Jump to content
Dogomania

Biedny ONek Moro .. SERCE MU PĘKNIE jak trafi do schroniska !!! Czas do 12.10

Recommended Posts

Posted

Mi tez się Lonli podoba ale ciekawa jestem jak Moro na nią zareaguje. Przenosimy się w nastęnym tygodniu. A na początku listopada zadzwonie do opiekunki porozmawiać o Lonli i pewnie bym podjechała ją zobaczyć.

• Replies 240
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

witam wszystkich

Moro już po przeprowadzce aklimatyzuje się w nowym domu. Ale zauważyliśmy że nielubi zostawać sam na dworze. Najchętniej by wychodził z nami wszędzie a jak widzi ze my w domu to i on wraca zaraz. A jak my za furtkę to on kombinuje i szuka wyjścia jakiegoś aby nie został sam. Wczoraj dostał piłkę do zabawy i kość ale przy tej okazji pokazał nam jaki on obronny i jakie ma sliczne ząbki. Jak ktoś z domowników chciał mu zabrać to warczał i prawie chciał gryść. Jak dokopie się w gratach aparatu to porobie mu fotki z nowego domku i umieszcze na cooldog.

Posted

moja zosia, jak jej zabieram zabawkę, potrafi bulgotać nieziemsko-ale nie ugryzie.. to i tak z czasem sie wyjaśnia, pies dziabnie, czy tylko zabawowo warczy na zasadzie - a zabierz mi, zabierz....:evil_lol:.
koniecznie fotki, bez dwóch zdań.
z wychodzeniem na dwór - to jest pies wcześniej porzuciny, a jeszce przez te kilka miesięcy u was przyzwyczaił się, że spacery sa razem, ze sam na dwór nie wychodzi.. może przyjdzie z czasem, że będzie pewien że może sam wyjść na dwór bez niebezpieczeństwa.
o domku dla kolezanki morkowej cicho marzę.. ale lepiej, by to była przemyślana adopcja...

Posted

witam wszystkich

Oj z tą towarzyską chyba się troche wstrzymamy. Moro ostatnio zrobił się jakiś smutny i osowiały. Nawet za piłka niechce mu się latać. I zaczynamy się zastanwiać czy nie jest chory. Chociaz mam nadzieje że nie...

Jutro wrzucze nowe fotki to podeśłe do nich linka

Posted

Trzeba zmierzyć temp. i najlepiej nie zwlekać z wizytą u veta.To może być pierwszy objaw babeszjozy,bo jest znów cała masa kleszczy.Każda godzina zwłoki w takim przypadku przybliza psa do TM.

Posted

właśnie to była labo jkeszcze jest babeszjoza. Moro odwiedził w poniedziałek wnocy weta. Widac pże niebędziemy ryzykowac jego życia ani się denerwowac i odrazu zabraliśy go do lekarza. Po wymazie krwi vet stwierdził chorobe babeszjoze. Morek sprawował się dzielnie dostał antybiotyk, dwa jakieś pomocnicze zastrzyki i na zabicie pierwotniaka. Troche sobie powył bo go bolało. Ale we wtorek rano zaczoł juz jeść. Dzis (w środę) miał kolejny zastrzyk ale juz czuje się lepiej i zaczyna biegać po domu i podwórku jak kiedys.

Posted

Babeszjoza jest chorobą śmiertelną.
Po babeszjozie warto podać Essentiale forte w celu zregenerowania watroby(w tej chorobie lecą nerki/tu lekarz napewno dał moczopędny furosemid/ i wątroba).Na przyszłość trzeba koniecznie zabezpieczyć psa.Ja swoje zabezpieczam spotem adwantixem i fiprexem naprzemiennie co 4 tygodnie prawie cały rok,a dodatkowo w rozkwicie sezonu dostają obrożę preventic.I codzienne obmacywanie,bo nie ma 100% zabezpieczenia(kiedyś kleszcz siedział pod kiltixem i pił,i babeszję sprzedał!).Codziennie znajduję te cholerne kleszcze-dziś było 7!
Zdrowia życzę!

• 4 months later...
Posted

witam wszystkich którzy śledzili losy Morka i go pamiętają. Morcio dalej z nami mieszka biega po podwórku do dwóch dni ma koleżankę. Tez adoptowaną sunię w typie owczarka. Chce się z nią bawić ale ona narazie jeszcze pod wpływem stresu zmiany środowiska i otoczenia. A morek już lata chętnie sam po dworzu i spędza tam prawie całe dnie. Spiąć pod furtką lub przed drzwiami i czekają aż ktoś wróci do domu.