Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kopiuję :)

"Raft i Czaret są w całkiem przyzwoitej formie. Humory im dopisują, energia ich rozpiera. Czaret całkiem ładnie się już zaokrąglił, Raft jeszcze nie za bardzo. Niestety mimo diety i odrobaczeń Chłopaki wciąż się brzydko załatwiają, w kupie są ślady krwi, dlatego po weekendzie ich kał będzie zawieziony do przebadania."

czekamy na wyniki badań .......i oby już wszystko wróciło do normy !!!

Posted

Kopiuję :)

"Raft i Czaret są w całkiem przyzwoitej formie. Humory im dopisują, energia ich rozpiera. Czaret całkiem ładnie się już zaokrąglił, Raft jeszcze nie za bardzo. Niestety mimo diety i odrobaczeń Chłopaki wciąż się brzydko załatwiają, w kupie są ślady krwi, dlatego po weekendzie ich kał będzie zawieziony do przebadania."

U mojej małej Tosi na drugi dzień po powrocie z adopcji pojawiła się krew w koopci, a nawet sama krew z pupencji. Zawiozłam do weta Tosię i to co udało mi się zebrać z dywanu. Okazało się, że Tosia ma pierwotniaka. Nie widać tego draństwa gołym okiem, dopiero pod mikroskopem wet stwierdził co Tosinka w sobie nosi :(  Dostała leki na 3 dni i za 2 tygodnie mam zawieźć kupkę do badania.

Może Chłopaczki też coś takiego mają. Tych pierwotniaków jest kilka odmian.

Posted

Słuchajcie zaraz wstawię i rachunki i zdjęcia i wyniki badań. Uzupełnię wpłaty. Wejście proszę pod uwagę, ze na wszystkich wątkach wpłaty aktualizuję raz w miesiącu. Chyba, ze jest bardzo dużo wpłat, wtedy robię to nawet co 3 dni.

Posted

Wieści od Emilii:

Opisując jeszcze swoimi słowami wizytę z Raftem i Czaretem:

Czaret:

Po 5 dniowym leczeniu aniprazolem wciąż była w kupie krew i śluz. Kupy oprócz tego w miarę zwarte i w prawidłowej ilości. Powinien przez 6 tygodni jeść karmę z dużą ilością błonnika, typu RC Sensitivity (obecnie je RC Intestinal). Dostał antybiotyk metronidazol oraz bioprotect i 03.03.ma mieć kontrolę.

Uszy są już w porządku, nie trzeba ich czyścić.

Ma bardzo powiększoną prostatę oraz zmiany na niej, możliwe, że nowotworowe. Wskazane RTG klatki piersiowej w kierunku Ew. przerzutów, kastracja oraz czyszczenie zębów.

W trakcie badania znaleziono 2 śruty, na klatce piersiowej oraz na brzuchu.

Waży 10,5kg (przyjechał z wagą 9,5kg). Wiek oceniony na raczej powyżej 10 lat.

W trakcie badania był niesamowicie grzeczny, ładnie chodzi też na smyczy.

Raft:

Po 5 dniowym leczeniu aniprazolem kupy wciąż o luźnej konsystencji i w dużej ilości. Zalecane dalsze karmienie Intestinalem. Ma wprowadzony antybiotyk (lincospectin) oraz bioprotect, kontrola 03.03.

Jedno ucho jest już czyste, w drugim (chyba prawym, sprawdzę) wciąż zbiera się wydzielina. Zalecone dalsze czyszczenie.

Również ma powiększoną prostatę, jednak bez widocznych zmian. Wskazana kastracja.
Wiek oceniony na ok. 6 lat.

Waży obecnie 21,2kg (przyjechał z wagą 18,8kg)

Pobrano zeskrobiny do badania z ucha, przełysień po obu bokach w okolicy żeber oraz przełysień na nadgarstkach obu łap.

SKóra i sierść ogólnie w bardzo kiepskim stanie, sugerowane badania tarczycy.

W trakcie badania mocno szalał, konieczny był kaganiec oraz dodatkowe osoby do przytrzymania go. Znaczył teren w lecznicy. Na smyczy niebyt dobrze chodzi.

Posted

Zdjęcia z wczoraj:

[URL=http://www.fotosik.pl]f3f3b8edd1389179med.jpg[/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl]f030fd63fb49c19fmed.jpg[/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl]eef7a32a87a483f2med.jpg[/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl]7f9f7c08568939e2med.jpg[/URL]

Posted

uaktualnione wpływy:

06-02-2015 ecietna– 150zł

09-02-2015 Zachary- 20zł

12.02. zofija – 20zł

12.02. Teresa118 – 50zł

16.02.Prosiaczek, peppa i mała Gigi- 30zł

16.02. bazarek gabi 79 – 333 zł

16.02. M.P. – 25 zł

25.02. Irena P. z Katowic – 50zł

25.02. Dorota K-D. z Jasienicy – 40zł

26.02. basiek8 – 40zł

26.02. Renata K. ze Szczecina – 100zł

Razem 688,00zł DZIĘKUJEMY!!!

Posted

uaktualnione wpływy:

06-02-2015 ecietna– 150zł

09-02-2015 Zachary- 20zł

12.02. zofija – 20zł

12.02. Teresa118 – 50zł

16.02.Prosiaczek, peppa i mała Gigi- 30zł

16.02. bazarek gabi 79 – 333 zł

16.02. M.P. – 25 zł

25.02. Irena P. z Katowic – 50zł

25.02. Dorota K-D. z Jasienicy – 40zł

26.02. basiek8 – 40zł

26.02. Renata K. ze Szczecina – 100zł

Razem 688,00zł DZIĘKUJEMY!!!

Pięknie dziękujemy :)

Posted

wieści na temat stanu zdrowia psiaków:

Dziewczyny w lecznicy się machnęły i z rozpędu doliczyły leczenie Rafta i Czareta za miesiąc luty do mojego zbiorczego rachunku za leczenie innych zwierząt. Fotę tej FV przesyłam w załączniku (ta na 1300 z groszami).

W związku z czym ja zapłacę do lecznicy całość, a dla Was wystawiłam rachunek (też w załączniku). Za leczenie wyszło:
Raft: 352zł
Czaret 234z
= 586zł

W załącznikach przesyłam też wydruki ze wszystkich wizyt z nimi.

Dziś byłam tam z innym psem, i przy okazji rozmawiałam z prowadzącą ich Weterynarz, bo jutro mieliśmy mieć kontrolę. Ponieważ po antybiotykach jest u Chłopaków poprawa (kupy robią już w miarę normalne i w normalnych ilościach), to zaleciła kontynuowanie antybiotyków do 10 dni razem z bioprotectem. Dla Czareta metronidazolu mi wystarczy, ale musiałam dobrać dla obu po listku bioprotectu i 5 dawek linco-spectinu dla Rafta. Za te leki będzie już doliczone do FV marcowej.

Zalecenia są takie, żeby dokończyć antybiotyki i sugerowane jest jak najszybsze umawianie Chłopaków na kastracje ze względu na te prostaty.

Szczególnie pilny jest Czaret. Lekarka mówi, że jeżeli ta prostata i zmiany w niej nie będą się zmniejszać po zabiegu, to rokowanie nie jest najlepsze, bo z nowotworem prostaty (który jest u niego podejrzewany) nie ma za wiele co zrobić i czas życia takiego zwierzaka od momentu wykrycia nowotworu to średnio kilka miesięcy.
U Czareta zabieg powinien być poprzedzony RTG klatki piersiowej, czy nie ma przerzutów.