malawaszka Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 wysłałam Lennego pewnej Pani która dzwoniła do mnie o średniaka z Tczewa - wtedy mówiła, że tak strasznie kochają psy i w ogóle zwierzęta i że jak psa mają uśpić to oni go wezmą bo trzeba pomagać biednym psiakom (a tamten był do wzięcia bo umarł mu właściciel a rodzina nie chciała się zajmować psem, no i ładny, zadbany..) myslałam, ze jak tamten znalazł dom szybko to może Lenny się spodoba jak tak kochają psiaki i chcą pomóc któremuś... ale niestety echo... ehhhhhhhh wyżaliłam się bo się zawiodłam :shake: Quote
luka1 Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 [quote name='malawaszka']Lenny w górę :loveu: ale super pies jakby go bardziej na sznaucerka wystrzyc to rasowy jak nic. A rasowe ludzie lubią :mad: Quote
malawaszka Posted March 12, 2008 Posted March 12, 2008 ostatnio mam coraz większe wątpliwości co do jego rasowości i chyba będę musiała się zgodzić z dziewczynami, że to może być mix z pudlem, ale to nie zmienia faktu, że jest świetnym psem i będzie piękny jak sierść mu "wyzdrowieje" Quote
ciapuś Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Jasne, tylko przypominam że pies to nie zabawka i przebywając w dt przyzwyczaja się tak on jak i jego opiekun i rozstania są bardzo trudne (wiem coś na ten temat)więc czekanie nie wiem na co i po co nie jest wskazane.Pies nie powinien być zbyt długo w domu tymczasowym zwłaszcza że jest to jego już 3 miejsce w tak krótkim czasie.On powinien jak najszybciej być w DS i tam nabierać pewności siebie i wiary w człowieka. Quote
ewatonieja Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 zgadzam sie z Agnieszką po tej dogomania żeby psu szukać domu, a ze o różnej porze dnia i nocy wchodza tu ludzie chcący adoptować psa to przez to hopanie bardziej wystawiamy Lenny'ego na widok to może się wydawać głupie i niepotrzebne ale czasem działa,a że ostatnio nawet rasowe psy długo czekają to ja jestem za tym,żeby każdą możliwość wykorzystać Quote
szajbus Posted March 13, 2008 Author Posted March 13, 2008 Całkowicie się zgadzam. Po śmierci mojej Psoni właśnie na dogo szukałam suni, która chwyciłaby mnie za serce. Siedziałam całymi nocami i przeszukiwałam forum nie pisząc nigdzie poza TM. Pies nie wie , ze DT jest DT , Dla niego to normalny DOM i im szybciej trafi na ten jedyny docelowy tym lepiej. Proszę mi wierzyć, osobie, która pokocha tego psiaka nie będzie przeszkadzało czy jest łysy zdrowy czy chory. Jak bezie miała znaleźć dziurę , żeby go oddać to znajdzie: bo pies nie zostaje sam w domu, bo sika, bo szczeka, bo nie chce jeść, bo ciągnie na smyczy itp. Dlatego nie ustajemy w poszukiwaniu Lennemy DS . Póki co ma odnowione allegro http://www.allegro.pl/item328610755_sznaucer_lenny_pilnie_potrzebuje_domu.html Quote
katya Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Taki sobie ktoś, nie dziw się proszę, że wiele osób martwi się o DS dla Lenniego, bo jeszcze nie tak dawno pisałeś: Do przyszłego weekendu dam radę, bo jestem na takim niby-urlopie. Ale potem niestet musi go przejąć - ja moge zapewnić wspomaganie finansowe na czas dopóki nie będzie stałego domku. Nie najpiękniej to brzmi, zdaję sobie z tego sprawę, ale pamiętajcie, że ja jeszcze nadal czekam na Elma. I jestem wcałm gospodarstwie sam. Więc tym razem ja wysyłam prośby o kolejny tymczas i bardzo mi z tego powodu przykro:shake:. Rozumiem, że to się zmieniło, i Lenny może być u Ciebie ile będzie trzeba? Czy on jest teraz gdzieś indziej? Straciłam rachubę. Quote
katya Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Nie, nie jestem złośliwa. Nie wiem w ogóle skąd takie Twoje zdanie. Po prostu pytam. A Lenniego akurat na DS ani na DT wziąć nie chciałam - i tutaj to Ty jesteś bardzo złośliwy. Tylko Ty byłeś tak wspaniałomyślny i dałeś mu szansę. Chciałabym natomiast upewnić się, że nikt nie musi się spieszyć z szukaniem DT i następnego DS. Bo z Twojego postu, który zacytowałam, wynikało co innego. Jeśli to się zmieniło, to bardzo mnie to cieszy. Dobranoc. Quote
szajbus Posted March 13, 2008 Author Posted March 13, 2008 Drogi panie! Pozwolę się z panem nie zgodzić. Proszę nie zapominać, ze to właśnie dzięki wolontariuszkom ten zastraszony psiak został zauważony, natychmiast założono mu watek oraz ogłoszono. Właśnie w ten sposób szuka się domków dla psiaków pokrzywdzonych przez los. proszę wybaczyć ale psiaków jest więcej niż potencjalnych domków o czym z pewnością pan wie. Dzięki temu zwrócił uwagę malawszaki a także pana, bo gdyby nie te działania to byście państwo nawet nie wiedzieli, że taki psiak istnieje. To pan pierwszy wyciągnął rękę ku niemu za co serdecznie dziękujemy. Prosze nie zapominać, ze to malawaszka jako pierwsza rozpoznała w nim utraconego przez pana sznaucera Elmo. Nikomu nie zależy żeby psa ze schroniska wepchnąć komuś jako sznaucera, bo po pierwsze miłośnicy sznaucerów wiedza jak taki pies wygląda, a po drugie pies nie posiada rodowodu. Miedzy innymi w ogłoszeniach jest to tzw magiczne słowo MIX. Jesli się znajdzie DS dla Lenny to taki domek z cała pewnością zostanie sprawdzony i zostanie z nim podpisana umowa adopcyjna, oraz będa kontrole po adopcyjne. Ale zapewne pan o tym wie, bo jest pan w posiadaniu drugiego schroniskowca. Jesli pies zostaje oddany bez kastracji to w jednym z punktów umowy adopcyjnej zobowiązuje się nowego właściciela do przeprowadzenia takiego zabiegu. Kaszel kenelowy. Cóz moja sunia również była chora na ta chorobę, która ujawniła się kilka dni po adopcji i nie robiłam, z tego problemu ani nie winiłam za to wetów schroniskowych i wszystkich świętych. Schronisko to nie hotel 5 gwiazdkowy ( a szkoda) i wirusy latają tam w powietrzu jak satelity po orbicie. Pies trafił do schroniska skrajnie wyczerpany i zaniedbany, niedożywiony więc jego układ immunologiczny był osłabiony. Drogi panie a co opisu jego faktycznego stanu to proszę nic nie okrywać i nam go opisać. Pies krótko, bo krótko przebywał u pana, po czym szybko zmienił kolejny DT. Czy to jest dobre dla psa, zęby w ciągu kilku dni zmienić kilka razy miejsce pobytu zostawię bez komentarza. Pies to nie zabawka i nikt go nie dostanie , jeśli wolontariuszki nie upewnia się, że pójdzie we właściwe ręce, a proszę mi wierzyć maja RTG w oczach. Ponadto pragnę panu powiedzieć, ze ja i masa moich znajomych nie byliśmy znani na dogo a jesteśmy posiadaczami schroniskowców i to po naprawdę ogromnych przejściach. Gdy adoptowałam moja Balbi nikt na dogo nie miał zielonego pojęcia, ze ja w ogóle istnieje na świecie. Balbi ma sie doskonale i udało nam się ją wyprowadzić na prostą. Hopanie. panu się to wydaje głupie, ale mam wrażenie, ze pan jest skupiony na losie tego jednego psa w potrzebie. Tymczasem są ich tysiące.Dzięki temu są widoczne na pierwszych stronach zarówno dla dogomaniaków jak i dla gości. Quote
malawaszka Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 taki_sobie_ktoś napisał(a): Wy byście go szybciutko ostrzygli na sznaucera (choć akurat ma znacznie więcej z pudla) i wcisnęli komuś, kto chce mieć psa, ale może nie jest przygotowany na wszystko, co by go w tej chwili czekało. Jak chcecie, to wspomogę wasze wysiłki dokładnym i zgodnym z prawdą opisem jego stanu. Czy może uważacie, że jest w porządku ukryć, jakie pies ma problemy? I powiedzieć tylko, że jest młody, śliczny i wesoły? takie pisanie jest jednak krzywdzące dla nas wszystkich, którzy szukamy domu dla Lennego :shake: bo NIKT z nas rozmawiając z potencjalnym domem stałym nie ukrywa wad, ani dolegliwości psa których jesteśmy świadomi - pisałam też przecież, że już przyjęłam do wiadomości, że Lenny nie jest sznaucerem i jednocześnie dopisałam to do ogłoszenia na allegro, ale ok, jeśli DT uważa, że mamy nie szukać domu to ja mam masę psów do ogłaszania i wstawię tam innego psa Quote
ciapuś Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Taki sobie ktoś ty już jednego psa zgubiłeś i byłam bardzo zdziwiona że dziewczyny mają do Ciebie takie zaufanie że oddają Ci kolejnego.Nie podobało misie to i mój instynkt mnie nie zawiódł.Nie minął tydzień a Tobie znudziło się zajmowanie psem,a może byłeś rozczarowany że nie dostałeś 100% sznaucera? Dla mnie jesteś osoba niepoważna i nieodpowiedzialną Na tym kończę tą jałową dyskusję i nie zamierzam jej kontynuować więc możesz sobie darować dalsze pouczania Quote
Tigraa Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Miałam przyjemność wieźć Lennyego i poznać pana Władysława. To człowiek bardzo odpowiedzialny, bardzo ciepły, miły i wrażliwy. Takie wasze nieprzemyślane opinie są bardzo, bardzo krzywdzące. Właśnie dlatego, że jest człowiekiem bardzo odpowiedzialnym, poszukał dla psiaka tymczasu, gdzie będzie miał zapewnioną całodobową opiekę. A Lenny to moim zdaniem mix pudla i ze sznaucera to on nie ma nic... to jest ostrzyżony na sznaucerka pudelek... Sympatyczny, milutki, bardzo grzeczny psiak. taki sobie ktos, nie przejmuj się opiniami, atakami... rób swoje, nie trać serca, wiary w ludzi ani wrażliwości. Trzymaj się. Quote
szajbus Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 Aniu, nie przesadzasz przypadkiem? Pan jest miły, sympatyczny , odpowiedzialny, a my to banda kłamczuchów , którzy chcą się wyzbywać każdego psa jak leci. Pan nawet jest w stanie zarzucić nam wszystkim, ze chcemy pudla ostrzyc na sznaucera i tak go wypromować. To jest w porządku tak? Do tego chciałam ci przypomnieć, ze w Lennym sznaucera sie dopatrzył także pan pan Władysław, mało tego miał z nim osobisty kontakt i był nawet tego pwien. taki_sobie_ktoś napisał(a):Czy ktoś z Was widział pudla maści pieprz i sól z długim ogonem? Może to jest mix z pudlem, ale ma na pewno więcej ze sznupka.. taki_sobie_ktoś napisał(a):Moge dorzucić pare dobrych słów o charakterze Lenniego. Jest jak na sznaucera (już teraz nie mam wątpliwości, że to sznupek, tylko przerośnięty, tak jak pisze malawaszka) wyjątkowo cierpliwy i posłuszny. Nie wiem, czy taki pozostanie, jak nabierze sił ;). Zdaniem tego pana ogłaszanie psów, szukanie im domków i podnoszenie wątków traktujemy jak zabawę tak? Panu wolno nas tak oceniać, ale nam nie wolno wyrazić swojego zdania. Bądź obiektywna. Quote
Tigraa Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 szajbus napisał(a):Aniu, nie przesadzasz przypadkiem? Pan jest miły, sympatyczny , odpowiedzialny, a my to banda kłamczuchów , którzy chcą się wyzbywać każdego psa jak leci. Pan nawet jest w stanie zarzucić nam wszystkim, ze chcemy pudla ostrzyc na sznaucera i tak go wypromować. To jest w porządku tak? Do tego chciałam ci przypomnieć, ze w Lennym sznaucera sie dopatrzył także pan pan Władysław, mało tego miał z nim osobisty kontakt i był nawet tego pwien. Zdaniem tego pana ogłaszanie psów, szukanie im domków i podnoszenie wątków traktujemy jak zabawę tak? Panu wolno nas tak oceniać, ale nam nie wolno wyrazić swojego zdania. Bądź obiektywna. szajbus, nie przesadzam, wyraziłam po prostu swoje zdanie. Nikogo z Was nie krytykuję. Powiedziałam tylko, że Wasze opinie na jego temat są bardzo krzywdzące. To wspaniały człowiek. Co do rasy psa, to być może ktoś się dopatrzył w nim sznaucerka, z daleka rzeczywiście może tak wyglądać. I jeszcze to ostrzyżenie. Ale sierść ma całkiem inną niż sznaucer i inny pyszczek. Miałam pudla więc wiem. To jest mix pudelka. Bardzo ładny i bardzo miły psiak i mam nadzieję, że szybko znajdzie dom docelowy, czego mu z całego serca życzę. Obecnie jest w dt pod bardzo dobrą opieką. Kobitki, nie węszcie wszędzie podstępu, nie doszukujcie się drugiego dna i nie krzywdźcie ludzi nieprzemyślanymi opiniami. Czasami więcej z tego szkody niż pożytku. Pozdrawiam Was cieplutko. Quote
szajbus Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 Aniu, w porządku , ale odsyłam cię do postu pana Władysława i prosze o obiektywizm. taki_sobie_ktoś napisał(a):Owszem, jest na co i po co czekać z szukaniem DS. Chyba zapominacie, że pies nie powinien być wydawany do adopcji bez sterylizacji/kastracji. A Lenny nie jest w tej chwili w takim stanie, aby bez ryzyka dla jego zdrowia przeprowadzać taki zabieg. Najpierw musi odzyskać pełnię sił, odżywić się, bo jest skóra i kości, pozbyć się różnych drobnych dolegliwości, przejść porządne badanie u weta, bo to w lecznicy chyba za porządne nie było. Został "wypisany" z diagnozą kaszlu kenelowego - chyba na dogo każdy wie, co to za choroba - i do końca tygodnia bierze antybiotyk. Wy byście go szybciutko ostrzygli na sznaucera (choć akurat ma znacznie więcej z pudla) i wcisnęli komuś, kto chce mieć psa, ale może nie jest przygotowany na wszystko, co by go w tej chwili czekało. Jak chcecie, to wspomogę wasze wysiłki dokładnym i zgodnym z prawdą opisem jego stanu. Czy może uważacie, że jest w porządku ukryć, jakie pies ma problemy? I powiedzieć tylko, że jest młody, śliczny i wesoły? Jeżeli nowy właściciel w ciągu pierwszych dni stwierdzi to, o czym mu nie powiedziano, będzie się czuł usprawiedliwiony z rezygnacji. A nie wszyscy są dogomaniakami, przygotowanymi na sprostanie trudnym problemom takiego psiaka. Wielu chętnie weźmie pieska ze schroniska, ale nie chce od razu na starcie zaczynać od chorób, problemów z zachowaniami itd. Jeżeli znajdzie się chętny na DS i będzie to osoba dobrze znana na dogo, o której wiadomo, że weźmie psa z całym dobrodziejstwem inwentarza i nie trzeba jej oszukiwać, że jest lepiej niż jest, wtedy sprawa wygląda inaczej. Niektórzy biorą świadomie i celowo psy z najtrudniejszymi problemami, ale ilu jest "świętych" na świecie? Nie wystarczy! Trzeba przygotowywać do adopcji pieski dla zwykłych ludzi. I Lenny ma ogromne szanse na taką adopcję, ale nie w aktualnym stanie, żeby nie wiem jak go ufryzować. A co do tego "hopania" - to powiem krótko. To bezmyślna zabawa. Dokładnie to samo robią równolegle inni na innych wątkach i to jest jakaś dziwna walka, żeby akurat temu psiakowi, który jest komuś bliski z dowolnego powodu, wypchnąć przed innego, który jest może bardziej potrzebujący. Nie ma to nic wspólnego ze szlachetnymi ideami, którymi kieruje się dogo. Nikt przed nikim nie chce ukrywać, to pan nas bierze, za pospolite kłamczuchy, a dogomaniaczki to dziecioki, którym zasypano piaskownice więc bawią sie hopanie, Quote
malawaszka Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 to okropne :shake: z obu stron posypały się krzywdzące opinie - myślę, że to przez emocje... szkoda, że tak się stało bo to wątek Lennego A skoro Lenny ma w sobie Pudlową krew to myślę, że można poprosić pudlarzy o pomoc w szukaniu domu?? Quote
szajbus Posted March 14, 2008 Author Posted March 14, 2008 Pies i jego dobro w tym wszystkim jest, było i będzie najważniejsze. Zgadzam sie z ciapusiem, ze im szybciej znajdzie sie dla niego stały i odpowiedzialny domek tym lepiej dla niego. Nie powinien dłużej tam zostać niż będzie to konieczne. On przyzwyczai sie do opiekunki, opiekunka do niego i rozstanie może ( i będzie) bolesne dla obu stron. Dlatego nie ustajemy w ogłoszeniach i poszukiwaniach domku wszelkimi sposobami- hopaniem również. Prosimy jednak o wszelkie informacje dot psa z DT. Opiekunka przebywa z nim codziennie i może najwięcej nam o nim powiedzieć. Quote
katya Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Ale jeśli pobyt w DT ma się wydłużyć ze wzglęgu na kastrację - to ja oczywiście jestem jak najbardziej za. Quote
ciapuś Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 tylko proszę napiszcie coś o psiaku jaki jest jak sie ma do innych zwierząt itd standardowe pytania jakie zadają ludzie którzy szukają sobie psa, bo namiary w ogłoszeniach Leniego są na mnie a ja psa widziałam tylko w schronisku i kiedy wyciągałam go ze schroniska a to trochę mało aby coś dokładniej o nim powiedzieć Quote
Tigraa Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Z tego co ja zaobserwowałam w czasie drogi i potem w domu tymczasowej opiekunki, Lenny jest spokojnym psiakiem. Do innych psów odnosi się z ciekawością, ale podporządkowuje się. Nie wykazuje agresji. Uwielbia leżeć na kanapie. Łaknie pieszczot, bardzo garnie się do człowieka. Więcej na pewno będzie mogła powiedzieć o nim tymczasowa opiekunka. Quote
szajbus Posted March 16, 2008 Author Posted March 16, 2008 A jak ze zdrowiem psiaka, Czy na miejscach wyłysiałych pojawia sie jakiś meszek? Quote
Recommended Posts