Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ata napisał(a):
........Co złego jest w tych adopcjach ?

Dzieki, ze pytasz.
M.in nie powinno sie wydawac psow nowym wlascicielom zbiorowo, na parkingu. Warunki przewozu nie byly ok. Napisze wiecej jutro, bo juz mi sie oczy zamykaja.

Z tekstu na filmiku wynika, ze szczeniaki urodzily sie w schronisku. Dlaczego nie zrobiono suczce aborcji lub uspiono slepy miot ? Czy suczka przyszla do schronu ciezarna, czy stalo sie to w schronisku ?
Pozdrawiam

Posted

li1 napisał(a):
Dzieki, ze pytasz.
M.in nie powinno sie wydawac psow nowym wlascicielom zbiorowo, na parkingu. Warunki przewozu nie byly ok. Napisze wiecej jutro, bo juz mi sie oczy zamykaja.

Z tekstu na filmiku wynika, ze szczeniaki urodzily sie w schronisku. Dlaczego nie zrobiono suczce aborcji lub uspiono slepy miot ? Czy suczka przyszla do schronu ciezarna, czy stalo sie to w schronisku ?
Pozdrawiam

Nie znam niemieckiego....

Uważam, że w ogóle nowi właściciele nie powinni odbierać "swoich" psiaków na parkingu nie ważne czy chodzi o kilka psów czy o jednego. Domy tymczasowe to bardzo dobre rozwiązanie. Wtedy poznaje się dokładniej psychikę psa i jego potrzeby, następnie "dopasowuje" się go do danego człowieka, do danej rodziny. A i w razie konieczności oddania z rodziny, taki zwierzak ma gdzie wrócić.

Co do szczeniaczków to nie wiem,.... jeżeli tylko mam taką możliwość to staram się je uratować, jeżeli nie to robimy z "cieżkim sercem"aborcje.......

Posted

Ci ludzie czekajacy na parkingu do 2.30 to wlasnie Frakcja DT
I to nie byl parking, tylko teren jednej z filli Fundacji w Bochum
Co do przyczepy dla pieskow, to jest klimatyzowana i z oswietleniem
wewnetrznym - zasilanym przez akumulator samochodowy.

Tak jak i wy nie dajecie sie "nawrocic", tak i ja stoje murem
za moja Fundacja.
MalgosMalgos

Posted

[quote name='li1'][quote name='Osiolek'].........Kiedys bylam szalenie "zapalona" do adopcji zagranicznych - nie moglam zrozumiec, ze "moja" szwedzka organizacja byla sceptyczna... Teraz to rozumiem....
Ja - podpisujac umowe - zobowiazuje sie do odbioru psa w kazdym momencie, nawet za 10 lat. I do zwrotu calej sumy, ktora ludzie zaplacili (to jest moje prywatne ryzyko) - w ten sposob wiem, ze sie nie polaszcza zeby sprzedac psa gdzie indziej, tylko wroca po "latwe pieniadzeQUOTE]

"Twoja " organizacja do ktorej nalezysz nie byla sceptyczna do adopcji zagranicznych. Przeprowadzali adopcje, ale na malutka skale. Ok 2 lata temu przywiezli kilka psow z Emira do nowych domow w Szwecji, ale niestety czesc zostala oddana. Znalezli sie inni chetni do adopcji psow, poza 2, ktore sa " gryzace ". Jednego wziela przewodniczaca organizacji, a drugi w dalszym ciagu nie ma DS.

li1 czy to chodzi o węgrowskie psy? te oddane spowrotem?:roll:

Posted

Dla scislosci, bo nie wiem, czy dobrze mnie zrozumiano, to psy zostaly oddane przez te rodziny, ktore je zamowily, ale nie oddane do Polski. Znalazly nowe domy w Szwecji.
Te oddane psy byly z m.in Wegrowa. Wszystkie psy zyja w dobrych rodzinach. Mimo tych zmian wlascicieli to ja dziekuje bogu, ze przyjechaly do Szwecji. Niektore nie sa/byly psami latwymi do adopcji. Psy, ktore sa w Emirze nie sa zabierane na spacery, nie ma wystarczajacej liczby wolontariuszy, by zsocjalizowac i poznac dobrze zwierze. Sami wiecie, ze duzo psow zachowuje sie inaczej w schronie, a inaczej poza. Wysylanie zwierzat za granice bezposrednio do nowego domu jest troche ryzykowne. No, ale o te wegrowiaki i inne zabrane przez Chans nie musicie sie martwic. Zyja jak w raju. Spotykam niektore z nich.

Posted

li1 napisał(a):
Dla scislosci, bo nie wiem, czy dobrze mnie zrozumiano, to psy zostaly oddane przez te rodziny, ktore je zamowily, ale nie oddane do Polski. Znalazly nowe domy w Szwecji.
Te oddane psy byly z m.in Wegrowa. Wszystkie psy zyja w dobrych rodzinach. Mimo tych zmian wlascicieli to ja dziekuje bogu, ze przyjechaly do Szwecji. Niektore nie sa/byly psami latwymi do adopcji. Psy, ktore sa w Emirze nie sa zabierane na spacery, nie ma wystarczajacej liczby wolontariuszy, by zsocjalizowac i poznac dobrze zwierze. Sami wiecie, ze duzo psow zachowuje sie inaczej w schronie, a inaczej poza. Wysylanie zwierzat za granice bezposrednio do nowego domu jest troche ryzykowne. No, ale o te wegrowiaki i inne zabrane przez Chans nie musicie sie martwic. Zyja jak w raju. Spotykam niektore z nich.

Czy można prosic o uściślenie pojęcia "zsocjalizować" w tym kontekście? O ile wiem, emirowe psy są całkiem przyzwoicie socjalizowane, maja bardzo częsty jesli nie stały kontakt z ludzmi, reaguja na imiona i taKich klasycvznych , wolonatariacko-schronowych spacerów nie potrzebuja, bo nie siedza w klatkach i prawidłowych bodżców im nie brak. Tak sie złożyło,że dobrze znam emirowe psy i jestem w stanie o kazdym udzielic wyczerpujacej informacji.

Posted

[B]Uwaga![/B] Rasy(i ich mieszanki), ktore od 1 lipca 2010 beda[B][COLOR="Red"] zabronione w Danii[/COLOR][/B] (te psy, ktore jaz sa, beda mialy obowiazek kaganca i smyczy):

W nawiasie - ilosc dzis zarejestrowanych psow.

pitbull terrier (nie rejestruje sie)
tosa inu (21),
american staffordshire terrier (2653)
fila brasileiro (85)
dogo argentino (459)
amerikansk bulldog (nie rejestruje sie)
boerboel (nie rejestruje sie)
kangal (0)
centralasiatisk ovtjarka (10) - owczarek środkowo-azjatycki
kaukasisk ovtjarka (115) - owczarek kaukaski
sydrysk ovtjarka (33) - owczarelpołudnioworosyjski ( jużak)
tornjak (1)
sarplaninac (24)

• 2 weeks later...
Posted

Czy my zyjemy w roznych KOSMOSACH ?

Powtarzam raz jeszcze: to nie parking, tylko teren filii Fundacji w Bochum
Niedowiarkom polecam zlecenie przetlumaczenia odcinka " UNSERE FAHRTEN"
z homepage www.for-animals.de, ktora NIE JEST Hundehilfe Polen..

Znacie zabawe w gluchy telefon?
Bawimy sie...
MalgosMalgos

Posted

Na wątku http://www.dogomania.pl/threads/183060-Zagine%C5%82a-suczka-kundelek-obrze%C5%BCa-%C5%81odzi-od-strony-Rzgowa?p=14695480 w poście 55 @piechcia15 pisze :

miałam już nic nie pisać aby nie prowokować głupich komentarzy, ale nie mogę patrzec na to co wypisujecie! Nóż mi się w kieszeni otwiera...
Czemu od razu węszycie podstęp?czemu niby daty wizyt miałyby się nie zgadzać?Kto miałby oszukiwać i po co??
Co do transportu...każdy pies ma swój transporter dobrany do wielkości, a bus jest duży, więc jaki problem postawić jeden na drugi?? Najczęściej jadą psy małe lub średnie, więc dlatego też psów jedzie dużo.wyda się wam brutalne,ale wszędzie się tak wozi. Najważniejsze, że psy wychodzą z betonowych boksów i trafiają w znacznie lepsze warunki.

Robicie aferę wokół psa, który prawdopodobnie nie jest tym samym, który zaginął. Zajmijcie się szukaniem w Łodzi, a nie dramatyzowaniem.

I nie twórzcie swojej polityki bo nic nie wiecie a tworzycie niesamowite plotki i historie!
Jest to odpowiedź na mój post na temat transportu 32 psów do Niemiec w samochodzie WV Crafter. To ten transport : http://www.hundehilfe-polen.de/index...2010&Itemid=71
Zdaniem @piechci15 nie ma żadnego problemu. Psy jadą zimą w pojeździe posiadającym super ogrzewanie (pewnie dużej mocy webasto lub inne centralne ogrzewanie), instalację wod-kan. żeby sobie po plecach i głowach nie sikały albo i co lepiej, będąc w stresie. Jazda z Pabianic pod Hamburg trwała zapewne mniej niż ustawowe sześć czy nawet osiem godzin (zwłaszcza jak się jeździ przez Görlic - może tym razem nie, ale przez Berlin to spokojnie min. 10 do 12 godzin).
@piechcia15 to pewnie tym nożem co Jej się otwarł w kieszeni (swoją drogą niebezpieczna kobitka , z nożem w kieszeni chodzi) da sobie rękę uciąć za przyjaciół.
Psoli było chyba jednak więcej, bo paru już nie można się doliczyć.
I po co tym nożem sobie rękę ucinać skoro można wszystko po prostu powiedzieć ?? i nie robić wody z mózgów maluczkich, nie budować pomników na g... fundamentach. A nie można to tu w Polsce tych psów trzymać ???, leczyć, jak trzeba. No chyba, że HHP sama wie, ze uczciwość u nas to towar deficytowy. Tylko tak se myślę kto tu kogo uczy kantować i przepisy obchodzić bokiem ???.

PS. Wymiary ładunkowe Craftera dł. x szer. x wys. = 4,10 x 2,2 x 2,0 m
W takiej przestrzeni ładunkowej (ca. 18 m3) można umieścić ca 100 szt. średnich boksów. Problem będzie z dostępem powietrza, ludzi do psów, ale to nie problem - prawda piechcia15. Można widać więcej niż tylko 32 psole. Wiem, że było więcej, ale o tym potem.

Posted

No patrzcie co ta ...... ta .....Unia wymyśla. Jakieś regulacje, zmiany, ograniczenia no....co to ma być ? . No patrzcie sami , no skandal jakiś, co oni tu nam ..... no co ....
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:114:0003:0004:PL:PDF

Ejże .....a może oni też się dowiedzieli o .... tych pokrętnych akcjach..... o jasna chol.... to one w tej Unii dogomanię czytają. No nie wierzę, no tak, ale niby skąd wiedzą. Chyba się ktoś jednak nie spisał jak trzeba to i się dowiedzieli. Ludzie gadają po próżnicy, a oni słuchają, no ale, że uwierzyli. E tam trzeba zmienić tego tam ....José czy jak mu tam.

Posted

I znow dla ewentualnych "przemytnikow" (swiadomych lub nieswiadomych) psow do Szwecji - 4 osoby zostaly zatrzymane na granicy, 22 psy uspione.
Dla niedowiarkow zdjecie i adres artykulu:

http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2012557/fyra-hundsmugglare-gripna

Dwa dni temu wwozilismy 3 psy do Szwecji - zostalismy przemaglowani na granicy, czipy odczytane, papiery sprawdzone dokladnie, lacznie z datami szczepienia, prob, odrobaczenia.
Oddajac nam papiery celnik podziekowal i zyczyl sobie, zeby wszyscy mieli papiery w takim porzadku...... Bo podobno jest bardzo wiele wpadek, niekoniecznie umyslnych....

Poprzednio osoby zlapane (wlasnie z Polski) dostaly za szmugiel psow kare wiezienia......

Aktualnym przestepcom grozi 6-12 miesiecy pozbawienia wolnosci - nawet jesli komus to nie przeszkadza we wlasnym kraju, to w obcym jest to niespecjalnie przyjemne....
Tutaj jest to traktowane jako "duza szkodliwosc czynu"

Guest Elżbieta481
Posted

Na zdjęciu są ciała tych uśpionych psów?To były psy z Polski?
E/W

• 4 weeks later...
Posted

waldi481 napisał(a):
Na zdjęciu są ciała tych uśpionych psów?To były psy z Polski?
E/W

Tak, to byly psy z Polski. Na tych bidulkach chcieli dorobic sie szmalu Polacy i Szwed, ktory ma hodowle psow za Sztokholmem. Pogon za pieniedzmi robi z ludzi zwyrodnialcow. Nie wstawie zdjec z tego samochodu, do ktorego ci bandyci zaladowali psy, bo widok jest makabryczny.

• 3 weeks later...
Posted

Dla chętnych, zaangażowanych - nie dla leni i bezradnych do poczytania, niekoniecznie do poduszki http://www.beobachter.ch/justiz-behoerde/artikel/verein-hundehilfe_lastwagenweise-hunde-importiert/
To o popisach handlowych tym razem Hundehilfe w Szwajcarii . Od nas też biorą ? Jak zwykle pada pytanie, wcale nie retoryczne

Tierschützer sind skeptisch: «Der Import von Hunden in die Schweiz hat wenig mit Tierschutz, aber viel mit Geschäftemacherei zu tun», sagt STS-Präsident Lienhard. Sinnvoller wäre Hilfe vor Ort.
I wcale tego tłumaczyć nie trzeba - na tyle to my som nauczone , albo Googlem go.
No to .....go.

Posted

li1 napisał(a):
Tak, to byly psy z Polski. Na tych bidulkach chcieli dorobic sie szmalu Polacy i Szwed, ktory ma hodowle psow za Sztokholmem. Pogon za pieniedzmi robi z ludzi zwyrodnialcow. Nie wstawie zdjec z tego samochodu, do ktorego ci bandyci zaladowali psy, bo widok jest makabryczny.

:( tylko dlaczego te bidy pousypiali :(:(: .....

Posted

Szwedzi usypiaja szmuglowane psy. Psy byly w zlym stanie fizycznym po podrozy w klatkach i kartonach, nie mialy wymaganych szczepien i badan. Szwedy boja sie, ze szmuglowane psy moga zarazic ew chorobami inne psy. Nie chca placic za kwarantanny i testy psow o nieznanym pochodzeniu i potem za ew leczenie.
Tragedia i koszmar dla tych malenstw , ale szwedzkie prawo i urzednicy sa nieublagalni

Posted

li1 napisał(a):
Szwedzi usypiaja szmuglowane psy. Psy byly w zlym stanie fizycznym po podrozy w klatkach i kartonach, nie mialy wymaganych szczepien i badan. Szwedy boja sie, ze szmuglowane psy moga zarazic ew chorobami inne psy. Nie chca placic za kwarantanny i testy psow o nieznanym pochodzeniu i potem za ew leczenie.
Tragedia i koszmar dla tych malenstw , ale szwedzkie prawo i urzednicy sa nieublagalni

Nieubłagani i konsekwentni. Różnica w stosunku do Niemców (którzy dla nas też są kosmosem) jest prosta. Niemcy mają miękkie prawo w tym względzie, bo przewidziana jest w takich przypadkach kwarantanna na koszt przewożącego psa. Jeśli okaże się, że pies jest zdrowy to ok. może zostać, ale to się nikomu nie opłaci - tzn. sprzedawca nie osiągnie już zysku ze sprzedaży psa. Jednak nie zabiją - chyba , że zakazana rasa.
Jest też pojęcie nakazowego opuszczenia terenu państwa niemieckiego - pies także zachowuje życie.
Szwedzi są bardzo radykalni w tym względzie, czy to tylko względy epidemiologiczne ? , nie wiem, nie jestem w stanie tego ocenić. Ale Dania, Finlandia ma podobnie.
Czy to jest dobre podejście do problemu przewozu psów na ich teren ? może, ....każdy kraj unijny ma swoją regulacje w tym względzie i to jest jednak błąd moim zdaniem. Gdyby były ujednolicone standardy to pewnie także w kwestii opieki nad zwierzętami bezdomnymi i ochrony zwierząt w ogóle. A wtedy pewnie łatwiej byłoby to prawo wyegzekwować. I np. nie doszłoby do likwidacji fizycznej schroniska dla bezdomnych zwierząt w Wieluniu. Burmistrz tego miasteczka zaś, za swoje do psów podejście zostałby także po odpowiedzialności, za dotychczasowy stan tego schroniska i opieki nad bezdomnymi psami, rozliczony i doceniony, np. od-spawaniem dupy od urzędniczego stołka.
A tak w Unii mamy Rumunię, Węgry, Hiszpanię, Włochy, Grecję, Polskę i inne miejsca gdzie rośnie kult bogatego 'raju dla psów na zachodzie' i mit wielkiego popytu na psinę wszelkiego rodzaju i gatunku (że o kocinie nie wspomnę).
Eh, niech ten nasz marny kraik piekło pochłonie.

Guest Elżbieta481
Posted

Eh, niech ten nasz marny kraik piekło pochłonie.
---------------------------
Nie,nie kraik tylko ludzi zachłannych!
E/W

Posted

[SIZE=2]Temat dla @Whinston (user dwie w jednym). To sprawozdanie z pustych, ekskluzywnych schronisk dla psów w Nadrenii - zdaniem Whinston.
A zdaniem innych jest tak :

Köln (aho) – Eine Woche nach Beginn der Sommerferien meldet das Tierheim Köln-Dellbrück eine völlige Überlastung. Innerhalb von 24 Stunden seien 70 neue Tiere abgegeben worden – darunter in Transportkörben eine Herde von 48 Meerschweinchen. Und die sind offenkundig verwandt mit jenen 30, die schon vor Tagen vor dem Tierheimtor ausgesetzt worden waren, berichtete jetzt die Kölnische Rundschau.
Unter den fünf neuen Hunden der letzten 24 Stunden befindet sich ein entlaufender Herdenschutzhund, ein misshandelter und sichergestellter Staffordshire-Mix, ein gefundener Welpe mit gebrochenem Bein, ein Jack Russel Terrier, den Herrchen wegen Zeitmangels nicht mehr wollte, und ein Mischling, den ein Obdachloser einem Passanten in die Hand gedrückt hatte. Außerdem brachte die Tierrettung drei an einem Friedhof ausgesetzte Kaninchen und einen Hamster, der in Holweide unterwegs gewesen war. „Das Katzenhaus ist bereits so voll, dass wir einige Tiere in zwei Büros und in Sanitärräumen unterbringen mussten“, berichtete die Heimleiterin im Gespräch mit der Zeitung. Heute seien allein zehn neue Katzen abgegeben worden. Sorgen bereitet den Tierschützern auch das sogenannte “animal hoarding“, also Menschen, die viele Tiere bei sich horten. Die Kleintierstation sei überfüllt, nachdem am Samstag aus einem verwahrlosten Haushalt rund 30 Ratten aufgesammelt werden mussten. „In unserer Obhut befinden sich aktuell etwa 130 Katzen, 140 Hunde – und die vielen Kleintiere kann ich schon gar nicht mehr zählen“, sagte Hemmerling im Gespräch mit der Zeitung.
Im linksrheinischen Tierasyl in Köln-Zollstock gelte ein Aufnahmestopp, so dass das Heim in Dellbrück nun erste Anlaufstelle sei, wie Hemmerling der Zeitung berichtete.

Wołajcie na pomoc, któraś z Whinstonowatych przyleci i przetłumaczy.

PS. Co u nas ?, sami wiemy - nie trzeba tłumaczyć, zwłaszcza na niemiecki.