Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Vectra']myślisz że tylko bezdomne ? ja raczej uważam , że będą pukać w każdego psa którego zobaczą z ambony ... wiesz aż strach iść z psem na spacer .. na smyczy - już pisałam , ja mieszkam w lesie i by iść np do sklepu , muszę się przez ten las przedrzeć[/QUOTE]
Podzielam te obawy.
Wszystko wskazuje na to, że cena wykreślenia z ustawy zapisu o możliwości strzelania w lesie do zdziczałych psów była bardzo wysoka.
cyt.:
„Lobby myśliwych, które nie chce zakazu strzelania do zdziczałych psów, opóźnia prace nad nowelą ustawy o ochronie zwierząt - mówi Joanna Mucha (PO). Wbrew zapowiedziom, projekt w tym tygodniu nie został złożony w Kancelarii Sejmu.”

[URL]http://www.rp.pl/artykul/10,618129_Mucha--prace-nad-ustawa-opozniaja-mysliwi.html[/URL]

Z drugiej strony uważam, że psy w lesie powinny być prowadzone tylko i wyłącznie na smyczy.

Posted

[quote name='farabutto']
Z drugiej strony uważam, że psy w lesie powinny być prowadzone tylko i wyłącznie na smyczy.[/QUOTE]
oczywiście , zawsze moje psy są na smyczy ... tylko no może ja się tu u mnie bać nie muszę ... mimo iż las , jest tu osiedle domów ... więc raczej polować nie będą ... no ale był przecież przypadek ,gdzie myśliwy zabił psa , który był na smyczy.

no i mamy paradoks :) nie będzie można kopiować psów , ale można je zabijać
co prawda ustawa mówi , że psy zdziczałe tralalala ... będą zwyrodniałe jednostki , pukać do każdego psa ... pies nie ma przecież wymalowane na pysku , że jest domowy czy zdziczały , zresztą kto to oceni ? to mniej więcej tak , jak kto oceni mojego psa w typie rasy , czy on kopiowany czy nie .... myśliwy powie , że widać było że pies dziki to kropnął , ja mogę powiedzieć , że takiego znalazłam :) Bo mamy dziury w ustawach ? Bo świat psi nie ma nadzoru , nie ma żadnej ewidencji ? No teraz poza ZK , tam jeszcze ślad po psie jest :)

Możecie pisać dalej , że mamy zakaz i mod Vectra jest paskudny :diabloti: tylko takich paskudników jak ja , to są miliony :)
a że realnie patrze na te przepisy , no to możecie mi tu pyskować o mojej wstrętnej postawie dogomaniackiej :)

Posted

[quote name='Vectra']pies nie ma przecież wymalowane na pysku , że jest domowy czy zdziczały [/QUOTE]
No jakoś musi mieć wymalowane, skoro PZŁ tak dokładnie policzył, ile zdziczałych i ile celowo wypuszczanych grasuje po lesie.
Może je przepytują przed odstrzałem ;)

Posted

[quote name='Vectra']oczywiście , zawsze moje psy są na smyczy ... tylko no może ja się tu u mnie bać nie muszę ... mimo iż las , jest tu osiedle domów ... więc raczej polować nie będą ... no ale był przecież przypadek ,gdzie myśliwy zabił psa , który był na smyczy.

no i mamy paradoks :) nie będzie można kopiować psów , ale można je zabijać
[B]co prawda ustawa mówi , że psy zdziczałe tralalala [/B]... będą zwyrodniałe jednostki , pukać do każdego psa ... pies nie ma przecież wymalowane na pysku , że jest domowy czy zdziczały , zresztą kto to oceni ? to mniej więcej tak , jak kto oceni mojego psa w typie rasy , czy on kopiowany czy nie .... myśliwy powie , że widać było że pies dziki to kropnął , ja mogę powiedzieć , że takiego znalazłam :) Bo mamy dziury w ustawach ? Bo świat psi nie ma nadzoru , nie ma żadnej ewidencji ? No teraz poza ZK , tam jeszcze ślad po psie jest :)

Możecie pisać dalej , że mamy zakaz i mod Vectra jest paskudny :diabloti: tylko takich paskudników jak ja , to są miliony :)
[B]a że realnie patrze na te przepisy[/B] , no to możecie mi tu pyskować o mojej wstrętnej postawie dogomaniackiej :)[/QUOTE]
Nie mam pojęcia, na co patrzysz realnie, ale na pewno nie jest to znowelizowana ustawa. Gdzie Ty tam masz o zdziczałych psach?
Znowu opowiadasz nam tutaj bajki...
Może zamiast o tym, co jest w ustawie, opowiadaj nam lepiej o tym, co niesiesz w koszyczku, kiedy się przedzierasz przez ten swój las, Czerwony Kapturku?:evil_lol:

Posted

[quote name='pixel']Nie mam pojęcia, na co patrzysz realnie, ale na pewno nie jest to znowelizowana ustawa. Gdzie Ty tam masz o zdziczałych psach?
Może zamiast o tym, co jest w ustawie, opowiadaj nam lepiej o tym, co niesiesz w koszyczku, kiedy się przedzierasz przez ten swój las, Czerwony Kapturku?:evil_lol:[/QUOTE]
punkciki dla Ciebie lub bana ?

Posted

[quote name='Vectra'][quote name='pixel']Nie mam pojęcia, na co patrzysz realnie, ale na pewno nie jest to znowelizowana ustawa. Gdzie Ty tam masz o zdziczałych psach?
Może zamiast o tym, co jest w ustawie, opowiadaj nam lepiej o tym, co niesiesz w koszyczku, kiedy się przedzierasz przez ten swój las, Czerwony Kapturku?:evil_lol:[/quote]
punkciki dla Ciebie lub bana ?[/QUOTE]
Przecież sama napisałaś, że ciągle musisz się przedzierać przez las. Sorry, ale przedzieranie się młodej damy przez las tak mi się jakoś bajkowo kojarzy... ;)

Jeśli wskażesz mi miejsce, gdzie w znowelizowanej ustawie jest mowa o strzelaniu do zdziczałych psów, to - choć przyznam, że niechętnie - ale jednak przyjmę z Twoich rąk nawet bana ;)

Posted

Właśnie tu jest o tym mowa (parę stron wcześniej).

[IMG]http://www.dogomania.pl/images/misc/quote_icon.png[/IMG] Napisał [B]Agata Balu[/B] [URL="http://www.dogomania.pl/showthread.php?p=17963242#post17963242"][IMG]http://www.dogomania.pl/images/buttons/viewpost-right.png[/IMG][/URL]
A ja nie. Bo wpuścili nas w maliny poprzez prasę. Kto miał dostęp do ostatniej wersji nowelizacji? Zamydlili nam oczy kopiowaniem, zoofilią, targami, handlem i obowiązkami gmin. Zapmnieli tylko dodać, że wstawili "definicję schroniska" co obowiązki gmin uczyniło niewykonalnymi ale .... w zamian za to uchylili wrota dla obejścia tych obowiązków poprzez pozwolenie na eutanazję lub odstrzał (dla myśliwych) poprzez Art. 6. 2. 5):
[LEFT][LEFT][COLOR=blue]5)” usuwania osobników bezpośrednio zagrażających ludziom lub innym[/COLOR][/LEFT]
[/LEFT]
[LEFT][LEFT][COLOR=blue]zwierzętom, jeżeli [B]nie jest możliwy inny sposób usunięcia zagrożenia[/B],”[/COLOR]
[COLOR=blue][COLOR=black]Nie definiując przy tym "zagrożenia"[/COLOR]
[/COLOR][/LEFT]
[/LEFT]

[B]Czyli mamy dalej "mordowanie zwierząt w majestacie prawa" sic![/B]

Posted

[quote name='Vectra']oczywiście , zawsze moje psy są na smyczy ... tylko no może ja się tu u mnie bać nie muszę ... mimo iż las , jest tu osiedle domów ... więc raczej polować nie będą ... no ale był przecież przypadek ,gdzie myśliwy zabił psa , który był na smyczy.[/QUOTE]
[FONT=Verdana]Nadal uważam, że najprostszym i w stu procentach skutecznym, sposobem uniknięcia poważnych kłopotów z psem w lesie jest prowadzenie go na smyczy, i ten typ obecności psa w lesie, zgodny z przepisami, należy upowszechniać. Gdyby nawet założyć, że kiedyś zdarzył się jeden przypadek zastrzelenia psa prowadzonego na smyczy (pamiętasz kiedy to było, gdzie, w jakich okolicznościach?), i tak byłby to przepis najskuteczniejszy w świecie! Zauważ, jedno naruszenie przez tyle lat! [/FONT]
[QUOTE]no i mamy paradoks :) nie będzie można kopiować psów , ale można je zabijać
co prawda ustawa mówi , że psy zdziczałe tralalala ... będą [B]zwyrodniałe jednostki [/B], pukać do każdego psa ... pies nie ma przecież wymalowane na pysku , że jest domowy czy zdziczały , zresztą kto to oceni ? [/QUOTE] Takie wnioskowanie jest całkowicie nieuprawnione, bo oparte na szczególnych przypadkach wyrwanych z kontekstu i z różnych aktów prawnych. Ustawodawca napisał, że przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć:
„1) umyślne zranienie lub okaleczenie zwierzęcia, niestanowiące dozwolonego prawem zabiegu lub doświadczenia na zwierzęciu, w tym znakowanie zwierząt stałocieplnych przez wypalanie lub wymrażanie, a także [B]wszelkie zabiegi mające na celu zmianę wyglądu zwierzęcia i wykonywane w celu innym niż ratowanie jego zdrowia lub życia,[/B] a w szczególności przycinanie psom uszu i ogonów (kopiowanie);”. Wszelkie zabiegi nie spełniające dyspozycji tego zapisu są zabronione. Kopiowanie to jest szczególny przypadek. Zgadzam się z Tobą, że „zwyrodniałe jednostki”, nie tylko w tym przypadku zresztą, mogą zachowywać się w sposób nieoczekiwany ale co z tego?
Co do zdziczenia, to zapewne już sama się zorientowałaś. Przepis od 1.01.2012 r. już nie będzie obowiązywał.[/QUOTE]
[QUOTE]Możecie pisać dalej , że mamy zakaz i mod Vectra jest paskudny :diabloti: tylko takich paskudników jak ja , to są miliony :)
a że realnie patrze na te przepisy , no to możecie mi tu pyskować o mojej wstrętnej postawie dogomaniackiej :)[/QUOTE] W mojej opinii mod Vectra nie jest paskudny ale argumentuje w sposób całkowicie nielogiczny, bo:
1. to właściciel decyduje czy chce narazić swojego psa na śmiertelne niebezpieczeństwo w lesie, do psa na smyczy nikt nie strzeli,
2. postawienie do porównania kopiowania i zabijania, jak wykazałem wyżej, nie ma sensu.

Posted

No i moje przypuszczenia , że nowa ustawa to bubel się sprawdziła :)
Są tam takie luki , takie proste sposoby by je ominąć - śmiech na sali.

Więc psy z kopiowanymi uszami nie znikną , a pseudo będą płodzić dalej legalnie.
A wszystko przez co , co już pisałam - brak sprecyzowanych przepisów.
Bo nie wolno kopiować psów , urodzonych w naszym kraju - a powinno być , przebywających na terenie RP.
a moja suczka oszczeni się w Czechach , no i już mnie przepis nie dotyczy.

Ten o pseudo jest równie durny , oby ZK zrobiło krok , aczkolwiek na nich też ciężko liczyć.
Ale jak wzrosną im dochody ze składek :diabloti:

Posted

Po tego typu analizach nie należy spodziewać się sensacji. Prawo tworzą ludzie i przestrzegają go lub nie, też ludzie, tu i teraz. Tacy po prostu jesteśmy. To jest standard.
Ja nie twierdzę, że ta sprawa ze zwierzętami to jest margines. Jednak są dużo ważniejsze i równie bezsensownie uregulowane.

Przykład 1. 11 listopada 2011 r. i zadyma w Warszawie. Następnego dnia Prezydent Warszawy twierdzi że musiała udzielić zezwolenia na oba opozycyjne zgromadzenia w bezpośrednim sąsiedztwie i dlatego nie było możliwości uniknięcia walk na ulicach.
Profesor Monika Płatek publicznie twierdzi ze ustawa Prawo o zgromadzeniach jest OK. i można było zapobiec bójkom. Zauważmy, obie panie są profesorami prawa. Sięgnąłem do ustawy i z pełnym przekonaniem podzielam pogląd pani prof. Płatek. Z całą pewnością można było zapobiec bójkom ulicznym rozdzielając oba zgromadzenia.
Wniosek, pani Prezydent Warszawy, zachowała się jak typowy urzędnik, a nie prawnik, ba profesor prawa, i naraziła na konkretne straty budżet miasta, o zagrożeniu zdrowia mieszkańców i policji nie mówię.

Przykład 2. Już prawie 20 lat trwa proces gen. Kiszczaka w sprawie śmierci górników w kopalni Wujek (grudzień 1981 r.). Setki tomów akt. Dziesiątki rozpraw. Setki przesłuchanych świadków. Gigantyczne koszty procesu i trzy różne wyroki. W jednym sąd uznał winnym Kiszczaka, w drugim niewinnym, teraz kolejny raz proces rozpocznie się od nowa. Kiszczak ma 87 lat. Grozi mu kara do 8 lat pozbawienia wolności. Czy to ma sens? Za wszystko płacimy my, podatnicy!!!
Sorry za offa.

Posted

Nie jest łatwo o doskonałe prawo. Gdyby było inaczej, nie byłyby potrzebne te sztaby prawników ze specjalizacjami.
Ja jednak chcę wierzyć w statystykę. W to, że statystycznie rzecz ujmując, nawiedzeńców wywożących suki na poród za granicę wyłącznie z powodu ucha i ogona nie znajdzie się aż tak dużo. Możemy sobie dywagować, że to ładne a tamto nieładne - jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Niektórzy hodowcy boją się, że mogą mieć problem ze sprzedaniem niekopiowanego psa (mojej znajomej w ten sposób wytłumaczono fakt, że nie spełnią jej prośby o niekopiowanie zarezerwowanego szczeniaka - bo jeśli się wycofa z transakcji, to co oni z nim zrobią?) Skoro chodzi o kasę, to jest szansa, że jednak finansowo bardziej opłacalne będzie przekonać potencjalnych klientów, że pies z uszami jest ładniejszy i takie mamy prawo w PL, niż wywożenie suk za granicę kraju. To się może okazać po prostu praktyczniejsze.

Posted

Pana Kiszczaka znam osobiście :) jest klientem w moim sklepie - miłośnik psów , ma ich kilka - no stąd się znamy.Przemiły pan. Jego córka zresztą też , no może ona jest nieco ekscentryczna.

Gdyby kary były ogromne , te pieniężne. Był by bat , który egzekwuje wykonywalność tych kar <---- patrz Szwecja , Niemcy
tam się da :) wszystko się , tylko - nasz kraj , jest taki mało pedantyczny ...
Na wszystko potrzeba czasu :hmmmm: przecież byliśmy państwem policyjnym , gdzie był rygor , kary za wsio , łącznie za brak dzieci, w określonym wieku - płaciło się bykowe. Więc nie rozumiem , czemu nagle mamy taaaakiii luz.

Posted

Ale co się da w tej Szwecji czy Niemczech?
Szwecja i Niemcy to główni odbiorcy przemycanych szczeniąt z polskich fabryk psów, czyli podobna sytuacja - mają swoje prawo (podobno lepsze) ale omijają je korzystając z okazji, jakie stwarzają polscy producenci pseudorasowców. Jak ktoś chce obejść prawo, to zwykle sposób znajdzie.

Posted

To ja jestem ciekawa , jak te przemycane psy , żyją np w Szwecji ... bywałam w tym kraju , często :) mam tak rodzinę i kupę znajomych .. i już pisałam , co stało się z psem jednych znajomych - takim właśnie przemyconym z PL.
Troszkę zadziałało , takie ich narodowe prawo sąsiedzkie - donoszę , że pies jest przemycony , nie jest zarejestrowany etc.
Pieska nie ma , kosztowało słono.

Posted

Tak, wiem że tam trudniej mieć psa z nieznanego źródła. Był nawet zdaje sie jakiś wyrok na polskich przemytników złapanych w Karlscronie. Niemniej problem jest na tyle spory, że Szwedzi mieli ponoć kampanię medialną zniechęcającą swoich rodaków do kupowania psów z przemytu.

Posted

[video=youtube;cNpRdQ2-P0A]http://www.youtube.com/watch?v=cNpRdQ2-P0A&feature=relmfu[/video]

[video=youtube;BNGLnFFv_cc]http://www.youtube.com/watch?v=BNGLnFFv_cc&feature=channel_video_title[/video]

[IMG]http://hjortasen.se/wp-content/uploads/2010/07/SL702699.jpg[/IMG]

Karlskrona (!) [URL]http://polonia.wp.pl/title,Polscy-przemytnicy-zwierzat-zlapani-w-Szwecji,wid,12345901,wiadomosc.html?ticaid=1d71e[/URL]

Posted

Swoją drogą , jestem ciekawa - czy te przemycane kupowali Szwedzi-Szwedzi , czy napływ z państw , w których ustawy są dziurawe i zawsze można je ominąć :)

Deer , Ty teraz masz więcej info na ten temat - ja to tam już jestem troszkę za daleko .. masz jakieś źródła - kto kupował te psy ? rodowici , czy przybylcy

Posted

[quote name='deer_1987']Nie inteteresowalam sie az tak tym, ale w wolnej chwili moge sie zaglebic w temat jesli chcesz.[/QUOTE]
A to poproszę , bo temat mnie zainteresował :)

powiedz mi jeszcze , jak jest z pitbullami ? są zakazane czy nie ? gadać to swensonosku to gadam , ale czytać nie bardzo mi idzie :diabloti: aczkolwiek podukam czasem ;)
i proszę , znajdź mi przepis , jak się emigruje do Szwecji z psami

Posted

Nie sa i nie byly zabronione.

a przepisy to masz na mysli teraz czy od 1 stycznia 2012? bo teraz to badanie krwi 120 dni po wsciekliznie i dopiero jak wynik okej to mozna wjechac a od 1 stycznia odpada ten wymog, 21 dni po szczepionce mozesz wjechac
[url]http://www.swedenabroad.com/Page____26326.aspx[/url]

a co do przemytu to zobacze co w necie pisza jutro na spokojnie

Posted

[quote name='Vectra']Pana Kiszczaka znam osobiście :) jest klientem w moim sklepie - miłośnik psów , ma ich kilka - no stąd się znamy.Przemiły pan. Jego córka zresztą też , no może ona jest nieco ekscentryczna.

Gdyby kary były ogromne , te pieniężne. Był by bat , który egzekwuje wykonywalność tych kar <---- patrz Szwecja , Niemcy
tam się da :) wszystko się , tylko - nasz kraj , jest taki mało pedantyczny ...
Na wszystko potrzeba czasu :hmmmm: przecież byliśmy państwem policyjnym , gdzie był rygor , kary za wsio , łącznie za brak dzieci, w określonym wieku - płaciło się bykowe. Więc nie rozumiem , czemu nagle mamy taaaakiii luz.[/QUOTE]
Państwo policyjne to mieliśmy przy wydatnym udziale Twojego przemiłego znajomego - niejakiego Kiszczaka.
Sądząc po zaprezentowanym przez Ciebie wcześniej toku myślenia, zgodnie z którym, niezależnie od tego co napisane w ustawach i kodeksach, dozwolone jest wszystko, za co można uniknąć kary, tamten system był w sam raz dla obywateli prezentujących podobny system wartości co Ty.
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość - zawsze możesz pojechać ze swoimi psami na Białoruś. Tam nadal rządzą ludzie podobni Twojemu znajomemu, mają rygor i kary za wsio. A nawet można obcinać psom uszy i ogony!

Posted

[quote name='pixel'] zawsze możesz pojechać ze swoimi psami na Białoruś. A nawet można obcinać psom uszy i ogony![/QUOTE]
błąd , nie tylko tam :) Zresztą po co , skoro Tobie podobni tworzą prawo dziurawe jak durszlak i się cieszą że jest :)
i zacznij czytać ze zrozumieniem , wtedy też oceniaj innych swoją miarą.
Sporo musisz mieć na sumieniu. Sądząc po braku szacunku , do innych

Posted

[quote name='Vectra'][B]błąd[/B] , nie tylko tam :) Zresztą po co , skoro Tobie podobni tworzą prawo dziurawe jak durszlak i się cieszą że jest :)
i zacznij czytać ze zrozumieniem , wtedy też oceniaj innych swoją miarą.
[B]Sporo musisz mieć na sumieniu.[/B] Sądząc po braku szacunku , do innych[/QUOTE]
Błąd. Ja nie mam sumienia :evil_lol: