Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 329
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='cuciola']a czemu jak ja gotowalam kiedys kurze lapki to mi ta galaretka nie chciala zgestniec? za duzo wody? mimo ze dalam wody tylko zeby przykryly lapki![/QUOTE]
Albo za dużo wody, albo za mało łapek, albo za krótko gotowałaś :cool1:

Posted

[quote name='evaxon']haha gdyby Tigra jadla 2-3 nozki dziennie byla bym o pare zl bogatsza :evil_lol: moja je wcinapo ok 250kg dziennie :roll: + inne miesko :)[/quote]

Beta dostaje nóżki jako dodatek. Głównie jej danie to gotowane z szyjami indyczymi lub inszym mięskiem (np. serce wołowe).

Btw. A to 250 dkg łapek to codziennie + inne mięsko, czy "całość" mięska dziennego to ćwierć kilo?

Posted

A ja doradzam ostrożność w dawaniu kurzych łapek. Moja jamniczka miała bardzo bolesne zaparcia nawet po jednej łapce. Te kosteczki są na tyle twarde, że nie są dobrze trawione. Natomiast samą galaretę z kurzych łapek podaję i szybciutko znika z miski. :)

Posted

Moja Gracja uwielbia kurze łapki :D Jedyny mankament to to, że ona woli surowe. Położyłam jej w misce jedną łapkę surową a drugą ugotowana. Surowej po chwili nie było, a nad ugotowaną sunia trochę się zastanawiała, ale w koncu zjadła :D Kurze łapki daję całe z pazurkami.
A dawaliście kiedyś swoim psiakom kurze łebki (czy jak kto woli kurze główki), bo Gracja też bardzo je lubi, chyba nawet lepiej od kurzych łapek.

Posted

[quote name='mila_2']
Btw. A to 250 dkg łapek to codziennie + inne mięsko, czy "całość" mięska dziennego to ćwierć kilo?[/quote]

codziennie + inne miesko 250g mieska to malo by bylo jak na dzienna porcje :)

co do zparc to mu nie mamy problemow :)

Posted

[quote name='Dominika1987']
A dawaliście kiedyś swoim psiakom kurze łebki (czy jak kto woli kurze główki), bo Gracja też bardzo je lubi, chyba nawet lepiej od kurzych łapek.[/quote]

Antybiotyki i hormony którymi sa faszerowane kurczaki kumulują sie właśnie w łbach i podrobach.Ja bym tego nigdy psu nie dała.

Posted

[quote name='evaxon']codziennie + inne miesko 250g mieska to malo by bylo jak na dzienna porcje :)

co do zparc to mu nie mamy problemow :)[/quote]

To Tigra dostaje 0,5 kg mięsa dziennie?? Wow - wydaje mi się że trochę dużo...no chyba, że ja się nie znam.

Posted

Ewa, tyle to Ozzy je:crazyeye: a to aktywny pracujący border(dwa razy wiek Tigry)

a co do łapek i galaretki zz nich...Dagon niestety nie chce jesć... a byłoby dobrze na stawy, ale musze kombinowac coś innego:shake:

Posted

[quote name='cuciola']a czemu jak ja gotowalam kiedys kurze lapki to mi ta galaretka nie chciala zgestniec? za duzo wody? mimo ze dalam wody tylko zeby przykryly lapki![/quote]

Cucii ja gotowałam łapki do momentu az wywar był białawy i mętny... wtedy na pewno zgestnieje (czasem nawet dolewałam wody podczas gotowania), dodawałam takze siemię lniane już po wyjęciu łapek i gotowałam w zależności od rodzaju siemiania tyle ile w przepisie na opakowaniu ziarenek - dodatkowe zgestnienie murowane...
Potem w słoiczki, zakrecalam na goraco i do lodówy po ostygnięciu...
Psinek wcinał aż mu sie uszy trzęsły...
Samych łapek nie dawałam.
Mam też pytanie... na surowo jak dajecie obcinacie pazurki?

Posted

no ale Tigra je 3-4 razy dziennie:) a jak sie ugotuje to traci obietosc :) to az tak wiele nie ma :) tak si etylko wydaje a przeciez kurze lapki to chrzesci glowie miesa to one nie maja za wiele :)
Tigra to zarłoczek maly :) wet nic nie mowil ze za duzo :) tymbardziej ze Tigra ni ejest otyla a do kluseczki jej wieeeke brakuje :)

Posted

a mówiłaś wetowi ile dajesz dokładnie mięsa???? mój wet zawsze mówił że jak co to lepiej więcej wypełniacza dać lub warzyw niż przesadzić z ilością mięsa. Beta to też żarłok, ale co do mięsa uważam - ona ok 1,5 kg mięsa dostaje w ciągu tygodnia...a ona ma 10 m-cy i waży ok. 30 kg

Posted

lapki kurze przerabialam - najgorsze jst obieranie i pierniczenie sie z kosteczkami :)

potem przerzucilam sie na giczki wieprzowe , ale trzeba dluzej gotowac ale tez duzo galaretki z nich jest.

Jednak z gotowanego jedzenia moj pies preferuje piers z kurczaka gotowana z marchewka i podawana z ryzem. ( dobbre gdy pies ma rozwolnienie)

Posted

[quote name='evaxon']wie ile dostaje. ale wez pod uwage ze tego miesa wcale nie jest tak duzo:razz:[/quote]

a ile to dużo??;) oki - może się czepiam. Ważne żeby nasze psy były zdrowe. EOT

Posted

Moja Nuśka kiedyś jadła u ciotki kurze łapki... Smakowały Jej, ale ja jakoś wolę nie ryzykować :P One wyglądają okropnie, szczególnie kiedy są już ugotowane, blee...

Posted

[quote name='niunia_51']czy kurzymi łapkami można przebiałkować psa??
jak myślicie??[/QUOTE]
We wszystkim należy zachować umiar ;) Przebiałkować pewnie psa nie można, bo to nie jest zbyt wartościowy pokarm, ale sądzę, ze nadmiar chrząstek może powodować np. zaparcia. :hmmmm:
[quote name='cuciola']wody bylo tylko do przykrycia lapek
lapek bylo 10
gotowalam 1,5 godziny
w lodowce stalo na noc :P[/QUOTE]
Jakieś dziwne te Twoje łapki :hmmmm: Wczoraj gotowałam mojej suce, dość duży garnek, w nim skrzydło z indyka, szyja z indyka i 6 łapek, 2 godziny gotowania. Gotowałam wieczorem, więc nie wstawiłam do lodówki, tylko stało przez noc na parapecie- rano była galareta :razz: