Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 599
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pamietajcie o zastrzeżeniu że:

-Aukcja jest charytatywna
-Wysokośc licytowanej sumy nie ma wpływu na wybór domu i decyzję o wydaniu psa
-Aukcja może być w każdej chwiliwycofana lub unieważniona (także po zakończeniu)

Posted

kochani jak robicie aukcje o zwierzakach do adopcji to po prostu zaznaczcie w dostepnosci aukcji ze nie udostepniacie jej wszystkim uzytkownikom wtedy nikt nie kliknie i nie trzeba czatowac pod koniec aukcji czy aby ktos sie nie przyczail

Posted

Kostek nie bardzo rozumiem o czym mówisz....kto sie niby czai i po co? I co z tego wyniknie niedobrego?:niewiem: Pytam poważnie..naprawdę nie wiem.

ale zrobię allegro wedlug wskazówek Kasi.

Tekst już jest:roll:

Wyrównam jeszcze linijki, czcionki. Tam zwieksze, tam zmniejsze. Podkoloruje. wstawie kontakt. zastrzezenie, ze tajniacy ( o to chodzi Kostek?) nie maja licytowac i takie tam. Teraz w sumie jest jak samo sie zrobiło. Byłam zajeta wszystkimi ę i ą i ł itd:roll::roll:

No..to tekst:

Oto ja. Ja to Alan. Owczarek kaukazki. Lat trzy. Poteżny, silny, niezależny.
Kaukazki owczarek to stepy, bezkresy, chłodny wiatr.
Tam jestem sobą. Kocham i pracuję. Szanuję siebie, moją pracę i moje stado.

Tutaj mieszkałem w bloku. Ale to nie ja.
Teraz żyję w schronisku.
Wiesz jaki duży jest mój kojec? 2 x 2m.
Wokół mnie psy różnej maści i nacji. Jazgoczą, krzyczą.....
Wiesz jak się czuję....

Ale teraz jesteś Ty. Czy chcesz być moim przewodnikiem?
Czy dasz mi pracę?
Czy wiesz, co to przyjazń i szacunek?
Czy uszanujesz moją naturę? A moze już ją kochasz?

Jeśli jesteś niezależny, mądry, kochasz wolność, a do obowiązków podchodzisz odpowiedzialnie i poważnie jak ja- wtedy chciałbym Ciebie poznać.

Podaj mi łapę-zyskasz niepowtarzalnego wspaniałego przyjaciela i doskonałego, nieprzekupnego stróza i obrońcę. Będę kochal Cię i chronił. Całym sobą. Wielkim sercem, potężnym ciałem. Wierny, oddany, lojalny do konca moich dni.
Też taki jesteś? -proszę - podaj mi swą dłoń.

Alan jest psem rasy owczarek kaukazki lub mieszańcem ze znacznym udziałem tej rasy.
Psy tej rasy są zrównoważone, niezależne, nieufne wobec obcych, czujne, stanowcze i terytorialne- na własnym terenie nie tolerują obcych. Wykazują skłonności dominacyjne.
Oznacza to, że od chwili przybycia kaukaza do Twojego domu musisz pamiętać że:

- jest silniejszy od Ciebie, z łatwoscią powali każdgo człowieka. Nie wolno Ci wiec opierać stosunków z nim na użyciu siły. On może odpowiedzieć z większą siłą.

- ten pies jest indywidualistą, raczej koegzystuje i współpracuje z ludźmi niż im się podporządkowywuje. Owszem znajdzie w Twoim domu osobę której zaufa (i sam wyznaczy granice tego zaufania) jaki którą będzie traktował jak przewodnika i autorytet, ale po pierwsze to on ją sobie wybierze, po drugie to porozumienie na zasadzie zrozumienia a nie dominacji.

Przy doświadczonym i cierpliwym przewodniku, poświęcającym psu wiele czasu i uwagi, kaukaz staje się wspaniałym towarzyszem, przy włascicielu nerwowym, albo pozostawionym sam sobie-zdziczeje i moze nawet zaatakowac właściciela.

- pozostałych członków rodziny będzie traktował jak członków stada swojego przewodnika, będzie ich bronił i chronił zgodnie ze swoją oceną stanu zagrożenia. Od niego zależy na ile skróci do nich dystans. Nie wolno mu narzucać pieszczot i na siłę uszczęśliwiać. Sam zdecyduje jak blisko chce być ze stadem.

-Musi większość dnia/cały dzień spędzać na zewnątrz.
Wiele osobników cierpi na klaustrofobie i nie powinno przebywac w zamkniętych pomieszczeniach.

- Musisz zapewnić mu pracę - teren, którego będzie pilnował. Dzień jest dla niego porą wypoczynku, noc pracy. A zmęczony stróżowaniem owczarek kaukaski to szczęśliwy i spełniony pies.

Nie wolno go w żadnym wypadku poddawać jakimkolwiek szkoleniom mogącym wpłynąć na jego agresywność. Owczarki kaukaskie mają stróżowanie i agresję w obronie terytorium i stada zakodowaną głęboko we wzorcu rasy i spełniają funkcję stróży samoistnie. Jest to wręcz niezbędny element ich życia.

Posted

na allegro licytuje sie zawsze pod koniec aukcji zeby nikt nie przelicytowal Twojej oferty itd mialam kiedys sytuacje ze jakis glab mi zalicytowal psa i musialam sie troche nagimnastykowac zeby psa nie sprzedac...od tamtej pory zmieniam w ustawieniach aukcji dostepnosc dla wybranych uzytkownikow i problemow nie ma

Posted

czy to znaczy teraz abstra***ac od psa, ze musze sprzedac jesli cos wystawie? nie moge sie wycofac?

ale tu sie nie boje...niby...Kasia mnie poinstruowala. O tym pewnie tez..
Bede wykonywac allegro krok po kroku wedlug zlecenia a potem przesle do sprawdzenia.

Posted

Kostek napisał(a):

na allegro licytuje sie zawsze pod koniec aukcji zeby nikt nie przelicytowal Twojej oferty itd mialam kiedys sytuacje ze jakis glab mi zalicytowal psa i musialam sie troche nagimnastykowac zeby psa nie sprzedac...od tamtej pory zmieniam w ustawieniach aukcji dostepnosc dla wybranych uzytkownikow i problemow nie ma

Ja w takich aukcjach zaznaczam zawsze aby nie licytować bo to aukcja na której szukamy domu a nie sprzedajemy psa.
Lub pisze aby przed ewentulanym zalicytowaniem skontaktowac sie telefonicznie badź mailowo na podany w aukcji kontakt.

Jeśli jednak i tak ktoś zalicytuje to momentalnie usuwam tą oferte wpisujac jako powód brak kontaktu przed licytacją.

Zawsze sie to sprawdza i nigdy nie mialam zadnych problemow z tym zwiazanych.

Posted

Charly napisał(a):

czy to znaczy teraz abstra***ac od psa, ze musze sprzedac jesli cos wystawie? nie moge sie wycofac?

Jesli wpiszesz to co Ci podalam to mozesz usunac oferte. Zreszta, ja takich aukcji wystawilam juz mase i tylko jeden raz jakis glab mi zalicytowal mimo ze bzlo napisane aby nie licytowac.

Zrob tak jak Ci pisalam i bedzie dobrze.

Posted

Dot. poprawki w tekście !!!
Kaukaz - Owczarek kaukaski !!!! Tak należy odmienić...

Ogólnie tekst nie jest zły. Ale wyszedł nieco długi.
Musisz jakoś zmniejszyć objętość...
Będzie trudno, bo początek to agitacja, a tekst KWL - samo sedno i ważne info.
Nie wiem jak z tego wybrnąć. Zastanowię się.

Kostuś - co za nowy model blokady na Allegro ???
Nie zetknęłam się chyba z takim sposobem zabezpieczenia aukcji...
Czy dobrze rozumiem, że to dotyczy ewentualnych licytujących ?
Napisz jakoś przystępniej... Ciemna jestem w tych kwestiach...

Posted

przyjaciel_koni napisał(a):

Napisz jakoś przystępniej... Ciemna jestem w tych kwestiach...

Jest taka opcja że blokujesz wejście wszystkich użytkowników, czyli wprowadzasz w aukcje tylko zaproszonych i blokujesz ewentualnych licytujących.

Wpisując jednak w takiej aukcji to co napisałam kilka postów wyżej nie ma takiej potrzeby ponieważ bez problemu usuwasz taką niechcianą oferte i nie masz żadnych problemów. Warto nawet taki tekst wpisac na początku aukcji.

Posted

usunac oferte mozna nawet nie piszac zastrzezenia w aukcji ale tylko wtedy gdy aukcja jeszcze trwa gorzej jak zostala minuta do konca ktos zalicytowal i nie zdazylo sie usunac...

zaraz wkleje tu krok po kroku co trza zrobic zeby bylo jasniej

Posted

jak juz masz wystawiona aukcje wchodzisz w zmiany 2 akapit pt zmien dostepnosc aukcji klikasz w ''ogranicz mozliwosc licytacji/zakupu do grona zaproszonych osob" i wsio

Posted

[quote name='Kostek']
usunac oferte mozna nawet nie piszac zastrzezenia w aukcji ale tylko wtedy gdy aukcja jeszcze trwa gorzej jak zostala minuta do konca ktos zalicytowal i nie zdazylo sie usunac...

Powiem Ci, że jeszcze nigdy nie miałam takiej sytuacji a takich aukcji wystawiłam już masę.
No ale wiadomo że nigdy nie wiadomo co może sie zdarzyć ;)

Posted

Jak wystawiam Allegro, to w tresci zastrzegam, ze " wylicytowanie psa nie oznacza jego nabycia" i ze " opiekun decyduje o wyborze domu". W ten sposob nie trzeba specjalnie zmieniac aukcji i nikt nie moze miec pretensji :p

Posted

Kostek napisał(a):
taki tekst w aukcji nic Ci nie da,poczytaj posty wyzej

dlaczego nic nie da? Przeciez nie ma obowiazku, skoro zastrzegasz sobie cos. To tak jak zastrzezenie, ze mozesz skonczyc aukcje przed czasem.

Posted

bo ktos Ci kliknie w psa przed koncem i allegro nic nie obchodzi ze cos tam sobie bylo napisane transakcja zostala zawarta i trzeba ja sfinalizowac,w swoim przypadku powiedzialam ze pies nie zyje i pokazalam zaswiadczenie i tyle ale trafilam naprawde na kretyna ktory chcial po prostu udowodnic ze on kupil psa za zlotowke i zrobi sobie z nim co chce bo tak i juz

skonczyc aukcje przed czasem mozesz zawsze