enia Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 (edited) dostałyśmy miskę strawy za to całodzienne stróżowanie w ogrodzie.... dobrze, że huśtawkę nam zostawili........:) znowu naparstnice i lilie dopiero w pąkach........ widok ogólny na "plażę" .... w sierpniu kupiłam to różowe cudo, nie wiem co to, ale bez okrycia przezimowało i podrosło.... za kanną dalie od WAS :) Edited June 13, 2012 by enia Quote
enia Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 perukowiec zaszczycił mnie pierwszy raz peruczkami :) a poniżej rumiankowisko..... tutaj skrętnik, niechcący odkryłam, że on zimuje w piwnicy tak jak pelargonie...... lekko śpiące żegnamy się, miłego wieczoru....:p Quote
kakadu Posted June 15, 2012 Author Posted June 15, 2012 o kurczę jakie duze te dalie! moje w gruncie ledwo co wylazły; jakies takie marne są, nie wiem czemu; nie ma takich kępek tylko jakieś rachityczne wyrostki... moze za bardzo je podzieliłam? sliczne masz kwiatuszki i psiątka :) my jutro jedziemy na dwa tygodnie wakacje nad morze; frodzio zostaje ze swoją ukochaną pania krysia, ktora przyjezdza do niego z warszawy, więc bedzie mial wakacje zycia - pani krysia bardzo go kocha i nazywa swoim księciuniem; mam nadzieję, że go poznam jak wrócę, bo na pewno będzie jadł niedozwolone rzeczy i w sekunde przybierze na wadze ;) nie wiem czy bede miala tam dostep do sieci, wiec na dwa tygodnie sie z wami pozegnam na wszelki wypadek :) Quote
terra Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 Swoje dalie wsadziłam do gruntu na początku czerwca i są mniej więcej wys. takiej jak u eni. Dziwna sprawa z tymi daliami. Na dogomanii można się wiele dowiedzieć o kwiatach :) Nie wiedziałam ,że skrętnika można przechować w miejscu ciemnym i chłodnym jak pelargonie. U mnie one całoroczne. Ale może dlatego teraz tak pięknie, obficie kwitnie. Nie masz czasem na zbyciu listeczka? Ogród piękny, nie dziwię się, że śliczne psiaczki pilnują go zawzięcie :) Kakadu, przyjemnego wypoczynku :) Quote
enia Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 o, kakadu na urlopie :) zazdraszczam.... terra, a skrętnik całoroczny to na oknie? i kwitnie cały czas? listeczki mam takie jak na focie, a co byś z nimi poczęła? :) Quote
terra Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Tak, skrętnik stoi na oknie cały czas, ale nie kwitnie bez przerwy. Z listka wetkniętego do ziemi można wyhodować nową roślinkę :) Kakadu się pławi w morzu i nie wie jakie ważne sprawy poruszamy ;) Quote
kakadu Posted July 2, 2012 Author Posted July 2, 2012 o rany tam sie pławi od razu ;) woda zimna jak nieszczęście była, ale psom, a szczególnie owczarkowi to wcale nie przeszkadzało :) jutro moze bede miała zdjecia; frodzio jak przyjechaliśmy to sie ucieszył dośc umiarkowanie - nic dziwnego, z pania krysia mial raj na ziemi, noszenie na rączkach, spanie na kolankach; byl sam jeden to i nie dziwota; dalie troche juz podrosły jak mnie nie bylo, ale lilie to prawdziwa masakra - praktycznie ani drgnęły, a o pąkach to nawet nie ma co marzyć :( o skrętniku nigdy nie słyszałam, ale za to próbuje kupic wiąz holenderski i nigdzie nie mogę trafić; same małe, a mnie potrzebny taki dwumetrowy... a znacie roślinke o nazwie zajączek purpurowy? to to dopiero cudnie rośnie i tez zimuje w piwnicy w ciemności, ucieta po samej ziemi; mozna trzymac całorocznie, ale wtedy nie jest takie okazale; jutro wam pokażę na zdjęciach :) Quote
inga.mm Posted July 2, 2012 Posted July 2, 2012 skrętnika kupiłam przypadkiem ponieważ miał kwiaty w moim ulubionym kolorku - wściekłym różu biskupim. Fajnie było, dopóki jakieś cholerstwo go nie obsiadło i nie chciało się dać wyeksmitować. No i po skrętniku... Quote
kakadu Posted July 3, 2012 Author Posted July 3, 2012 o matko - inge odbanowali :) welcome back! zdjecia wstawię jutro bo dzis sie przeprowadzałam do innego pokoju i mam sporo zaległości w pracy; a moze mi napiszecie co zrobic z przekwitłymi hortensjami ogrodowymi? jakos ucinać te kwiatostany? bo takie sie zrobiły brzydkie... enia - te twoje firletki to kwitna cudnie, urosły chyba na 50 cm, albo i wiecej, a kolor maja taki właśnie róż biskupi chyba, jak inga pisała - oczu nie można oderwać :) Quote
enia Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 ja nie znam zajączka purpurowego..... terra to wysłać Ci listek? Quote
kakadu Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 no to jak nie znasz to masz: a tu kwinące żurawki (choc na pierwszym planie funkie): tu są dwie twaułki na skalniaku: tu wiciokrzew na tarasie: Quote
kakadu Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 a tu nasz ukochany frodzio :) u pani krysi na kolankach: i oczywiście na tarasie, czujny i mający oko na wszystko ;) Quote
kakadu Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 a tu mam pytanie: czy ktos wie co to za roślinka? wyrosła mi w jaśminowcu (przyciętym - odmładzamy go), ma lancetowate listki i okolo 30 cm wysokości Quote
inga.mm Posted July 4, 2012 Posted July 4, 2012 prawdopodobnie jest to dzwonecznik - Adenophora, piękny, ale ekspansywny, rozrasta się rozłogami, pozostawia po sobie kawałeczki rozłogów, nawet z najmniejszego wyrasta nowa roślina Quote
kakadu Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 [quote name='inga.mm']prawdopodobnie jest to dzwonecznik - Adenophora, piękny, ale ekspansywny, rozrasta się rozłogami, pozostawia po sobie kawałeczki rozłogów, nawet z najmniejszego wyrasta nowa roślina[/QUOTE] u mnie mu nie grozi ekspansja; wszystko co ma wiecej niz 5 cm idzie pod kosiarke; niestety; ten sie uchowal bo byl w jasminowcu; i tak ledwie uszedl z zyciem bo tz jak scinal odrosty od krzewow to chcial tez go ciachnac, ale nie pozwolilam; w naszym ogrodku espansywny jest wyłącznie bluszczyk kurdybanek, który sie płoży i dlatego jest bezpieczny (choc go szczerze nienawidze ptrawde mowiac) Quote
enia Posted July 4, 2012 Posted July 4, 2012 a to mnie zastrzeliłas z zajączkiem, bo ja kupiłam na dogo jako koniczynkę szczęścia :) a ten twój dzwoneczek też mam jako chwast tylko ciemnoniebieski siedzi w peoniach wytrwale... Frodzio super pies, i jaki dumny pozuje szczęściarz, piękne masz kwiaty kakadu:loveu: Quote
kakadu Posted July 4, 2012 Author Posted July 4, 2012 (edited) oj, enia bo mi sie pomyliło - to jest szczawik purpurowy, a nie zajączek purpurowy - sorry :oops: i jeszcze firletka od ciebie :) Edited July 5, 2012 by kakadu Quote
terra Posted July 4, 2012 Posted July 4, 2012 Ale Frodzio dostojny na tym tarasie i na kolankach zadomowiony :) Wiciokrzew pięknie kwitnie, mój niestety przemarzł tej zimy. enia dziękuję, znajoma mnie obdarowała. Quote
enia Posted July 4, 2012 Posted July 4, 2012 kakadu jeśli pozwolisz firletce zawiązać nasionka to będziesz potem rozdawać :) terra to teraz łopatologicznie proszę - wtykam listek w ziemię iiii??? ile centymetrów? coś obcinam, nacinam, przycinam i gdzie? bo mam na oku u kogoś inny kolor więc proszę o instrukcję, Frodzio chyba się nie obrazi za te porady... Quote
kakadu Posted July 5, 2012 Author Posted July 5, 2012 terra - moj wiciokrzew tez bardzo przemarzł, ale go nie ruszałam w sensie wycinki, bo mieliśmy zmieniać spróchniałą balustradę wokół której jest okręcony i jakoś popuszczał nowe pędy, a nawet obficie zakwitł; z drugiej strony widac jednak mnóstwo suchych badyli, za które sie będe w końcu musiała wziąć... terra - mówisz poważnie z ta firletką? bo ja usuwam przekwitłe kwiatostany, ale kilka mogę zachować przecież; i co się wtedy robi? kiedy wysiewa? długo się czeka zeby młoda roślinka zakwitła? co do frodzia - jeśli miałby sie obrazic, to chyba na mnie, bo to ja zaczęłam mu "zaśmiecac" wątek florą ;) Quote
inga.mm Posted July 5, 2012 Posted July 5, 2012 (edited) dziewczyny - pomocy, plizzzzzz TINKA- zagłodzona cziłka-kolejna sierotka Ingi.mm-bez kasy na diagnostykę i jedzenie Przysięgałam sobie - ani jednego już! zamykam interes! No i co? środek nocy i mam kolejną biedę Edited July 5, 2012 by inga.mm Quote
kakadu Posted July 13, 2012 Author Posted July 13, 2012 dziewczyny, dziś do nas przyjezdza mały tymczas, podobno wielkości frodzia; trzymajcie kciuki, żeby go frodzio nie zeżarł... :roll: Quote
kakadu Posted July 18, 2012 Author Posted July 18, 2012 http://www.dogomania.pl/forum/threads/229604-7-kilo-niepe%C5%82nosprawnego-ta%C5%84cz%C4%85cego-elvisa-szuka-domku?p=19387756#post19387756 tu jest wątek elvisa - może zajrzycie w wolnej chwili? :roll: jest kochany, nawet frodzio przestaje go prześladować... Quote
inga.mm Posted July 19, 2012 Posted July 19, 2012 Dziewczyny ogrodowe, zapraszam Was na bazarek Zaczarowany ogród, dla Animalii, Skarbonarii i Tinki , do 31 lipca do godz 19.00. Mam nadzieję, że będziecie chciały pochwalić się swoimi osiągnięciami. Kakadu, pozwoliłam sobie wrzucić tu zaproszenie, ponieważ ten bazarek jest idealny dla Was, a Ty lubisz małe psiny, więc, mam nadzieję, nie wykopiesz mnie z tym zaproszeniem. Quote
Recommended Posts