furciaczek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 ja w polowie pazdziernika wioze dwa swoje cielaki do UK (wkoncu:multi: ) najprawdopodobniej jedziemy naszym autem ( TZ drzy o swoja piekna tapicerke w wozie :evil_lol: ) tez slyszalam pare slow na temat w/w firmy i raczej bym nieskozystala... Quote
furciaczek Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 tak ja niestety znowu na obczyznie bez futer:placz: powoli zaczynam przygotowania na przyjecie zwierzaczkow, musze przyznac ze milo sie zaskoczylam. w ciagu paru dni znalazlam 2 flaty i 1 dom gdzie landlordzi niemieli nic przeciwko czworonoznym:loveu: ale ze ja jestem wyjatkowo wybredna to zawsze mialam jakies "ale" i narazie dalej szukam. do pazdziernika cos powinnam znalesc. caly czas kombinuje z ubezpieczeniem ale niemoge sie na nic zdecydowac:shake: Quote
malutka Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 W angli nie placi sie podatku od psa, zniesli to dawno temu. Quote
Kate I Luka Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 [quote name='malutka']W angli nie placi sie podatku od psa, zniesli to dawno temu.[/QUOTE] dobrze wiedzieć Quote
Helga&Ares Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 [quote name='Habibi']Dzis rozmawiałam z ludzmi ktorzy wyjechali do Irlandii 7 lat temu. Postatnowili przemycić swoje 2 jamniki, niestety nie udało sie... po 14 godzinach negocjacji psy zostały uśpione na granicy ;( Niestety wówczas niewiele było wiadomo o przekraczaniu granic z psami. Nikt im nie powiedział co może grozić. Ryczłam jak mi to opowiadali. :(:(:([/QUOTE] biedni ludzie, chybabym tam umarła, :(:(:(:(:(:( Quote
UTAAP Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 Ja takze chetnie poczytam jakie macie zdanie o ubezpieczycielach i gdzie ubezpieczacie, bo ja nie moge sie w tym polapac i jeszcze nie ubezpieczylam. W koncu chyba nie bedzie wyjscia i cos bede musiala wybrac, ale posluchac opinii nie zaszkodzi... Quote
furciaczek Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 ja wlasnie sprawdzalam ubezpieczenie na psiaki w RSPCA... wersja gold preziuch 254 rocznie furcia 496 rocznie :roll: Quote
Eventing Star Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 Ja mam ubezpieczone psy i kota w Pets Plan. Za kota płacę 9 funtów miesięcznie, a za psy od łepka 20 funciaków. Psy mają ubezpieczenie na kwotę 5000 funtów, full wypas, bo oba wystawowe, międzynarodówki, itp. Ta firma oferowała mi najlepsze warunki i covery wetowe. Pierwsze 2 miesiące za free za wszystkich zwierzaków, także jestem zadowolona. Teraz porównuję oferty ubezpieczycieli koni sportowych. Quote
furciaczek Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 w pets planie wyszlo mi: preziu 40 miesiecznie furcia 50 miesiecznie czy moje psy sa dziwne czy jak:roll: nie no ale tak powaznie to chyba warto brac to lepsze od podstawowego cio?? zaczynam sie powoli stresowac przyjazdem futer:shake: za 10 tygodni bedziemy przekraczac granice, prawie spoznilam sie ze szczepieniem furciakowej w terminie i sie przestraszylam ze czeka mnie kolejne pol roku:-( a i takie moze glupie pytanie:oops: jakims dziwnym trafem furcia ma chip wszczepiony nieztej strony co powinna miec... beda z tym jakies problemy na granicy?? Quote
UTAAP Posted August 13, 2007 Posted August 13, 2007 Furciaczek wydaje mi sie ze nie. Jak ja jechalam to skanowali Gajke z obu stron, a nie mogac natrafic, dopiero po chwili spytali mnie z ktorej strony ma chip :) Quote
jefta Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 A z której strony powinien być chip i gdzie jest tak napisane? ja spóźniłam się ze szczepieniem prawie miesiąc i nie było problemu ( ważność w paszporcie miałam wpisaną 2 lata-zaszczepiłam po 13 miesiącach) Quote
Biala Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 Ja ubezpieczam w Tesco. Najtańsza opcja na CC, płacę ok 13 funtów za łebka. U mnie najważniejsze było OC, bo moje psy są czasem nieprzewidywalne, ale generalni wszędzie jest na milion funtów i pierwsze 250 funtów płatne przez ubezpieczającego. Na granicy ja sama skanowałam moje psy. Chip się czasem przesuwa, więc i tak go zawsze dobrze szukają. U mnie akurat mają w miarę pośrodku. Quote
karjo2 Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 [quote name='furciaczek'] zaczynam sie powoli stresowac przyjazdem futer:shake: za 10 tygodni bedziemy przekraczac granice, [/quote] Furciaczku, spoko, dobrze bedzie, my juz odchodzimy od zmyslow :evil_lol:, wyjazd za 10 dni. Pakowanie w obledzie i, tiiiiiiiiiiiiiit ...., paszportu wilka znalezc nie moge :oops:. Trzymajcie kciuki, niech sie juz znajdzie, prosze! Ps. A moze ktos wybiera sie na wrzesniowa wystawe do Birmingham? Quote
Kate I Luka Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 [quote name='karjo2']Furciaczku, spoko, dobrze bedzie, my juz odchodzimy od zmyslow :evil_lol:, wyjazd za 10 dni. Pakowanie w obledzie i, tiiiiiiiiiiiiiit ...., paszportu wilka znalezc nie moge :oops:. Trzymajcie kciuki, niech sie juz znajdzie, prosze! Ps. A moze ktos wybiera sie na wrzesniowa wystawe do Birmingham?[/QUOTE] No to wyobrażam sobie tego stresa :shake: :shake: :shake: A tak wogóle jak to jest z wystawami tutaj. Nie mamy wyrobionego rodowodu:oops: Jak mozna załatwić formalności by psiaka wystawiać??? Quote
furciaczek Posted August 14, 2007 Posted August 14, 2007 wystawa w birmingham?? niewiedzialam... a kiedy jest dokladnie ?? karjo bede trzymac kciuki:p Quote
jefta Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 [quote name='furciaczek']wystawa w birmingham?? [/quote] dane, kontakty, adresy? :cool1: [COLOR=Pink]ja bardzo chętnie, ale nie umiem się zgłosić :oops:[/COLOR] Quote
osho Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 [B][COLOR=DarkGreen]witam wszystkich [/COLOR][/B][COLOR=DarkGreen][COLOR=DarkSlateGray]trafiłem tu wczoraj po południu i do tego momentu udało mi się przeczytać cały wątek i dowiedzieć się chyba wszystkiego nt. przewozu psa - tak, że za kilka dni ruszam na czipowanie i po paszport, a czy za pół roku wyjedziemy, cóż, to się okaże, nie wiadomo jak się życie ułoży. paszport psu w każdym razie nie zaszkodzi. dzięki za informacje - napiszę jeszcze jak wyglądało to u mnie. po przejrzeniu całego wątku - brak mi trochę szczegółów nt. wynajmu mieszkania/domu - to wygląda na większy problem niż przejazd ( no, może poza czasem ) [/COLOR][/COLOR] Quote
Habibi Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Jesli teraz zaczniesz dzialac to przed Wami 7 miesięcy a nie poł roku... Quote
osho Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 jasne, wiem, że 7 m-cy, te "pół roku" to tak z grubsza określiłem, właściwie może nawet będzie mniej niż 7 m-cy bo suka była szczepiona ok 1,5 m-ca temu więc o ile zrozumiałem stanowisko defry ( [B][COLOR=DarkGreen]malutka[/COLOR][/B][COLOR=DarkGreen][COLOR=DarkSlateGray]: dziękuję )[/COLOR][/COLOR] nie ma potrzeby czekania pełnych 30 dni - przeciwciała przecież już istnieją, a ponowienie szczepienia to tylko formalność (aby szczepiony był zarejestrowany = rozpoznawalny pies ) ale jeszcze się upewnię u źródeł. Quote
Katcherine Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 pies musi byc najpierw zachipowany a dopiero zaszczepiony. ksiazeczka zdrowia i to ze wet zna psa nie jest wystarczajace.wklejka co do szczepienia najlepiej od razu do paszportu. Quote
osho Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 [quote name='Katcherine']pies musi byc najpierw zachipowany a dopiero zaszczepiony.[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]i właśnie dlatego mówię o ponownym szczepieniu bo krowa jeszcze nie jest zaczipowana ani nie posiada paszportu, tyle że trudno oczekiwać aby ( przynajmniej fizycznie, nie z punktu widzenia przepisów ) potrzebne było to 30 dni, tzn., żeby w jej krwi nie istniały przeciwciała - szczepiona była przecież co roku. niemniej jednak defra wymaga żeby szczepiony pies był identyfikowalny i stąd konieczność uprzedniego czipowania. szkoda więc, że nie pomyślałem o tym wcześniej. ale oczywiście dzięki za uwagi ! [/COLOR] Quote
Katcherine Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 [quote name='osho'][COLOR=darkslategray]i właśnie dlatego mówię o ponownym szczepieniu bo krowa jeszcze nie jest zaczipowana ani nie posiada paszportu, tyle że trudno oczekiwać aby ( przynajmniej fizycznie, nie z punktu widzenia przepisów ) potrzebne było to 30 dni, tzn., żeby w jej krwi nie istniały przeciwciała - szczepiona była przecież co roku. niemniej jednak defra wymaga żeby szczepiony pies był identyfikowalny i stąd konieczność uprzedniego czipowania. szkoda więc, że nie pomyślałem o tym wcześniej.[/COLOR] [COLOR=darkslategray]ale oczywiście dzięki za uwagi ![/COLOR] [/quote] Ot tak zwracam uwage na szczegoly...bo powtarzanie calej procedury byloby bolesne... Krowa? co do poziomu przeciwcial- to jest sprawa osobnicza. Naogol psy mlode, nieszczepione co roku i staruszki moga miec niska ilosc- wrecz nie przekraczajaca niezbednego minimum.Wszystko zalezy od ukladu immunologicznego. Co do zabezpieczania sie na przyszlosc- poczytaj jeszcze o terminach do Szwecji- tak w razie czego- i moze zrob pobranie w takim terminie zeby mozna bylo z psem wjechac do obu krajow- nie tylko do UK. Co prawda plotki donosza ze Szwecja ma zniesc kwaranntanne...ale jakos to ucichlo. Quote
osho Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 [quote name='Katcherine'] Krowa? [/quote] no, tak jakoś przywykłem nazywać potworka krową. 30 kg to w sumie żaden wyczyn, ale maleństwo to nie jest. o szwecji na razie nawet nie myślę, ale zawsze przecież można zrobić drugie pobranie krwi w odpowiednim terminie i wysłać próbkę do analizy ? Quote
osho Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 krowa ma cztery lata więc z punktu widzenia wpływu wieku na poziom przeciwciał to idealnie wg tego co piszesz. w tym wątku przewijały się też informacje o planach / możliwości zniesienia kwarantanny przed wjazdem do uk - może się przedarzy wcześniej niż te 7 m-cy ? Quote
Recommended Posts