Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Domyślam się, że zainteresowane Kobim to ta pani któa wcześniej o niego już pytała?

Zmieniam w takim razie aukcje-te 5 na bazarku-wszystkie będę też na jednego pieska-na tego z mego banerka-za kilka minut dokonam zmian za pozwoleniem w zaistaniełej sytuacji.

Posted

WitamJestem zapalona fanką Shih_tzu od zawsze. sama mam jedną kochana kuleczkę, więc o wychowaniu i pielęgnacji tej rasy wiem wszystko. Jeżeli Kobi nadal jest bez domu to bardzo chetnie go przygarnę.

Posted

Wiedzałam, wiedziałam:evil_lol:
No ale Bianka, oczywiście nie wie, że Kobi u niej dom znalazł:diabloti:
Gratuluję decyzji i życzę wszystkiego najlepszego dla całego stada :loveu:

Posted

taaaaaaaaa i na pewno go odda we środę skoro nawet synowi oczy się śmieją, jak patrzy na wrednego stworka :evil_lol:
TZ towi pozostanie tylko pogodzić się z tym faktem:roll: , taki ich los:evil_lol:
No ale ćśśśśśśś, nic nie mówimy

Posted

Bardzo mi szkoda Kobiego . To mała istotka bardzo skrzywdzona przez człowieka . Ten jego nosek . Jak można coś takiego zrobić psu :shake:
Kobi nie opuszcza mnie nawet na sekundę , chodzi jak cień .
Opowiedziałam historię Kobiego TZowi i dzieciom . Bardzo przejeli się jego dramatem . Przyjadą w środę za tydzień . Jeśli Kobi przypadnie im do serca , to zostanie u nas . Znalazł się u mnie nieoczekiwanie . On pragnie tylko być kochany i mieć swój dom . Nie jest pieskiem kłopotliwym . Trzeba tylko uszanować go i tolerować jego złe nawyki . Mam nadzieję , że rodzina się zgodzi i Kobi zostanie .Bardzo bym chciała , żeby nadszedł dzień , kiedy bez obaw będę mogła go podnieść i pogłaskać .
Cały czas mam obawy , że jeśli Kobi pójdzie do innego domku , to jego złe nawyki mogą być przyczyną problemów .
Po 7 latach nie oddano go bez przyczyny . On faktycznie gryzie :roll:
Niestety to nie szczypy . Ugryzł mnie do krwi . Co by się stało , gdyby nie spełnił oczekiwań, nie był przytulanką ? Znowu schron ?
On się nie daje przytulić , ani wycałować . Kobi żyje we własnym świecie .
Ta puchata kulka to nie pluszak .
Kobim interesuje się bardzo wiele osób . Mam na tymczasie kundelka i od 2 miesięcy nikt o nia nie pyta . Dlaczego ?

Posted

Bo jest kundelkiem - niestety.Smutne, ale prawdziwe:-( .To, że Kobim interesuje się wiele osób nie oznacza, że byłoby łatwo znaleźć mu odpowiedzialny, doświadczony dom.Wręcz przeciwnie - to ciężki kawałek chleba.Gdyby nagle miała nastąpić konsekwentna selekcja - a to niezbędnę dla dobra psa, zostałby góra jeden domek na tapecie.Z tym ,że jak wszyscy wiemy, pozory czasem bywają złudne.

Czekamy cierpliwie na Twoją decyzję Bianko i nie naciskamy.Ja ze swojej strony trzymam jedynie kciuki - bo wiem, że u Twojego boku nigdy Kobiemu niczego nie zabraknie, nigdy nie zostanie porzucony, nie będzie głodny, nie będzie służył jako maszynka do rozrodu.

Powodzenia.

Posted

Dziękuję Agnieszko . Ja też mam nadzieję , że Kobi zostanie . Jeśli tak bedzie , to i tak go wykastruję . Wszystkie moje psy są kastratami . Jakoś łatwiej upilnować sukę przed ciążą , niż psa przed ojcostwem :evil_lol:
A tak to nie mam kłopotu . Nie muszę się martwić , że narobią dzieci .:diabloti:

Posted

Ło matko, wyobrażacie sobie conajmniej 6 takich małych zgredziastych kulek biegających i podgryzających wszystkich dookoła? A jeszcze gorzej, gdyby zżyły się dogłębnie z tatusiem i nie chciały go opuścić :evil_lol: Wiem Bianko, że właśnie o to Ci chodzi i od początku działałaś z premedytacją.. w końcu co kilka Kobich, to nie jeden :evil_lol: A do tych ewidentnie masz słabość.. :evil_lol:

A tak na poważnie to tak jak pisałam wcześniej ,w Schronisku dr Rak może zrobić nieodpłatnie sterylke - przysługuje takie prawo, tylko trzeba się umówić w terminie do dni 14.A przynajmniej zasygnalizować.No chyba, ze masz jakiegos swojego zaufanego weta..

Posted

to w takim razie-aukcje zostaję dla niego-bo ostatecznie on zostaje dożywotnio u Ciebie Bianka? czyli nic nie będę zmieniac-jest jak jest i nadal trwają do tej niedzieli.

Posted

To mozemy sobie podać rece, Bianko. Mam też shih-tsu od Alpiny. moja dziewczynka nie gryzie, ale na razie nie chce pieszczot, oswaja sie z sytuacją. Jeszcze nie mówiłam mężowi, ze chce by została na stale. A on nie pytał, co z nią zrobimy. Tylko wysłuchał skrótu historii Majki, przytulił starowinkę i tak sobie siedzieli :cool1:

Posted

Bianeczko Kobi jest sflcowany od skóry - widzę to na zdjęciach, wygląda jak kopa siana a powinien mieć włoski lejące takie jak u człowieka o prostych włosach...Pozatym są "fruwające" tzn za suche. Jeśli się nie używa odpowiedniego szamponu i odżywki + jeszcze preparatu natłuszczającego włos, to shih- tzu się filcuje i nie dlatego, że tak ma, tylko właściciel nie umie go odpowiednio pielęgnować...
Majeczka którą miałam niecałe trzy dni a która teraz jest u Malagos też miała pod włosami przy skórze beton...Zanim pojechała do Malagos została ostrzyżona w salonie fryzjerskim i teraz na pewno byś jej nie poznała, to całkiem inny pies. Jak pozbyła się tego ohydnego futra to zaraz odżyła...Od razu zaczęła podskakiwać i cieszyć się jak młoda sunia...
Nie jest prawdą, że przy strzyżeniu zostawia się łapy. Absolutnie.Owszem można ewentualnie zostawić ogonek i główkę...Ale o po co zostawiać takie miejsce gdzie pies się najbardziej filcuje...Jak przeczytałam o tym nosie to aż minie serce zabolało...Biedak jak on musiał być traktowany aby teraz bronił się przed nieznanym zębami i gryzł do krwi..
Bianeczko on ma szansę na normalne życie i pełne zrozumienie tylko u kogoś takiego jak Ty...Pytasz czemu jest nim takie zainteresowanie...No właśnie ludzie zachłystują się rasowymi psami a potem jak zobaczą że to nie maskotka, że pies ma swoje złe nawyki, że trzeba o niego bardzo dbać (zresztą jak i o każdego innego psa) to sruuu...Schron lub ulica..
Z serca radzę obetnij mu te ohydne kłaki - pies odżyje i Ty również.
Takie zapuszczone włosy mają swój "zapach" i nawet najlepszy szampon nie jest w stanie całkowicie go wyeliminować...Poza tym będziesz miała przy nim zdecydowanie mniej pracy a na urodzie nie starci na pewno...
Spróbuj mu do tego mięska dodać namoczoną w wodzie bułeczkę i troszkę włóż masełka..Jak będzie jadł białe pieczywo to nabierze więcej ciałka a poza tym wypełniacz jest potrzebny - spróbuj mu także mieszać z ryżem lub dodać gotowane jarzyny-na początek niewielką ilość marchewki- i do tego wgnieść troszkę miękkiego masełka...
Postaraj mu się przemycać właśnie coś takiego w tym mięsku...

Posted

Alpinko , Kobi ma taki kręcony włoz . Pani go uczesała grzebieniem , i nornalnie grzebień czesze , Nie ciągnie go . Mam olej z nornika . Zaraz go prysnę . Muszę umyc mu doopkę , bo mu goowienko sie znowu wkleiło :shake:
On grzecznie znosi czesanie i wycinanie . Ale nie wiem , czy sobie poradzę z jego sierścią :placz:Strasznie dużo z tym pracy .
Kobuś jest taki miły w dotyku i ładnie pachnie , aż chce sie go przytulić . Niestety on na to nie pozwala .
Właśnie dzwoniła pani fyzjerka , która strzyże do wystaw .
Jutro przyjedzie i go obetnie za 50 zł . To chyba nie dużo ?

Posted

Nie Bianeczko nie dużo...50 PLN to raczej tak z ulgą..
Jak będzie obcięty nie będziesz miała tyle pracy...Przeczesać i nawilżyć ..Żeby nie dopuścić do filców.. A czy ta Pani czesała go na całej długości i od skóry? Czasem shih- tzu ma bardziej falowany włos - taka jego uroda. Jak jest krótszy włosek to też czasami tak się układa...Zależy od gatunku szaty...Jak przyjdzie fryzjerka to poproś żeby obcięła mu ładnie pod ogonkiem - wycina się taki trójkącik- jak strzyże pieski to będzie wiedziała...Zapobiega to w dużym stopniu przyklejaniu się koopy do włosków...
Nie jest tak żle przy krótkiej sierści - poradzisz sobie na 100%
Na przytulanie przyjdzie czas..Teraz głaszcz go po bokach - omijaj raczej główkę i kark...To dominujące gesty...Pokaż mu że jesteś jego przyjacielem..Że pomimo wszystko i nade wszystko go kochasz...W jego stanie nie możesz traktować go jak kapral żołnierza -nie mówię, że tak robisz, chcę tylko uczulić Cię na to, że pokazywanie mu teraz miejsca w szeregu nie przyniesie dobrego rezultatu..- Zobaczysz, że jak nawiążecie wzajemną więż "warki" ustaną...Trzeba go teraz kochać - tak jak to pisałaś - takim jakim jest...On musi na nowo zaufać, poczuć miłość i bezpieczeństwo a do tego potrzeba czasu...Kobi już Ciebie wybrał ...

Posted

Bianka-przecież robię mu aukcje na bazarku-będzie na profesjonalnego fryzjera i oraz badania-te przedmioty-wiem nawet ich nie oglądałaś:roll: na naszych aukcjach....
Kobi ma przez lata zaniedbane włosy-z resztą napisałabym to samo co powyżej Alpina:roll:
Aukcje wszystkie kończą się w tę niedzielę-50 zł to jakaś chyba półprofesjonalistka-domowa wyrobniczka?ona ma swój salon? czy ktoś Ci ją polecił-że zna się na Shih?