Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziewczyny, bylismy z frodziem u dra janickiego; wlasnie wrocilismy; frodzio byl usypiany dwa razy bo zdjecia za pierwszym razem nie wyszly wystarczajaco dobrze; pan doktor przyjrzal sie tym zdjeciom i powiedzial, ze on frodka zoperuje i ze po tej operacji na pewno nie bedzie gorzej; ze jest bardzo zle z frodkowymi nogami, ze takie deformacje zdarzaja sie nie czesto (ostatnia mial w dziewiecdziesiatym ktoryms), ze to faktycznie czwarty stopien i, ze kosci owszem zdeformowane, ale mozna to probowac naprawic; ryzyko, ze rzepki wypadna ze swojego miejsca (ktore trzeba bedzie dla nich od nowa 'wystrugac' w kosci) jest nikle; nogi nigdy nie beda tak wygladac jak u zdrowego psa, ale bedzie frodkowi o niebo lepiej chodzic; wszystko jest pokurczone, ale ma szanse sie rozciagnac; koszt operacji jednej nogi to 1100-1200 zlotych...
i co ja mam teraz zrobic? bo jestem skolowanagorzej niz frodzio po narkozie

Posted

Kakadu, obawiam się, że jedyna szansa w dogomaniakach, bo wątpię, żebyś była w stanie wyczarować taką sumę...trzeba chyba zacząć zbierać kasę, robić bazarki itp.
Ile masz czasu na decyzję?

Posted

Dobrze, ze jest nadzieja, troche droga ta nadzieje, ale moze wspolnie uzbieramy taka kwote....jak duzo mamy czasu?

ze jest bardzo zle z frodkowymi nogami, ze takie deformacje zdarzaja sie nie czesto (ostatnia mial w dziewiecdziesiatym ktoryms), ze to faktycznie czwarty stopien i, ze kosci owszem zdeformowane, ale mozna to probowac naprawic
Kakadu, a jesli nie uda sie zebrac takiej sumy? Co bedzie z nózkami Frodka? Jakie sa prognozy w wariancie nieoperacyjnym ?

Czy dr Janicki powiedzial skad sie wziely takie nózki Frodka - Ma takie od urodzenia?

Posted

czasu to ja mam duzo w zasadzie; czesc pieniedzy na pewno bede mogla zaplacic sama; moze cos sie uda uzbierac z fantow, ale mam tylko stary telewizor i zestaw 6-ciu kubkow z uchami w ksztalcie zwierzat i nieuzywane ubranko ortalionowe na malego pieska; moze sie znajda jakies ksiazki o wychowywaniu zwierzat, moze kilka innych; moze jakies dvd? na razie nic wiecej nie mam; nie mam tez za bardzo sumienia prosic o pomoc bo wiem, ze tu kazdy ma jakis wlasny projekt o ktory dba i ktory po troszku finansuje...

Posted

[quote name='Ulka18'] Jakie sa prognozy w wariancie nieoperacyjnym ?

Czy dr Janicki powiedzial skad sie wziely takie nózki Frodka - Ma takie od urodzenia?[/quote]

wariantu nieoperacyjnego nie ma :shake:; nie mozna pomoc w zaden inny sposob;
doktor powiedzial, ze to sie moglo stac z frodziem jak byl jeszcze szczeniakiem, bo deformacja jest potworna :-(; w zasadzie to powiedzial, ze gorzej byc nie moglo;

Posted

Ile masz czasu na zebranie pieniędzy? bo nie będzie to łatwe...
Ale chyba najpierw jedną nóżkę operuje, a po jej wyleczeniu drugą? Bo inaczej Okruszek nie mógłby w ogóle chodzić...?

Posted

zasada jest taka, ze najpierw operuje sie te noge, ktora pies rzadziej uzywa, te mniej sprawna; lekarz powiedzial tez, ze czesto ludzie widzac jak dobrze pies porusza sie na jednej tylnej (naprawionej) rezygnuja juz z operowania drugiej; czasem to w zasadzie nie jestem ograniczona w ogole, przynajmniej jesli chodzi o termin zabiegu; bardziej mnie niepokoi te osiem tygodni rehabilitacji po...
wpadlam na pomysl uzbierania jakichs fantow od znajomych; kazdy ma przeciez w domu jakies ksiazki do ktorych nie ma serca, sprzet agd, czesto nieuzywany, jakies inne rzeczy, ktore moga za niewielka oplata zasilic wyposazenie domu jakiegos dogomaniaka;

Posted

kakadu, trzymam kciuki za zbiórkę pieniążków.
Wstaw proszę linki do bazarków tutaj jak już będziesz mieć gotowe.

Nie martw się, jak wystawisz rzeczy, na pewno chętni się znajdą.

Posted

maggiejan napisał(a):
Kakadu, a co masz?

na poczatek mam tak:

- telewizor 21 cali grundig, stary, ale jary, nawet bardzo jary
- aparat telefoniczny nowiutki, na przyciski
- ksiazki:
1. zapomniany jezyk psow, fennell
2. dlaczego moj pies...?, fischera
3. okiem psa, fischera
4. kot w stanie czystym, terry pratchett
5. postaw na swoim!, d. lieberman
6. klucz do apokalipsy, marcin wolski
- zestaw osmiu kolorowych kubkow dla dzieci (nieuzywane, choc wymyte) ze zwierzetami zamiast uchwytow
- skafander na miniaturowego psa (nieuzywany, bo za maly dla mojego)
- filizanke ze skrzydelkiem zamist ucha i owalnym talerzykiem (kolor kosc sloniowa)
- dwie miski metalowe, nowiutkie z tloczeniem royal canin (gratisy do karmy)
- puszka metalowa z kotami o wym. 26/18/12 (wysokosc/szerokosc/glebokosc) gratis do karmy, raz wsypalam do niej karme

na razie to tyle, ale musze jeszcze przejrzec dvd i cd no i poczekac na odzew moich znajomych...

Posted

i jeszcze plyty:
kolekcja przekroju (biografie) po 5 zlotych kazda
leonardo da vinci
mahatma gandi
dalajlama
nelson rockefeller
kolumb
picasso
che guevara
van gogh
mozart