Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Tyna21']Kurde mnie przerażają albinosy :D Wyglądają jak dobermanie zombie[/QUOTE]

pomyślałam dokładnie tak samo :diabloti:

Jestem ciekawa jak Clayton będzie wyglądał jak wejdzie w fazę "rozbudowywania się"

Posted

[quote name='omry']Też uwielbiam białasy :) Bull mój też raczej będzie biały, tak planuję :)[/QUOTE]
bulle tylko białe :loveu: ewentualnie z rudym

[quote name='Amber']

:loveu:[/QUOTE]
biały doberman akurat nie jest ładny , na pewno bardziej podobaja mi się czarne i brązowe .
dziwnie wygląda :lol:
[quote name='omry'][URL]http://www.londondogtrainers.com/bull terrier.jpg[/URL] :evil_lol:[/QUOTE]
:loveu: a jak się pięknie będzie brudził :lol:
[quote name='Lucky.']

Jestem ciekawa jak Clayton będzie wyglądał jak wejdzie w fazę "rozbudowywania się"[/QUOTE]
też jestem ciekawa :) to już nie długo .

Posted

Dajcie mu jeszcze czas ;) to dopiero podlotek ;) zobaczysz, że do 3 lat będzie się zmieniał ;) oczywiście już nie tak "drastycznie" ale one jednak długo dojrzewają ;)

Posted

już ze 100 razy pytałam innych właścicieli staffików czy na pewno się zmieni :evil_lol:
do 2 lat zmieniać się powinien dość mocno , ale zacząć powinien niedługo nabierać masy , już poszedł do przodu aż 0,6kg ale poszedł :) a martwiłam się że mi schudł bo wizualnie zrobił się dużo chudszy przez to że poszedł w góre pare cm ,ale waga poszedl lekko do przodu na szczęście .
ważyć i mierzyć będę go raz w miesiącu , ba nawet to zapisuję :) i będę miała zawsze porównanie .

Posted

Białe dobki są extra, szkoda, że takie chorowite ;)

Jak pies je, robi normalną kupę, to przybierze. Ja też jak Jari był w wieku Kajtka ;) martwiłam się, że nie urośnie i będzie wyglądał jak pinczerek, ale stało się inaczej ;).

Posted

no właśnie je jak duży pies a i tak z 500g zeszłam na 400g ale nie mogę zejść niżej bo chodzi i żebra głodny .
ten bc raczej służy bo kupy robi nie duże nie małe ,tylko strasznie ciemnego koloru ale może to taka karma poprostu .
wiem że się wyrobi , że ma czas :) ale sama pewnie nie mogłaś się doczekać aż Jari się zmieni i zrobi się jak dorosły dobek .

od rana leje u nas , mamy 13 stopni a młody czeka na spacer :mad: poczekam jeszcze z godzinke i jak nie minie to pójdziemy w ta ulewe .

Posted

[quote name='gops']no właśnie je jak duży pies a i tak z 500g zeszłam na 400g ale nie mogę zejść niżej bo chodzi i żebra głodny .
ten bc raczej służy bo kupy robi nie duże nie małe ,tylko strasznie ciemnego koloru ale może to taka karma poprostu .
wiem że się wyrobi , że ma czas :) ale sama pewnie nie mogłaś się doczekać aż Jari się zmieni i zrobi się jak dorosły dobek .

od rana leje u nas , mamy 13 stopni a młody czeka na spacer :mad: poczekam jeszcze z godzinke i jak nie minie to pójdziemy w ta ulewe .[/QUOTE]

sa ciemne, bo to jest typowe na jagniecinie:)))

Posted

Bo jest teraz taki głupi okres, pies rośnie, więc spala wszystko co zje na samo rośnięcie + jak ma jeszcze ruch to już nic nie zostaje.

Spójrz jak wyglądała Cortina mająca troszkę ponad roczek:
[URL]http://i29.tinypic.com/30cn7ex.jpg[/URL]
[URL]http://i32.tinypic.com/23u7rqh.jpg[/URL]
[URL]http://i36.tinypic.com/b7doy8.jpg[/URL]
[URL]http://multiply.com/mu/nokia51/image/5/photos/24/600x600/59/HASTA-Ze-Strasznego-Zamku-2.JPG?et=fUewCCnYUPjTV3ChXB%2BGbw&nmid=94275034[/URL]

A jak wygląda teraz... Chyba wiesz :lol:

Posted

[quote name='a_niusia']sa ciemne, bo to jest typowe na jagniecinie:)))[/QUOTE]

Ano, u nas tez na jagnięcinie były ciemne. A nie ma problemu młody z wyciekiem z oczu? Bo u Jaxa był wyciek ciemny, tzn. jakoś nie upierdliwy, ale mi przeszkadzał.

Posted

[quote name='a_niusia']sa ciemne, bo to jest typowe na jagniecinie:)))[/QUOTE]
a no to jak myślałam że to taka karma , to dobrze że to normalne :)

[quote name='Amber']Bo jest teraz taki głupi okres, pies rośnie, więc spala wszystko co zje na samo rośnięcie + jak ma jeszcze ruch to już nic nie zostaje.

Spójrz jak wyglądała Cortina mająca troszkę ponad roczek:
[URL]http://i29.tinypic.com/30cn7ex.jpg[/URL]
[URL]http://i32.tinypic.com/23u7rqh.jpg[/URL]
[URL]http://i36.tinypic.com/b7doy8.jpg[/URL]
[URL]http://multiply.com/mu/nokia51/image/5/photos/24/600x600/59/HASTA-Ze-Strasznego-Zamku-2.JPG?et=fUewCCnYUPjTV3ChXB%2BGbw&nmid=94275034[/URL]

A jak wygląda teraz... Chyba wiesz :lol:[/QUOTE]
no ile by nie zjadł i tak za chwile jest głodny :roll:
z Cortiny normalnie inny pies teraz! śmiesznie wyglądała :lol:
[quote name='LadyS']Ano, u nas tez na jagnięcinie były ciemne. A nie ma problemu młody z wyciekiem z oczu? Bo u Jaxa był wyciek ciemny, tzn. jakoś nie upierdliwy, ale mi przeszkadzał.[/QUOTE]
oczy mu ropieją trochę ale póki co jasny kolor wycieka , wystarczy wytrzeć i nie ma śladów .

Posted

U nas też trochę ropienie + zacieki były, podejrzewam, że właśnie z karmy, bo nic innego się nie zmieniło :) Clayton wygląda bardzo dobrze, widać, że rośnie - no i uroczy z niego białaś :loveu:

Posted

[quote name='gops']rośnie rośnie , miesiąc temu a teraz to dużą różnice widać w jego wyglądzie .
[B]uroczy , ładny tylko w głowie pusto[/B] ;)[/QUOTE]

Czasem mam wrażenie, że te białe tak mają :lol:

Posted

[QUOTE] z Cortiny normalnie inny pies teraz! śmiesznie wyglądała :lol:[/QUOTE]
Chciałaś powiedzieć - świetnie wyglądała ;). Teraz niestety bardziej przypomina zbitą bryłę tłuszczu :lol: Nie chce jej głodzić, z drugiej strony ma teraz tyle ruchu ile Jari (prawie, bo Jari lata jak wariat, ona trochę mniej) bo staram się ją zabierać na wszystkie spacery i myślę, że powinny wyjść tego rezultaty. Aż do następnej wpadki... Tj ona wykorzystuje wszystkie okazje, żeby się najeść na boku - kradnie Jariemu z michy, plądruje zakupy jak się nieuważnie postawi na podłodze torbę, wyżera stare obierki z kompostu itp. W tym przypadku kontrola wagi jest nieco trudniejsza :lol:

Posted

[quote name='Vectra']staffik nabiera masy po 20 miesiącu życia , więc się nie ciesze że to już :diabloti:[/QUOTE]
:placz:
będę odliczać każdy dzień :evil_lol:

Posted

[quote name='gops']a najlepsze jest to że jeszzce 2 miesiące temu mówiłam że bałe staffiki są brzydkie :crazyeye: a teraz są najpiękniejsze :lol:[/QUOTE]
O mamo... ja jak szukałam psa dla siebie to nawet w stronę chartów nie patrzyłam, bo wydawały mi się takie chude, z dziwnymi pyskami (borzoi np.), nie podobały mi się w ogóle... A teraz uważam, że to jedne z najpiękniejszych psów pod względem wizualnym jak i z charakteru :D. Odkąd mam takiego "brzydkiego" chudzielca to podobają mi się nawet nagie psy meksykańskie :lol:

Podobają mi się ttb, bardziej z wyglądu, bo ich charakter jest mi w większej części obcy, a nie chciałabym się wygłupić przytaczając być może jakieś średniowieczne mity :lol: Więc powiem tylko tyle, że młody jest śliczny. Oby rósł zdrowo i nie przysparzał za dużo problemów... :evil_lol:

Posted

oo charty to ja z wyglądu uwielbiam tylko whipety , dla mnie są mega ładne!
tylko charakteru totalnie nie znam .

jak już mam wymarzonego staffika to każdy kolejny pies będzie ttb lub kundlem ze schronu .
łatwo się w tych świńskich mordach zakochać , uśmiechu od ucha do ucha i krzywych nogach :)

Posted

Charty ogólnie są niezależne, stąd mit, że są głupie. Wbrew pozorom to bardzo inteligentne psy. Kolejnym mitem jest to, że chart potrzebuje długich spacerów... Whippet i borzoj to sprinterzy, więc im wystarczy polatać luźno wedle własnych granic. Kiedy nie biegają są naprawdę leniwe, praktycznie cały czas śpią albo leżą i odpoczywają :D. No ale są też charty długodystansowe... Z tego co kojarzę to saluki do nich należy.
Jeśli chodzi o whippety to one są akurat łatwiejsze "w obsłudze" niż inne charty, właściwie polecane dla początkującego charciarza. Nie są aż tak niezależne i można nauczyć je wielu sztuczek. Młody od pewnego czasu potrafi otwierać szafkę przykładowo :lol:. Nauka zajęła nam ok. 4-5 dni, więc nie jest tak źle. Ale charty podobnie jak każda inna rasa - uzależnia... BARDZO uzależniają, bo wiemy już z rodzinką na pewno, że kolejnym będzie właśnie borzoj, który kiedyś tak bardzo mi się nie podobał... :cool3: Największa wada? Chyba ten instynkt łowiecki... Mając charta trzeba mieć oczy dookoła głowy, bo jak poleci za zwierzyną to głuchnie... Ale i nad tym można popracować, bo jest bardzo dużo osób, które bez obawy mogą spuszczać swoje psy albo chodzić z nimi bez smyczy. Mój to jeszcze dzieciak, ale i tak przeważnie chodzimy na lince 15m, bo tak jest po prostu łatwiej go kontrolować :)

No... to tak w wielkim skrócie :lol:. Ja sama jeszcze nie wiem czy kupię z hodowli borzoja (taki jest pierwotny zamysł rodzinki) czy może zaadoptuje... chciałabym pomóc jakiemuś potrzebującemu psiakowi, a dużo jest ostatnio chartów w potrzebie, przeważnie naszych polskich...

Z ttb prócz staffików i ich powalającego uśmiechu podobają mi się jeszcze bulteriery :D Ich jajowate głowy i wręcz "prosiaczkowy" pysk to po prostu chodzący urok :loveu: Ale raczej nie chciałabym mieć takiego psa, bo już się 'zacharciłam', więc tylko tak do powzdychania ;)

Posted

Ja też uwielbiam charty :loveu: Raczej nie będę mieć, ale oglądam sobie chętnie :) Ogólnie nie mam tak, że podoba mi się jedna czy dwie rasy, mnie podoba się wiele i to bardzo różnych :) Bulle, asty, rottki, dogi niemieckie, corsiaki, dogo canario, bulwy francuskie i angielskie, whippety, grzywki chińskie łyse, chiłki, jamniki, erdele.. :D

Posted

Mi też się podobają charty np. azawakh, wygląda jak z jakiegoś komiksu - niesamowity pies [url]http://www.tombouktous-azawakhs.de/U%20Tidet%203%20J%2010%20M%20web.jpg[/url] :)

Ale już charakter zupełnie do mnie nie przemawia... ;)

Posted

[quote name='gops']:placz:
będę odliczać każdy dzień :evil_lol:[/QUOTE]
stawiaj kreski na ścianie ;)
i powiem Ci , że przy Franiu to też tak doczekać się nie mogłam , na efekt końcowy jego metamorfozy ze szczudła do staffika .... ehhh a już zaraz 6 lat kończy i wiele bym dała , by znowu miał te 6-8 miesięcy. Za szybko ten czas poleciał.
Przy obecnych młodych gniewnych , już nie mam takich wymagań , by czas przyspieszać. Dla mnie mogą zostać szczurami na zawsze i by zawsze miały te 18-19 miesięcy ;)
aczkolwiek bardzo się cieszę ,że Hania nie ma już 8-10 miesięcy i nie ze względu na jej nijaki wygląd , tylko podły charakter :evil_lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...