fegelle Posted June 14, 2015 Posted June 14, 2015 Kochani proszę o pomoc, a raczej błagam o pomoc dla bezdomnej suni, która błąka się po szlakach górskich w okolicach Ustrzyk Górnych i Wołosatego. Proszę o pomoc osoby z tamtych okolic lub osoby, które będą tam na urlopie. Sunia jest bardzo wychudzona (sama skóra i kości :(), a ja będąc tam na urlopie nie mogłam jej w żaden sposób pomóc, gdyż spotkaliśmy ją w górach na szlaku. Sunia jakiś czas szła z nami i myślałam, że dojdzie z nami do końca i będę mogła ją zabrać, ale że nie mieliśmy żadnego sznurka (smyczy) sunia po jakimś czasie znikła, oddaliła się i już nie pokazała (chyba podejście pod górę było dla niej zbyt trudne). Najgorsze jest to, żę władze lokalne wiedzą o tym, że Wołostka (tak ją nazwałam) jest tam i potrzebuje pomocy, ale olewają temat totalnie. Dlatego też błagam i proszę o pomoc dla suni. Ja będąc w Ustrzykach Górnych niestety nie miałam dostępu do internetu i nie mogłam już wtedy założyć wątku z prośbą o pomoc. W dniu kiedy ją spotkaliśmy na szlaku z kolei nie miałam żadnego sznurka ani smyczy, żeby ją zabrać ze sobą. Pracownicy Parku mówili, że sunia krąży tam już od jakiegoś czasu. Odniosłam wrażenie, że wszyscy o niej wiedzą, ale nikt nic "z tym" nie robi, a sunia dalej głoduje i wałęsa się po lesie w tym upale :( Mam tylko takie zdjęcie jak poniżej. Czy jest ktoś w stanie pomóc Wołosatce??? Quote
Gabi79 Posted June 15, 2015 Posted June 15, 2015 Zapisuję, trzeba znaleźć kogoś z tamtych okolic, to Bieszczady? Quote
doris66 Posted June 16, 2015 Posted June 16, 2015 Słuchajcie jeśli nie ma wśród nas nikogo z Ustrzyk i najbliższych okolic ( a pewnie nie ma ) to szukajmy ludzi np. z Sanoka, Przemyśla czy Jarosławia. Może dałoby sie komuś stamtąd podjechać i zgarnać sunię. Przecież nawet możemy zrzucić się na ten transport. Zna ktoś kogoś, kto zna kogoś....a tamten zna jeszcze kogoś..........szukajmy kontaktów w ten sposób. Ja niestety mieszkam pod Białymstokiem i w tym roku w Bieszczady nie jadę. W zeszłym roku wiosną sprowadzałam z gór ( z Bukowego Berda ) , a częściowo niosłam psa, którego grupa turystów pozostawiła na szczycie. Psiak był w sumie niczyj ale miał zapewniony wikt i spanie w Ustrzykach Górnych, był pod opieką Pań ze sklepu. Jakaś zbyt wesołkowata grupa młodzieży zabrała psa ze sobą na szlak, wabili go przysmakami......z głupoty chyba to zrobili. Na Bukowym pies pozostał, bo bał się stromych zejść w kierunku przełęczy goprowców. Tam go znaleźliśmy, piszczącego i przerażonego. Sprowadziliśmy/znieśliśmy go na dół ku uciesze pań ze sklepu. Ludzie się nie zastanawiają nad konsekwencjami swoich czynów, niestety. 1 Quote
malagos Posted June 16, 2015 Posted June 16, 2015 Nie jadę w Bieszczady, niestety, a i chyba tam nie ma nikogo z dogomanii?... Moze fb by pomógł? Quote
fegelle Posted June 16, 2015 Author Posted June 16, 2015 Kochani dzięki za obecność na wątku. Ja niestety nikogo nie znam na dogo, ale wieczore porozsyłam ten wątek do osób na dogo z podkarpackiego. Może to coś pomoże. Warto spróbować. Sunia jest naprawdę ładnym psem tylko okropnie wychudzonym i zaniedbanym :(( Sunia właśnie szła z nami do momentu podejścia na bukowe berdo, a że tam jest strome podejście to się wróciła, a ja nie wołałam jej na siłe z nami bo jest strasznie wychudzona a to trudny i długi szlak :(( miałam nadzieje, że będzie na dole, ale prawdopodobnie poszła z innymi turystami np. na Tarnice. Ona kreci się właśnie w tamtych rejonach. I na drugi dzień (w dzień wyjazdu) też nie było jej na dole. Wydaje mi się, że sunia trzyma się raczej domostw, skupisk ludzkich, bo w przeciwnym razie zaatakowały by ją wilki :(( Oczywiście jakby udało się znaleźć kogoś kto zabrałby ją stamtąd to ja dorzucę jakiś grosik do kosztów transportu i utrzymania. Quote
muza_51 Posted June 16, 2015 Posted June 16, 2015 W Przemyślu Arka Vet jeżeli ma podpisana umowe z gminą odławia bezdomne zwierzęta .Więcej informacji na jej stronie. Quote
fegelle Posted June 16, 2015 Author Posted June 16, 2015 Muza_51 dzięki za informacje. na pewno zadzwonię, chociaż...... wg mnie schronisko to ostateczność. Quote
malagos Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 Ale jak już będzie w schronisku, to łatwiej będzie jej poszukać domu tymczasowego i ją zabrać stamtąd. Quote
doris66 Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 Ale jak już będzie w schronisku, to łatwiej będzie jej poszukać domu tymczasowego i ją zabrać stamtąd. Tez tak uważam. Quote
muza_51 Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 Arka Vet to prywatna działalność.Więcej na PW. Quote
muza_51 Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 doris66 napisz do mnie PW.Ja nie mogę wysłać.Jak chce napisać pojawia mi się error.Odpowiem. Quote
fegelle Posted June 17, 2015 Author Posted June 17, 2015 dzwoniłam do arki vet i powiedzieli mi, że jak gmina odłowi sunię to oni ją zabiorą :) fajnie, tylko że nie mogę dodzwonić się do pani z gminy lutowiska, która zajmuje się takimi tematami. ale spoko będę próbowała skontaktować się z nimi. Quote
fegelle Posted June 17, 2015 Author Posted June 17, 2015 rozmawiałam z gminą. Procedura wygląda następująco: teraz muszę zadzwonić do sołtysa ustrzyk górnych (z którym od 2 godz. nie mogę się skontaktować) i powiedzieć mu o suni. On z kolei po złapaniu psa musi zamieścić ogłoszenie o psie, i jeżeli po 2 tyg. nie zgłosi się po nią potencjalny właściciel można uznać, że sunia jest bezdomna i trafi do schroniska. Tak to wygląda.... w teorii. Quote
Nette Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 Zastanów się 10 razy nim zgłosisz psa do odłowienia. Czy wiesz, czy firma, która odławia psy prowadzi schronisko? Może to tylko hycel, który nie ma żadnej umowy ze schroniskiem. Jakie warunki są w schronisku? Na jakich zasadach wydają psy? Być może zgłoszenie psa do gminy=śmierć psa. Quote
mdk8 Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 Zastanów się 10 razy nim zgłosisz psa do odłowienia. Czy wiesz, czy firma, która odławia psy prowadzi schronisko? Może to tylko hycel, który nie ma żadnej umowy ze schroniskiem. Jakie warunki są w schronisku? Na jakich zasadach wydają psy? Być może zgłoszenie psa do gminy=śmierć psa. zgadzam się z tym. Trzeba się dowiedzieć co to za hycel i do jakiego schroniska by trafiła. Quote
fegelle Posted June 17, 2015 Author Posted June 17, 2015 jakby została złapana to trafiłaby do schroniska artvet w Przemyślu. A w ogóle to... nie byłoby tematu gdybym ja sama mogła ją zabrać na dt,ale nie mogę bo mam już nadmiar czworonogów. Żeby nie było kocham wszystkie moje ogonki, ale smutne jest to, że nie mogę już więcej przygarnąć biedaczków :( szkoda, że nie mam namiarów na nikogo z tamtych okolic :( Quote
malagos Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 rozmawiałam z gminą. Procedura wygląda następująco: teraz muszę zadzwonić do sołtysa ustrzyk górnych (z którym od 2 godz. nie mogę się skontaktować) i powiedzieć mu o suni. On z kolei po złapaniu psa musi zamieścić ogłoszenie o psie, i jeżeli po 2 tyg. nie zgłosi się po nią potencjalny właściciel można uznać, że sunia jest bezdomna i trafi do schroniska. Tak to wygląda.... w teorii. Co za brednie, a co sołtys ma zrobić przez te 2 tygodnie z psem? To jakaś ściema ze strony gminy! To schronisko po odłowieniu psa ma obowiązek przetrzymać go na kwarantannie, raz - że wymogi związane z wykluczeniem wścieklizny, dwa - że znajdzie się właściciel. Chyba rzeczywiscie nie ma sobie co głowy tą gminą zawracać. Może na miau jest ktos stamtąd? Zapytam. Quote
malagos Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 Zapytałam na miau na wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=8&t=169292 Quote
Poker Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 Może mają jakiś punkt przetrzymań zanim odwiozą do schronu. Quote
memory Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 A może spróbować sie skontaktować ze Społecznym Towarzystwem Opieki nad Zwierzętami w Sanoku? Jeśli nawet sami nie pomoga, to pewnie maja w okolicy kontakty, znają teren i ludzi, może cos podpowiedzą. https://www.facebook.com/PrzytuliskoSanok Quote
Mysza2 Posted June 17, 2015 Posted June 17, 2015 A może spróbować sie skontaktować ze Społecznym Towarzystwem Opieki nad Zwierzętami w Sanoku? Jeśli nawet sami nie pomoga, to pewnie maja w okolicy kontakty, znają teren i ludzi, może cos podpowiedzą. https://www.facebook.com/PrzytuliskoSanok dobry pomysł. Kompletnie nie znam nikogo z tych rejonów:( Quote
fegelle Posted June 17, 2015 Author Posted June 17, 2015 Memory świetny pomysł. Jutro będę dzwoniła do nich. A telefon sołtysa UG nie odpowiadał cały dzień. Quote
Recommended Posts