Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wyjątek tu zagląda, nie opuścił Miszy :)
Na dodatek w planach było zamieszczenie ogłoszenia w innych miejscach tylko, że takie zamieszanie dziś, że zabrakło mi czasu. stres, oczekiwanie, czy wypuszczą ze szpitala. Poza tym nie przespałam całej nocy z bólu i spałam pół dnia. No i w końcu wypuścili- juz w domu :)
Wyjątek obiecuje, że jutro ogłosi Miszę w innych miejscach :)

Mam też pytanko.. Skoro raczej jeszcze nie jest gotowy na DS to moze jakis numer konta podamy? Chociaz jakas pomoc na karme dla niego by była czy coś:roll:

EDIT:
A jednak dałam radę. Specjalnie dla Miszy:

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1636124_misza_znaleziony_w_lesie_pomoz_go.html

:) :)

• Replies 268
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Karma zawsze mile widziana, bo oprócz Miszy jeszcze mam trzy przybłędy z lasu za płotem. Też wolały by zjeśc coś innego jak suchy chleb i to czasami. W tym przypadku jest tak jak w przysłowiu " Tak krawiec kraje jak mu materiału staje" Tym za płotem to tylko sporadycznie cos coś doleci jak te moje głodówkę sobie urządzą.

Posted

Wandziu, jeśli mogę... mam dla Ciebie radę natury technicznej...
Błagam, nie wklejaj zdjęć o tak wielkich rozmiarach, jak to zrobiłaś na pierwszej stronie tego wątku, ponieważ na wolniejszych łączach, załadowanie ich trwa baaardzo długo.
W efekcie część dogomaniaków nie będzie czekać do końca, a co za tym idzie, nie zobaczą psiaka :roll:
Niech Cię nie zmyli efekt końcowy, czyli fotki we właściwym rozmiarze... to efekt automatycznej zmiany wielkości fotki, realizowanej przez forum. Zanim to jednak nastąpi, wielka fotka musi się załadować. W opisanym przypadku, nad zdjęciem pojawia się taki oto napis "Ten obrazek został przeskalowany(...)Orginalne wymiary obrazka 2048x1536"
Zawze, zanim wyślesz zdjęcie na serwer (imageshack, fotosik itp) zmniejsz go do rozmiaru max. ok. 550 (szeroość)x400.

Posted

Ja dołączam sie do tej prośby. Jestem jedna z tych osób, których łącze nie nadąża:roll: Oczywiście ja poczekam do załadowania, ale dużo osób niestety nie :shake:

Poza tym czy moge zatem prosić o jakis numer konta? Jesli takowym ni dysponujesz lub nie chcesz podawać, moge dać swoje i bedę na bieżąco tu wpisywać ile mamy kaski na Misze i inne Twoje psiaki :) Jak sie uzbiera jakaś sumka to zamówie karme przez net i Ci dostarcza kurierem :)

p.s.ew na jakieś szczepienia tych bid czy inne rzeczy nie jest potrzebna kasa?

Posted

[quote name='wanda szostek'](...)Wszystko to w tej chwili świeże, ale załapał i to się liczy. Ma trochę odruchów lękowych. [SIZE=3]Na niespodziewany ruch ręką, kuli uszy itd (...)
W tej chwili pracujemy aby :
Nauczenie go jedzenia innych rzeczy poza mięsem.
Nauczenie, że pewnych rzeczy nie wolno robić, a inne warto (jednym słowem nawiązanie z nim bliższego kontaktu, by rozumiał czego się od niego oczekuje – to bardzo ważne).
Utrwalenie w nim przekonania, że kontakt ze smyczą nie boli, a butelka jest tylko zwykła butelką i można się nią świetnie bawić (trochę pracujemy nad tymi lękami, ale to wymaga czasu).
W dalszej kolejności potrzebna jest socjalizacja z innymi psami.(...)

Oczywiście kolor tła dobrać trzeba do całości.

Ja właściwie najpierw wybieram tło strony i na nim piszę cały tekst i potem innym kolorem zaznaczam to co chcę podkreślić

Hmm... nie chcem, ale muszem się przyczepić :razz: ;)
Wandziu, Allegro rządzi się swoimi prawami, dlatego powyższe teksty uważam za zbędne. Mam na myśli szczególnie to, nad czym pracujecie. Przecież i tak nie zdecydujecie się na adopcję, zanim psiak nie będzie zsocjalizowany (pisałaś o tym na wątku).
Cytowane informacje mają rację bytu na dogo, ale nie w opisie aukcji.
Poza tym, opis powinien być możliwie zwięzły, a najważniejsze (w tym pozytywne) informacje, umieszczone na początku. Niestety, większość allegrowiczów nie czyta "tasiemców"...
Z tym "kolorowaniem" (tło itd.) nie przesadzałbym. Wystarczy standardowe tło i dwa, trzy kolory czcionki. Wielość i wytłuszczenie dopełnia reszty.
Wiem to z autopsji, oraz wymiany doświadczeń z wieloma innymi użytkownikami Allgegro.
Odnośnie zdjęć... muszą pokazać psiaka w jak najlepszym świetle, ale też nie ukrywać jego ew. mankamentów.
Wybór miniaturki to podstawa. Ta fotka musi być kwintesencję, oraz zachęcać do wejścia na aukcję.
Mam nadzieję, że nie pognieważ się na mnie za tę (mam nadzieję) konstruktywną "krytykę" ;-)

Posted

Tylko, że allegro już jest :)
Link też został podany :)
Zapraszam zatem do zapoznania się z istniejaca juz aukcją i wtedy ujawnieniem swojego zdania- co byś zmienił. Ja zrobiłam tak, jak prosila Wanda. Jeśli Twoje ewentualne konkretne sugestie zaakceptuje- dokonam zmian :)

Pozdrawiam:)

Posted

[quote name='gallegro']Moje uwagi są raczej natury ogólnej. Mam nadzieję, że przydadzą się w przyszłości.

Ale teraz, jesli to ma dać lepszy skutek, tez można dokonać zmian :)

Posted

Kora napisał(a):
Dajcie znac jak paczka dojdzie.

Kora w czwartek i piątek byłam w Siedlcach, ale na razie nic jeszcze nie doszło. Jak tylko będę wiedzieć, że jest - dam znać.

Posted

Radek napisał(a):
Powiedzcie, czy ktoś się już odzywał w sprawie Miszy, ogłoszenia widziałem ale ciekaw jestem jak się sytuacja rozwija?

Radku do mnie nikt nie dzwonił. Z drugiej ręki wiem jednak, że były dwa potencjalne domy. Pierwszy do 70 paro letniej kobiety, drugi do kojca na dużej posesji.
Misza jest silnym dużym psem. Ja chodzę ciut poobijana, bo Miszucha jest bardzo wylewny w uczuciach. Dwa razy ot tak mnie przewrócił. Cały czas jest uczony, że nie wolno mu skakać na ludzi, nawet z powodu radości. Nie mogę oddać go pod opiekę osoby, która fizycznie nie będzie w stanie go utrzymać (ja jestem trzydziestoparolatką w sile wieku a on nie ma żadnego problemu żeby mnie przewrócić).

Poza tym Misza ma bardzo dobry kontakt z człowiekiem, szkoda mi go oddać po prostu do życia w kojcu, zmarnować cały jego potencjał bycia towarzyszem wędrówek i obcowania z człowiekiem. Miszucha strasznie nie lubi być zamykany (boi się tego) bez różnicy czy to jest kojec czy dom. Do kojca bierzemy go na mięsko (i też nie jest to łatwe - kładzie się przed wejściem i patrzy na nas i nasze nawoływanie; na siłę niech chcę go wpychać - nie o to przecież chodzi). Podobnie jest w chacie na Francuzach. Panikuje jak próbuję zamknać drzwi. Najchętniej leży przy samym wejściu do chaty. Gdybym oddała go do kojca, zrobiłabym mu na całe życie to czego się obawia.

Posted

[quote name='Wyjątek']Ja dołączam sie do tej prośby. Jestem jedna z tych osób, których łącze nie nadąża:roll: Oczywiście ja poczekam do załadowania, ale dużo osób niestety nie :shake:

Poza tym czy moge zatem prosić o jakis numer konta? Jesli takowym ni dysponujesz lub nie chcesz podawać, moge dać swoje i bedę na bieżąco tu wpisywać ile mamy kaski na Misze i inne Twoje psiaki :) Jak sie uzbiera jakaś sumka to zamówie karme przez net i Ci dostarcza kurierem :)

p.s.ew na jakieś szczepienia tych bid czy inne rzeczy nie jest potrzebna kasa?

Wyjątku pieniądze bardzo są potrzebne. Misza został na razie odpchlony zakroplony przeciw kleszczom. Nie miał jednak jeszcze robionych żadnych szczepień. Na szczęście niechętnie, ale jednak je karmę, więc nie muszę poszukiwać surowego mięsa (bo kośćmi jak poprzedni właściciel nie mam zamiaru go karmić). Zaraz poszukam na mojej skrzynce mailowej czy nie mam gdzieś wpisanego numeru konta. Jeżeli znajdę, to prześlę na PW. Jeżeli nie to poprosiłabym Ciebie o pośrednictwo.

Posted

gallegro napisał(a):
Hmm... nie chcem, ale muszem się przyczepić :razz: ;)
Wandziu, Allegro rządzi się swoimi prawami, dlatego powyższe teksty uważam za zbędne. Mam na myśli szczególnie to, nad czym pracujecie. Przecież i tak nie zdecydujecie się na adopcję, zanim psiak nie będzie zsocjalizowany (pisałaś o tym na wątku).
Cytowane informacje mają rację bytu na dogo, ale nie w opisie aukcji.
Poza tym, opis powinien być możliwie zwięzły, a najważniejsze (w tym pozytywne) informacje, umieszczone na początku. Niestety, większość allegrowiczów nie czyta "tasiemców"...
Z tym "kolorowaniem" (tło itd.) nie przesadzałbym. Wystarczy standardowe tło i dwa, trzy kolory czcionki. Wielość i wytłuszczenie dopełnia reszty.
Wiem to z autopsji, oraz wymiany doświadczeń z wieloma innymi użytkownikami Allgegro.
Odnośnie zdjęć... muszą pokazać psiaka w jak najlepszym świetle, ale też nie ukrywać jego ew. mankamentów.
Wybór miniaturki to podstawa. Ta fotka musi być kwintesencję, oraz zachęcać do wejścia na aukcję.
Mam nadzieję, że nie pognieważ się na mnie za tę (mam nadzieję) konstruktywną "krytykę" ;-)

Gallegro problem w tym, że ja Miszę już trochę znam, ale jeszcze wiem o nim bardzo mało. Do tego jeszcze mamy problem techniczny w postaci super wolnego internetu (brak możliwości nawet przesłania zdjęć, nie mówiąc o wklejeniu na wątku).
Też jestem zdania, że ogłoszenie powinno być zwięzłe i podawać najistotniejsze informacje. Nie mogę jednak kwękać, bo sama nie miałam nawet kiedy usiąść spokojnie i napisać go. No i nadal mi jest trudno zebrać te najistotniejsze cechy Miszy, bo sądzę że znam go jeszcze zbyt mało i zbyt powierzchownie. A o konstruktywną krytykę ja osobiście proszę w każdej chwili.;)

Posted

Ok trzeba w takim razie będzie przygotować jakis dyplom-cegiełkę:roll:
Poza tym czy robimy aukcję cegiełkowa tylko dla Miszy czy ogólna dla waszych psiaków na DT? Jeśli to drugie to prosiłabym tez o ich zdjęcia i jakies info o nich :)

i czekam na info w sprawie konta:)

Posted

Anuka, dziękuję za informację. Przynajmniej wiem już jak wygląda sytuacja Miszy. Jeżeli mogę się wtrącić, to również uważam że kojec to nienajlepsze miejsce, a już szczególnie dla owczarkowatego.

Posted

Anuka dziękuje za konto.
Czy możesz mi jeszcze napisac jak robimy z ta aukcją cegiełkową? tylko dla Miszy czy ogólna dla wszystkich Twoich i Wandy psiaków na tymczasie?

Posted

[quote name='Wyjątek']Anuka dziękuje za konto.
Czy możesz mi jeszcze napisac jak robimy z ta aukcją cegiełkową? tylko dla Miszy czy ogólna dla wszystkich Twoich i Wandy psiaków na tymczasie?

Wyjątku, chyba tylko dla MIszki, bo Sara jest pod finansową opieką Jayo i szczepienia i odrobaczenie ma już za sobą. Ewentualnie może jakoś na te bidy za płotem. O nich nikt inny nie pomyśli.

Posted

Radek napisał(a):
Anuka, dziękuję za informację. Przynajmniej wiem już jak wygląda sytuacja Miszy. Jeżeli mogę się wtrącić, to również uważam że kojec to nienajlepsze miejsce, a już szczególnie dla owczarkowatego.

Do mnie zawsze możesz się wtrącić. Nie bój się do kojca Miszki nie dam. Miszucha jest stworzony do współistnienia i to bardzo bliskiego z człowiekiem. Co raz mnie zaskakuje swoją inteligencją. Dzisiaj np. - wiesz jak wchodzimy do chaty we Francuzach to zawsze jest ten sam problem jak tu zamknąć drzwi, żeby Misza dał się ze mną zamknąć w środku (no bo tam komarów cała kupa a zaraz za domem las i myśliwi, którzy nie będą się zastanawiać - tylko strzelać). No więc ja wymyśliłam sposób. Jak ja wejdę, to on za mną pójdzie. Ponieważ chata to typowy trojak + komora, no to ja robię kółko przez wszystkie izby, a Misza za mną. W każdym razie pierwsza przy drzwiach jestem ja. Ale Miszce natura nie poskąpiła (jak mojemu Hieniuszce) rozumu i jak już zauważył, że nie da rady wsadzić głowy między drzwi, tak żebym ich nie zamknęła, to szybko się odwrócił i zablokował drzwi tylną łapą. Dosłownie tak jak człowiek przytrzymuje drzwi wstawiając stopę międzi drzwi a framugę, tak Misza wstawił łapę. To tylko jeden z przykładów jego zaradności.

Posted

Dzisiaj był pierwszy telefon w sprawie Miszy. Może w czwartek lub piątek potencjalni opiekunowie zajadą do nas poznać Miszuchę. Mają jeszcze przemyśleć sprawę.

Posted

Wieczorem jechaliśmy dokarmić pszczoły do Francuz. No to zabraliśmy MIszkę do samochodu, żeby trochę miał swobody. Nie zauważyliśmy, że Puśka wybiegła z podwórka. Zajechaliśmy do Francuz a tu coś podskakuje do szyby samochodu. Pusia przybiegła za nami. Razem z Miszką wybiegali się. Podejście Miszki do Puśki jest trochę jak strażnika. Pilnuje by była blisko i nie pozwala jej odbiec. Wracaliśmy w samochodzie razem. Miszka nie pożarł Puśki, zatem Mamy już nowe dane - Miszka suczek (małych) nie zjada. Przyjmuje natomiast rolę opiekuna (dostał u mnie dzisiaj nowe imię - gestapo);). Szkoda, że nie zabrałam aparatu fotograficznego.

Posted

:shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake::shake: