Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Saba napisał(a):
Nie moge edytować podpisu :?

mi poszło gładko.

Sabciu pewnie ciotka Rybcia na spacerze z Tobą. Biedna musi się jeszcze uczyć do sesji. Domku, domku gdzie jesteś:mad:

• Replies 287
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jest kolejna rodzina zainteresowana Sabą. Dom z ogrodem pod Wawą, mają już jedną sukę moskiewską i Saba bardzo im się podoba. Zawsze marzyli o drugiej ale ciężko jest znależć w tamtych okolicach psa w tym typie.
Zaraz odpiszę i podam numer telefonu. I mam nadzieję, że zadzwonią. Dziewczyny, co ze sterylką??
Robimy na już? Czy zobowiążemy nowy dom? Ja mogę spróbować załatwić tanio...

Posted

Przed chwilą rozmawiałam z ewentualnym domkiem!! :angryy:
Przykro mi stwierdzić, ale gdyby potencjalnemu domowi pańci zależało w momencie otrzymania ode mnie maila już by "negocjowała"warunki adopcji!!!

Dziewczyny !! Szukamy dalej!!!!

Posted

KWL napisał(a):
Jeżeli tamta sunia ma bardziej moskiewsko kaukazi charakter to może być nie najlepszy pomysł :shake:

Suka ma 3 lata, ja też pomyślałam o tym, że między sukami może być zgrzyt... Ale na razie czekam na telefon i będziemy rozmawiać... W domu jest jszcze jeden pies- domowy (w sensie nie ogrodowy tylko kanapowy) i żyją w zgodzie. Być może to jest samiec dlatego się dogadują... nie wiem, tak czy siak chcę najpierw porozmawiać z tym domkiem...
Saba miała USG przed chwilką, nie jest w ciąży na 100%. Wieczorem będę miała szczepionkę na wściekliznę, myślę, że w poniedziałek- wtorek ją zaszczepię. Bo była odrobaczana, więc nie chce wszystkiego na raz robić.

Posted

Moja Fiona z suką zadziorną, taką co sobie nie da w kasze dmuchać, nie dogadała by się, ale z Sabą (moją ;) ) uległą wspaniale się dogadują. Więc dużo zależy od Saby, jak ona zachowuje się w stosunku do suk?

Edit
dodam że moje suki poznały się jak obie dorosłe były.

Posted

No ja mam trochę doświadczeń z moją czwórką :-) Niestety wynika z nich że obecność samca może pogorszyć nawet sytuację. Konkurencja :-( Mam dwie sunie bynajmniej nie kaukazy - mix ON i małą chartowatą i było pare ostrych szczep.

Posted

KWL napisał(a):
Jeżeli tamta sunia ma bardziej moskiewsko kaukazi charakter to może być nie najlepszy pomysł :shake:

niekoniecznie. moj kapsel byl zabrany ze schorniska w wieku 3 lat a w domu byl juz rezydent collie o bardzo terytorialnym zachowaniu do tego tak zwany samobujca co to porywa sie na wieksze psy ..poczatki byly dosc trodne ale zaczelismy od neutralnego gruntu czylu wspolny spacer i tak po malu zaczely sie najpierw tolerowac choc tez bylo kilka zgrzytow na poczatku :razz:..potem psy tak sie ze soba zzyly ,ze swiata poza soba nie widzialy. A byly to dwa dorosle niekastrowane samce:roll:.

Ale problem widze raczej w nastawieniu potencjalnego domu :roll: i chyba macie racje ,ze raczej tej pani na adopcji nie zalezy :shake:.
a tak na marginesie to moskale sa naprawde wbrew zlej opini bardzo zrownowazonymi psami a nasz Kapsel byl tego przykladem ..wszyscy nas krytykowali za ta adopcje ,ze sobie nie poradzimy ,ze takiego potwora bierzemy do domu :angryy: a okazalo sie ,ze adoptowalismy najkochanszego psa pod sloncem . ktory nawet podczas wizyt u weta wszystkie zabiegi mial robione bez kaganca nawet szycie lapy gdzie wiele psow innych ras lub kundelki wpadaja w furie . Nawet fretka mogla robic z nim co chce lacznie z wyjadaniem z miski smakolykow ..a np nasz rodowodowy owczarek collie rzucal sie na dzieci i to bez powodu byl okropnie zaborczy i nawet nieraz nas potrafil dziabnac wiec roznie to bywa z tymi rasami :roll:

Posted

Na razie nie ma co gdybać bo ta Pani jeszcze nie dzwoniła. Saba jest bardzo młoda i uległa, w stosunku do suk i psów zachowuje się bardzo łagodnie, zachęca do zabawy, a jak pies na nią warknie to nie podejmuje "pyskówki" tylko wesoło podskakuje nadal chcąc się bawić. Myślę, że starszej suce się podporządkuje bez problemu zostając przez nią zdominowana. Jedyne co może mnie niepokoić to to, że starsza suka może się denerwować ciągłą chęcią do zabawy Saby... Ale jak pisałam- jeżeli ją zdominuje to jedno szczeknięcie powinno ostudzić wielki zapał Sabulki.
Jeszcze tylko chcę napisać, że Saba dzielnie znosi zabiegi weterynaryjne, pozwoliła sobie na wszystko i nie ma zachowań agresywnych- gdy bardzo się boi skula się ale nigdy nie warczy, nawet ostrzegawczo.

Posted

Zdecydowanie najlepiej by było żeby pierwsze spotkanie odbyło się na neutralnym gruncie. Gdzieś gdzie mogłyby się pobawić, pobiegać. Wkroczenie naszej suni na teren jej byc może przyszłej koleżanki spowoduja naturalną reakcję dominacyjną. To jest jej teren, jej dom i jej ludzie. To byłby zły początek.

Posted

Aaliyah1981 napisał(a):
niekoniecznie. moj kapsel byl zabrany ze schorniska w wieku 3 lat a w domu byl juz rezydent collie o bardzo terytorialnym zachowaniu do tego tak zwany samobujca co to porywa sie na wieksze psy ..poczatki byly dosc trodne ale zaczelismy od neutralnego gruntu czylu wspolny spacer i tak po malu zaczely sie najpierw tolerowac choc tez bylo kilka zgrzytow na poczatku :razz:..potem psy tak sie ze soba zzyly ,ze swiata poza soba nie widzialy. A byly to dwa dorosle niekastrowane samce:roll:.

Ależ oczywiście że może być tak. Namawiam do daleko posuniętej ostrożności i stworzenia możliwie najlepszych warunków. Mam też i dwóch chłopaków, całkiem sporych. I ich szczepy (czasem i w najlepszej rodzinie się zdarzy :-)...) kończą się na zadrapaniach i wyrwanym futrze. Natomiast jak sunie się biorą za łby to idzie na ostro.

Posted

KWL napisał(a):
Ależ oczywiście że może być tak. Namawiam do daleko posuniętej ostrożności i stworzenia możliwie najlepszych warunków. Mam też i dwóch chłopaków, całkiem sporych. I ich szczepy (czasem i w najlepszej rodzinie się zdarzy :-)...) kończą się na zadrapaniach i wyrwanym futrze. Natomiast jak sunie się biorą za łby to idzie na ostro.

no tak nie ma jak bijace sie kobitki ;) ale zgadzam sie z toba wiadomo ,ze dogomaniacy sa tacy ,ze nawet jesli sa jakies przeciwnosci losu nie poddaja sie a czesto potencjalne domy jak tylko jest jakis problem nie staraja sie go rozwiazac tylko pozbywaja sie klopotu:roll:(czyt. adoptowanego psa).

KWL ma racje zawsze na neutralnym gruncie psy sa bardziej spokojne wiadomo ,ze kazde zwierze bedzie bronic swojego terytorium a tak mozna szybciej przelamac pierwsze lody.

Rybka nie wiem jak to jest ale bardzo czesto jest tak ,ze psy tej rasy mimo swojej niekwestionowanej sily sa bardzo spokojne i ulegle..i mimo ,ze w starciu z innymi psami maja nad nimi ogromna przewage to w stosunku do ludzi sa bardzo lagodne..

Posted

I kolejne domki na horyzoncie... Więc ja w skrócie napiszę jak się sprawa przedstawia:
1. Domek pod Warszawą, dom z ogrodem, Saba mieszkałaby w ogrodzie z 3 letnią sunią moskiewską- pani napisała do mnie wczoraj późnym wieczorem, odpisałam rano i czekam na telefon.
2. Domek u rodziców mojego kolegi- w Lublinie, domek z ogrodem, w domu jamnik- samiec alfa, który rządzi całą psią rodziną, a w ogrodzie para- nierozłączka, ON mix i kaukaz mix, suka i piesek. Nie wiem czy Saba odnalazłaby się w tym towarzystwie, kolega dzisiaj zadzwoni do rodziców i wieczorem będę miała odpowiedź. Jeżeli się nie zgodzą to na pewno dadzą tymczas w razie czego- wszystkie ich psy to znajdy.
3. Domek na wsi. Babcia dziewczynki, która przychodzi do córki mojej sąsiadki szuka pieska do stróżowania. Dom ogrodzony, podwórko i ogród. Innych zwierząt nie ma- ani psów ani takich gospodarskich w sensie kury czy kaczki. Często odwiedziają ją dzieci i wnukowie, więc towarzystwo i spacery też by były. Koleżanka ma dziś spytać babci czy weźmie Sabę. Będę miała odp. jutro.

Co do sterylki- domek 3 jest gotowy sfinansować sterylkę, powiedzieli, że nie chcą suki niesterylizowanej.
Domek 2 chce również sterylki, nie wiem czy będzie mół nas dofinansować, natomiast domek nr 1- nie mam pojęcia, czkam na telefon.

Posted

Rybka. napisał(a):
Ja bym poczekała do jutra....
Może nie będzie takiej potrzeby (mam nadzieję).

Rybka tez mam taka nadzieje ale zawsze mozna porosic o umieszczenie suni na stronie to nic nie kosztuje a bedziecie spokojniesze . w kazdym razie trzymam kciuki aby jednak ten dom byl wasnie tym ,kotrego sunia szuka .

Posted

No to ja jeszcze dołożę "swój" domek ;)

Wreszcie odezwała się do mnie osoba do której napisałam maila w sprawie Saby. Nie odzywała się bo jest strasznie zabiegana i zajęta. Saba baardzo jej się spodobała!! Jest gotowa wziąć sunię natychmiast :evil_lol:!
Saba mieszkałaby w budzie wolnostojącej, w ogrodzie. Pani ma już dwa psiaki, czyli Saba miałaby towarzystwo :loveu:.
Nie wiem jak ze sfinansowaniem sterylizacji.