Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

dostałyśmy miskę strawy za to całodzienne stróżowanie w ogrodzie.... dobrze, że huśtawkę nam zostawili........:)

znowu naparstnice i lilie dopiero w pąkach........
widok ogólny na "plażę" ....

w sierpniu kupiłam to różowe cudo, nie wiem co to, ale bez okrycia przezimowało i podrosło....

za kanną dalie od WAS :)

Edited by enia
Posted

perukowiec zaszczycił mnie pierwszy raz peruczkami :)

a poniżej rumiankowisko.....

tutaj skrętnik, niechcący odkryłam, że on zimuje w piwnicy tak jak pelargonie......

lekko śpiące żegnamy się, miłego wieczoru....:p

Posted

o kurczę jakie duze te dalie! moje w gruncie ledwo co wylazły; jakies takie marne są, nie wiem czemu; nie ma takich kępek tylko jakieś rachityczne wyrostki...
moze za bardzo je podzieliłam?
sliczne masz kwiatuszki i psiątka :)
my jutro jedziemy na dwa tygodnie wakacje nad morze; frodzio zostaje ze swoją ukochaną pania krysia, ktora przyjezdza do niego z warszawy, więc bedzie mial wakacje zycia - pani krysia bardzo go kocha i nazywa swoim księciuniem; mam nadzieję, że go poznam jak wrócę, bo na pewno będzie jadł niedozwolone rzeczy i w sekunde przybierze na wadze ;)
nie wiem czy bede miala tam dostep do sieci, wiec na dwa tygodnie sie z wami pozegnam na wszelki wypadek :)

Posted

Swoje dalie wsadziłam do gruntu na początku czerwca i są mniej więcej wys. takiej jak u eni.
Dziwna sprawa z tymi daliami.
Na dogomanii można się wiele dowiedzieć o kwiatach :) Nie wiedziałam ,że skrętnika można przechować w miejscu ciemnym i chłodnym jak pelargonie. U mnie one całoroczne. Ale może dlatego teraz tak pięknie, obficie kwitnie. Nie masz czasem na zbyciu listeczka?
Ogród piękny, nie dziwię się, że śliczne psiaczki pilnują go zawzięcie :)

Kakadu, przyjemnego wypoczynku :)

Posted

o, kakadu na urlopie :) zazdraszczam....
terra, a skrętnik całoroczny to na oknie? i kwitnie cały czas?
listeczki mam takie jak na focie, a co byś z nimi poczęła? :)

Posted

Tak, skrętnik stoi na oknie cały czas, ale nie kwitnie bez przerwy.
Z listka wetkniętego do ziemi można wyhodować nową roślinkę :)
Kakadu się pławi w morzu i nie wie jakie ważne sprawy poruszamy ;)

• 2 weeks later...
Posted

o rany tam sie pławi od razu ;)
woda zimna jak nieszczęście była, ale psom, a szczególnie owczarkowi to wcale nie przeszkadzało :)
jutro moze bede miała zdjecia;
frodzio jak przyjechaliśmy to sie ucieszył dośc umiarkowanie - nic dziwnego, z pania krysia mial raj na ziemi, noszenie na rączkach, spanie na kolankach; byl sam jeden to i nie dziwota;
dalie troche juz podrosły jak mnie nie bylo, ale lilie to prawdziwa masakra - praktycznie ani drgnęły, a o pąkach to nawet nie ma co marzyć :(
o skrętniku nigdy nie słyszałam, ale za to próbuje kupic wiąz holenderski i nigdzie nie mogę trafić; same małe, a mnie potrzebny taki dwumetrowy...
a znacie roślinke o nazwie zajączek purpurowy? to to dopiero cudnie rośnie i tez zimuje w piwnicy w ciemności, ucieta po samej ziemi; mozna trzymac całorocznie, ale wtedy nie jest takie okazale;
jutro wam pokażę na zdjęciach :)

Posted

skrętnika kupiłam przypadkiem ponieważ miał kwiaty w moim ulubionym kolorku - wściekłym różu biskupim.
Fajnie było, dopóki jakieś cholerstwo go nie obsiadło i nie chciało się dać wyeksmitować.
No i po skrętniku...

Posted

o matko - inge odbanowali :)
welcome back!
zdjecia wstawię jutro bo dzis sie przeprowadzałam do innego pokoju i mam sporo zaległości w pracy;
a moze mi napiszecie co zrobic z przekwitłymi hortensjami ogrodowymi? jakos ucinać te kwiatostany? bo takie sie zrobiły brzydkie...
enia - te twoje firletki to kwitna cudnie, urosły chyba na 50 cm, albo i wiecej, a kolor maja taki właśnie róż biskupi chyba, jak inga pisała - oczu nie można oderwać :)

Posted

no to jak nie znasz to masz:

a tu kwinące żurawki (choc na pierwszym planie funkie):

tu są dwie twaułki na skalniaku:

tu wiciokrzew na tarasie:

Posted

a tu mam pytanie: czy ktos wie co to za roślinka?
wyrosła mi w jaśminowcu (przyciętym - odmładzamy go), ma lancetowate listki i okolo 30 cm wysokości

Posted

prawdopodobnie jest to dzwonecznik - Adenophora, piękny, ale ekspansywny, rozrasta się rozłogami, pozostawia po sobie kawałeczki rozłogów, nawet z najmniejszego wyrasta nowa roślina

Posted

[quote name='inga.mm']prawdopodobnie jest to dzwonecznik - Adenophora, piękny, ale ekspansywny, rozrasta się rozłogami, pozostawia po sobie kawałeczki rozłogów, nawet z najmniejszego wyrasta nowa roślina[/QUOTE]
u mnie mu nie grozi ekspansja; wszystko co ma wiecej niz 5 cm idzie pod kosiarke; niestety;
ten sie uchowal bo byl w jasminowcu; i tak ledwie uszedl z zyciem bo tz jak scinal odrosty od krzewow to chcial tez go ciachnac, ale nie pozwolilam;
w naszym ogrodku espansywny jest wyłącznie bluszczyk kurdybanek, który sie płoży i dlatego jest bezpieczny (choc go szczerze nienawidze ptrawde mowiac)

Posted

a to mnie zastrzeliłas z zajączkiem, bo ja kupiłam na dogo jako koniczynkę szczęścia :)
a ten twój dzwoneczek też mam jako chwast tylko ciemnoniebieski siedzi w peoniach wytrwale...
Frodzio super pies, i jaki dumny pozuje szczęściarz,
piękne masz kwiaty kakadu:loveu:

Posted (edited)

oj, enia bo mi sie pomyliło - to jest szczawik purpurowy, a nie zajączek purpurowy - sorry :oops:
i jeszcze firletka od ciebie :)

Edited by kakadu
Posted

Ale Frodzio dostojny na tym tarasie i na kolankach zadomowiony :)
Wiciokrzew pięknie kwitnie, mój niestety przemarzł tej zimy.
enia dziękuję, znajoma mnie obdarowała.

Posted

kakadu jeśli pozwolisz firletce zawiązać nasionka to będziesz potem rozdawać :)
terra to teraz łopatologicznie proszę - wtykam listek w ziemię iiii??? ile centymetrów? coś obcinam, nacinam, przycinam i gdzie?
bo mam na oku u kogoś inny kolor więc proszę o instrukcję, Frodzio chyba się nie obrazi za te porady...

Posted

terra - moj wiciokrzew tez bardzo przemarzł, ale go nie ruszałam w sensie wycinki, bo mieliśmy zmieniać spróchniałą balustradę wokół której jest okręcony i jakoś popuszczał nowe pędy, a nawet obficie zakwitł; z drugiej strony widac jednak mnóstwo suchych badyli, za które sie będe w końcu musiała wziąć...

terra - mówisz poważnie z ta firletką?
bo ja usuwam przekwitłe kwiatostany, ale kilka mogę zachować przecież; i co się wtedy robi? kiedy wysiewa? długo się czeka zeby młoda roślinka zakwitła?
co do frodzia - jeśli miałby sie obrazic, to chyba na mnie, bo to ja zaczęłam mu "zaśmiecac" wątek florą ;)

• 2 weeks later...