Agucha Posted October 9, 2010 Posted October 9, 2010 Kurde... sytuacja nieciekawa... wciąż myślę jak to załatwić. Bonsai - powiedz mi proszę jak najwięcej o zachowaniu psa... rozważę ten tymczasowy tymczas... Miałabyś możliwość przywiezienia go do Rybnika? Quote
bonsai_88 Posted October 9, 2010 Author Posted October 9, 2010 Agucha odpisałam ci w wątku shi-tzu. Puchu dziękuję bardzo za wklejenie zdjęcia, ja nie umiem znaleźć kabelka od telefonu, więc nie mam jak samej zrzucić :(. Luzia witam :). Psiak albo się błąkał dłuższy czas, albo był trzymany w ogrodzie [już zdążyłam zauważyć, że ludzie lubią tutaj trzymać yorki shi-tzu 24 h na dobę w ogródkach - psiaki są w większości bardzo zaniedbane :(]. Brzydalek znalazł sobie miejsce do spania... pod łóżkiem :D. Oj, chyba będzie wojna z Rembrandtem, który też lubi tam sypiać ;). Birma za to jest szczęśliwa, że dzisiaj nie wylądowała na noc w łazience - Brzydal przestał ją molestować po tym jak się wkurzyła porządnie. Quote
Kosmaty Gałganek Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 [quote name='bonsai_88'] Psiak albo się błąkał dłuższy czas, albo był trzymany w ogrodzie [już zdążyłam zauważyć, że ludzie lubią tutaj trzymać yorki shi-tzu 24 h na dobę w ogródkach - psiaki są w większości bardzo zaniedbane :(]. [FONT=Comic Sans MS]Niech je w zimie też w tych ogródkach trzymają :shake:[/FONT] [FONT=Comic Sans MS]No ale ludzie jak to ludzie ... kiedyś mnie jeden idiota pytał, gdzie trzymam swoje, bo jak to stwierdził ... takie powinno się trzymać najwyżej w piwnicy[/FONT] :angryy: Quote
bonsai_88 Posted October 10, 2010 Author Posted October 10, 2010 Ania ja te psy widuję w ogródkach ok. północy, jak wszystkie światła są już pogaszone, a na dworze jest zimno [wychodzę wtedy w kurtce zimowej, bardzo grubej], więc na zimę też raczej siedzą w ogródkach :(. Shi-tzu to jeszcze pół biedy [patrząc na Brzydalka to ma on naprawdę gęstą, chroniącą przed zimnem sierść - w domu jest mu autentycznie gorąco], ale yorków z ich sierścią mi już bardzo żal :(. Quote
Agucha Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 [quote name='bonsai_88'] [patrząc na Brzydalka to ma on naprawdę gęstą, chroniącą przed zimnem sierść - w domu jest mu autentycznie gorąco], ale yorków z ich sierścią mi już bardzo żal :(.[/QUOTE] Bez przesady ;) Shih-tzu ma gęsty podszerstek, ale ruszają go jedynie duże upały i to ze względu na płąski pyszczek a nie na włos ;) Shih'tzaków nie należy nawet na lato zbyt krótko obcinać, bo słońce może poparzyć ich delikatną skórkę. Włos tworzy idealną izolację i od zimna i od nadmiernego gorąca :) Yorki zaś nie mają podszerstka i w chłodne dni a już na pewno w zimie MUSZĄ nosić kubraczki... bo mają bardzo delikatne np. nerki... Ludzie to bezmózgi i zapewne jeszcze niejednokrotnie to powtórzę...:angryy: Quote
bonsai_88 Posted October 10, 2010 Author Posted October 10, 2010 Agucha właśnie o to mi chodziło - Brzydal wygląda, jakby najlepiej mu było w jakiejś zaspie śnieżnej ;). Chociaż nie, poprawka.. w yej chwili najlepiej by mu było, jakby TZ oddał mu całe śniadanie ;). Quote
Agucha Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Mój tatek również woła "Brzydal" na moją shitkę :lol: Quote
Luzia Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 U mnie jakiś czas był na DT mix shih tzu, ale z tego co zauważyłam to nie przepadał za zimnem (znalazłam go pod koniec grudnia). Jak na spacerek to tylko siku, kupka i do domu. W lecie dawał się wyciągnąć gdzieś dalej ale z takim fochem że szok. Quote
bonsai_88 Posted October 10, 2010 Author Posted October 10, 2010 Kurczę, potrzebny jest ktoś, kto mógłby przewieźć Brzydalka ode mnie do Rybnika... Brzydalek jest mniej-więcej czysty [wykąpałam go, ale nie ruszałam główki, ani nie udało mi się porządnie wyprać podwozia]. TZ bez przerwy chodzi i się dopytuje do kiedy Brzydalek będzie u nas, więc transport możliwie szybki. Mogłabym sama psiaka przewieźć, ale niestety nie mam na paliwo :(... Quote
zaba14 Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Mieszkając w Polsce na osiedlu to takie psiaki widywałam tylko zadbane, czyściutkie , obcięte .. mówię o psach takich jak yorki, shit tzu, westie .. a teraz gdy mieszkam w IRL to już nie dziwią mnie westie które zamiast śnieżno białe, są prawie czarne :o zarośnięte jak mopy.. bo śpią głównie na dworze :o masakra.. a moja to by pod kołdrą tylko spała :D trzymam kciuki za transport! Quote
bonsai_88 Posted October 10, 2010 Author Posted October 10, 2010 Żaba ja nie twierdzę, że psów nie można trzymać na podwórku, ani że wszystkie psy mają chodzić tylko i wyłącznie czyste i pachnące, ale za to wszystkie mają być szczęśliwe. Shi-tzu na pewno nie będzie szczęśliwy, jeśli jest jednym, wielkim, chodzącym kołtunem... York nie będzie szczęśliwy, jeśli będzie marzł.... Quote
bonsai_88 Posted October 11, 2010 Author Posted October 11, 2010 Informacje z Placu Boju [bo to ostatnio przypomina moje mieszkanie] - TZ nie wspomina, że Brzydal miał dzisiaj pojechać i ogólnie wygląda na zrezygnowanego... jedynie co to się lekko przyczepił jak musiał skakać nad małym, że księciunio mógłby się przynajmniej posunąć trochę ;). Po za tym Birma pooowoooli pozwala się z sobą bawić - jak bawimy się całą trójką to nie ma najmniejszego problemu, jak bawią się sami to jest różnie. Z drugiej strony - lepiej różnie, niż 100% polerowanie podłogi. Po za tym Brzydalek czuje się dobrze, bardzo poprawił mu się stan ropiejących oczek. Przedwczoraj doprowadziłam mu do jako-takiego stanu grzywkę [bardzo oczka podrażniała], a dzisiaj NA oczkach śladu ropy nie ma [pod oczkami, na sierści jest - nie daje sobie wyczyścić]. Powoli też pozbywamy się filców, trwa to upiornie długo, ale udaje się bez wycinania :). EDIT: Ok, TZ w końcu przyznał, że dostrzega Brzydalka [Brzydalek postanowił podlać jego ukochaną, papierową lampę]. Teraz mówi, że mały ma zniknąć do końca tygodnia... Po za tym podczas jedzenia podstępnie wyczesuję ogon [tego jednego Brzydal nie chce dawać do rozczesania porządnego filcu]. Myślę, że za dzień-dwa poradzimy sobie z nim do końca :cool3:. Zostanie już tylko pół psa do rozczesania z filców - przód był w lepszym stanie, więc zajął mi "tylko" 2 dni :roll:. O podwozu na razie wolę nie myśleć i udawać, że problem nie istnieje :oops:. Quote
Agmarek Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Ech ludzie... dziwi mnie czasami ta nieodpowiedzialność wobec zwierząt :oops: Myślę że ktoś kto nie umie zająć się zwierzakiem nie powinien też mieć dzieci, bo powistaje jakiś czasami nawet błachy problem i pies "won" :-( Dobrze Bonsai że chociaż Ty nie przeszłaś koło psiaka obojętnie. Rozumiem że właściciel się nie znalazł? Quote
bonsai_88 Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Agmarek właściciel się nie znalazł, ale... jeśli psiak byłby z mojej okolicy, to próbowałabym go zatrzymać z wszystkich sił - zdjęcie nawet w jednej setnej nie oddaje, jak zaniedbany jest Brzydalek. Jego wygląd wskazuje, że ostatnio spędził on bardzo dużo czasu na dworze, bez jakiejkolwiek opieki jeśli chodzi o sierść/pysk, oczy. Spędził u mnie dopiero parę dni, a zmiana w jego wyglądzie już teraz jest niesamowita... Quote
Agucha Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Bonsai czy dostałaś moje wczorajsze 2 esy?? Quote
bonsai_88 Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Tak dostałam, ale nie miałam za co odpisać - dopiero dzisiaj odblokowali mi telefon. Ogólnie jak chcesz wiedzieć co tam u Brzydalka, to staram się tutaj pisać w miarę na bieżąco :). Quote
Agucha Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 [quote name='bonsai_88']Tak dostałam, ale nie miałam za co odpisać - dopiero dzisiaj odblokowali mi telefon. Ogólnie jak chcesz wiedzieć co tam u Brzydalka, to staram się tutaj pisać w miarę na bieżąco :).[/QUOTE] Tak, tak tylko że ja dopiero wieczorami mam dostęp do komputera a chciałam wiedzieć na co się nastawiać. Mówiłaś wczoraj, że prawdopodobnym jest że pojedzie do schronu. No więc jak sytuacja jego wygląda? Zostaje u Was jeszcze parę dni czy co? jak on się zachowuje jak zostaje sam? Quote
bonsai_88 Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Agucha nie mam zielonego pojęcia jak chłopak znosi samotność - ponieważ Smoku od tygodnia jest chory, to bez przerwy jest ktoś w domu. Myślę, że powinno być dobrze, jeśli tylko nie zostaje na 100% sam [np. zostanie z nim jakiś psiak]. Na razie TZ zgodził się na "do końca tygodnia". Inna sprawa, że od czwartku wieczorem do poniedziałku wieczorem mnie nie ma w Gliwicach... Acha, dodam też, że psiak nie załatwia się w domu - dzisiaj wystarczyły mu 2 spacerki na siku. Psy mnie dzisiaj nie lubią, ale sama się pochorowałam na jakąś podłą grypę i ciężko mi się rusza, a zwłaszcza utrzymuje ciągnącego potworka. Na smyczy maluch niestety nie umie chodzić, ale powoli zaczyna rozumieć co i jak - bardzo silnie ciągnie już tylko na początku spaceru, jak wracamy to idzie mniej-więcej bez ciągnięcia. Przy okazji - dogomaniak, który proponował przewóz jest z mojej okolicy i ogólnie będzie mógł malucha przewieźć, trzeba się z nim tylko dogadać w razie czego :). EDIT: A swoją drogą trzymajcie kciuki za ten tydzień - TZ właśnie się bawił z plaskatym i jedzą razem pasztet :cool3:... Ja wiem, że psy nie powinny takich rzeczy jeść, ale w tej chwili sytuacja jest dość ostrożna i delikatna - wolę nie niszczyć początku porozumienia się chłopaków. Nie, wcale nie mam niecnych planów, żeby mały u nas został :evil_lol:... Quote
Agmarek Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 [quote name='bonsai_88'] Spędził u mnie dopiero parę dni, a zmiana w jego wyglądzie już teraz jest niesamowita...[/QUOTE] No...w końcu trafił we właściwe ręce :razz: widzę że nawet spokojnie mu jeść nie dasz bo musisz się nad nim znęcać i szarpiesz psa za ogon :evil_lol: To rozumiem że sytuacja ma się rozwiązać do końca tygodnia? :razz: Quote
bonsai_88 Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Agmarek bo u mnie chłopak jest biedny, wyszarpany... za ogon podczas jedzenia [normalnie przy próbie rozczesania tego kołtuna próbuje mnie ugryźć], za brodę podczas zabawy [te ****** rzepy... inaczej nie mam szans ich usunąć]. No, w końcu oba potwory się wybawiły po domu [z powodu braku długiego spacerku szalały razem cały dzień]. Jedno poległo na podłodze, a drugie w swojej ukochanej klatce. I niech ktoś mi powie, że klatka dla psa to sadyzm - Birma ją uwielbia [Brzydal się nawet do niej zbliżyć nie może, bo młoda od razu się szczerzy]. Inna sprawa, że na ogół drzwiczki są wymontowane, zakładam je tylko jak ktoś przychodzi ;). Quote
Agmarek Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 [quote name='bonsai_88']Agmarek bo u mnie chłopak jest biedny, wyszarpany... za ogon podczas jedzenia[/QUOTE] Może by jakieś towarzystwo opieki nad zwierzętami zawiadomić że on taki maltretowany jest :roll: Przyjechaliby...wyczesali...:evil_lol: [quote name='bonsai_88'] [te ****** rzepy... inaczej nie mam szans ich usunąć][/QUOTE] Daj spokój z tymi rzepami. Ostatnio mój pies wylazł z krzaków cały zarzepiony :placz: na głowie miał taką zbitą kulę jakby mu co najmniej sarna kupsko zwaliła :placz: o brodzie i łapach nie wspomnę :shake: Quote
evel Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Rzepy to koszmar :shake: Czyli co, trzymać kciuki za TŻtowo-Brzydalowe relacje? :evil_lol: Quote
bonsai_88 Posted October 13, 2010 Author Posted October 13, 2010 Agmarek u Birmy rzepy to jeszcze pół biedy - nie dość, że młoda ma łysy pysk, to jest nauczona dawać łapy i czekać cierpliwie, żebym mogła rzepy usunąć. Za to Brzydalek praktycznie wszystko zgarnia pyskiem, wkurza się przy najmniejszej próbie dotknięcia rzepu, gryzie i w ogóle. Evl trzymać, trzymać ;)... Po za tym możecie trzymać kciuki, żebym wyzdrowiała za tydzień... dopadła mnie jakaś jelitówka i waga leci na łeb, na szyję. Jak tak dalej pójdzie to w ciągu tygodnia będę miała figurę modeli ;). Quote
Agucha Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 Czyli młody zostaje u Was? Przypominam, że wciąż szukam mu transportu na ten weekend... i funduszy na ten transport, dlatego proszę o konkrety... Quote
bonsai_88 Posted October 13, 2010 Author Posted October 13, 2010 Agucha przypominam, że od jutra wieczorem do poniedziałku [również wieczorem] mnie nie ma w Gliwicach. Transport do ciebie jest załatwiony, jeden dogomaniak go zaoferował... Czy mały będzie mógł zostać to nie umiem na razie określić - wszystko zależy od TZa, a z doświadczenia wolę go nie naciskać na siłę. Quote
Recommended Posts