Matusz Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 np w krakvecie jest tylko taka karma Hills'a http://www.krakvet.pl/hills-canine-puppy-chicken-puszka-370g-p-214.html albo sucha http://www.krakvet.pl/purina-chow-junior-lamb-rice-15kg-p-2036.html Quote
neverend Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 tą suchą w naszym weterynaryjnym chyba można dostać... Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Marto..pewnie bardzo się zdenerwowałaś, że coś się dzieje z Guziczkiem. Spokojnie..pomyśl..wcześniej u Ciebie się nie drapał..a u lidki? Te szampony dla szczeniąt mogą różnie działać..psy czesto źle tolerują chemiczne produkty..a co dopiero taki maluch. Właściwie małych nie powinno się kąpać. Tylko że czasami to jest konieczne..Najlepsze jest szare mydło, może jeszcze delikatne, bezzapachowe mydło dla dzieci. Quote
lidka_park Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 u mnie drapał sie od samego poczatku. do jedzenia dawalm mu Friskies dla szczeniat, a wczoraj dałam troche zupy i sosu... poza tym zawsze był żywotny, miał apetyt... nie rozumiem od czego ta wysypka... czyżby płyn do mycia podłóg mógł mu tak podrażnic skóre ???? Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Ta zupa i sos były normalnie doprawione jak dla ludzi? Quote
Matusz Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 [quote name='Evas']Ta zupa i sos były normalnie doprawione jak dla ludzi? chyba tak....:shake::shake: Quote
neverend Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 Evas napisał(a):Marto..pewnie bardzo się zdenerwowałaś, że coś się dzieje z Guziczkiem. Spokojnie..pomyśl..wcześniej u Ciebie się nie drapał..a u lidki? Te szampony dla szczeniąt mogą różnie działać..psy czesto źle tolerują chemiczne produkty..a co dopiero taki maluch. Właściwie małych nie powinno się kąpać. Tylko że czasami to jest konieczne..Najlepsze jest szare mydło, może jeszcze delikatne, bezzapachowe mydło dla dzieci. u mnie się prawie wcale nie drapał... trochę, na pewno nie tak często jak teraz... wcześniej go nie kąpałam...dopiero dziś... bo wcześniej się bałam,bo był słaby... Quote
neverend Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 [quote name='matusz5']chyba tak....:shake::shake: no...chyba ludzkie... Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Taki maluch to jak malutkie dziecko, dużo rzeczy może zaszkodzić. Teraz można się domyślać tylko co się mogło zdarzyć. Friskes..nie mam zaufania do tej karmy wogole. No i psom nie daję przypraw, jeśli podlewam zupą np suchą karme, to przed doprawianiem jej Quote
neverend Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 Evas napisał(a):Taki maluch to jak malutkie dziecko, dużo rzeczy może zaszkodzić. Teraz można się domyślać tylko co się mogło zdarzyć. Friskes..nie mam zaufania do tej karmy wogole. No i psom nie daję przypraw, jeśli podlewam zupą np suchą karme, to przed doprawianiem jej czyżby aż tak był pokarmowo wrażliwy?? Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Kilka razy strułam koty Whiskasem dla kociąt..i to dorosłe też..zaszkodził im. Nie są jakoś szczególnie wrażliwe :) zdrowe kociska. Ale..po niektórych karmach wymiotują..po tych farbowanych, podrabianych. Mam więc kilka karm sprawdzonych, że im służy i tego się trzymam. Przyprawy zwierzętom nie są potrzebne. Podobno szczypta soli..ale to tak w palcach, dosłownie szczypta..gdzieś czytałam że dobrze na nerki, ale nie daję i tego..bo zawsze w suchej karmie jest trochę. To wszystko domysły, ale trzeba wykluczyć sprawe pcheł..Może się sugeruję tym, co miałam z moją sunią..po wykąpaniu jej w szamponie dla psow, antypchelnym..wstawalam w nocy i kąpalam ja znowu, robilam zimne oklady. Wygladalo to dramatycznie. Quote
neverend Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 Evas napisał(a):Kilka razy strułam koty Whiskasem dla kociąt..i to dorosłe też..zaszkodził im. Nie są jakoś szczególnie wrażliwe :) zdrowe kociska. Ale..po niektórych karmach wymiotują..po tych farbowanych, podrabianych. Mam więc kilka karm sprawdzonych, że im służy i tego się trzymam. Przyprawy zwierzętom nie są potrzebne. Podobno szczypta soli..ale to tak w palcach, dosłownie szczypta..gdzieś czytałam że dobrze na nerki, ale nie daję i tego..bo zawsze w suchej karmie jest trochę. To wszystko domysły, ale trzeba wykluczyć sprawe pcheł..Może się sugeruję tym, co miałam z moją sunią..po wykąpaniu jej w szamponie dla psow, antypchelnym..wstawalam w nocy i kąpalam ja znowu, robilam zimne oklady. Wygladalo to dramatycznie. podobno u Lidki się tak drapał... od razu,od poczatku...a nie byl kapany... teraz też się drapie...po kąpieli jest...i drapie się tylko po brzuchu, czyli tam,gdzie ma wysypkę... Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Zastanawiam się co zrobić, żeby ta wysypka mniej go swedziala..Wykąpałas go drugi raz? Ma bardzo czerwone te miejsca? Może posmarować mąką kartoflaną? Ona pomaga przy odlezynach, otarciach, a na pewno mu nie zaszkodzi.. Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Spokojnej nocy wam życzę i żeby jutro było lepiej. Quote
neverend Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 Evas napisał(a):Zastanawiam się co zrobić, żeby ta wysypka mniej go swedziala..Wykąpałas go drugi raz? Ma bardzo czerwone te miejsca? Może posmarować mąką kartoflaną? Ona pomaga przy odlezynach, otarciach, a na pewno mu nie zaszkodzi.. nie ma czerwonych miejsc... ma tam łyse i strupki...jakby ugryzienia... a tą mączkę mam w wodzie rozrobić? Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Nie, tak jak zasypkę, weź trochę na rekę i lekko wmasuj w skore. Quote
MonikaP Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 neverend napisał(a):nie ma czerwonych miejsc... ma tam łyse i strupki...jakby ugryzienia... a tą mączkę mam w wodzie rozrobić? Oj, żeby on nie miał grzyba.... Może być wyjałowiony po antybiotyku... Mączkę rozrabia się z wodą...hm..zapytaj może Mamę, bo na pewno swojego czasu robiła Ci kąpiele w mączce ;-). Quote
Evas Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Napisz, czy troche pomogło, zajrzę jeszcze za chwilę. Quote
MonikaP Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 Evas napisał(a):Nie, tak jak zasypkę, weź trochę na rekę i lekko wmasuj w skore. O, to też jest sposób, chociaż ja myślałam o zrobieniu okładów na brzuszek, albo przemywaniu ;-). Quote
neverend Posted September 18, 2007 Author Posted September 18, 2007 MonikaP napisał(a):Oj, żeby on nie miał grzyba.... Może być wyjałowiony po antybiotyku... Mączkę rozrabia się z wodą...hm..zapytaj może Mamę, bo na pewno swojego czasu robiła Ci kąpiele w mączce ;-). jejku miałam iść spać... grzyb??? idę rozrobić mączkę... Quote
Evas Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 Wysłałam Guziczkowi 20 zł, niestety tylko tyle mogę. Quote
neverend Posted September 19, 2007 Author Posted September 19, 2007 Evas napisał(a):Wysłałam Guziczkowi 20 zł, niestety tylko tyle mogę. i tak dziękuje... co do Guzika... jest podejrzenie grzybicy lub nużycy... nie jest też wykluczone wrażliwość pokarmowa... zaraz zaniosę kał i mocz... miał pobrane zeskrobiny naskórka... mam go kąpać w nizoralu 3x przez 9 dni... dostał Catosal...strasznie mu krek po zastrzyku leciała... włosie nadal wypada... pije vibovit dla dzieci... nic nie może jeść...tylko gotowaną pierść z kurczaka z ryżem i marchewką... ma awitaminozę.... ja się załamię...już nie mam siły... Quote
MonikaP Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 Marta, u mnie w bagażniku czeka na Ciebie 3 kg Startera. Zapytaj weta, czy Guziczek może to dostawać. To ma pełen skład witaminowy, więc dla takich słabeuszków w sam raz, dodatkowo jest lekko strawne. Quote
neverend Posted September 19, 2007 Author Posted September 19, 2007 MonikaP napisał(a):Marta, u mnie w bagażniku czeka na Ciebie 3 kg Startera. Zapytaj weta, czy Guziczek może to dostawać. To ma pełen skład witaminowy, więc dla takich słabeuszków w sam raz, dodatkowo jest lekko strawne. karmę wysokoskładnikową z witaminami może jak najbardziej... rozmawiałam o tym z wetem... cały czas jeszcze rozważam Twoją propozycję... już na gg wejść możesz...? Quote
Recommended Posts