Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 741
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rozmawiałam dlugo z potencjalnym DT...

Ojjj mam dużo do napisania, ale to w poniedziałek, bo włąśnie dopiero co wrociła, a jutro też ciezki dzień...

Posted

Nie wiem czy to ten ratlerek, któremu mialam wplacic, ale widzé ze wplaty nie ma (byly 3 ratlerki i sié pogubilam), wiéc we wtorek mogé przelac paré zl, juz zapisalam w zeszycie, zeby nie zapomniec.

Posted

Witajcie :)

Dlugo wczoraj negocjowaała z domkiem tymczasowym i udało nam się wynegocjować tai rozwiązania:

- koszty podkladów 43 zł. miesiecznie (tych 90x170) - musimy same kupowac i dostarczac

- koszty wyżywienia za ÓŁ miesiąca 30 zł. - z racji tego, że zabko zaproponowało, że moze podrzucać nadal odpadki z pracy, i jeśli komuś jeszcze uda się dac karmę czy coś oprócz mnie, to wtedy bedzie te 30 zł. - arazie jest ta cena na próbę, jesli nic z tego nie wyjdzie to bedzie 60 zł. miesięcznie

- 20 zł. - 'luksysu' (jakies dodatki oraz pokrywanie ew. szkód, zwazywszy na to, że osoba ta mieszka w wynajmnowanym mieszkaniu, a własciciel co drugi dzien jest w pobliżu)

Czyli wacha się między 100-120 zł. miesiecznie (to i tak nie tam źle - to niecałe 4 zł. doba!)

Ale... po dlugich rozmowach ustaliłyśmy tez pewne zaady i doszlam do wniosku, że tutaj gram na owarte karty, wiec ten DT mieszka w wynajmnowanym mieszkaniu, nad głową jest starsza osoba, a Misu strasznie drze morde, jesli niestety nie bezie szło go przez dłużsy czas uciszyć (i nie chodzi mnie o dzień itp.), to DT się wycofuje i Misu trafia do schroniska lub do uśpienia...
Uśpienie tyczy się też pogorszenia obecnego stanu zdrowia Miśka, gdy dojfdzie woda w płucach itp. to po prostu nie ma sensu już wtedy tego ciągnąć - to sa męczarnie dla psa, już coś o tym wiemy...

Dodatkowo w/w zakonczenia tyczą się także nas w momencie, gdy się nie bedziemy wywiązywac z obowiazków, jak to osoba ta powiedziała "jedni maja możliwości, a inni mają pieniądze, którym niektórym brak'...

Wiem, że dla Was to dziwnie pewnie brzmi, ale roważałyśmy wczoraj wszytskie możliwe opcje, wzytskoie górki itp. i no niestety nie wygląda to zbyt kusząco, zresztą sami zobaczcie - pies, 15 lat, chory, 0 odezwu na ogłoszenia, ślepy, głuchy, drze morde, sika pod siebie, a tutaj nagle się okazuje, że pieniazków na jego utrzymanie brak, sprawia kłopoty DT pod wzgledem np. kłótni z sąsiadami, włascicielem itp. (który bądż co bądź jest dla nas jedyną deską ratunku), zajmuje DT itp., itd...

Ja powiem szczerze, że ja nie wiem czy to ma sens, bo Buni już zauważyłąm, że co z tego, że jest DT, jak psa i tak wcześnie czy później będzie trzeba uśmiercić, bo już jest schorowany....

Zostawiam to Wam do rozważenia, ja żadnych decyzji sama podejmowac nie bede..

Posted

BoUnTy napisał(a):
Witajcie :)

Dlugo wczoraj negocjowaała z domkiem tymczasowym i udało nam się wynegocjować tai rozwiązania:

- koszty podkladów 43 zł. miesiecznie (tych 90x170) - musimy same kupowac i dostarczac

- koszty wyżywienia za ÓŁ miesiąca 30 zł. - z racji tego, że zabko zaproponowało, że moze podrzucać nadal odpadki z pracy, i jeśli komuś jeszcze uda się dac karmę czy coś oprócz mnie, to wtedy bedzie te 30 zł. - arazie jest ta cena na próbę, jesli nic z tego nie wyjdzie to bedzie 60 zł. miesięcznie

- 20 zł. - 'luksysu' (jakies dodatki oraz pokrywanie ew. szkód, zwazywszy na to, że osoba ta mieszka w wynajmnowanym mieszkaniu, a własciciel co drugi dzien jest w pobliżu)

Czyli wacha się między 100-120 zł. miesiecznie (to i tak nie tam źle - to niecałe 4 zł. doba!)

Ale... po dlugich rozmowach ustaliłyśmy tez pewne zaady i doszlam do wniosku, że tutaj gram na owarte karty, wiec ten DT mieszka w wynajmnowanym mieszkaniu, nad głową jest starsza osoba, a Misu strasznie drze morde, jesli niestety nie bezie szło go przez dłużsy czas uciszyć (i nie chodzi mnie o dzień itp.), to DT się wycofuje i Misu trafia do schroniska lub do uśpienia...
Uśpienie tyczy się też pogorszenia obecnego stanu zdrowia Miśka, gdy dojfdzie woda w płucach itp. to po prostu nie ma sensu już wtedy tego ciągnąć - to sa męczarnie dla psa, już coś o tym wiemy...

Dodatkowo w/w zakonczenia tyczą się także nas w momencie, gdy się nie bedziemy wywiązywac z obowiazków, jak to osoba ta powiedziała "jedni maja możliwości, a inni mają pieniądze, którym niektórym brak'...

Wiem, że dla Was to dziwnie pewnie brzmi, ale roważałyśmy wczoraj wszytskie możliwe opcje, wzytskoie górki itp. i no niestety nie wygląda to zbyt kusząco, zresztą sami zobaczcie - pies, 15 lat, chory, 0 odezwu na ogłoszenia, ślepy, głuchy, drze morde, sika pod siebie, a tutaj nagle się okazuje, że pieniazków na jego utrzymanie brak, sprawia kłopoty DT pod wzgledem np. kłótni z sąsiadami, włascicielem itp. (który bądż co bądź jest dla nas jedyną deską ratunku), zajmuje DT itp., itd...

Ja powiem szczerze, że ja nie wiem czy to ma sens, bo Buni już zauważyłąm, że co z tego, że jest DT, jak psa i tak wcześnie czy później będzie trzeba uśmiercić, bo już jest schorowany....

Zostawiam to Wam do rozważenia, ja żadnych decyzji sama podejmowac nie bede..

wg mnie tak.....

cena nie jest za wysoka jak na życie psa i warto spróbować, jeśli sie nie uda,to nie będziemy miały sobie nic do zarzucenia...

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam...to DT będzie decydował tylko o uśpieniu? ja wolałabym, żeby to była wspólna decyzja i podyktowana naprawde złym stanem.

Warunki są jasne,przejrzyste...ja próbowałabym...

a Wy?

Posted

Nie, to nie tylko DT bedzie decydował o uśpieniu - o zmianach zdrowotnych będe tutaj pisac i razem z DT zdjecyduje (mjąc na uwadze to co bedziemy widziec na codzień) o tym czy to już ten czas...

Posted

Dogadałam się z DT tak, ze zapierwszy miesiac jeśli ja dam ok. 1,5 kg karmy, żabsko da tyle ściepek, żeby starczylo na ok. pól miesiaca (wiesz o co chodzi), to płącimy tylko za podkłądy do siusiana i 20 zł. luksusowego, czyli początek mamy za 70 zł. (około). Co o tym myslicie? Myśle też, ze podkłady najlepiej kupić min. 2 paczki, żeby nie zezarły nas koszty przesyłek

Posted

DT moze wziaśc Misia od zaraz, tylko potrzebne sa pieniazki na podłady, na początku może siedzieć w pampersach, ale to roziązanie dosłownie na parę dni, bo w taka pogode szybko wdają się odparzenia...

No to co? Wchodzimy w to! To jesli ktoś chce wspomóc Misia i podarować parę groszy (oczywiscie bazarki tez jak najbardziej wchodzą w grę), to prosze napisac, podam numer konta - gdy tylko bedzie już jakas konkretna sumka na podkłądy to kupujemy i Misiu moze isc do DT :) Nadal podtrzymuje to, ze fajnie byłoby nazbierac od razu na 2 paczki...

Posted

lothia napisał(a):
dziewczyny można jeszcze zobaczyć czy w jakimś hipermarkecie nie będzie tańszych podkładów,chyba że ktos ma dojscie do hurtowni czy np selgrosa?

Z tego co się orientuje w cenach podklądów, to te są najtańsze i sa naprawde baaardzo tanie biorąc pod uwage wielkość (90x170) i ilość (30 sztuk)...

Myśmy dla Buni kupowali 90x60, 10 sztuk po 14 zł.

Posted

Doda_ napisał(a):
warto dac psiakowi szanse.. :loveu: Super ze znalazl sie DT

Ale niestety po raz kolejny musze powiedzieć, ze aby dac psiakowi szansę musza być pieniadze, a tymczasem watek prawie nieodwiedzany, deklaracja wpłąty:
- zabsko - jednorazowo 30 zł.
- mysia - jak bedzie umiałą pomóc
- justyna85 - 5 zł. miesięcznie
- ja - enalenal
- emilia - zdaje się, ze bazarki i jakis wplata (przepraszam, moglam się pmoylić :oops:)
- kikou - 20 zł. miesięcznie

To niestety niewiele, ztakimi deklaracjami to nie damy sobie rady - niestety...

Posted

tak, tak - myśle, ze tak bedzie najłatwiej, zeby nie wprowadzac zamentu, bo jestem na miesjcu i gdyby co bede sie oreintowac w sytuacji na bierząco :)

kikou już wysłałam wczoraj numer konta, a jutryna85 i ty chyba juz takowy macie :P

Posted

przelalam na podane konto 60,- zl to tak akonto organizowanego przeze mnie bazarku.... tylko wiadomo, bazarek potrwa troche, a pieniadze potrzebne sa juz.... jesli jakims cudem wplyw z bazarku bylby wiekszy to dosle roznice.... jesli nic sie nie sprzeda albo wplyw bedzie mniejszy to trudno-moja strata.....;)

no i jak pisalam oprocz tego potem co miesiac bede przelewala dwadziescia zl.....

Posted

kikou napisał(a):
przelalam na podane konto 60,- zl to tak akonto organizowanego przeze mnie bazarku.... tylko wiadomo, bazarek potrwa troche, a pieniadze potrzebne sa juz.... jesli jakims cudem wplyw z bazarku bylby wiekszy to dosle roznice.... jesli nic sie nie sprzeda albo wplyw bedzie mniejszy to trudno-moja strata.....;)

no i jak pisalam oprocz tego potem co miesiac bede przelewala dwadziescia zl.....

jesteś niesamowita....:)

Posted

jusstyna85 napisał(a):
jesteś niesamowita....:)

dokłądnie :loveu::loveu::loveu: Bardzo Ci dziekuję!

Czyli mamy 67,61. na podkłady, to już sukces, jeszcze tylko troszkę i bedzie na 2 paczki!