Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dobrze, że to nie padaczka. To najważniejsze. Karma przy niedoborach powinna rzeczywiście chyba być lepsza, co? Bo suplementacja nigdy nie zastąpi wartościowego jedzenia, a może przynieść i skutki uboczne - to dokładnie tak, jak u człowieka.Jak Boguś stoi finansowo? Stać nas na lepszą karmę?

Posted

Ech, co ja mam napisać, nawet jeśli wychodzi, że nie jest to stara sprawa, a stało się to w dt, podróży czy w punkcie dzień przed wyjazdem to już teraz  co to zmieni? Miał robione tylko te badania. Będzie miał powtórzone za trzy tygodnie, powiem, by miał zrobione jeszcze inne, by wykluczyć inne ewentualne niedobory.

Dobrze, powiem hotelowi o karmie.

Oleńko, jak Cię lubię, co wiesz :) zapewne.

Ale ja jestem pragmatyczna do bólu w takich sprawach.

I bardziej mi zależy na kondycji psa, niż na poklasku.

Wiem, że "wątkowicze" wyrazili swoją dezaprobatę dla moich zapytań :)

Ale mi to nie przeszkadza, o ile pies dostanie lepszą karmę i suplementy w większym zakresie.

Trudno, nie ma musu lubienia :)

• Upvote 2
Posted

Zalajkowałam Cię mar.gajko tak cichutko, bo co się będę publicznie zwierzać, że Cię lubię :)

A Boguś ma wyniki takie rozchwiane, tego na dużo, tego za mało, wątroba nie luksusowa, nerki też.

Teraz lepsze jedzenie i magnez niech wsuwa a za 3 tyg. zobaczymy jakie wyniki będą.

Niedobór magnezu daje takie właśnie objawy - historie z mięśniami (to boli!!!!) i nasilona nerwowość.

Może mu też potasu brakuje? Trzeba będzie przy okazji sprawdzić.

Dobrze, że nie padaczka :)

Posted

Zalajkowałam Cię mar.gajko tak cichutko, bo co się będę publicznie zwierzać, że Cię lubię :)
A Boguś ma wyniki takie rozchwiane, tego na dużo, tego za mało, wątroba nie luksusowa, nerki też.
Teraz lepsze jedzenie i magnez niech wsuwa a za 3 tyg. zobaczymy jakie wyniki będą.
Niedobór magnezu daje takie właśnie objawy - historie z mięśniami (to boli!!!!) i nasilona nerwowość.
Może mu też potasu brakuje? Trzeba będzie przy okazji sprawdzić.
Dobrze, że nie padaczka :)

Mój Homerek miał drżenie łap w schronisku, nawet o zgrozo faszerowany był ludzkim lekiem na Parkinsona, bardzo szkodliwym. Obecnie, gdy jest wyleczony z różnych paskudztw, które miał, jak też dostaje porządne jedzenie (schronisko krakowskie od czasów powodzi zapewnia psom najtańsze jedzenie z suche z darów), łapki nie drżą. Tak więc niedobory składników mogą dawać objawy bardzo niepokojące. Jeśli podobnie jest u Bogusia, to poprawienie jedzenia może przynieść bardzo dobry efekt.
Posted

Oleno, długie lata karmiłam psy Puriną Pro Plan Jagnięcina-Ryż, lub ryba-ryż - była piękna sierść i ogólnie OK i piękne kupy.

Teraz karmię Franka Taste of the Wild i też jest w sumie OK, chociaż kupale może trochę brzydsze, ale ona bezziarnowa niby i może musi przywyknąć bardziej.

Może każdy napisze czym karmi i jakie dobre?

Posted

Moje 4 psy są na specjalistycznych karmach, głównie na gastro intestinal royala. Sierść i kupki są b. ładne. Taste of the wild średnio lubiły gdy przez jakiś czas miały. kupowałam jeszcze dla Zahira dla psów wybrednych Josera i też mniej mu smakowało niż royla gastro intestinal, ale chętnie jadł.
Aha poza tym ta karma ma malutkie kuleczki, więc łatwiej ją przyjmują.

Posted

U mnie głównie specjalistyczne - renal royala, renal kd, renal trovet. Misie jadły eukanuba intestinal. Normalne psy jadły w lepszych czasach royal fish. Obecnie brit, purina czasami bosch.

U Bogusia, myślę, przy doborze karmy trzeba wziąć pod uwagę wysoki mocznik.

Boguś wydaje się być psem z ADHD, aktywnym, może to też warto uwzględnić.

Posted

Jakby był tylko podwyższony mocznik, to zdarza się przy "wydyszeniu" ;) gęstsza krew, pies na czczo, dłuższą chwilę bez wody, bo transport, czekanie, newry i on wydyszy wodę. Ale u niego też troszeczkę zaniżona kreatynina, a to już może sugerować lekką mocznicę.

No nie wiem. Że też doktor nic na to nie powiedział.

Niewątpliwie trzeba za te 3 tygodnie badania powtórzyć i popatrzeć na wyniki. Jak ten wynik mocznik-kreatynina się utrzyma, to trzeba będzie raczej wejść z lekami.

Nie wiemy jak on pije? Czy dużo? I sika?

Posted

A Brit lamb&rice? I tak myślę o zakupię tak ok 2kg, bo może tak być że coś mu nie posmakuje i zostaniemy z tym workiem 15kg.

Z woda normalnie - nie widać zwiększonego pragnienia. 

Badania na pewno powtórzymy i poproszę by zrobione więcej parametrów. 

Od weterynarza wiem, że jeśli chodzi o ten wskaźnik wątrobowy można psu podawać ludzki lek - hepatil przez jakiś czas, karma nie musi być dla wątrobowców. 

Posted

Ok, więc wyniki Bogusia były konsultowane dodatkowo przez dwóch weterynarzy, aby nie było że coś przeoczone, itp itd . I stwierdzili, że nie wykazują one na żadną wymagającą leczenia czy specjalistycznej karmy - ani chorobę nerek, ani wątroby. Kreatynina musiałaby zdecydowanie bardziej podskoczyć, by można było mówić o mocznicy. To że odbiegają od normy, to przy tym stanie psa - kiedy był bezdomny, nie wiadomo o jego przeszłości, siedział prawie miesiąc zestresowany w Punkcie, mało co jadł ze stresu itp . - w takim zakresie - to nie jest powód do paniki, bo nie odbiegają drastycznie od normy. Poza tym jeden z tych wet zna dr Kurzubę, który konsultował psa - to jeden z lepszych lekarzy i jakby coś było nie tak dodatkowo - to by powiedział i zlecił to co trzeba;). Trzeba dać psu czas i tą lepszą - wartościowszą karmę można mu kupić na początek, dawać ten magnez i potem wyniki powtórzyć za te trzy tygodnie, nawet bardziej szczegółowe, jak już tu rozmawialiśmy.

Posted

A Brit lamb&rice? I tak myślę o zakupię tak ok 2kg, bo może tak być że coś mu nie posmakuje i zostaniemy z tym workiem 15kg.

Z woda normalnie - nie widać zwiększonego pragnienia. 

Badania na pewno powtórzymy i poproszę by zrobione więcej parametrów. 

Od weterynarza wiem, że jeśli chodzi o ten wskaźnik wątrobowy można psu podawać ludzki lek - hepatil przez jakiś czas, karma nie musi być dla wątrobowców. 

Oleno, Brita nigdy nie używałam.

Więc nie wiem.

Posted

Britę mi polecano, że nie uczula i zawiera dużo witamin.

Z karm klasy Premium to chyba jednak Britt zawiera najwięcej "produktów pochodzenia zwierzęcego" i do tego jest jednym z najtańszych więc chyba najlepiej wypada na tle konkurencji :) A jak smakuje? Osobiście sprawdzałem na ok 13 psach podając codziennie i wszystkie sobie chwaliły :) Z tym, że to były normalne psy, a nie jakieś niejadki od polędwiczek ;)

Posted

Biomil, Taste of the Wild czy Josera czy tez Pro Plan (35 % białka) mają tyle samo lub więcej i białka i witamin i minerałów, jak nie więcej, jednak, racja co do ceny ;)

Brit na  korzystniejszą cenę. Zobaczymy czy Boguś będzie chętnie jadł.

Posted

Biomil, Taste of the Wild czy Josera czy tez Pro Plan (35 % białka) mają tyle samo lub więcej i białka i witamin i minerałów, jak nie więcej, jednak, racja co do ceny ;)

Brit na  korzystniejszą cenę. Zobaczymy czy Boguś będzie chętnie jadł.

Taste of the wild nawet pod uwagę nie brałem ze względu na cenę i myślałem, że to super premium, ale właśnie sprawdziłem i niby premium :)

Co do białka to już sama kukurydza zawiera go ok 9% :unsure:

Barf wychodzi w tej samej cenie co Britt. Tyle, że zabawy więcej...