Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Monia85']A jeśli chodzi o nazwę "la rosa negra" to chyba wiem skąd została zaczerpnięta (mój ulubiony film) :evil_lol:[/QUOTE]
to możemy sobie podać rekę bo też kocham dirty dancing 2

Posted

[quote name='Monia85']A jeśli już w FCI jest przydomek z LA HABANA ...., bo mój pierwotny też tak miał się zaczynać to mogą go odrzucić?[/QUOTE]

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że go odrzucą, ale dlatego w rubryczce widnieją cztery inne miejsca.
Możesz wpisać potencjalny przydomek La Habana jako pierwszą propozycję - jeżeli nie przejdzie ona, przejdą inne.

Posted

Proszę o pomoc w wyborze przydomka hodowlanego dla yorka. Jakiś obcojęzyczny lub bez polskich znaków. Nie za bardzo skomplikowany aby nie było błędów w katalogach. Może być związany z rasą ale też te nic nie znaczące bardzo mi się podobają.
Najbardziej podobał mi się przydomek wymyślony przez [B]revii [/B]quare non-dlaczegóż by nie (łac) Niestety już zajęty :(
Bardzo liczę na waszą pomoc.
Wszystkie propozycje mile widziane.
Pozdrawiam :)

Posted

Być może powtórzy się już coś, co było, no ale ;)

ad pompam - dla popisu (łac)
fila vitae - linia życia (łac)
non tanto - nie zanadto (wł)
poco a poco - coraz bardziej (wł)
poco un poco - tylko trochę (wł)
quid pro quo - coś za coś (łac)

Posted

[quote name='Hawanka']to możemy sobie podać rekę bo też kocham dirty dancing 2[/QUOTE]

Przyszło mi do głowy- jak chcecie cosik zw. z różą- mnie się podoba ROSA CARMEN- łaciński, a po polsku po prostu: karminowa róża.
A tak w ogóle to uwielbiam wymyślać imiona dla szczeniąt, mogą być i przydomki- mam taki notes ;) w którym jak najdzie mnie wena, to sobie notuję jakieś wd. mnie ciekawe czy ładne nazwy. Postaram się pomóc - szkoda że tak pózno weszłam na ten wątek...

Posted

[quote name='jaskuleczka']Bardzo dziękuję :)
Może jeszcze jakieś propozycje ?
Chyba najbardziej podobają ma się łacińskie.[/QUOTE]

Coś w tej łacinie jest- ja też mam łaciński przydomek... Podam Ci kilka- ale sprawdż sobie czy są wolne- jak ja rejestrowałam swój były, ale to było ok.3 lata temu. OK, zaczynam:
-Superator- łac.zwycięzca
-Maga Succinis (anagram Canis Magicus) czyli czarodziejskiego psa- a znaczy "pomocnicy czarownicy"- nie jestem pewna czy poprawnie gramatycznie;
-Aurora- zorza polarna, jutrzenka;
-Auri-comus- złotowłosy- w nawiązaniu do maści Yorka, możnaby połączyć ze stalowym, czyli... hmmm...-nie mam tego słowa w słowniku;
-Anima Mundi- w wolnym tłumaczeniu "magiczna istota, zjawisko"- termin związany z okultyzmem;
-Amicus- przyjazny, życzliwy;
-Rex Genesis- pochodzący z królewskiego rodu;
-Optimus- suplement "Bonus"- wyborny, znakomity, doskonały;
-Vesper- gwiazda wieczorna;
-Synephebus- przyjaciel młodości;
-Superbus- znakomity, wzniosy- aczkolwiek w Polsce jest hodowla Superbia west highland terrierów;
-Supra- najlepsza :)
-Primus- pierwszy, najprzedniejszy;
-Purpura Rosa- purpurowa róża;
-Excelsus- wyróżniający się, znakomity, wyniosły;
-Ecco- otóż to!
-Elica- śmigło- cóż, sama mam teriera, więc wiem że one czasami wariują jak... śmigła(?)
-Enigma
-Carmen- wyrocznia, pieśń, poezja, zaklęcie czarodziejskie;
-Cantamen-zaklęcie czarodziejskie;
-Corona- korona;
-Canto- czasownik "czarować";
-Canarius- psi, należący do psa:
-Adamentus- twardy jak stal, stalowy (niestety nie wiem, czy odnosi się też do koloru...- tak możnaby połączyć Auricomus i Adamentus;
-Admiratio- podziw;

OK, myślę że napisałam kilka łacińskich słów, z których możnaby coś stworzyć. Uwaga -przy łączeniu są zasady których nie będę tu opisywać, gdyby komuś coś się spodobała i potrzebował rady a propos łaciny- w miarę możliwości pomogę. Pozdrawiam!

Posted

Monia85 a dlaczego chcesz wybrać angielski przydomek ?????? przeciez możeż tez polskie tłumaczenie wybrac .Polskie przydomek tez ladnie brzmi a ib potencjalny nabywca szczenięcia ,który kupi psa w Polsce i nie zna angielskiego nie bedzie sie stresował zapamiętaniem nazwy w j.angielskim

Posted

Ja nie chcę mieć w języku angielskim, a w hiszpańskim. Szukam prostej nazwy w tym języku, ale wpadającej w ucho. Zależy mi na tym aby nazwa przydomka była związana z miejscem pochodzenia rasy, czyli Kubą, gdzie językiem urzędowym jest hiszpański.

Posted

Jaskółeczka- jasne że mam;), tylko napisz- łacińskie koniecznie (w tym wypadku wolę się poradzić a propos gramatyki), czy inne-no i dla jakiej rasy/ras, i w ogóle jakie masz upodobania?

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Może macie jakieś pomysły z łączenia Anita + Eris? ;)

Mogą być też oczywiście jakieś literki czy sylaby łączące, zaczynające bądź kończące.[/QUOTE]

Przyszło mi na myśl "Sirenita" które właściwie nic nie znaczy. Próbowałam łączyć na różne sposoby literki ale zawsze coś jest nie tak . Jeszcze "Sinistra" ale to po łacińsku jest dwuznaczne- raz znaczy dobry,raz zły- zależy od kontekstu... I nie ma wszystkich liter. Może jeszcze coś wymyślę.

Posted

[B]A Iter Canis[/B] - dosłownie po łacinie- Ah, psia droga (szlak); anagram liter na które składa się "Anita" i "Eris" z dodanym "C" w "psie"- chciałam idealny anagram ale nie wychodził mi,musiałam dodać "A" czyli "Ah"... żeby wykorzystać wszystkie litery- jeżeli dlaCiebie nie jest to ważne może być bez tego. W sumie pózniej pomyślałam że nawet pasuje do Samoyedów- psów biegających w zaprzęgach...
Pozdrawiam, dzisiaj już nic nie wymyślę.:shake:

• 2 weeks later...
Posted

Moja -Staffików i Chihuahua- Ostentator FCI-jak dotąd miałam jeden miot SBT, a na dniach pierwszy raz kryję Chihuahua (tą starszą, długowłosą czekoladkę, mam jeszcze drugą- małą gówniarkę terrorystkę ;) beżową i krótkowłosą.

Posted

Na stronie FCI pojawił się przydomek, który zgłaszałam 4 na liście, nie do końca o to chodziło ale mamy nową hodowlę Z Głębi Lasu ;)

Posted

[quote name='arielka186']Jaskółeczka- jasne że mam;), tylko napisz- łacińskie koniecznie (w tym wypadku wolę się poradzić a propos gramatyki), czy inne-no i dla jakiej rasy/ras, i w ogóle jakie masz upodobania?[/QUOTE]

Łacińskie najbardziej mi się podobają ale może być też angielski... Dla hodowli yorków (może kiedyś w przyszłości zdecyduję się na jakieś inne rasy ale napewno będą małe)
Upodobania? Trudno określić... Musi mieć to coś ... :)