Monia85 Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 A jeśli już w FCI jest przydomek z LA HABANA ...., bo mój pierwotny też tak miał się zaczynać to mogą go odrzucić? Quote
Hawanka Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 [quote name='Monia85']A jeśli chodzi o nazwę "la rosa negra" to chyba wiem skąd została zaczerpnięta (mój ulubiony film) :evil_lol:[/QUOTE] to możemy sobie podać rekę bo też kocham dirty dancing 2 Quote
NightQueen Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 [quote name='Monia85']A jeśli chodzi o nazwę "la rosa negra" to chyba wiem skąd została zaczerpnięta (mój ulubiony film) :evil_lol:[/QUOTE] mój też :evil_lol: Quote
Paatrycja Posted April 13, 2011 Posted April 13, 2011 [quote name='Monia85']A jeśli już w FCI jest przydomek z LA HABANA ...., bo mój pierwotny też tak miał się zaczynać to mogą go odrzucić?[/QUOTE] Istnieje duże prawdopodobieństwo, że go odrzucą, ale dlatego w rubryczce widnieją cztery inne miejsca. Możesz wpisać potencjalny przydomek La Habana jako pierwszą propozycję - jeżeli nie przejdzie ona, przejdą inne. Quote
jaskuleczka Posted April 16, 2011 Posted April 16, 2011 Proszę o pomoc w wyborze przydomka hodowlanego dla yorka. Jakiś obcojęzyczny lub bez polskich znaków. Nie za bardzo skomplikowany aby nie było błędów w katalogach. Może być związany z rasą ale też te nic nie znaczące bardzo mi się podobają. Najbardziej podobał mi się przydomek wymyślony przez [B]revii [/B]quare non-dlaczegóż by nie (łac) Niestety już zajęty :( Bardzo liczę na waszą pomoc. Wszystkie propozycje mile widziane. Pozdrawiam :) Quote
revii Posted April 17, 2011 Posted April 17, 2011 Być może powtórzy się już coś, co było, no ale ;) ad pompam - dla popisu (łac) fila vitae - linia życia (łac) non tanto - nie zanadto (wł) poco a poco - coraz bardziej (wł) poco un poco - tylko trochę (wł) quid pro quo - coś za coś (łac) Quote
jaskuleczka Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Bardzo dziękuję :) Może jeszcze jakieś propozycje ? Chyba najbardziej podobają ma się łacińskie. Quote
Vesper Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 [quote name='Hawanka']to możemy sobie podać rekę bo też kocham dirty dancing 2[/QUOTE] Przyszło mi do głowy- jak chcecie cosik zw. z różą- mnie się podoba ROSA CARMEN- łaciński, a po polsku po prostu: karminowa róża. A tak w ogóle to uwielbiam wymyślać imiona dla szczeniąt, mogą być i przydomki- mam taki notes ;) w którym jak najdzie mnie wena, to sobie notuję jakieś wd. mnie ciekawe czy ładne nazwy. Postaram się pomóc - szkoda że tak pózno weszłam na ten wątek... Quote
jaskuleczka Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Bardzo liczę na twoje pomysły :) Bo u mnie chwilowo weny brak :( Pewnie będę miała mnóstwo pomysłów jak już będzie po wszystkim... Może wtedy ja komuś pomogę ... Quote
jaskuleczka Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Przepraszam. Zdublowały mi się posty :) Quote
Vesper Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 [quote name='jaskuleczka']Bardzo dziękuję :) Może jeszcze jakieś propozycje ? Chyba najbardziej podobają ma się łacińskie.[/QUOTE] Coś w tej łacinie jest- ja też mam łaciński przydomek... Podam Ci kilka- ale sprawdż sobie czy są wolne- jak ja rejestrowałam swój były, ale to było ok.3 lata temu. OK, zaczynam: -Superator- łac.zwycięzca -Maga Succinis (anagram Canis Magicus) czyli czarodziejskiego psa- a znaczy "pomocnicy czarownicy"- nie jestem pewna czy poprawnie gramatycznie; -Aurora- zorza polarna, jutrzenka; -Auri-comus- złotowłosy- w nawiązaniu do maści Yorka, możnaby połączyć ze stalowym, czyli... hmmm...-nie mam tego słowa w słowniku; -Anima Mundi- w wolnym tłumaczeniu "magiczna istota, zjawisko"- termin związany z okultyzmem; -Amicus- przyjazny, życzliwy; -Rex Genesis- pochodzący z królewskiego rodu; -Optimus- suplement "Bonus"- wyborny, znakomity, doskonały; -Vesper- gwiazda wieczorna; -Synephebus- przyjaciel młodości; -Superbus- znakomity, wzniosy- aczkolwiek w Polsce jest hodowla Superbia west highland terrierów; -Supra- najlepsza :) -Primus- pierwszy, najprzedniejszy; -Purpura Rosa- purpurowa róża; -Excelsus- wyróżniający się, znakomity, wyniosły; -Ecco- otóż to! -Elica- śmigło- cóż, sama mam teriera, więc wiem że one czasami wariują jak... śmigła(?) -Enigma -Carmen- wyrocznia, pieśń, poezja, zaklęcie czarodziejskie; -Cantamen-zaklęcie czarodziejskie; -Corona- korona; -Canto- czasownik "czarować"; -Canarius- psi, należący do psa: -Adamentus- twardy jak stal, stalowy (niestety nie wiem, czy odnosi się też do koloru...- tak możnaby połączyć Auricomus i Adamentus; -Admiratio- podziw; OK, myślę że napisałam kilka łacińskich słów, z których możnaby coś stworzyć. Uwaga -przy łączeniu są zasady których nie będę tu opisywać, gdyby komuś coś się spodobała i potrzebował rady a propos łaciny- w miarę możliwości pomogę. Pozdrawiam! Quote
jaskuleczka Posted April 19, 2011 Posted April 19, 2011 Super pomysły :) Kilka naprawdę świetnych. Bardzo dziękuję, masz może coś jeszcze? Quote
english cocker spaniel Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 Monia85 a dlaczego chcesz wybrać angielski przydomek ?????? przeciez możeż tez polskie tłumaczenie wybrac .Polskie przydomek tez ladnie brzmi a ib potencjalny nabywca szczenięcia ,który kupi psa w Polsce i nie zna angielskiego nie bedzie sie stresował zapamiętaniem nazwy w j.angielskim Quote
Monia85 Posted April 20, 2011 Posted April 20, 2011 Ja nie chcę mieć w języku angielskim, a w hiszpańskim. Szukam prostej nazwy w tym języku, ale wpadającej w ucho. Zależy mi na tym aby nazwa przydomka była związana z miejscem pochodzenia rasy, czyli Kubą, gdzie językiem urzędowym jest hiszpański. Quote
FredziaFredzia Posted April 24, 2011 Posted April 24, 2011 Może macie jakieś pomysły z łączenia Anita + Eris? ;) Mogą być też oczywiście jakieś literki czy sylaby łączące, zaczynające bądź kończące. Quote
Vesper Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 Jaskółeczka- jasne że mam;), tylko napisz- łacińskie koniecznie (w tym wypadku wolę się poradzić a propos gramatyki), czy inne-no i dla jakiej rasy/ras, i w ogóle jakie masz upodobania? Quote
Vesper Posted April 25, 2011 Posted April 25, 2011 [quote name='FredziaFredzia']Może macie jakieś pomysły z łączenia Anita + Eris? ;) Mogą być też oczywiście jakieś literki czy sylaby łączące, zaczynające bądź kończące.[/QUOTE] Przyszło mi na myśl "Sirenita" które właściwie nic nie znaczy. Próbowałam łączyć na różne sposoby literki ale zawsze coś jest nie tak . Jeszcze "Sinistra" ale to po łacińsku jest dwuznaczne- raz znaczy dobry,raz zły- zależy od kontekstu... I nie ma wszystkich liter. Może jeszcze coś wymyślę. Quote
Vesper Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 [B]A Iter Canis[/B] - dosłownie po łacinie- Ah, psia droga (szlak); anagram liter na które składa się "Anita" i "Eris" z dodanym "C" w "psie"- chciałam idealny anagram ale nie wychodził mi,musiałam dodać "A" czyli "Ah"... żeby wykorzystać wszystkie litery- jeżeli dlaCiebie nie jest to ważne może być bez tego. W sumie pózniej pomyślałam że nawet pasuje do Samoyedów- psów biegających w zaprzęgach... Pozdrawiam, dzisiaj już nic nie wymyślę.:shake: Quote
Chantell Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 bardzo mi się podobają te po łacinie :loveu: Quote
Vesper Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 Moja -Staffików i Chihuahua- Ostentator FCI-jak dotąd miałam jeden miot SBT, a na dniach pierwszy raz kryję Chihuahua (tą starszą, długowłosą czekoladkę, mam jeszcze drugą- małą gówniarkę terrorystkę ;) beżową i krótkowłosą. Quote
szysz Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Na stronie FCI pojawił się przydomek, który zgłaszałam 4 na liście, nie do końca o to chodziło ale mamy nową hodowlę Z Głębi Lasu ;) Quote
jaskuleczka Posted May 7, 2011 Posted May 7, 2011 [quote name='arielka186']Jaskółeczka- jasne że mam;), tylko napisz- łacińskie koniecznie (w tym wypadku wolę się poradzić a propos gramatyki), czy inne-no i dla jakiej rasy/ras, i w ogóle jakie masz upodobania?[/QUOTE] Łacińskie najbardziej mi się podobają ale może być też angielski... Dla hodowli yorków (może kiedyś w przyszłości zdecyduję się na jakieś inne rasy ale napewno będą małe) Upodobania? Trudno określić... Musi mieć to coś ... :) Quote
Recommended Posts