkie oczy i stwierdzilam JA TEZ TAK CHCE! Dwa lata jeczalam o psa, wreszcie go dostalam, sprobowalam i...praca z psem stała się moją największą pasją...

Mam nadzieje, ze niejedna osoba dozna takiego olśnienia oglądając Agnieszkę z Tai'em! :smile:

Posted

"Ne pewno spróbuje, bo moje psy nigdy w życiu nie były szkolone i nie znają nawet podstawowych komend... "

Hm, należaloby zrobić z nimi program freestyle, i wystapić w analogicznych warunkach (np. na festynie pełnym ludzi, z hałasem, rozproszeniami).

Bardzo dużo ludzi robi z psami program posłuszeństwa, czy to PT, czy obi. W domu...
Na zawodach występuje niewielu. A jeszcze mniej pokazuje dobre występy. ;)
Doprawdy, jest jeszcze subtelna róznica między robieniem czegoś na domowe potrzeby - a robieniem czegoś - nazwijmy to - prefesjonalnie.

I do tego ostatniego niewątpliwie talent jest wskazany. Cięzka praca też - ale są ludzie ktorzy na przykład nie będą nigdy dobrymi zawodnikami na PSICH zawodach - i takich, ktorzy mają ewidentnie wrodzone "coś" - ów talent własnie - ktory im zdecydowanie pomaga. :lol:

Posted

Berek napisał(a):
Bardzo dużo ludzi robi z psami program posłuszeństwa, czy to PT, czy obi. W domu...
Na zawodach występuje niewielu. A jeszcze mniej pokazuje dobre występy. ;)
Doprawdy, jest jeszcze subtelna róznica między robieniem czegoś na domowe potrzeby - a robieniem czegoś - nazwijmy to - prefesjonalnie.

I do tego ostatniego niewątpliwie talent jest wskazany. Cięzka praca też - ale są ludzie ktorzy na przykład nie będą nigdy dobrymi zawodnikami na PSICH zawodach - i takich, ktorzy mają ewidentnie wrodzone "coś" - ów talent własnie - ktory im zdecydowanie pomaga. :lol:

Nareszcie jakiś konkretny i sensowny post

:klacz:

Posted

Zalezy tez co rozumiemy pod pojęciem talent. Dla mnie talent jest bezpośrdnio związany ze sztuką, nauką, sportem. "talenty" prezentowane w owym programie to dla mnie czyste show, takie talenciki, śmieszne sztuczki, popisy. rzeczy orginalne i wypracowane. Oczywiście pomijając osoby, które śpiewały czy zwiazane ze sportem jak dziewczynka guma mająca tak "wyginalne: stawy, że musiała się z tym urodzic.
Np ja mam talent "genetycznie". Jest nim malarstwo, rysunek. Po stronie mojej mamy w rodzinie było kilku znanych, świetnych malarzy. ja w podstawówce byłam genialnym dzieckiem- plastykiem. każdy się mna zachwycał i mówił, ze zostane wielkim malarzem. Pielęgnowałam ten talent w gimnazjum, aż pod jego koniec odkryłam inny, uważam, ze większy i dla mnie osobiście duzo wazniejszy i bardziej wartościowy, pasję. teraz wiem juz na pewno, że malarstow to nie jest to co chcę robic w zyciu, ale mam talent. I co z tego skoro osoby, które go nie mają a od lat chodzą na kursy rysunku, sa teraz duzo lepsze ode mnie. tylko nie maja tego czegoś, a i mój talent niepielęgnowany przez lata przycichł i gdzies sobie siedzi. I gdybym teraz zaczęła maloac juz pewnie nigdy nie była bym tak dobra jak kiedys.
tyle o praktyce:D

Co do skzolenia psów i zdolności jakie trzeba posiadac w tym kierunku. Zdolności, a nie talent w mojej opinii.

Spotkalam kiedys panią, która przygladala się mojej pracy z psem, chyba obi. w parku. Zaczęłysmy rzmawiac. Pani ma wielkiego samca Onka z rodowodem, ktorego wziela od rodziny chcacej się go pozbyc, bo nie dawali sobie z nim rady. Ona tez sobie nie daje. opowiadała mi o swoich probelmach z nim. Ja radziłam, tzn mowiłam co ja bym zorbiła. A ona za kazdym razem mówiła, że to wie. Okazało się, że przeczytała chyba wszystkie książki o psach, które wyszły w języku polskim, przy czym ja przeczytałam dwie. Pani wiedziała o wszystkim co z psem trzeba robic, była nawet na skzoleniach. Ale po porstu nie umie wcielic tego w zycie. Nie ma tego czegos, co maja ci, ktorym udaje się zstworzyc z psem więź. Ja kochałam psy odkąd byłam malutka, miałam psa od dziecka. Ale jak dorosłam, miałam swojego i tylko swojego psa, zaczęłam z nim pracowac, wszystko wyszło. To, ze potrafię stworzyc z psem więź i go rozumiem, wiem jak wcielic teorie w zycie. Wychodzi to ze mnie naturalnie, przynjanj teraz.

Zgodze się z Berkiem, ze wszystko jest łatwe dopoki nie zacznie sie praktyki.:evil_lol:I madrzy sa Ci, którzy nie satnęli z psem w takich warunkach jak AGniszka z Taiem.
I z tym, ze bc mozna bardzo łatwo zepsuc:evil_lol:

Posted

Bzikowa napisał(a):

Bonni. Zasadniczo wszystkiego da się nauczyć bez klikera.

hihi to że nie mamy pudełeczka z blaszką, nie znaczy że nie damy rady nauczyć wielu nawet złożonych sztuczek:diabloti: z klikerem jest po prostu łatwiej, choć słownie też się da - choć ja chyba za dużo gadam i czasem mam problem z wyartykułowaniem odpowiedniego dźwięku, lub zapominam jaką komendę miałam na sztuczkę/słowo-klik:evil_lol: