Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O, to i darmowa siła robocza jest :diabloti:...

Groszek
chcemy kupić teren gdzieś w okolicy Krakowa [tak do 1-1,5 godziny samochodem, żebym miała lepsze dojazdy na studia :razz:]... tak strasznie daleko to to nie jest :cool3:. A owiec to nie będzie, tylko kozy... to prawie takie same, też możesz paść :diabloti:

Z dietą norweską to ja chętnie, gorzej z moim brzuchem :placz:. Niestety bardzo źle znoszę kupne jajka, a na ekologiczne to mnie nie stać w dużych ilościach :shake:. Ale z 2 strony to właśnie dlatego zaczęłam coś kombinować z własnym gospodarstwem :evil_lol:.

Maks rozumiem, że mam już kolejnego klienta :evil_lol:.

To was ucieszę, że masło, ser i... wędliny też może będę mieć :diabloti:.

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='bonsai_88']O, to i darmowa siła robocza jest :diabloti:...

Groszek chcemy kupić teren gdzieś w okolicy Krakowa [tak do 1-1,5 godziny samochodem, żebym miała lepsze dojazdy na studia :razz:]... tak strasznie daleko to to nie jest :cool3:. A owiec to nie będzie, tylko kozy... to prawie takie same, też możesz paść :diabloti:

Z dietą norweską to ja chętnie, gorzej z moim brzuchem :placz:. Niestety bardzo źle znoszę kupne jajka, a na ekologiczne to mnie nie stać w dużych ilościach :shake:. Ale z 2 strony to właśnie dlatego zaczęłam coś kombinować z własnym gospodarstwem :evil_lol:.

Maks rozumiem, że mam już kolejnego klienta :evil_lol:.

To was ucieszę, że masło, ser i... wędliny też może będę mieć :diabloti:.

no niech będą już te kozy, ale trzeba je doić i umieć zrobić kozi ser...bo dobry jest i okrutnie zdrowy (i drogi jak diabli:diabloti:)

jasne jestem zainteresowana:cool3:

A.

Posted

groszek toż wyraźnie pisałam KOZY nie CAPY :diabloti:... ja chcę mieć dobre mleczko, więc capów raczej mieć nie będę.. no, może jak mi się stadko rozrośnie to sobie kupię jednego i będę gdzieś z dala od kóz trzymać :razz:.

Maks będę musiała się naumieć jak się doi :razz:... na szczęście miałam lekcje praktyczne - na samej sobie i na Birmie :megagrin:... a na poważnie obie miałyśmy zapalenie piersi - wtedy dobrze jest ściągnąć nadmiar mleka, ale trzeba uważać, żeby nie zwiększać niepotrzebnie laktacji...

A... jak się robi masło to już w przybliżeniu wiem.... o serku mam dostać książkę za parę dni :cool3:

Posted

[quote name='bonsai_88']

Maks będę musiała się naumieć jak się doi :razz:... na szczęście miałam lekcje praktyczne - na samej sobie i na Birmie :megagrin:... a na poważnie obie miałyśmy zapalenie piersi - wtedy dobrze jest ściągnąć nadmiar mleka, ale trzeba uważać, żeby nie zwiększać niepotrzebnie laktacji...

A... jak się robi masło to już w przybliżeniu wiem.... o serku mam dostać książkę za parę dni :cool3:

....znam tem ból, ja też praktykowałam:evil_lol:

A.

Posted

Jak to :crazyeye:...
Mi się wydawało, że ty młodsza ode mnie jesteś :oops:...

W każdym razie jak na studiach rozmawialiśmy o dojarkach elektronicznych to stwierdziłam, że to MUSIAŁ wymyślić facet - kobieta wie jaki to ból i nawet zwierzęciu by czegoś takiego nie założyła :mad:

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Jak to :crazyeye:...
Mi się wydawało, że ty młodsza ode mnie jesteś :oops:...

W każdym razie jak na studiach rozmawialiśmy o dojarkach elektronicznych to stwierdziłam, że to MUSIAŁ wymyślić facet - kobieta wie jaki to ból i nawet zwierzęciu by czegoś takiego nie założyła :mad:

....chyba nie jestem, moja Marysia jest na pierwszym roku studiów:evil_lol:

tak, to napewno był facet:diabloti::mad:

A.

Posted

[quote name='bonsai_88']Groszek chcemy kupić teren gdzieś w okolicy Krakowa [tak do 1-1,5 godziny samochodem, żebym miała lepsze dojazdy na studia :razz:]... tak strasznie daleko to to nie jest :cool3:.
A to już całkiem bliskie plany :razz: Zadłużenie Ci wzrosnie :eviltong:

Ja to bym sobie teraz tego nie zrobiła, dom :shake: No chyba żebym miała p.Marysię do zajmowania się domem i p.Władka do zajmowania się obejściem ;) A totek nei chce nic dać :placz:

Posted

bonsai_88 napisał(a):
O, to i darmowa siła robocza jest :diabloti:...

Bardzo chetnie sie najme- w zamian za pokoik :evil_lol:

Doic nie umiem (naucze sie), za to maslo umiem zrobic. Co prawda mikserem, ale umiem :diabloti:

Posted

Maks no to pomyliłam ciebie z córką :lol:...

Zerduszko najpiękniejsze jest to, że MI zadłużenie nie wzrośnie - będziemy sprzedawać mieszkanie + staram się o dotację z unii [na młodego rolnika]... w najgorszym wypadku kredyt będą brać moi rodzice, nie ja :diabloti:..

Aina co za masło mikserem robisz :razz:

Posted

[quote name='bonsai_88']Maks no to pomyliłam ciebie z córką :lol:...

- będziemy sprzedawać mieszkanie + staram się o dotację z unii [na młodego rolnika]... w najgorszym wypadku kredyt będą brać moi rodzice, nie ja :diabloti:..

no pomyliłaś:evil_lol:

a ta Posiadłość, którą zamierzasz kupić, to już z domem jest?, ale o ile się nie mylę, to dotację dostaniesz dopiero po zainwestowaniu własnych środków....

A.

Posted

Witam sie z nad kawki:morning:
To jak twoje stadko sie ma rozrosnąć bez capa?Będziesz klonować?:evil_lol:
Ja moge majonez ukręcić:grins:
Tak na poważnie to strasznie sie mi twoje plany podobają ale nie napisze nic o zazdrości bo to podobno złe uczucie:rolleyes:

Posted

No normalnie, zbieram smietane z mleka takiego od krowy. Tylko nie ze skleu a od kogos kto ma. Wiec to mleki jest tluste. Smietana sobie stoi i jak zgestniej to sie ja ubija.

Tylko z tym maslem jest jeden problem, jak je wstawiam do lodowki to sie go nie da rozsmarowac :roll:

Posted

Maks no właśnie staram się o przyznanie mi dotacji na zakup terenu... Jak nie to i tak się przyda - jak już zakupimy teren to trzeba będzie wybudować budynki dla zwierzaków, pokupować zwierzaki itp... a jakieś 150 tysięcy z domu będzie... może więcej, tak więc na teren wystarczy.
Teren będę koniecznie kupować z domkiem, a docelowo to tam nawet 2 mają być [jeden dla rodziców i jeden dla nas]

Posted

Groszek jak będę miała 2-3 kozy to raz do roku będę jeździła do cudzego capa :diabloti:... za to jak będę miała ich więcej to już będę swojego trzymać :razz:

Aina
nie narzekaj - to, że trudno rozsmarować dowodzi, że masz prawdziwe masło ;). Trzymaj je w szafce - masło psuje się tylko pod wpływem słońca, temperatura mu nie straszna :cool3:

Posted

[quote name='bonsai_88']Maks no właśnie staram się o przyznanie mi dotacji na zakup terenu... Jak nie to i tak się przyda - jak już zakupimy teren to trzeba będzie wybudować budynki dla zwierzaków, pokupować zwierzaki itp... a jakieś 150 tysięcy z domu będzie... może więcej, tak więc na teren wystarczy.
Teren będę koniecznie kupować z domkiem, a docelowo to tam nawet 2 mają być [jeden dla rodziców i jeden dla nas]

Jasne!
Świetne plany, mocno Ci kibicuję żeby się udało wszystko zrealizować!!!!!

Ania

Posted

Ja też mam nadzieję, że wszystko się uda :cool3:... zwłaszcza, że już na jesień chcemy kupować działkę [tak, tak, z domkiem - pod drzewkiem mieszkać nie będę :lol:]... Rodzice mają nadzieję, że wtedy ceny trochę spadną

Posted

[quote name='bonsai_88']
Aina nie narzekaj - to, że trudno rozsmarować dowodzi, że masz prawdziwe masło ;). Trzymaj je w szafce - masło psuje się tylko pod wpływem słońca, temperatura mu nie straszna :cool3:

Prawdziwe- starodawna receptura. Tylko co w tym wszystkim robi mikser? :evil_lol:

A widzisz- tego nie wiedzialam. I nie zrobi sie zjełczałe?

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Ja też mam nadzieję, że wszystko się uda :cool3:... zwłaszcza, że już na jesień chcemy kupować działkę [tak, tak, z domkiem - pod drzewkiem mieszkać nie będę :lol:]... Rodzice mają nadzieję, że wtedy ceny trochę spadną

jak na razie ceny gruntów , się trzymają ... mieszkania spadają :p
i raczej nie zanosi się na obniżki cen .....

a tak z ciekawości , ile kosztuje takie "rancho" gdzie masz ochotę się wynieść ?

Posted

Vectra napisał(a):
jak na razie ceny gruntów , się trzymają ... mieszkania spadają :p

To zalezy w jakim rejonie. Ja bym chciała zobaczyć ta obniżkę, a nie tylko o niej słyszeć :eviltong: Za to liczba ofert mieszkań pod wynajem wzrosła :crazyeye:

Posted

Vectra staramy się znaleźć coś w cenie do 150-200 tysięcy... na więcej nas nie stać.... właśnie dlatego nie bierzemy dużego terenu i wyprowadzamy się na kompletną wiochę [ale o tym to ja akurat zawsze marzyłam :lol:].

A ceny mieszkania mają wzrosnąć, kurde no :mad:

Posted

ceny mieszkań spadają , bo kucnęła sprzedaż , ze względu na trudność w otrzymaniu kredytu .... banki nie mają kasy
nie wiem ja w innych rejonach , u nas grunty trzymają się , a nawet drożeją .. jak ostatnio z ciekawości zadzwoniłam z ogłoszenia , o działkę niedaleko mnie , to kapcie mi spadły :evil_lol: 1200 zł m/kw pola !!! nieodrolnionego ... bez medii , jedyny plus , że wsio blisko , przy głównej drodze .... no fakt u nas jest droga gmina , ale są droższe .. więc aż się boję myśleć ile kosztuje TAM ...

z ciekawości muszę popatrzeć jak to wygląda w innych częściach polski ....

Bonsai , a nie myśleliście by coś na zamianę ? moja znajoma ostatnio , zamieniła mieszkanie , na fajny domek z dość sporą działką ... nawet bez dopłaty .. jedynie opłaty notarialne pokryła ...